Siena På 2 Dage: Alt Du Skal Vide

Siena er en by med lave, gamle bygninger, smalle gader og en rig kultur og historie. Under dit 2-dages ophold i Siena vil du lære mange steder at kende, der er fulde af symbolik og dyb dialog med fortiden.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minutters læst

Siena På 2 Dage: Alt Du Skal Vide

Arkitektur i Siena | ©Samueles

Den lille by Siena, der ligger i Toscana-regionen i Italien, har et af de ældste historiske centre i landet. Den er fuld af gamle bygninger, pladser, museer og kirker, og dens smalle gader inviterer dig til at udforske den til fods for at se, hvordan fortiden er flettet ind i kulturen.

I denne artikel foreslår jeg en to-dages rundtur i Siena, organiseret omkring dens to vigtigste pladser: Piazza del Campo og Piazza del Duomo, hvor du finder de bedste ting at se og gøre i Siena, så du kan lære det mest repræsentative af denne by at kende.

Dag 1: Piazza del Campo, Palazzo Piccolomini, Piazza del Mercato og Fortalezza Medicea

Palazzo Piccolomini| ©marie-paule
Palazzo Piccolomini| ©marie-paule

På jeres første dag i Siena kan I benytte lejligheden til at udforske det historiske centrum, især Piazza del Campo, som er byens centrale torv og er omgivet af bygninger af stor historisk og arkitektonisk værdi. Bagefter kan I tage til Piazza del Mercato, hvorfra der er en flot udsigt over landskabet, og spise frokost i det omkringliggende område.

Hele dette område er af stor turistmæssig interesse og er altid meget livligt, hvorfor det er med blandt de bedste ture i Siena. Det er en god idé at gå gennem de smalle gader, der er foret med butikker, gamle bygninger, barer og restauranter. Og alt er inden for gåafstand, hvilket gør det til et ideelt sted at udforske til fods, selv om du skal være forberedt på op- og nedture.

Om eftermiddagen foreslår jeg, at du besøger den medikæiske fæstning, som har en park og et amfiteater indenfor. Og hvis du stadig har lidt tid tilbage, kan du gå hen og se den bedste panoramaudsigt over byen meget tæt på fæstningen. Du kan også tage en guidet tur, så du ikke går glip af noget af denne by fuld af historie.

1. Piazza del Campo

Turen starter på Piazza del Campo, som er slående på grund af sin vifteformede eller muslingeform med nogle ujævnheder, da den ligger ved sammenløbet af de tre bakker, som byen ligger på.

Fra pladsen kan du tage de 3 hovedgader, som du kan tage for at fylde dig selv med Sienas ånd. Torvet betragtes som et UNESCO-verdensarvsområde, fordi det er hjemsted for bygninger fra middelalderen, som ser ud som om tiden har stået stille.

En af de mest interessante bygninger omkring pladsen er det gotiske Palazzo Pubblico, det tidligere regeringssæde, som i dag huser det civile museum på første sal. Paladsets tårn er Torre de Mangia, som du kan bestige. En anden bygning er Cortile de Mangia, som ligger ved siden af tårnet, og hvorfra man kan få adgang til museet og tårnet.

Foran Palazzo Pubblico ligger Gaia-fontænen fra det 15. århundrede, et springvand fuld af symbolik, hvor du kan se relieffer af Jacopo della Quercia, som forestiller Madonna med barn og de teologiske og kardinal-dyder.

Torre del Mangia

På Piazza del Campo ligger Torre del Mangia, som blev bygget mellem 1338 og 1348. Dette 88 meter høje klokketårn er tårnet til Palazzo Pubblico, det tidligere regeringssæde, og er det højeste tårn i Siena.

Fra toppen af tårnet har du en smuk udsigt over pladsen og byen, men du kan kun komme op ad trapper, og der er 400 trin, så du skal have en vis kondition. Du bør også gå tidligt, for adgangen er efter først til mølle-princippet, og der kan være køer, især om sommeren.

Ved siden af tårnet ligger et kapel dedikeret til Jomfru Maria, som blev fremmet af de overlevende fra den sorte død i slutningen af det 15. århundrede.

 • Åbningstider: kl. 10-16 om vinteren, kl. 10-19 om sommeren.
 • Adgangsgebyr: ca. 10 EUR for voksne og gratis for børn under 11 år.
 • Varighed: Du kan kun opholde dig 15 minutter på toppen af tårnet. Besøget varer ca. 40 minutter, og der kan gå op til 50 personer op ad gangen.
 • Anbefalinger: Bestigningen kræver en vis kondition.

2. Piazza del Mercato

Fra dit sidste stop kan du gå til Piazza del Mercato, som ligger ca. 200 meter bag Piazza del Campo. Den er bemærkelsesværdig for sin skildpaddeformede galleri. Om søndagen er der marked, hvor du kan finde pålæg og andre fødevarer.

Her er der en smuk udsigt over det toscanske landskab, og det er perfekt til at picnicke og tage billeder af landskabet. Der er også restauranter og barer i nærheden, hvor du kan spise frokost. Dens opførelse stammer fra det 19. århundrede, selv om Sienas marked begyndte at fungere i det 13. århundrede.

3. Fortalezza Medicea og amfiteater

Medicea-fæstningen| ©Elias Rovielo
Medicea-fæstningen| ©Elias Rovielo

Fra Piazza del Mercato skal du vende tilbage til Piazza del Campo og derfra gå ca. 1 km til Fortalezza Medicea, en af de Medici-fæstninger, der blev bygget mellem det 16. og 17. århundrede i Italien på bestilling af hertug Cosimo de Medici. Du kan også tage bussen, men hvis du går, kan du komme forbi Fontebranda, Piazza San Domenico pladsen og basilikaen, Artemio Franchi stadion, statuen af Santa Caterina Benincasa og Lizza Garden.

Fæstningen ligger på Piazza della Libertà, og dens omkreds er 1500 meter. Indenfor er der et interessant amfiteater og en offentlig park. Her afholdes koncerter og andre forestillinger, og der er en friluftsbiograf.

4. Panoramaudsigt over Siena fra Via Bruno Bonci

Fra Piazza della Libertà, tilbage ad Via Bruno Bonci og forbi Stadio, foran et af hjørnerne af Piazza og bag Basilica San Domenico, kan du se en af de bedste panoramaudsigter over Siena. Det er ideelt at gå derhen ved solnedgang, efter at have gået gennem markedspladsen og Sienas fæstning, for at nyde den klare skyline og byens lave huse.

Valgfrit: Fontebranda

Det er muligt, hvis du ikke har dvælet for længe på Piazza del Campo, at gå gennem Fontebranda, inden du fortsætter til Medicea-fortet, da det ligger på vejen. Den ligger ca. 650 meter fra Piazza del Mercato, på gaden af samme navn. Selv om det er tæt på, kan det være trættende at komme dertil, da der er op- og nedkørsler.

Dette springvand fra det 13. århundrede, det ældste i Siena, forsynes af en af de vigtigste antikke akvædukter i byen, som på det tidspunkt var en del af det netværk, der distribuerede vand til regionen. Det er præget af gotiske buer og forbindes med den hellige Katarina, som boede i nærheden.

I nærheden af Fontebranda ligger basilikaen San Domenico, der også blev bygget i det 13. århundrede og udvidet i det 15. århundrede. Den er gotisk i stil og er bemærkelsesværdig på grund af sine store vinduer. Hvis du går rundt i Siena om aftenen, vil du blive forbløffet over, hvordan den ser oplyst ud.

Tag på en guidet vandretur til fods for at se det bedste af Siena

Dag 2: Piazza del Duomo, domkirken i Siena og museer

Sienas domkirke| ©Discovering the Globe
Sienas domkirke| ©Discovering the Globe

På din anden dag i Siena foreslår jeg, at du starter på Piazza del Duomo, som ligger 400 meter fra Piazza del Campo. Piazza del Duomo er en L-formet plads på toppen af Santa Maria-bakken. På dette torv ligger den berømte katedral i Siena, som er byens vigtigste katedral.

Det vil tage dig noget tid at gå rundt i katedralen samt de andre seværdigheder, der er en del af Dudomo-komplekset, såsom Baptisteriet og Museo dell'Opera. Bagefter kan du besøge to af byens vigtigste museer, Museo Antropologico og Pinacoteca Nazionale, for at fortsætte med at lære om kunst, historie og kultur i Siena.

1. Piazza del Duomo

Oprindelsen af dette torv falder sammen med katedralen, som begyndte at blive bygget i det 13. århundrede oven på en ældre struktur. På denne plads ligger også Santa Maria Della Scala-museet. Du kan gå rundt på torvet og katedralen på egen hånd, eller du kan leje en guidet tur for at lære de vigtigste fakta om denne unikke bygning.

2. Duomo Santa Maria Assunta i Siena

Duomo Santa Maria Assunta of Siena er den vigtigste bygning på pladsen og et must-see i byen. Det er en af de vigtigste romansk-gotiske katedraler i Italien med sin imponerende facade af hvidt og grønt Prato-marmor og rødt Siena-marmor. Selv om den var planlagt til at blive større, kunne den ikke færdiggøres på grund af den sorte død i 1348.

Det første, der falder i øjnene indenfor, er det sorte og hvide marmormotiv med vandrette linjer, som er relateret til legenden om byens grundlæggelsesheste, der var i disse farver. Katedralen rummer også kunstværker af bl.a. Michelanchelo (skulpturerne på alteret), Donatello og Domenico Beccafumi.

Særligt bemærkelsesværdige er de mosaikker, der viser scener fra Bibelen og antikkens legender, kendt som Pavimento. De er ikke altid synlige for offentligheden, da de er dækket til for at beskytte dem mod fodaftryk. Hvis du tager af sted mellem slutningen af juni og midten af oktober, har du mulighed for at se dem.

Hvad er inkluderet i entrébilletten til Duomo

Domkirken er en del af Domokomplekset, og indgangen til Porta del Cielo inkluderer en rundvisning i:

 • Piccolomini-biblioteket, hvor der er fresker af Pinturicchio.
 • Museo dell'Opera, som huser statuerne på facaden af den nye katedral.
 • Panorama del Facciatore, hvorfra man har en af de bedste udsigter over byen.
 • Porta del Cielo, hvor du kan se katedralens tag på tæt hold, samt gulvet.
 • Krypten, som først blev opdaget i 1999.
 • Battistero, der ligger i en anden bygning, hvor dåbsmøderne tidligere fandt sted.

Alt i dette kompleks er fyldt med symbolik og en rig historie, så jeg anbefaler, at du tager dig god tid til at besøge det, og at du inden du tager af sted, orienterer dig om de forskellige billetter til Siena-katedralen, som du kan købe, deres priser og rabatter.

Flere oplysninger om katedralen

 • Åbningstider: fra 10.30 til 17.00 om vinteren og fra 10.00 til 19.00 om sommeren.
 • Billetpris: Opa Si Pass-billetten koster ca. 17 € for voksne, 5 € for børn mellem 7 og 11 år og gratis for børn under 6 år. Billetten, der omfatter Porta del Cielo-turen, koster ca. 20 € for voksne.
 • Anbefalinger: Tjek ferie- og messeplaner på katedralens websted.

San Giovanni-døbefonten

San Giovanni-døbefonten| ©Dan
San Giovanni-døbefonten| ©Dan

Baptisteriet San Giovanni er en af de ældste kirker i Firenze, bygget på en primitiv struktur fra det 4.-5. århundrede, men hvis konstruktion blev afsluttet i det 13. århundrede. Den ligger overfor Siena-katedralen og var tidligere stedet for dåb.

Bygningen er beklædt med hvidt og grønt marmor ligesom Domkirken. Det er en ottekantet konstruktion med en kuppel, som er værd at se både inde og ude. Man må ikke gå glip af de tre bronzedøre, en af Andrea Pisano og to af Lorenzo Ghiberti, som blev bygget på et senere tidspunkt.

3. Museo dell'Opera Metropolitana

Overfor katedralen ligger Museo dell'Opera Metropolitana, et af de bedste museer i Siena og et af de ældste i Italien, grundlagt i 1869. Det huser de originale statuer, der prydede en del af facaden på den nye katedral, som ikke kunne færdiggøres på grund af den sorte død.

I Museo dell'Opera kan du bl.a. se skulpturer af Arnolfo di Cambio fra det 14. århundrede og skulpturer af Donatello, Lamberti, Ciuffagni, Bigello (tilskrevet), Madonnaen og barnet med helgener af Bernardo Dadi og Michelangelos Bandini Pietà i kælderen, samt skitser og værktøj, der blev brugt under opførelsen af katedralen.

 • Adgangsgebyr: Opa Si-passet (som omfatter adgang til hele komplekset, undtagen til rundvisningen ved Himmelsporten) koster ca. 17 EUR for voksne, 5 EUR for børn mellem 7 og 11 år og gratis for børn under 6 år.
 • Åbningstider: fra april til oktober fra 9.30 til 19.30 om morgenen og fra november til marts fra 10.30 til 17.30 om morgenen. Fra 26/12 til 6/01 fra 10.30 til 18.30.
 • Anbefalinger: se venligst katedralens websted for at få oplysninger om helligdage og messetider.

4. Det nationale etruskiske arkæologiske museum

Det nationale etruskiske arkæologiske museum ligger også foran katedralen, hvor det gamle hospital Santa Maria della Scala lå. Dette museum rummer arkæologiske levn, der er fundet i regionen. Der er blandt andet statuer, bronzer, mosaikker, keramik, urner og meget andet. De ældste stammer fra bronzealderen

Det er ideelt, hvis du er særligt interesseret i historie, men kan også være en mulighed for at lære mere om regionens oldtid.

 • Beliggenhed: Piazza Duomo, Complesso di S. Maria della Scala 2 - Siena.
 • Åbningstider: Mandag til søndag fra kl. 10.00 til 19.00, undtagen tirsdag, hvor der er lukket, og torsdag er der åbent til kl. 22.00. Begrænsede åbningstider om vinteren.
 • Entré: ca. 9 € for voksne. Du kan også købe billetten sammen med adgangen til domkirken, som koster ca. 17 € for voksne og 4 € for børn mellem 7 og 11 år.

5. Pinacoteca Nazionale di Siena

Pinacoteca Nazionale di Siena| ©Andrea Carloni
Pinacoteca Nazionale di Siena| ©Andrea Carloni

Pinacoteca Nazionale di Siena rummer middelalderlige og ældre malerier, der tilhører den sienesiske skole, især malerier på træ med forgyldte baggrunde fra det 14. og 15. århundrede. Det har til huse i to tilstødende paladser, Buonsignori og Brigidi. Værkerne er arrangeret i kronologisk rækkefølge efter periode på museets forskellige etager.

På dette museum kan du se værker af Ambrogio Lorenzetti, f.eks. La Piccola Maestà, og af Duccio, f.eks. madonnaen, og af kunstnere som Simone Martini, Pietro, Giovanni di Paolo, Sassetta, Matteo di Giovanni og Francesco di Giorgio Martini.

 • Entré: ca. 6 € for voksne. Der kan bestilles guidede rundvisninger (på italiensk) på forhånd på Pinacoteca's websted.

 • Åbningstider: mandag til lørdag fra 9 til 19, søn- og helligdage fra 9 til 13. Nedsat åbningstid om vinteren. Gratis adgang den første søndag i måneden.

 • Beliggenhed: Via San Pietro 29 - 53100 Siena.

Få en guidet rundvisning i Siena og katedralen til fods

Dette er afslutningen på min rundvisning i Siena, der er tilrettelagt på to dage, så du kan se de mest repræsentative steder. Om aftenen er det en god idé at deltage i en gastronomisk rundvisning i Siena for at lære de bedste kulinariske tilbud i regionen og lidt mere om dens kultur at kende.

Og hvis du allerede har besøgt Siena før, eller hvis museerne ikke interesserer dig, eller hvis du blot foretrækker en udendørs aktivitet, kan du deltage i en af de bedste vinudflugter i Siena og lære regionens lækkerier at kende med ekspertguider.