10 Ting At Lave I Siena Om Aftenen

Siena har ry for at være en stille by, men der er masser af ting at opleve om aftenen, fra vinsmagning til levende musik.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

9 minutters læst

10 Ting At Lave I Siena Om Aftenen

Monte dei Paschi di Siena Bank | ©Sean X Liu

Siena er på verdensarvslisten og har en spektakulær arkitektonisk arv, for ikke at nævne dens festivaler og traditioner. Det er en by, hvor livet er roligt, men når mørket falder på, er den indhyllet i en magisk atmosfære, der gør den særligt attraktiv.

At bruge et par timer på at udforske byen, når solen er gået ned, er en af de bedste ting at gøre i Siena. Du vil opdage en af de smukkeste solnedgange, du kan forestille dig, gamle traditioner som aperitivo og et livligt natteliv, som du kan nyde på barer, pubber og nogle unikke steder, som du kun finder i Siena.

1. Tag en spadseretur og beundr den oplyste by

Siena om natten| ©Skaja Lee
Siena om natten| ©Skaja Lee

At gå rundt i Siena om dagen er en fornøjelse. Men at gå rundt ved mørkets frembrud er en af de bedste oplevelser, du kan tage med dig fra byen. Når gaderne begynder at tømmes, kan du virkelig nyde den middelalderlige atmosfære, der omgiver byen.

Uden den uophørlige kommen og gåen af mennesker midt på dagen kan du opdage charmerende hjørner, som du måske har overset før. Det er også det ideelle tidspunkt til at tage de bedste billeder af dit ophold i byen. Derfor er mit råd at vandre formålsløst gennem den gamle bydel.

Sienas belysning er også omhyggeligt designet til at være indbydende og frem for alt til ikke at bryde byens middelalderlige smag. Belysningen er varm og minder om fakkellys. Hvis du ikke er for træt, kan du sætte et par timer af til at indsnuse atmosfæren.

Og hvis du ikke vil gå glip af noget, kan du altid deltage i en af de guidede ture i Siena. Ikke alene vil du opdage byens charme om natten, men du vil også få fortalt utallige historier, legender og anekdoter om Siena og dens monumenter.

Book en guidet tur i Siena

2. Se den smukkeste solnedgang over Siena

Solnedgang i Siena| ©saeta2
Solnedgang i Siena| ©saeta2

Solnedgange i Toscana er noget helt særligt. Farven på olivenlundene, vinstokkene og kornet ændrer sig, når solen går ned. Det samme gør farven på tagene i Siena. Hvis du ikke vil gå glip af et uforglemmeligt postkort, skal du bare tage lidt længere væk fra byens hjerte. Der er flere steder, hvor du kan tage hen.

Orto dei Tolomei

Det første sted, jeg anbefaler til at se solnedgangen over Siena, er Orto dei Tolomei. Det er en charmerende have, selvom den ikke er særlig kendt. Ikke desto mindre har man herfra en storslået panoramaudsigt over byen, som domineres af domkirkens silhuet.

Dette hjørne ligger meget tæt på Botanisk Have, lige i udkanten af Sienas gamle bydel. Men du skal ikke bekymre dig om afstanden, den er kun 600 meter, ti minutters gang fra Piazza del Campo.

Mit råd er, at hvis du planlægger at besøge Siena på én dag, bør du slutte dagen her. Det er det perfekte sted til at slappe af og koble af. Og du behøver kun at vente til om aftenen for at få den bedste afslutning på dit besøg i byen.

Kirken Santa Maria dei Servi

Hvis du opholder dig to dage i Siena, anbefaler jeg, at du også går op til dette sted for at se solnedgangen. Det er endnu et af Sienas privilegerede udsigtspunkter. For at komme dertil skal man følge en smuk sti flankeret af cypresser, og for enden vil man opleve en smuk udsigt over katedralen og Palazzo Publico.

Desuden er kirken Santa Maria dei Servi en af de fire basilikaer i byen og et must-see. Den ligger også meget tæt på Sienas centrum, kun en kort gåtur på ikke mere end ti minutter.

3. Start aftenen med en aperitif på Banchi di Sopra

Banchi do sopra skilt| ©Vanessa Tan
Banchi do sopra skilt| ©Vanessa Tan

Hvis det er tidligt til middag, kan du dykke ned på et af de mest stemningsfulde steder i Siena og tage del i en meget typisk italiensk skik: aperitivo. Den spises om aftenen, som regel før middagen, men den kan sagtens erstatte middagen, hvis man ikke er særlig sulten.

Sieneserne har for vane at tage en eftermiddagstur langs Banchi di Sopra. Det er en af byens hovedfærdselsårer, og her er nogle af de mest betydningsfulde bygninger koncentreret. Men når monumenterne og butikkerne lukker, fyldes terrasserne og barerne med mennesker.

Banchi di Sopra og dens omgivelser er et godt sted at nyde den aperitif, der er synonym med at mødes og socialisere. Men der er mange flere, fra Piazza del Campo til via San Pietro. Faktisk er det i det historiske centrum, der er mest underholdning, og hvor man kan nyde denne snack til langt ud på aftenen.

Hvad kan man prøve? Det typiske er at bestille et glas lokal vin eller en spritz, som er en cocktail lavet på hvidvin og mousserende mineralvand eller tonic. Med en af disse får du adgang til en buffet med tapas lavet af koldt kød og pølser, men også salater og endda pasta.

4. Smag på Toscanas smage på Piazza del Campo

Piazza del Campo om natten| ©Allie_Caulfield
Piazza del Campo om natten| ©Allie_Caulfield

Epicentret for Sienas natteliv er den altid livlige og overfyldte Piazza del Campo. En perfekt idé er at genoplade batterierne for natten på en af restauranterne. Her kan du hvile dig og samtidig smage på den fremragende toscanske gastronomi.

Hvis vejret er godt, anbefaler jeg, at du sætter dig på en af terrasserne på pladsen og fordyber dig i et af de smukkeste natlige postkort fra Siena. Hvis vejret ikke er godt, kan du altid lede efter et charmerende etablissement, det vil ikke være svært at finde et.

På selve pladsen eller i de omkringliggende gader finder du alt fra små osteriaer til stille restauranter. Hvis du vil have en hurtig bid mad, har Il Cencio nogle af de bedste paninier i Siena. Og gå ikke glip af udsigten fra terrassen med Piazza del Campo for dine fødder.

Hvis du har lyst til en mere omfattende middag, tilbyder alle restauranterne i det historiske centrum fremragende kødretter. Du kan også prøve gnudi, en slags kødboller lavet med spinat og ricotta fra får. Sammen med pici, en pastatype, der er typisk for Siena, er det nogle af de retter, der normalt er inkluderet i de gastronomiske ture i Siena.

5. Smag på de lokale vine omkring domkirken

Sienas domkirke om natten| ©Vegansoldier
Sienas domkirke om natten| ©Vegansoldier

Hvis du er en af dem, der sætter pris på en god vin, eller hvis du har lyst til at lære alle detaljerne om de rige vine fra Toscana at kende, foreslår jeg, at du går en tur i området omkring domkirken i skumringen. Dette område af Siena er rammen om nogle af Sienas vinturistture. Årsagen er, at et stort antal vinbarer er koncentreret her.

Her kan du få en typisk aperitif eller endda ledsage en let middag med en af vinene fra Chianti-dalens område. Nogle af disse vinbarer arrangerer også vinsmagninger. Det er en god plan, hvis du vil dykke ned i Toscanas vintradition og nyde en anderledes aftenoplevelse i Siena.

En af de mest kendte vinbarer er I Terzi. Her har du mulighed for at smage Chianti-vine af ekstraordinær kvalitet. Du kan også besøge vinkælderen. Og du behøver ikke at skynde dig, vinkælderen er åben fra 11:00 til 01:00. Vinbutikken Tirabusciò eller Trefilari, blandt andre.

6. Fordyb dig i Sienas yngste nattelivsscene

Pub i Siena| ©Stefano
Pub i Siena| ©Stefano

Siena er en universitetsby, så der er garanti for god stemning til de tidlige morgentimer. Hvis du foretrækker ikke at forlade det historiske centrum, er der i området omkring Piazza del Campo en række steder, hvor du kan hygge dig til langt ud på natten.

Der er også et bredt udvalg af natteliv. I byen er der både traditionelle etablissementer, hvor man kan få en stille drink, og andre med et mere sofistikeret udtryk, hvor man kan lytte til rock og indie-rytmer. Cocktailbarer, irske barer, ølbarer og selvfølgelig diskoteker udgør det sienesiske natteliv.

Og der er etablissementer, som er sande klassikere i byen, såsom Al Cambio eller Caffè del Corso, som er meget populære blandt unge mennesker. Bar Porrione, Robert the Bruce, Lirica Italiana eller 115 Bar er andre steder, hvor du også kan få en drink og lytte til god musik. Nogle af dem lukker først klokken to om natten.

Hvis du foretrækker at gå på natklub, skal du forlade byens centrum. De mest kendte er Figaroe Club, SottoSopra Club og frem for alt Vanilla Disco Club, selvom den ligger ret langt fra Siena.

7. Oplev Sienas mysterier og legender

Spøgelsesaften i Siena| ©pbr42
Spøgelsesaften i Siena| ©pbr42

Siena har sine egne legender og historier fulde af mystik. Natten er et perfekt tidspunkt til at forsøge at opdage dem. Nogle af dem er virkelig spændende. Her er nogle ledetråde. Kig efter Via della Diana, mellem Piazza del Campo og domkirken. Føler du noget særligt i nattens fred og ro?

Legenderne siger, at Diana er en underjordisk flod, der løber gennem byen. Den er ikke blevet fundet, men der er dem, der hævder at have hørt den. Det har heller ikke ommiciolierne eller fuggisiolierne, de små duer, der lever under jorden i Siena og ikke kan tåle sollys. Vær opmærksom, måske er du heldig at se en komme frem fra sin hule.

En anden idé er at slentre rundt i byen og lede efter statuer eller gengivelser af den kapitolinske hunulv, den der ammede Romulus og Remus. Når gadernes travlhed slapper af, er det lettere at finde dem. Kig især på toppen af gamle søjler og på nogle af gulvene.

Du undrer dig sikkert over, hvorfor der er typisk romerske billeder i Siena. Det er endnu en af byens legender, som er værd at kende. Ifølge denne blev Siena grundlagt af Remus' sønner: Senio og Ascanio, deraf afbildningerne.

8. Spis en lille natmad på en isbar eller i en tebutik

Pasticceria Nannini| ©Hubert Lenartowicz
Pasticceria Nannini| ©Hubert Lenartowicz

Hvis din krop trænger til noget sødt sidst på dagen, er mit råd at gå til Pasticceria Nannini, som er en institution i Siena og har åbent til langt ud på natten. De søde sager er lækre og perfekte til at ledsage en autentisk italiensk kaffe, hvis man kan lide denne drik. Men hvis der er én ting, du ikke må gå glip af, så er det deres is.

Hvis vejret ikke er godt, og du foretrækker noget varmt, er der et helt særligt etablissement i Siena: Tea Room. Det er som at træde tilbage i tiden, når man går ind, for det er en tesalon i en storslået bygning fra det 15. århundrede. Og den lukker ikke før i de tidlige morgentimer.

Stenbuerne, de hvælvede lofter og de antikke møbler skaber en hyggelig atmosfære, som er ideel til at afslutte dagen i afslappede og intime omgivelser. Selvfølgelig er der over hundrede forskellige teer at vælge imellem. Men bare rolig, hvis du ikke er en te-entusiast, kan du også smage lokale vine og cocktails.

9. Nyd den bedste levende musik

Jazzaften| ©Arianna Gionchetta
Jazzaften| ©Arianna Gionchetta

For musikelskere kan Siena være en sand opdagelse. I byen er der utallige natklubber, hvor man kan lytte til alle former for livemusik. Et af de mest alternative steder er Corte Dei Miracoli, en non-profit kulturforening.

Hvis du foretrækker jazz, er Un Tubo et underholdningssted, der arrangerer sessioner og koncerter hver uge. Du kan også smage de lækre lokale vine. Cacio y Pere er også et godt sted at tilbringe en hyggelig musikalsk aften, men her kan man finde andre stilarter, fra hiphop til rock.

Det handler ikke kun om moderne og nutidige stilarter. Vi er i Italien, så Siena er også et godt sted at nyde klassisk musik. Både Teatro dei Rinnovati og Teatro dei Rozzi byder på et attraktivt program med opera og klassisk ballet.

10. Spis middag blandt Toscanas vinmarker

Toscana om natten| ©Alex Berger
Toscana om natten| ©Alex Berger

Chianti-dalen er en af Toscanas store skatte, og Siena er udgangspunktet for at opdage den. Chianti er synonymt med endeløse vinmarker. Og de druer, der høstes her, bruges til at lave en af de mest berømte vine i Italien, den, der bærer dalens navn.

En af de mest interessante ting at gøre i Siena er at komme væk fra byen et stykke tid for at se solnedgangen over bakkerne med vinmarker. Det er spektakulært. Og den perfekte afslutning er at deltage i en vinsmagning eller, endnu bedre, at spise på en af vingårdene i området med udsigt over disse uforglemmelige landskaber.

Der er en række vingårde, der åbner for at vise besøgende alle hemmelighederne ved vinfremstilling. Det er derfor en fantastisk mulighed for at fordybe sig i vinfremstillingstraditionen i området omkring Siena. Og det er også en god mulighed for at nyde et romantisk øjeblik, hvis man besøger byen som par.