Siena På 1 Dag: Alt Du Skal Vide

I Siena kan du indånde historie i hvert hjørne, og hvert hjørne gemmer på en kunstnerisk skat. Se her, hvordan du får mest muligt ud af en dag i denne middelalderby.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minutters læst

Siena På 1 Dag: Alt Du Skal Vide

Siena | ©Alberto Perro

Siena er en storslået by på alle måder. En by med et middelalderligt præg, hvor man virkelig rejser tilbage i tiden, når man slentrer gennem gaderne og beundrer de storslåede bygninger. Det er ikke for ingenting, at den blev erklæret for verdensarv.

Der er meget at se og nyde i denne by, lige fra at beundre monumenter med mange århundreders historie til at besøge interessante museer, nyde den lækre gastronomi eller smage på områdets gode vine. Selv hvis du kun er her i en dag, vil du med lidt organisation ikke gå glip af de bedste ting at lave i Siena.

1. Start dit besøg med at beundre Piazza del Campo

Piazza del Campo| ©Hervé Simon
Piazza del Campo| ©Hervé Simon

Piazza del Campo er Sienas egentlige hjerte og derfor udgangspunktet for enhver tur rundt i byen. Det er en storslået middelalderplads, faktisk en af de største af sin slags i verden. Det er værd at bruge lidt tid på den for at nyde alle detaljerne, for der er meget at se.

Selvom det ikke er let at se den fra gaden, vil du helt sikkert bemærke, at dens form er unik: den efterligner en skal eller en vifte. Og den er opdelt i ni dele, der minder om De Ni's Regering, det politiske regime, der styrede republikken Siena mellem 1287 og 1355.

Læg nu mærke til bygningerne, der omgiver den. Palazzo Pubblico, Torre del Mangia, Capella della Piazza og Gaia-fontænen, blandt andre. At gå rundt på pladsen er at betragte en levende historielektion, da hver bygning repræsenterer en vigtig del af, hvad byen har været.

Jeg beder dig nu om at gøre en lille indsats. Forestil dig pladsen pyntet op til det hestevæddeløb, der hvert år sætter Sienas kvarterer op mod hinanden. Palio afholdes den 2. juli og 16. august. Du kan måske ikke se det, men du kan næsten mærke spændingen her. På din tur rundt i byen vil du også se mange nik til denne tradition.

Vælg din rute rundt i Siena

2. Besøg Palazzo Pubblico og Museo Civico

Palazzo Pubblico| ©Anna Azarova
Palazzo Pubblico| ©Anna Azarova

Hvis der er en bygning, der skiller sig ud på Piazza del Campo, er det Palazzo Pubblico. Det stod færdigt i begyndelsen af det 14. århundrede, men dets skønhed og tårnets højde forbløffer stadig besøgende.

Her er en lille kuriositet. Allerede under opførelsen var bygningen så harmonisk og smuk, at myndighederne tog en enestående beslutning. De tvang resten af bygningerne på pladsen til at blive bygget efter deres stilistiske kanoner, men forbød dem at konkurrere med paladset i højde og overdådighed.

Denne bygning har været centrum for den politiske magt i Siena, lige siden den blev bygget, men i dag huser den ikke kun rådhuset. En del af rummene er optaget af Civic Museum, et af de bedste museer i Siena.

Inde i museet kan du beundre rum udsmykket med vidunderlige fresker. En af de mest fremragende er Allegorien over god og dårlig regering af Ambrogio Lorenzetti. Hvis du kan lide kunst, må du ikke gå glip af et besøg på Museo Civico.

Interessante fakta

  • Åbningstiderfor Palazzo Pubblico og Museo Civico: fra 10:00 til 18:00 om vinteren og fra 10:00 til 19:00 om sommeren.
  • Pris: ca. 10 euro for almindelig adgang. Familier, børn, seniorer og handicappede får rabat.

Book en guidet tur i Siena

3. Bestig Torre del Mangia

Mangia-tårnet| ©Pom'
Mangia-tårnet| ©Pom'

Du skal kigge meget op for at se toppen, for dette tårn er en rigtig middelalderlig skyskraber: det er ikke mindre end 88 meter højt. Hvis du undrer dig, så ja, du kan klatre op til toppen, men du skal gå 400 trin op.

Hvis du er i god form, er min anbefaling, at du gør dig umage med at komme op. Fra toppen af Mangia-tårnet har du den mest utrolige udsigt, ikke kun over Siena, men også over en vidunderlig del af det toscanske landskab med bakker fulde af vinranker og oliventræer.

Og en kuriositet i forbindelse med tårnets navn. Det blev opkaldt efter den første klokker, det havde. Mandens navn var Giovanni di Balduccio, men på det tidspunkt var han kendt som "Mangiaguadagni". Hvorfor? Fordi han brugte alt, hvad han tjente, på Sienas taverner.

Interessante fakta

  • Åbningstiderfor Torre del Mangia: fra kl. 10.00 til 16.00 om vinteren og fra kl. 10.00 til 19.00 om sommeren.
  • Pris: ca. 10 euro for almindelig adgang. Der er rabat for familier, og børn under 11 år kommer gratis ind.

4. Gå til Palazzo Salimbeni ved at gå rundt i det historiske centrum

Palazzo Salimbeni| ©aniadudek
Palazzo Salimbeni| ©aniadudek

Området omkring Piazza del Campo gemmer på et fabelagtigt netværk af middelalderlige gader fyldt med paladser. Uanset hvilken en du beslutter dig for at følge, er du sikker på at finde en arkitektonisk perle. Under alle omstændigheder anbefaler jeg, at du kigger efter Via Bianchi di Sopra og slentrer langs den. Det er en af de mest essentielle gader i Siena.

I Bianchi di Sopra kan du se Croce del Travaglio, som er mødestedet for nogle af Sienas hovedveje. Du vil også støde på paladslignende bygninger undervejs, såsom Palazzo Tolomei eller Palazzo de Gori Pannolini. Hvis du ikke vil gå glip af noget, kan du altid tilmelde dig en af de guidede ture i Siena.

På egen hånd eller med en guide bør du forlade denne gade for at komme til Palazzo Salimbeni. Det er en smuk gotisk bygning, som i dag huser hovedkvarteret for en af Italiens største banker. På den samme plads ligger to andre af Sienas skatte: Palazzo Spannocchi og Palazzo Cantucci.

Book en guidet tur i Siena

5. Besøg basilikaen St. Dominic

Basilikaen St. Dominic| ©caitlineb
Basilikaen St. Dominic| ©caitlineb

Hvis der er én ting, der helt sikkert vil slå dig ved Basilica di San Domenico, så er det dens størrelse. Jeg anbefaler et besøg, ikke kun for at beundre dens nøgterne gotiske arkitektur. Det er også for dens beliggenhed. Kirken står på Camporegio-højen, hvorfra man kan nyde en smuk udsigt over byen og domkirken.

Som et kuriosum huser basilikaen nogle relikvier, der er særligt værdsat af tilhængere, herunder det hellige hoved af Sankt Katarina af Siena. En kort gåtur væk kan man i øvrigt besøge helgenens hjem, hvorfra man har endnu en fantastisk udsigt over Siena.

6. Hvor kan man spise i Siena?

Spise ribollita| ©Jenn Vargas
Spise ribollita| ©Jenn Vargas

Der er meget at se i Siena, så det er vigtigt at genoplade batterierne. I området omkring Piazza del Campo og Via Bianchi di Sopra finder du den største koncentration af spisesteder. Du kan vælge mellem små taverner, osteriaer eller elegante restauranter.

Hvis du vil have en hurtig bid mad, kan jeg anbefale Salumeria Il Cencio. Det ligger på Piazza del Campo, og du kan spise lækre paninis. Gå forresten ikke glip af terrassen for at se udsigten over pladsen, den er utrolig.

Der er andre fantastiske spisesteder, såsom Mugolone, Osteria le Logge, Taverna di San Giuseppe eller Campo Cedro, men i Siena kan man virkelig spise godt næsten overalt og til overkommelige priser.

Hvad skal man prøve? Pici, områdets typiske pasta; gnudi, fritter af spinat og ricotta fra får; ribollita, en slags suppe med grøntsager og bælgfrugter; chiantina, kalvekød af høj kvalitet; eller kød fra cinta senese, en griserace. Hvis du vil have mere, kan du tage på en af de kulinariske ture i Siena.

7. Rundvisning i domkirken i Siena

Sienas katedral| ©Discovering the Globe
Sienas katedral| ©Discovering the Globe

Sienas katedral betragtes som en af de smukkeste katedraler i Italien og i verden. Du vil se grunden til dette, længe før du kommer derhen, men især når du besøger det indre.

Kirken blev bygget mellem 1215 og 1263 i italiensk gotisk stil, og dens ydre er dækket af hvid og grøn marmor. Men se især på facaden, der er fuld af detaljer, såsom rosenvinduet og de gyldne mosaikker, der dekorerer det.

Men det er det, der venter dig indeni, der helt sikkert vil gøre dig målløs. Gulvet er dekoreret med scener lavet af farvet marmor, prædikestolen og alteret er ægte perler. Du kan også beundre værker af Donatello og Michelangelo. Og så er der det lysspil, som de farvede glasvinduer skaber i skibene, som vil efterlade dig målløs.

Og det er ikke alt. Vi bør også nævne Piccolomini-biblioteket med en udsmykning, der minder om Vatikanets Sixtinske Kapel. Og hvis det ikke er nok, må du ikke gå glip af Puerta del Cielo, et besøg på katedralens tag vil give dig den mest spektakulære indvendige og udvendige panoramaudsigt.

Interessante fakta

  • Åbningstider: afhænger af sæsonen, samt af om det er en helligdag eller dagen før en helligdag. Åbningstiderne kan også variere fra katedralen til krypten, Porta del Cielo eller Piccolomini-biblioteket, så det er tilrådeligt at forhøre sig på forhånd og købe billetter.
  • Pris: Det afhænger også af typen af besøg og sæsonen. Generelt fra 7 euro for katedralen og Piccolomini-biblioteket. Der er en kombineret billet, som giver dig mulighed for at besøge tagene og katedralmuseerne, og den koster omkring 15 euro.

8. Besøg Duomo Nuovo og Museo dell'Opera

Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti
Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti

Katedralen er det levende eksempel på Sienas største pragt. Men det er ikke alt, hvad den er. Bag den kan du se en ufærdig facade. Det skulle have været den monumentale indgang til domkirken efter en udvidelse i det 14. århundrede, som skulle firedoble templets størrelse.

Men så kom pesten, krisen og nogle byggeproblemer, og alt gik i stå. Fra det faraoniske projekt har den halvfærdige facade og dele af en midtergang overlevet til i dag, hvor Museo dell'Opera del Duomo nu ligger.

Hvis du er interesseret i kunst, skal du ikke tøve med at bruge lidt tid på at gå rundt i rummene på dette museum. Under besøget vil du få mulighed for at beundre en interessant samling af kunstværker, nogle af dem af kunstnere som Giovanni Pisano og Donatello.

Men du kan gøre endnu mere i Duomo Nuovo: bestige Facciatone, den imponerende facade, der aldrig blev færdiggjort. Fra dens terrasse kan du beundre en af de bedste udsigter over Siena. Selvfølgelig skal du op ad 200 trin for at nå derop, men jeg kan forsikre dig om, at det er anstrengelserne værd.

Interessante fakta

  • Åbningstider: Museo dell'Opera og Panorama of the Facciatone er normalt åbne fra 10:00 til 19:00 om sommeren og fra 10:00 til 17:30 om vinteren. Åbningstiderne kan dog variere på helligdage og aftenen før helligdage.
  • Pris: Jeg anbefaler, at man køber det kombinerede kort, som giver adgang til alle områder af domkirken, og hvis generelle pris er omkring 15 euro. Der er billetter til reduceret pris for børn op til 11 år.

9. Indgang til Johannes Døberens dåbskapel

Døbefonten i San Giovanni| ©Dan
Døbefonten i San Giovanni| ©Dan

Dette er endnu en af de gotiske skatte, du finder ved siden af katedralen. Døbefonten ligger lige bagved, og dens indre gemmer på en række kunstneriske perler, herunder de storslåede freskoer, der dekorerer hvælvet og de tre skibe. De har intet at misunde de andre historiske bygninger i byen.

Men vær særlig opmærksom på døbefonten i midten. Det er en sand juvel lavet af bronze og marmor. Store kunstnere, herunder Ghiberti og Donatello, arbejdede på dens design og tilblivelse. Åbningstiderne for døbefonten er de samme som for katedralen.

10. Oplev Santa Maria della Scala-hospitalet

Santa Maria della Scala-hospitalet| ©Elliott Brown
Santa Maria della Scala-hospitalet| ©Elliott Brown

På den samme plads, hvor domkirken står, kan du se en anden bygning, som jeg anbefaler, at du stopper op ved, hvis du har tid. Hospitalet Santa Maria della Scalla har fungeret siden det 12. århundrede og indtil for ikke så længe siden som et hospital, et center for modtagelse af pilgrimme og et hospice. I dag er det et storslået museum, der er et besøg værd.

Langs ruten kan man beundre rum, der er prægtigt udsmykket med fresker fra det 15. århundrede. Men bygningen huser også det nationale arkæologiske museum og Santa Maria La Scalas skatkammer, en samling af relikvier, smykker og miniaturer blandt andre genstande fra det gamle Konstantinopel.

Endnu en note. Jeg er sikker på, at du har bemærket Gaia-fontænen på Piazza del Campo. Det er ikke den originale. Det autentiske skulpturelle ensemble findes på dette museum.

Interessante fakta

  • Åbningstider: Hospitalet åbner kl. 10, men lukketiden afhænger af sæsonen og ugedagen. Om torsdagen lukker det normalt kl. 22.00.
  • Pris: almindelig entré koster ca. 7 euro, og reduceret entré koster ca. 4 euro. Der er rabat for familier og børn under 11 år, mens små børn og handicappede har gratis adgang.

11. Stå foran Palazzo Chigi Saracini

Palazzo Chigi Saracini| ©Radu Iscovici
Palazzo Chigi Saracini| ©Radu Iscovici

Halvvejs mellem Piazza del Campo og Duomo ligger en af Sienas mest unikke bygninger. Det ligger i en smal gade og har en ejendommelighed, der gør, at du ikke kan overse det: dets buede facade med en første sal af sten og en anden sal af mursten fuld af spidse vinduer.

I dag huser dette palads, der blev bygget i det 12. århundrede, en berømt musikinstitution i Siena, Accademia Musicale Chigiana. Det kan kun besøges på guidede ture, hvor man blandt andet kan opleve et interessant galleri med malerier og en rokokokoncertsal.

12. Slut dagen af med en helt særlig middag

Terrasse og solnedgang| ©travelwayoflife
Terrasse og solnedgang| ©travelwayoflife

Som afslutning på besøget er der intet som at sidde stille og roligt på en af de mange terrasser, der er opstillet på Piazza del Campo, hvis vejret tillader det. Det er en af de bedste ting at lave i Siena om aftenen.

Hvis det ikke er for sent, anbefaler jeg en traditionel aperitif. Du kan bestille et glas chianti, den lokale vin, og ledsage det med et oste- og charcuteribræt. Smagen og duften af mad og drikke, sammen med billedet af den oplyste piazza, vil give dig de bedste minder fra Siena.