Bedste ture for at se delfiner på Madeira

Madeira byder på flere muligheder for at observere hvaler i deres naturlige habitat. Tør du gå om bord?

Ana C.R.

Ana C.R.

12 minutters læst

Bedste ture for at se delfiner på Madeira

Funchal | ©Jimmy Pierce

I 1984 gik Madeira fra at være et hotspot for hvalfangst til et beskyttet område for tusindvis af marine arter. Så hvis du spekulerer på, hvad du skal lave på Madeira, er en af de bedste muligheder helt sikkert hval- og delfinsafari

Fra både, katamaraner til leje af din egen sejlbåd har Madeira mange muligheder for at lære om alle de arter, der lever i havet. Så her er, hvad du bør overveje, hvis du vil se hvaler på din næste ferie.

Hvornår skal man rejse til Madeira for at se delfiner?

Delfiner i Funchal| ©Manoel Teixeira.
Delfiner i Funchal| ©Manoel Teixeira.

Det er vigtigt at bemærke, at en af fordelene ved Madeira, sammenlignet med andre destinationer, er, at du kan se hvaler hele året rundt. Øens privilegerede beliggenhed gør den til en perfekt destination for dem, der ønsker at se disse arter i deres naturlige habitat.

Takket være sin beliggenhed er Madeira et perfekt sted at observere forskellige delfinarter året rundt.

Nogle arter lever i nærheden af øen og kan ses fra januar til december. Men nogle årstider er også perfekte til at se mere eksotiske arter, som er svære at få øje på.

Book en hvalsafari

Hvilke arter kan du finde?

Almindelig delfin| ©Ricardo Liberato
Almindelig delfin| ©Ricardo Liberato
 • Fra januar til juli: Almindelig delfin: Sammenlignet med andre arter er den almindelige delfin lidt mindre i kropsstørrelse. Du kan også genkende dem på deres farve: mørkegrå på oversiden og lys på undersiden. En anden ting, der adskiller dem fra andre delfiner, er det antal år, de lever. Selvom det afhænger af deres levested, kan de blive op til 30 år.

 • Februar til april og juli til november: Stribet delfin: Dette er en robust delfin, så du vil være i stand til at identificere den ret nemt. Dens farve er blågrå på oversiden og hvid på undersiden. Det er en af de delfinarter, der hopper mest, og den har en ret høj rekord, som i gennemsnit er 7 meter.

 • Fra marts til oktober: Tropisk plettet delfin og Atlantisk plettet delfin: Som navnet siger, kan den plettede delfin kendes på sit mønster af grå pletter på siderne og på, at den har små pletter på halsen og bugen. Denne delfinart findes i Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean. Det skyldes, at de er meget sociale og venlige over for delfiner af andre arter.

 • Maj til september: Rough-toothed dolphin: Denne art er lidt sværere at få øje på, da de har tendens til at blive under vandet i lang tid. Men hvis du rejser i denne periode, vil du have en bedre chance for at se dem, da de normalt reproducerer sig i disse måneder og vælger farvandene nær De Kanariske Øer og Madeira til at gøre det. Den anses for at være en af de mest intelligente delfinarter. Det skyldes den måde, den svømmer på, og dens evne til at jage føde.

 • Fra maj til oktober: Rissos delfin, Rissos delfin eller Rissos delfin: Denne delfinart er meget selskabelig. Selvom de normalt er i grupper på 10 til 50 individer, er de blevet fundet i grupper på op til 4000. Når de bliver voksne, er de ofte lette at kende på de sår, som Rissos delfin har på huden. Det skyldes, at Rissos delfiner, når de leger eller slås, ofte skader hinanden på grund af tændernes form og placering.

Book en hval- og delfinsafari

Hvornår er det bedst at se delfiner?

Solopgang på Madeira| ©Nick Ares
Solopgang på Madeira| ©Nick Ares

Delfiner har den fordel, at de er meget lettere at få øje på i løbet af dagen. Hvaler er derimod lidt sværere at få øje på, da det afhænger af tidspunktet på dagen, eller hvornår dagen du tager turen.

Derfor anbefaler jeg, hvis du vælger at tage på en enkelt tur på øen, at du booker en tur tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen. På den måde har du større chance for at se hvaler og delfiner.

Du vil bemærke, at Madeira har mange muligheder for disse hval- og delfinture, og alle tilbyder muligheder for alle budgetter. Priserne varierer alt efter de tjenester, turen tilbyder, samt de faciliteter og ekstra aktiviteter, der er inkluderet.

Det er vigtigt at bemærke, at ingen af turene garanterer delfinobservationer. Da det er vilde arter, der lever i deres naturlige habitat, er der ingen garanti for, at de dukker op. Så husk, at du vil se delfiner, hvis de har lyst til at nærme sig.

Den gode nyhed er, at delfiner, i modsætning til hvaler og spækhuggere, normalt er meget venligere over for både. Faktisk er det meget mere almindeligt at se delfiner end hvaler, da delfiner har en tendens til at "lege" med de både, de møder.

Det er meget almindeligt at se fotos eller videoer, hvor turister kun er få meter væk fra delfiner. Det skyldes, at disse hvaler normalt er meget legesyge og bruger bølgerne fra båden til at hoppe over dem.

Takket være det klare vand på Madeira vil du også se, hvordan de forsøger at følge bådene eller svømme under dem. Nogle gange ser det endda ud, som om de forsøger at sejle om kap med båden.

Hvis du stadig tøver med at booke en delfinsafari, skal du huske, at der er åben kommunikation mellem piloterne på alle bådene, uanset hvilket rejseselskab de tilhører. Det betyder, at hvis en båd ser delfiner og/eller hvaler, vil de kommunikere med hinanden for at dele stedet, så alle turister kan se disse smukke hvaler.

Book en tur med delfinsafari

Katamaran eller båd?

Charter fra Funchal| ©Dmitriy Fomenko
Charter fra Funchal| ©Dmitriy Fomenko

Den privilegerede beliggenhed og de klimatiske forhold gør, at en bådtur altid er en fremragende mulighed.

Selvom der er mange forskellige både at vælge imellem til delfinsafari, tilbyder de fleste rejseselskaber to muligheder: katamaran og speedbåd. Begge muligheder er ideelle til hvalsafari, men her er de fordele, du skal overveje, når du beslutter dig for, hvilken du skal vælge. Du kan

Katamaran

 • Større båd = mere frihed: Dette kan være meget nyttigt, da delfinerne eller hvalerne ofte ikke er lige foran, hvor du sidder. Kaptajnen på båden vil orientere båden, så du kan se synet fra alle vinkler, men det kan være en fordel at have rigelig mobilitet.
 • Siddekomfort: Ture varer normalt mellem 2 og 3 timer, og hvis du har tendens til at lide af rygsmerter, kan mere komfort i lænden være nyttigt.
 • Toiletter: Katamaraner har toiletter om bord, hvilket er en stor fordel på længere ture.
 • Tilgængelighed og plads: Et andet plus ved katamaranen er tilgængeligheden og pladsen til, at alle kan nyde sightseeingen. Nogle ture tilbyder også forfriskninger og snacks, hvilket gør det meget praktisk, hvis du har glemt at medbringe mad eller drikke.
 • Pris Prisen på turene er ofte lavere på katamaraner, da de har en større kapacitet end en båd, så prisen på turen er ofte lavere. Det er vigtigt at huske på, at antallet af mennesker på katamaranen nogle gange betyder, at du måske skal vente på et foto.

Båd

 • Fart: Speed båden tilbyder noget, som katamaranen ikke gør, og det er fart. Speedbåde kan nemt besøge flere steder, hvilket øger sandsynligheden for at se hvaler. Mange nyder farten og bølgerne på denne type båd.
 • Mindre størrelse: En anden fordel ved speedbåden har at gøre med dens størrelse. Med en mindre dybgang kan båden nemt komme ind i grotter eller på strande.
 • Tættere på vandet: Mange nyder at sejle på disse både, fordi man kan se delfinerne bedre, når man er tættere på vandet. Dette er ikke en uvæsentlig pointe, da delfiner har en tendens til at komme meget tæt på bølgerne fra bådene.
 • Alle siddepladser: Selvom dette måske ikke virker så tiltalende, er det vigtigt for sikkerheden og fornøjelsen. Hvis du har børn, vil de ikke kunne komme ud af deres sæder, så du kan altid holde øje med dem.

Andre muligheder for delfinsafari

Piratskib på en karavelle| ©Michael Gaylard
Piratskib på en karavelle| ©Michael Gaylard

Hvis du har små børn, vil jeg også anbefale dig at se nærmere på turen med piratskibet. Denne mulighed er perfekt for de små, da den består af en tur rundt om øen Madeira i en kopi af en af Columbus' karaveller. Denne tur er en af de bedste aktiviteter, man kan lave med børn på Madeira

Denne kopi af Santa Mariasejler en komplet tur rundt om Madeira, så der er gode chancer for at spotte delfiner.

Nyttige fakta

 • Varighed: 3 timer
 • Afgangstid: kl. 10.30
 • Adresse: Marina do Funchal, 9000-055
 • Hjemmeside: Klik her

Endelig er der en ekstra mulighed for eventyrentusiaster og folk med erfaring til søs. Nogle steder på Madeira kan man leje båd, både med og uden besætning. Selvom denne mulighed giver dig frihed til at spotte delfiner, er det ikke en af de mest anbefalelsesværdige, da du ikke vil have de lokales viden til at finde de steder, hvor delfiner normalt spottes.

Hvis du er en erfaren sejler og beslutter dig for at vælge denne mulighed, skal du huske, at Madeira er et beskyttet område for disse arter, så du skal sejle forsigtigt og respektere eksperternes anvisninger.

Husk også, at hvis du støder på hvaler, skal du ikke fodre dem, ikke passere midt gennem et sted, hvor der er delfiner eller hvaler, og altid holde dig mere end 100 meter væk. Ved at undgå pludselige ændringer i retning eller hastighed og holde støjen så lav som muligt, kan du måske se delfiner nærme sig din båd.

Vælg selskab efter dine præferencer

Booking online| ©Marek Levak
Booking online| ©Marek Levak

Alle ture er forskellige og tilbyder muligheder for alle budgetter. Alle selskaber, der tilbyder hvalsafarier, kan bookes online, hvor du også kan læse anmeldelser, der kan hjælpe dig med at beslutte dig.

Jeg anbefaler, at du laver lidt research på internettet, før du rejser, da du kan sammenligne tilbud, læse anbefalinger og få alle oplysninger, før du træffer dit valg. Som tidligere nævnt er der ingen ture, der garanterer, at man ser delfiner eller hvaler. En god anbefaling er at vælge en tur, der tilbyder en gratis ekstra tur, hvis du ikke ser delfiner.

Selvom det er ret almindeligt at se delfiner, kan det ske, at du ikke kommer til at se dem. Hvis det er tilfældet, skal du sørge for at have en fleksibel ferieplan, der giver mulighed for en ekstra udflugt for at prøve at se dem.

Jeg anbefaler også, at du ikke booker turen den dag, du ankommer til Madeira, da øen nogle gange rammes af kraftige storme. Det betyder, at nogle fly bliver forsinkede, og du kan blive tvunget til at ændre dine planer.

Hvor er det bedst at gå om bord?

Havnen på Madeira| ©alealetojanni
Havnen på Madeira| ©alealetojanni

Det kan afhænge af dit budget, dine besøgstider, og hvor dit overnatningssted ligger. De fleste ture og dermed det største udvalg af muligheder findes i Funchal.

Det kan være en fordel, da det giver dig mulighed for at undersøge, hvad der passer bedst til dit budget, din tidsplan eller de faciliteter, du leder efter.

Bemærk, at afhængigt af årstiden inkluderer nogle ture ekstra aktiviteter som snorkling, svømning med delfiner, besøg på andre øer eller dykning. Funchal er det perfekte sted til dykning på øen på grund af det krystalklare og varme vand.

De fleste ture i Funchal afgår fra "Marina do Funchal", som ligger 1 km fra det historiske centrum af øens hovedstad. Hvis du bor i nærheden af centrum, anbefaler jeg, at du går langs bugten, mens du spadserer langs Avenida Do Mar.

Det anbefales også at , da der ikke er mange steder at parkere i Funchal, så hvis du har lejet en bil, skal du finde en betalt parkeringsplads.

Ud over Funchal kan du finde delfinsafari-ture i Machico, Porto Santo og Calheta. Disse er ideelle alternativer til de ture, der tilbydes i Funchal, med bådture fra forskellige dele af øhavet. Alle har flere muligheder at vælge imellem og er unikke steder, så det er op til dig at vælge det, du bedst kan lide.

Book et dyk i Funchal

Se delfiner fra kysten

Sorte delfiner| ©Ben Salter
Sorte delfiner| ©Ben Salter

Hvis du ikke kan lide bådture eller foretrækker at se delfinerne fra land, er der også nogle muligheder. Det er ikke det samme som at se delfiner fra en båd, men med tålmodighed, en kikkert og afhængigt af årstiden kan du se disse hvaler i deres naturlige habitat fra kysten.

Husk, at den bedste tid på året til at se delfiner fra kysten er om sommeren. I disse måneder er det meget almindeligt at se delfiner springe ud af vandet. Der er også større sandsynlighed for at se dem, hvis der er masser af bølger. Delfiner har en tendens til at lege og hoppe i brændingen, så hvis det er en rolig dag, er det usandsynligt, at du ser en.

Det bedste sted at se delfiner fra kysten kan være på de lavvandede eller mindre overfyldte strande. Af en meget lille ø at være har Madeira strande af alle slags: Porto Santo har flere feriesteder med varierende dybde, men afhængigt af årstiden kan der være for mange mennesker til, at delfinerne kan komme i land.

En anden god mulighed er Calheta Beach, der ligger på øens sydvestkyst. Denne strand er et godt sted at se delfiner, da det varme, krystalklare vand er ideelt til at vente på, at delfinerne dukker op.

De lokale anbefaler ofte et besøg i Ponta do Garaju for at se delfiner og hvaler fra land. De højeste punkter på øen er en god mulighed, selvom jeg anbefaler, at du medbringer en kikkert og er tålmodig, hvis du vil se noget i det fjerne.

Ponta de Garaju var et strategisk sted at observere hvalernes bevægelser og advare fiskerbådene om deres position, da hvalfangst stadig var tilladt.

I dag har dette punkt en statue af Kristus Kongen, en svævebane, en smuk sort sandstrand og det gamle hvalfiskernes udkigspunkt. Hvis du er interesseret i at komme til Ponta de Garaju eller tage på tur ind i øen, anbefaler jeg, at du tjekker de 4WD-safarier, der findes på Madeira.

Få mere at vide om hvaler

På turen| ©Bas Janssen
På turen| ©Bas Janssen

På turene er det meget almindeligt at blive ledsaget af en marinbiolog, som vil give dig tusindvis af fakta og oplysninger om hvaler og alle arterne i Madeiras habitat. Men hvis du stadig er sulten efter mere information, kan du besøge museet "Da Baleia da Madeira" eller hvalmuseet i Caniçal; Madeira.

Dette museum ligger 30 minutters kørsel fra Funchal og fortæller Madeiras hvalfangsthistorie og de arter, der lever i området. Det forklarer hvaljægernes historie, deres udkigsposter og de både, de brugte.

Det er et perfekt alternativ til dage, hvor vejret ikke tillader andre typer udflugter.

Nyttige oplysninger

om museet

 • Dage og åbningstider: Tirsdag-lørdag: 13.00-18.00 || Lørdag og søndag: 13.00-17.00
 • Adresse: Rua Garcia Moniz Nº.1, 9200-031 Caniçal, Machico - Madeira
 • Hjemmeside: Klik her

Vejret på Madeira

Delfiner under vandet| ©Pedro Ferrão Patrício
Delfiner under vandet| ©Pedro Ferrão Patrício

Takket være sin privilegerede geografiske beliggenhed og sit subtropiske havklima har Madeira meget behagelige temperaturer, der normalt ligger mellem 17 og 25 grader celsius året rundt.

Madeira har sit turistmæssige højdepunkt i juli og august måned. I denne periode falder temperaturen ikke under 20°C, og havvandet holder en meget varm og behagelig temperatur .

Hvis man vil have en kombination af mildt vejr og færre turister, kan efterårs- og forårsmånederne (september til november - april til juli) være det bedste tidspunkt at rejse på.

Selvom efterår og vinter kan betyde bedre priser på indkvartering og fly, skal man huske på, at december og januar plejer at være de mest regnfulde måneder.

På denne tid af året kan du forvente mellem 11 og 13 dage med regn. Så jeg anbefaler, at du tager højde for dette, når du planlægger din rejse.

Hvad skal man medbringe for at se delfiner?

Delfin-tur| ©Ben Salter
Delfin-tur| ©Ben Salter

Hvis du ønsker at besøge Madeira for at se delfiner og hvaler, anbefaler jeg, at du medbringer en vindjakke og en ekstra frakke. Det skyldes, at bådturene har tendens til at være meget blæsende og normalt afgår tidligt om morgenen eller i skumringen, hvor temperaturen kan falde lidt.

Husk altid at tage badetøjet på, da det er meget muligt, at du under udflugterne dykker ned i vandet, enten for at snorkle, dykke eller svømme tæt på delfinerne.

Uanset hvilken tid på året du rejser, skal du sørge for at medbringe masser af solcreme. På Madeira er man meget udsat for solen, så jeg anbefaler, at du passer godt på din hud. Sidst, men ikke mindst, skal du huske at tage dit kamera med eller have din mobiltelefon klar!

Selvom delfiner er hurtige svømmere og vil undvige gennem bølgerne, vil du sandsynligvis kunne fange gode minder om disse særlige venner, hvis du sætter dit kamera på burst mode.