10 Ting At Lave I Siena Til Jul

At besøge charmerende Siena er altid en fornøjelse, men belysningen, de glade markeder og den festlige atmosfære gør julen til et magisk tidspunkt at rejse til dette lille hjørne af Toscana.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

10 Ting At Lave I Siena Til Jul

Juletræ i Siena | ©profernity

Hvis du rejser til Siena, kommer du ikke til at mangle noget at se og lave på trods af dens lille størrelse, for denne middelalderlige by har så meget at byde på. Hvis der er et tidspunkt, hvor magien i gaderne på dette fortryllende sted gør det endnu mere specielt, så er det julen.

På denne tid af året indtager julestemningen Siena, og gaderne er pyntet med glitrende festlige dekorationer. Derudover inviterer særlige aktiviteter og en livlig atmosfære både lokale og besøgende til at komme ud og nyde den festlige sæson.

1. Besøg julemarkedet på Piazza del Campo

Julemarked| ©Stefano Panichi
Julemarked| ©Stefano Panichi

Hvert år i juletiden er Siena vært for et spektakulært julemarkedPiazza del Campo. Piazza del Campo ligger i hjertet af byen og er et af de mest emblematiske steder i Siena, samtidig med at den betragtes som en af de smukkeste pladser i Italien.

En af de ting, der gør denne plads så speciel, er, at den er hjemsted for nogle af byens hovedattraktioner som Palazzo Comunale eller Torre del Mangia. Derfor er det ikke overraskende, at dette er et af de vigtigste stop på guidede ture i Siena.

Selvom det pulserende liv aldrig forlader denne plads, bliver atmosfæren mangedoblet ved juletid, og snesevis af boder, der gengiver et gammelt middelaldermarked, er opstillet her. Blandt de utallige produkter, der tilbydes, kan du finde julepynt, kunsthåndværk og lokale gastronomiske lækkerier.

Ud over at fordybe dig i denne fortryllende julestemning og købe souvenirs, kan du benytte lejligheden til at prøve noget af det typiske toscanske køkken, enten i de dedikerede boder eller i restauranterne, der omgiver pladsen og tilbyder take-away-retter, som du kan nyde under din spadseretur.

Book en guidet tur i Siena

2. Smag på Italiens mest typiske juleslik

Panettone| ©Scott Ableman
Panettone| ©Scott Ableman

Hvis der er én ting, Italien er kendt for verden over, ud over sin imponerende kunstneriske arv, så er det for sin udsøgte gastronomi. Som i mange andre lande er maden et af hovedelementerne i fejringen af disse særlige datoer.

Hvis du besøger Siena i højtiden, bør du derfor prøve nogle af de mest typiske italienske juleopskrifter. Mere specifikt en af de mest populære søde sager, Panettone, som består af en svampet svampekage med en bund lavet af smør, æg og mel.

Ifølge legenden stammer opskriften på denne lækre søde sag tilbage fra det 15. århundrede, og dens tilblivelse var resultatet af en fejltagelse, da Toni, kokken for hertugerne af Milano, under en julefrokost ved et uheld brændte desserten på. Derfor måtte han improvisere en ny dessert med ingredienser fra spisekammeret, og resultatet blev Panettone eller pan di Toni.

I dag kan du finde Panettone i næsten ethvert supermarked eller konditori i Italien i juletiden, så hvis din rejse falder sammen med disse datoer, vil jeg på det kraftigste opfordre dig til at prøve den. En interessant mulighed, hvis du vil lære det lokale køkken at kende i dybden, er at booke en gastronomisk aktivitet i Siena.

3. Juleshopping i Via Bianchi di Sopra

Via Bianchi di Sopra| ©. Ray in Manila
Via Bianchi di Sopra| ©. Ray in Manila

Den bedste måde at lære en by at kende på er at fortabe sig i dens gader med en god gåtur, og takket være det lille historiske centrum er det muligt at se de mest emblematiske steder i Siena på bare én dag.

Selvom det at vandre formålsløst rundt kan føre dig til fantastiske uventede steder, vil jeg opfordre dig til at gå langs Via Bianchi di Sopra, som sammen med Via di Città er aksen i middelalderbyen Siena. Ud over at være en af de travleste gader i det historiske centrum, er den også hjemsted for nogle arkitektoniske perler såsom storslåede paladsbygninger.

Denne livlige shoppinggade er endnu mere levende i juletiden, når Sienas indbyggere såvel som turister går på gaden for at nyde atmosfæren, festlige dekorationer og juleshopping.

Så hvis du stadig mangler gaver at købe, eller hvis du vil have en fin souvenir med hjem fra din rejse, kan jeg anbefale dig at slentre langs den charmerende Via Bianchi di Sopra, hvor du kan beundre julevinduesdekorationerne og lade dig omslutte af eksplosionen af farver, lys og illusioner på denne magiske tid af året.

Book en guidet tur i Siena

4. Deltag i den italienske tradition med at se krybbespil

Krybbespil| ©Marco
Krybbespil| ©Marco

I Italien, ligesom i Spanien, er en af de mest populære juletraditioner at gå ind og se krybbespil, eller som de kaldes i Italien, presepi. Presepi er gengivelser af Jesu fødsel, som genskabes ved hjælp af figurer.

Traditionelt opstilles julekrybber i italienske hjem som en del af juleudsmykningen. Men det er også almindeligt at finde dem opstillet i kirker, på pladser eller i forskellige områder, som regel i byernes historiske centrum. I Siena er det også ret almindeligt at finde disse fremstillinger på banegården.

Presepi bliver normalt sat op fra festen for den ubesmittede undfangelse, den 8. december, og forbliver udstillet under hele festlighederne. En variant af denne tradition er den levende julekrybbe, hvor personerne er repræsenteret af rigtige mennesker i stedet for figurer.

5. Spadseretur under julelysene

Julelysene| ©Jirka Matousek
Julelysene| ©Jirka Matousek

Hvis du rejser til Siena ved juletid, er en spadseretur gennem gaderne for at se jul elysene en af de vigtigste ting at gøre om aftenen. Den toscanske bys utrolige skønhed træder endnu tydeligere frem under de tusindvis af kulørte pærer, der hvert år pynter den på denne tid af året.

Selv om julelysene pynter hele det historiske centrum, er der områder, der er særligt iøjnefaldende og ikke må overses, såsom Piazza del Campo, Via Bianchi di Sopra, Via di Città og Piazza Salimbeni, hvor der som regel står et gigantisk juletræ, hvor man kan tage nogle julebilleder.

I de senere år er der desuden kommet en ny attraktion til, nemlig en video-mapping, der projicerer billeder og lys på nogle af de vigtigste gader og pladser i Siena og skaber en uforglemmelig oplevelse for dem, der har fornøjelsen af at overvære det.

6. Oplev nytårsaften som en ægte sieneser!

Zampone-juleretten| ©Alpha
Zampone-juleretten| ©Alpha

Hvis du er så heldig at tilbringe nytårsaften i Toscana, vil du kunne opleve italienske skikke og traditioner, når du siger farvel til året. Selvom det mest almindelige i Italien er at spise hjemme med familien, finder du en række restauranter, der tilbyder særlige middage og arrangementer denne aften.

Nogle skikke kan ændre sig afhængigt af regionen, men andre holdes i live i hele landet, som f.eks. at servere en af julens bedste retter: Zampone og Cotechino, selvfølgelig altid ledsaget af de traditionelle linser, som ifølge troen symboliserer held og overflod.

En anden italiensk skik er at åbne døre og vinduer og lave så meget støj som muligt for at afværge onde ånder. Derfor bliver der på slaget midnat affyret hundredvis af fyrværkeri og mousserende vin, så hvis du får chancen for at opleve det, skal du være forberedt på et stort brag!

Derudover er gaderne i Italien fyldt med koncerter på årets sidste dag. Disse shows starter normalt om aftenen den 31. december og fortsætter indtil daggry. I Siena kan du finde dem på forskellige pladser i det historiske centrum, især på Piazza del Campo, Piazza del Mercato og Piazza della Indipendenza.

Mange af disse arrangementer omfatter også madboder, der er åbne hele natten. Hvis din rejse falder sammen med disse datoer, er det bedst at tjekke det officielle program for begivenhederne, da det ændrer sig hvert år.

7. Fejr Befana-dagen

Befana-dag| ©Norma D
Befana-dag| ©Norma D

Mens vi i Spanien fejrer Hellig Tre Kongers Dag, har de i Italien La Befana-dagen. La Bef ana er en heks, der dukker op hvert år i de tidlige morgentimer den 6. januar for at bringe gaver til børnene.

Ifølge legenden for de tre vise mænd vild på deres vej til Betlehem, så de spurgte en gammel kvinde, La Befana, om vej. De var taknemmelige for hendes hjælp og inviterede hende med, men hun afslog tilbuddet. Senere, da hun fortrød, besluttede hun at følge dem og efterlade gaver i de huse, hvor der var børn, i håb om, at en af dem ville være Jesusbarnet.

I nogle dele af Italien er det almindeligt, at Befana kommer med legetøj til børnene, men i nord er det mere almindeligt, at gaverne består af slik og søde sager. Hvis din rejse til Siena falder sammen med Befana-dagen, får du mulighed for at opleve den livlige atmosfære ved en af Italiens mest typiske fester.

På denne dag er det også almindeligt, at familier samles for at spise sammen, så du kan slutte dig til dem ved at gå ud at spise på en god restaurant eller gå på konditori for at prøve befanini, lækre kiks, der traditionelt serveres på Befana-dagen.

Her er en liste over gode restauranter, hvor du kan fejre denne særlige dag:

  • Osteria Permalico: Denne pragtfulde restaurant ligger i hjertet af byens centrum, kun få meter fra Piazza del Campo og domkirken. Priserne er ret billige, og menuen består af de mest udsøgte retter fra Sienas traditionelle køkken. Desuden er alle produkterne lokale og af fremragende kvalitet.
  • La Taverna San Giuseppe: Priserne på denne restaurant er noget højere end den første mulighed, men stadig overkommelige. Denne ekstraordinære restaurant kombinerer det traditionelle toscanske køkken med fantastisk kreativitet, hvilket resulterer i nogle af de mest lækre og innovative retter.
  • AnticaTrattoria Papei: Antica Trattoria Papei ligger på Piazza del Mercato og serverer lækre toscanske retter og har en overdækket terrasse, hvor man kan nyde den storslåede udsigt. Specialiteterne omfatter frisk pasta og lækkert grillet kød af højeste kvalitet.
  • Osteria degli Svitati: Denne fremragende restaurant giver god værdi for pengene. Specialiteterne omfatter charcuteri- og ostetallerkener, pappardelle og fremragende toscanske vine.

8. Tag en tur til Abbadia San Salvatore juleaften

Abbadia San Salvatore| ©Fabrizio Diletti
Abbadia San Salvatore| ©Fabrizio Diletti

Abbadia San Salvatore er en lille by i Siena-provinsen og er især kendt for sin måde at fejre juleaften på med Notte delle fiaccole, som kan oversættes til Faklernes nat.

Hver 24. december finder der et ritual sted i denne lille by, hvor store pyramideformede træpæle tændes i hvert hjørne af det historiske centrum. Denne handling markerer begyndelsen på en nat med festligheder, hvor hundredvis af mennesker går på gaden for at fejre julens ankomst.

I løbet af natten er der koncerter og musik, folk samles med familie og venner, og der serveres typiske søde sager og vin. Hvis du har mulighed for at tage del i denne ældgamle tradition, vil du føle, at du er rejst tilbage i tiden og vil få en unik og uforglemmelig oplevelse.

9. Søg ly for kulden med et besøg i domkirken i Siena

Sienas domkirke om natten| ©Vegansoldier
Sienas domkirke om natten| ©Vegansoldier

Julen i Siena kan være kold, så hvis du beslutter dig for at rejse i denne periode, er det bedst at veksle udendørs ture med indendørs besøg, hvor du kan søge ly for en stund og beskytte dig mod de lave temperaturer. Desuden kan man ikke forlade Siena uden at have besøgt byens vigtigste ikon, katedralen.

Det er et must at gå ind idomkirken i Siena på denne tur, da dette tempel i romansk-gotisk stil anses for at være et af de smukkeste i hele Italien. Dens imponerende facade står på Piazza del Duomo, og dens konstruktion er dedikeret til Santa Maria Assunta.

Nogle af de vigtigste kunstnere gennem tiderne har arbejdet på dens skulpturer, såsom Donatello, Michelangelo, Giovanni Pisano og Bernini. Dens indre er om muligt endnu mere imponerende, især marmorgulvet, hvor forskellige scener er repræsenteret ved hjælp af indlægninger.

Andre områder, der skal fremhæves, er Piccolomini-biblioteket og ruten langs katedralens tage kendt som Puerta del Cielo (Himmelporten).

Jeg anbefaler, at du afslutter dit besøg med et besøg i baptisteriet, krypten og operamuseet, hvor du har adgang til et udsigtspunkt, hvorfra du kan nyde en sensationel panoramaudsigt over Siena.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: Sienas katedral ligger på Piazza del Duomo, 8.
  • Åbningstider: Fra 1. november til 31. marts er åbningstiderne normalt fra kl. 10.30 til 17.30. Åbningstiderne varierer dog afhængigt af årstiden, så tjek venligst den officielle hjemmeside. Bemærk venligst, at åbningstiderne kan ændre sig på helligdage.
  • Pris: Det er bedst at købe Opa Si Pass, som er en enkeltbillet, der giver adgang til alle museerne i komplekset. Opa Si Pass kan fås fra ca. 15 euro.

10. Tag på en dagstur til Montepulciano

Montepulciano| ©thy
Montepulciano| ©thy

Montepulciano er en by i Siena-provinsen, som ikke kun er berømt for sin skønhed, men også for sine udsøgte vine. Men grunden til, at jeg har inkluderet denne dagstur fra Siena på denne liste, er dens utrolige julestemning.

Hvert år ved juletid forvandles Montepulciano til et smukt vinterlandskab. På og omkring Piazza Grande, byens hjerte, er der en autentisk julelandsby bestående af maleriske markedsboder i træ.

I disse boder kan man købe alt fra julepynt til sæsonbestemt mad, varme drikke og lokale håndværksprodukter. Hvis du slentrer gennem det historiske centrum, kan du også finde en smuk karrusel, en skøjtebane og mange andre attraktioner.

En anden af Montepulcianos største juleattraktioner er julemandens slot, som normalt er genskabt inde i Poliziana-fæstningen, hvor børn kan spille spil, deltage i workshops, se shows og endda aflevere deres brev til julemanden.