De bedste ting at gøre i Reykjavik

Reykjavik er en turistdestination for dem, der ønsker at nyde udendørs aktiviteter, mens de nyder det fantastisk varme og iskolde landskab. Her er hvad du kan se og gøre i den islandske hovedstad under dit besøg.

Ana Caballero

Ana Caballero

12 minutters læst

De bedste ting at gøre i Reykjavik

Reykjavik | ©Yanshu Lee

Reykjavik er kendt af mange som byen med is og ild, da den har et højt niveau af vulkansk aktivitet, men samtidig imponerende islandskaber med bl.a. isbjerge og gletsjerlaguner. Desuden er den islandske hovedstad hvert år skueplads for et naturfænomen, der er unikt for disse breddegrader: nordlyset.

Reykjaviks skønhed ligger hovedsageligt i de naturlige monumenter langs kysten: bjerge, vulkaner, vandfald, strande, gletsjere, geotermiske pools og laguner. De er alle magiske destinationer for enhver turist. Så hvis denne islandske by er en af dine rejsemuligheder, vil du være interesseret i at vide, hvad du kan se og gøre i Reykjavik.

1. Udforsk Reykjaviks gader, og fordyb dig i den nordiske historie i Islands hovedstad

Gå rundt i Reykjavík| ©jordi Doria Vidal
Gå rundt i Reykjavík| ©jordi Doria Vidal

Reykjavik er en farverig by domineret af lavtliggende arkitektur med skrå tage, der traditionelt er bygget i træværk og for det meste beklædt med bølgeeternit.

Gaderne er generelt nemme at navigere i, og der er ingen fast rute, da de vigtigste seværdigheder ligger inden for få minutter fra hinanden. Men hvis du ønsker at få mest muligt ud af din tid og lære om byens historie, mens du går, kan du måske tage med på en af Reykjaviks guidede ture.

Vandretur

På denne vandretur vil du lære hele centrum af Reykjavík at kende sammen med en indfødt guide, som vil fortælle dig om islandsk mytologi, vikingernes historie og hvordan de bosatte sig i denne region.

Han vil også guide dig gennem de ikoniske og visuelt tiltalende seværdigheder som f.eks. Harpa-koncertsalen, der har et imponerende geometrisk design.

Du vil også komme forbi Hallgrímskirkja-kirken, parlamentsbygningen, dammen, museer, markeder osv. Bemærk venligst, at der er andre ruter, men det afhænger af den tur, du bestiller.

Cykeltur

Cykleture i Reykjavík giver et anderledes perspektiv på byens gader og dermed på bygninger, monumenter og andre seværdigheder. Du kan bevæge dig frit på to hjul gennem byens centrum, den gamle bydel og andre skjulte steder, som du vil opdage sammen med en specialiseret guide.

Turen går til den gamle havn med den betagende udsigt over havet og stranden. Du kommer også forbi Islands Universitet, parlamentet, Nordens Hus og dammen, blandt andre interessante steder, afhængigt af den valgte rute.

Dette er helt sikkert en god mulighed, hvis du ikke ved, hvad du skal lave i Reykjavík om sommeren.

Men du har også andre muligheder, som f.eks. at tage en tur i Reykjavík i bus eller udforske byen på de bedste bådture.

Book en guidet tur i Reykjavík

2. Lær gastronomien i Reykjavík at kende

Kød fra vågehvaler| ©enigmabadger
Kød fra vågehvaler| ©enigmabadger

Under dit besøg i Reykjavík kan du udforske byens restauranter og caféer for at lære byens gastronomi at kende. På denne måde vil du opdage overraskende opskrifter, der måske umiddelbart virker lidt eksotiske, men som faktisk er en del af den islandske tradition, der går helt tilbage til vikingetiden.

Du vil også finde opskrifter, der viser islændingenes opfindsomhed, f.eks. hotdogs med lammepølse og lækre saucer.

Du kan tage ud på egen hånd. Ideelt set bør du dog booke en af de bedste madture i Reykjavík omkring byens centrum.

På denne måde får du en specialiseret guide ved din side, som fører dig direkte til de bedste restauranter, hvilket sparer dig tid. Derudover vil denne person lære dig historien bag hver enkelt tilberedning og nogle nysgerrige fakta om det islandske køkken.

Blandt andre retter kan du prøve minkehvalkød, fermenteret haj eller hákarl.

Du vil også ofte få mulighed for at smage en lækker hummersuppe eller islandsk lammesuppe, som er måltider, der normalt spises om vinteren for at varme kroppen op.

Du kan også nyde rugbrødsis og den berømte Skyr, en flødeost lavet af skummetmælk, som bruges i en række desserter som f.eks. blåbærtærte.

Book en madtur i Reykjavík

3. Oplev de gletsjerlaguner omkring Reykjavík

Blå lagune| ©Jim Nix
Blå lagune| ©Jim Nix

Der er mange gletsjerlaguner omkring Reykjavík. De byder alle på en virkelig fantastisk natur, f.eks. istidslagunen Jökulsárlón, Sólheimajökull og Fjallsárlón.

Den skjulte lagune ved Golden Circle og de varme kilder i Mývatn er også enestående. De har alle krystalklart, roligt vand og flydende isbjerge. Det er en række iskolde naturområder, som du kan besøge på forskellige udflugter og ture fra Reykjavik:

Nyd landskabet eller tag på kajaktur

Guidede vandreture rundt om de gletsjerlaguner fra Reykjavik og sejlads i de rolige farvande i kajak eller zodiacbåd er populære aktiviteter. Du kan også tage ud og snorkle.

Under snorkling kan du nyde en privilegeret udsigt fra forskellige perspektiver over det udforskede område.

Hvis du er interesseret i denne type oplevelse, behøver du derfor ikke at bekymre dig om, at der er lidt fritid på din rejseplan. Du vil kunne vælge mellem flere muligheder med hensyn til turens varighed, så du kan tilbringe fra seks timer til to eller flere dage i kontakt med naturen.

Til professionel fotografering

Islands gletsjerlaguner er et must for professionelle og entusiastiske fotografer, da disse fantastiske landskaber tilbyder forskellige perspektiver alt efter det lys, der projiceres på vandet, isbjergene og isvæggene i løbet af dagen.

Derfor er en tur til disse typer laguner fra Reykjavik en god mulighed for at udnytte de naturlige filtre, som du kun finder i denne del af verden.

Og da disse besøg ofte varer mere end to dage, har du mulighed for at tage billeder om natten.

Book en tur til lagunerne i Reykjavík

4. Besøg Reykjaviks varme kilder, og slap af i et par timer, mens du ser ud over den fantastiske natur

Mývatn termisk sø| ©Kimtong21
Mývatn termisk sø| ©Kimtong21

Island er kendt for sine populære varme kilder, og Reykjavík er hjemsted for mange af disse geotermiske pools. Nogle af dem er blevet inddæmmet af mennesket, mens andre er helt naturlige.

Uanset hvad der sker, vil du kunne bade i det dampende vand og slappe af, mens du nyder en fantastisk udsigt over naturen.

Der er flere muligheder på dit besøg i Reykjavík. Den blå lagune er f.eks. en geotermisk spa, som hundredvis af turister anser for at være et must at besøge. Denne spa ligger kun 30 minutter fra byens centrum og 15 minutter fra Reykjaviks lufthavn, hvilket gør det til et hurtigt adgangspunkt.

Faktisk kan du finde mange ture til den blå lagune fra Reykjavik, som du kan booke under dit ophold.

Du kan også vælge at tage til Laugarvatn Fontanas geotermiske bad , den skjulte lagune på Golden Circle-ruten, den lille termiske pool Hrunalaug en time fra byen, Seliavallalaugsydkysten, kun to timer fra Reykjavik, og den termiske pool Krossneslaug på nordkysten, lidt over fire timer væk.

Du kan læse vores indlæg om de bedste termalbade i Island i Reykjavík.

Bestil en tur til Den Gyldne Cirkel fra Reykjavík

5. Se nordlyset, og nyd et fantastisk naturskuespil.

Aurora borealis fra Reykjavik| ©Alexandro Lacadena
Aurora borealis fra Reykjavik| ©Alexandro Lacadena

Nordlyset er et naturfænomen, der kan ses hvert år i den islandske hovedstad fra september til marts. Byens lysforurening kan dog virke imod dig og forhindre dig i at se nordlyset tydeligt.

På trods af denne ulempe er chancerne for at nyde dette skuespil ret store, men du har brug for vejledning fra en ekspert på området.

Reykjavik byrundtur

Det er ikke umuligt at se Aurora Borealis fra Reykjavik, hvis man er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. For eksempel Sun Voyager få minutter fra byen, udsigtsplatformen ved den drejende restaurant Perlan eller Öskjuhlíð-bjerget.

Det er normalt de vigtigste destinationer, der indgår i byrundturene, hvor du vil blive ledsaget af en specialiseret guide i ca. tre timer, hvilket er den fastsatte tid for denne type rundvisning.

Udflugt til udkanten af Reykjavík

Hvis du vil nyde nordlysets pragt i en naturlig og uforglemmelig atmosfære, skal du tage til udkanten af byen.

Derfor er det bedst at booke en tur, der tager dig til et fjerntliggende sted som f.eks. lagunen Jokulsárlón, vandfaldet Skógafoss nær vulkanen Eyjafjallajökull, bjerget Kirkjufell, den sorte sandstrand Reynisfjara, vandfaldet Stokksnes eller Goðafoss, blandt andre steder.

Du kan finde det bedste tidspunkt at se nordlyset i Island fra Reykjavik med en professionel guide, som vil fortælle dig om dette naturfænomen og hjælpe dig med at tage de bedste billeder. Du vil måske også være interesseret i min artikel om de bedste ture til at opleve Islands vulkaner fra Reykjavik.

Bestil en tur for at se nordlyset fra Reykjavík

6. Hop op på en islandsk hest og rid gennem nogle af Reykjaviks naturlige landskaber

Ridetur til hest i Reykjavík| ©JJThomps
Ridetur til hest i Reykjavík| ©JJThomps

Rideture i Reykjaviks natur er en populær aktivitet for turister, da de giver et anderledes perspektiv på landskabet.

Derudover vil du kunne komme i kontakt med Islands historiske fortid, da du ikke kun vil se gamle naturmonumenter, men også ride på en rytterrace, som vikingerne bragte med sig i det 10. århundrede.

Hestene er robuste og ret blide over for mennesker, og de er kendetegnet ved en firetaktsgangart, som er mere behagelig for uerfarne ryttere.

Du kan ride gennem de berømte lavafelter og lære om regionens klippeformationer, komme tæt på de vigtigste vulkansøer eller ride gennem landskabet i Hafnarfjordur og beundre Bláfjöll-bjergene i det fjerne.

Du kan også vandre gennem bjerge, hedeområder, grønne marker, vandfald og endda den sorte sandstrand. Der er faktisk mange ture, der arrangeres af byens ridehuse og henvender sig til både entusiaster og professionelle inden for sporten.

Alle ture er guidede og har forskellige tidsplaner i løbet af dagen. Desuden vurderer trænerne dit kørselsniveau (lavt, middelhøjt, mellemniveau), før de starter aktiviteten. På denne måde vælger de en rute, hvis sværhedsgrad er tilpasset dine behov.

De giver også nogle grundlæggende anbefalinger og hjælper dig med at slappe af på din hest, så du ikke får problemer undervejs.

Book en ridetur til hest i Island fra Reykjavik

7. Tag på en helikoptertur i og omkring Reykjavík fra luften

Helikopter over Reykjavík| ©Shadowgate
Helikopter over Reykjavík| ©Shadowgate

Med luftturene over Reykjavík kan du nyde en bred panoramaudsigt over den islandske hovedstad på højst en time, hvilket er meget praktisk, hvis du har lidt tid til at lære Reykjavík at kende under dit ophold.

Du vil kunne se det farverige bycentrum fra oven til de mest imponerende naturmonumenter, som ligger i de omkringliggende områder i denne region.

Du kommer også tæt på steder, der måske er utilgængelige eller endda for farlige til fods, hvilket giver dig en virkelig privilegeret udsigt.

Panoramaflyvning over byen

På denne flyvning kan du se Reykjavik fra et unikt perspektiv. Når du forlader lufthavnen, begynder du at se husene og bygningerne blive mindre og mindre, indtil de danner et stort tæppe af farverige tage - en udsigt, der er et postkort værdig.

Helikopteren flyver derefter over den islandske hovedstads udkant og viser dig en slående kontrast mellem det urbane område og det omkringliggende naturlige landskab.

Herefter lander den normalt på et af de nærliggende bjerge og giver fri tid til sightseeing og fotografering.

Herfra kan du forsøge at finde nogle af byens repræsentative seværdigheder: den lutherske kirke Hallgrímur, som skiller sig ud med sit futuristiske udseende, eller Harpa-koncertsalen, hvis geometriske struktur ikke går ubemærket hen.

Geotermisk rundflyvning

Dette fly tilbyder dig flere ruter. Du kan f.eks. vælge at flyve over byens geotermiske kraftværker og takket være pilotens kommentarer lære om denne form for vedvarende energi og om, hvordan den gavner Island.

Du kan også se regionens boblende, dampende varme kilder og derefter lande på et bjerg for at nyde landskabet fra et andet perspektiv.

Du kan også vælge at flyve over Fagradalsfjall-vulkanen og få et nærbillede af den kogende lava i dette berømte aktive krater, som sidst gik i udbrud i 2021. Efter dette fantastiske eventyr flyver du normalt over Faxafloi-bugten, Esja-bjerget og byens centrum.
og byens centrum.

8. Tag en tur til optagestederne for Game of Thrones

Ved Háifoss, hvor GOT blev optaget.| ©James Petts
Ved Háifoss, hvor GOT blev optaget.| ©James Petts

Hvis du er fan af fantasy-romanen Game of Thrones af forfatter og manuskriptforfatter George R. R. Martin, ved du, at dette episke eventyr er blevet lavet som tv-film.

Flere scener fra anden, tredje og fjerde sæson af historien om, hvordan flere adelsfamilier kæmper om jerntronen og kontrollen over de syv kongeriger, blev optaget ved den islandske hovedstads kyst.

Det er en række naturomgivelser, som du kan udforske sammen med en erfaren guide, der vil fortælle dig nogle hemmeligheder om hvert landskab og om optagelserne.

Rundvisning på Reykjaviks nordkyst

Game of Thrones-ture i Reykjavik langs nordkysten fører dig til den berømte Myvatn-sø. Dette er et sted, der er kendt for sine fantastiske lavadannelser og nogle af de højeste vulkanske aktiviteter i regionen.

Det var også det landskab, der var en vigtig del af fjerde sæson af Game of Thrones, da Ygritee og Snow marcherer mod muren. På samme måde var det majestætiske Godafoss-vandfald til stede i en stor del af denne sæson.

Tur til Reykjaviks sydkyst

Du kan tage en tur i Skaftafell Nationalpark på Reykjaviks sydkyst om vinteren for at se det snedækkede landskab, som det er vist i scenerne fra Game of Thrones.

Desuden omfatter denne type tur normalt et besøg til flere monumenter, som også blev brugt som locations til optagelserne af serien. Det gælder Vatnajökull-gletcheren, som anses for at være en af de største i Europa, og Myrdalsjokull-gletcheren, som dækker den aktive vulkan Katla.

Herefter vil du gå gennem den legendariske vikingeby, hvor en af de blodigste massakrer i serien blev filmet, og guiden vil desuden fortælle dig om vikingebyernes historie i Island og deres betydning for landets udvikling.

9. Tag på en hval- og dyrelivsudsigtstur fra havnen i Reykjavík

Hval og sol| ©Friðþjófur M.
Hval og sol| ©Friðþjófur M.

Hvalsafari ud for sydkysten af Faxaflói-bugten i Reykjavík er en fascinerende sightseeing-aktivitet, hvor du kan komme helt tæt på disse mytiske hvalers adfærd og se dem helt personligt.

Desuden kan du nyde en fantastisk panoramaudsigt over Atlanterhavet og samtidig se andre havdyr, der er karakteristiske for denne region: delfiner, marsvin og havfugle. Det er uden tvivl en unik oplevelse, som du skal have på din rejse til den islandske hovedstad.

Du kan tage med på en af hvalsafari-turene i Reykjavik alle årets dage, da disse udflugter er tilgængelige i både den kolde og varme årstid, og der er stor chance for succes (80 % om vinteren og 95 % om sommeren).

Du skal dog huske på, at du ikke altid får hvalerne at se på overfladen ved første lejlighed. I den forstand skal du ikke lade dig nedslå.

Det professionelle team, der står for disse ture, har studeret hvalernes adfærd i denne region i årevis, hvilket vil hjælpe dig med at få en observation, inden turen slutter.

Hvalsafari foregår normalt om bord på en motorbåd , en yacht eller et krydstogtskib. Uanset hvilken mulighed du vælger, har du mulighed for at se en af de tre typer hvaler (pukkelhvaler, minkehvaler og orcahvaler) i Nordatlanten og andre fantastiske havdyr.

Du kan også booke en af de krydstogter, der går ud for at se lunder i Reykjavik, hvilket er en anden aktivitet, der varmt anbefales, især hvis du rejser til den islandske by med din familie, da de vil lære om det fascinerende havliv på denne østatfra besætningen.

Book en hvalsafari i Reykjavík

10. Kør på snescooter og tag på tur i istidslandskaberne fra Reykjavík

Snescooterkørsel på Langjökull-gletsjeren| ©Haukur Herbertsson
Snescooterkørsel på Langjökull-gletsjeren| ©Haukur Herbertsson

Gletscherne omkring Reykjavík er det bedste sted at tage på en snescootertur, mens du nyder den enestående natur. Dette er et must for elskere af islandskaber og snowcross-entusiaster.

Snescooterture i Reykjavik er uden tvivl en populær aktivitet på sydkysten af den islandske hovedstad.

Du kan finde flere ture, som ikke kun tager dig med på snowcrossing på Mýrdalsjökull- eller Langjökull-gletscheren, men som også omfatter supplerende destinationer, som du kan udforske til fods.

Disse omfatter Thingvellir Nationalpark, lavafelter, geotermiske områder, Seljalandsfoss og Gullfoss-vandfaldene. Derfor kan hver rute variere i tid (fra seks timer til en hel dag).

I begge tilfælde kan du nyde en tur på snescooter gennem et par fantastiske naturfænomener: Mýrdalsjökull-gletcheren med forskellige isformationer, der skaber et virkelig ekstravagant landskab, og Langjökull-gletcheren, der anses for at være Islands næststørste, hvor du glider ned gennem en række iskolde tunneller for at nå en imponerende grotte.

Du kan også læse indlægget om hvordan man besøger de bedste gletsjere i Island for at få flere idéer til din snescootertur, indlægget om de bedste vandfald i Island eller dette om de bedste ishuler nær Reykjavik.

Book en snescootertur i Reykjavik

Tips til en perfekt rejse til Island

Trekkingstøvler| ©Baihaki Hine
Trekkingstøvler| ©Baihaki Hine

Endelig er mit råd til din rejse til Islands hovedstad at vælge det bedste tidspunkt at se byen på, for selv om den korte sommer kan være dyrere i byen, giver den dig adgang til flere steder end om vinteren.

Men du må ikke glemme, at den lange islandske vinter vil give dig en fantastisk udsigt til nordlyset eller den store gejseraktivitet. Uanset hvad, er det bedste råd, jeg kan give dig, at du skal pakke varmttøj, når du tager af sted.

Jeg vil også anbefale, at du sørger for lufthavnstransport fra Reykjavik lufthavn, så sproget og kulden, som du vil møde ved ankomsten til det unikke land, ikke bliver en hindring for at komme til dit hotel.