Ting at gøre i Funchal, Madeira

Funchal er en charmerende landsby med haver, lave huse, promenader og et historisk centrum, der ligger i et smukt naturområde omgivet af bakker og havet.

Lorena Morales

Lorena Morales

11 minutters læst

Ting at gøre i Funchal, Madeira

Funchal, Madeira | ©Jimmy Pierce

Funchal er hovedstaden på Madeira og en af de smukkeste byer i Portugal. De smalle gader, lave huse, markeder, vinkældre, haver og promenader gør byen til en ideel destination for et afslappende ophold ved havet. Det er også omgivet af en vidunderlig natur med vulkanske bakker, klipper og skove.

Dens vandreruter af varierende sværhedsgrad kan varmt anbefales, ligesom vandsport som snorkling, dykning, surfing og kanosejlads. Hvis du dykker ned i havet, kan du se forskellige arter af hvaler, delfiner og havfugle. Byen er også et strategisk sted for de bedste Madeira-ture fra Funchal, hvor du kan opleve hele øgruppen, der er kendt som en af de bedste ø-destinationer i verden.

1. Besøg Funchals havn, og se hvaler og delfiner

Havn på Madeira| ©alealetojanni
Havn på Madeira| ©alealetojanni

På din tur til Funchal må du ikke gå glip af hval- og delfinobservation, som finder sted fra havnen i Funchal. Finhvaler, sejhvaler, minkehvaler og delfiner er i deres naturlige habitat, så mulighederne for at se hvaler er næsten 100 %.

De kan ses hele året rundt, men deres antal stiger mellem maj og september. Den bedste måde at se delfiner på Madeira på er at leje en tur, da de vil tage dig med til de steder, hvor der ses flest delfiner.

At se hvaler og delfiner er uden tvivl en af de bedste bådture, du kan foretage på Madeira. Det er virkelig en fantastisk oplevelse, da disse dyr, især delfiner, elsker både, og når de ser en båd, kommer de så tæt på, at det er muligt at tage billeder og endda klappe dem.

Tag på bådtur på Madeira

2. Lær Funchals Zona Velha at kende, og nyd gastronomien her

Zona Velha de Funchal| ©Frank Rump
Zona Velha de Funchal| ©Frank Rump

Funchals historiske centrum, Zona Velha, er et af de mest maleriske områder, hvor man kan gå en tur i Funchal og lære historien, de symbolske bygninger, håndværksbutikker og restauranter med typisk mad fra området at kende.

Hovedgaden er rua Santa Maria, en smal brostensbelagt gade omgivet af gamle huse, der er fuld af liv både dag og nat.

I og omkring rua Santa Maria kan du se slående dekorerede døre, malet af forskellige kunstnere, som er opstået som et Street Art-initiativ kaldet Portas Abertas-projektet, der havde til formål at puste nyt liv i bygninger, der så lidt forfaldne ud.

I dag er der mere end 200 malede døre, der er blevet en undskyldning for en smuk gåtur i Funchal.

Denne gade fører til Fortaleza de Sao Tiago, en af de attraktioner, man ikke må gå glip af under besøget, som er af stor historisk betydning, og hvor der i dag er et museum for moderne kunst.

Zona Velha i Funchal er det perfekte sted at opleve byens og Madeiras gastronomi, som omfatter sværdfisk med stegt plantage, grillet oksekød espetada og hvidløgssmørbrød.

Kapel for det hellige legeme

Det er et af de ældste kapeller i Funchal, og det ligger for enden af Rua Santa Maria. Den stammer fra det 15. århundrede og er dedikeret til fiskernes skytshelgen, San Pedro Gonçalves Telmo, "Corpo Santo".

Den er bemærkelsesværdig for sine vidunderlige loftsmalerier, udskårne træaltre og skulpturer i sengotisk stil, ofte kaldet manuelinsk stil.

Af den oprindelige konstruktion er kun portikoen tilbage, mens alteret stammer fra slutningen af det 16. århundrede. Et af de ældste broderskaber fungerede i denne kirke, som ydede hjælp til folk, der havde mistet slægtninge på havet. Det siges også, at fiskerne plejede at stoppe op ved kapellet for at bede til Gud, før de begyndte deres daglige arbejde.

 • Åbningstider: mandag til fredag fra 10.00 til 14.30.
 • Beliggenhed: Largo do Corpo Santo, 9060: Largo do Corpo Santo, 9060-291 Funchal, Portugal.

Bestil en guidet tur i Funchal

3. Besøg en af de største attraktioner i Madeira-arkipelaget, Sao Tiago-fæstningen

Fortaleza Sao Tiago| ©TeWeBs
Fortaleza Sao Tiago| ©TeWeBs

Sao Tiago-fæstningen er en gammel fæstning med en slående gul farve, som har en af de smukkeste udsigter over Santa Maria-kvarteret, der ligger for enden af strandpromenaden ved havet.

Her kan du nyde panoramaudsigten over Madeira-arkipelaget, tage spektakulære billeder og nyde den unikke gastronomi, der tilbydes i det omkringliggende område.

Sao Tiagos fæstning er en militærbygning, der blev bygget i det 17. århundrede for at beskytte byen mod pirater, da øgruppens beliggenhed midt i Atlanterhavet var et obligatorisk og provokerende kald for de forbipasserende skibe.

I 1992 blev det overtaget af staten og blev omdannet til et museum for moderne kunst. I dag kan du besøge den med din familie, da selv de små elsker den, hvilket gør den til en af de bedste ting at se og lave på Madeira med børn.

Ud over at se fortet kan du gå ned til Barreirinha-stranden, som ligger lige under fortet, og som er en af de mest berømte strande i bugten. Her kan du nyde en velsmagende drink og udsøgt gastronomi, mens du nyder den betagende udsigt.

4. Besøg en af Madeiras mest populære vingårde, Blandy

Blandy Winery| ©Luke H. Gordon
Blandy Winery| ©Luke H. Gordon

Bodegas Blandy er et af de ældste vinhuse på øen og har sin oprindelse helt tilbage til 1811. Det er også en af de mest aktive byer i øgruppen Madeira med rekreative festivaler, hvor du kan smage vine og delikatesser af alle slags.

Uanset om du er vinelsker eller ej, vil du elske at besøge vinmarkerne. Her kan du lære om Blandy-familiens historie og vinhusets oprindelse, de vil forklare, hvordan vinene fremstilles, og de vil også fortælle om vinens historie på Madeira. Derudover vil du kunne smage udsøgte vine og lækre regionale slik.

Når du besøger denne vingård, er det tilrådeligt at være forberedt på at købe flere flasker vin, da de er en fornøjelse, som du ikke vil gå glip af resten af din rejse. Men du kan også benytte dig af besøget til at hænge ud i baren, som har en meget slående dekoration. Stolene er lavet af vinfade.

Hvis du besøger Funchal i slutningen af august og begyndelsen af september, må du ikke gå glip af en af de vigtigste kulturelle festivaler, nemlig vendimias-festivalerne. Det er en fantastisk vinfestival.

De lokale og de besøgende behandler de druer, der blev høstet i løbet af året, og udvælger de bedste, som derefter bruges til at fremstille vin eller likør.

Læs mere om Madeira

 • Beliggenhed: Av. Arriaga 28 - Funchal.
 • Åbningstider: Fra kl. 10.00 til 18.30

5. Flyv i en svævebane, Madeiras transportmiddel

Funchals svævebane| ©Martin Elliss
Funchals svævebane| ©Martin Elliss

Hvis du besøger Funchal, må du ikke gå glip af det transportmiddel, som borgerne normalt bruger til at komme op til de højeste områder i byen og dens omgivelser: svævebanen.

Det er en kabine, hvor du kan rejse rundt i byen i luften, mens du nyder en betagende panoramaudsigt.

Turene varer mellem 10 og 25 minutter, afhængigt af hvilken svævebane du bruger. I alt er der omkring 7 svævebaner på øen, der forbinder byen med forskellige landsbyer. I nogle tilfælde er det den eneste måde at få adgang til visse steder på.

Når du flyver over byen, kan du se havet, haverne, de spektakulære palæer og de forskellige ølandsbyer.

Et af de mest populære rejsemål på øen er Monte Palace, en have med en række eksotiske planter fra hele verden samt samlinger af skulpturer og mineraler. Herfra kan du også tage en anden svævebane til den botaniske have.

Du kan også tage svævebanen Achada da Cruz og komme til et smukt udsigtspunkt. Den har en meget stejl nedkørsel, som vil give dig lidt af en forskrækkelse. Herfra ankommer du til Faja Da Quebrada Nova, en lille landsby med kun 100 indbyggere, hvor du kan gå en afslappet tur langs kysten.

Læs mere om Madeira

 • Pris: tur/retur ca. 12 EUR for voksne og 6 EUR for børn. Børn under 6 år rejser gratis.
 • Tidsplaner: Normalt mellem kl. 9 og 17.

6. Besøg Monte Palace Madeira med sine parker, museer og frodige tropiske haver

Monte Palace Madeira| ©Mike Finn
Monte Palace Madeira| ©Mike Finn

Monte Palace Madeira er en tropisk have og et museum, der ligger på toppen af en bakketop.

Her kan du beundre den eksotiske og varierede flora fra mange dele af verden, f.eks. fra Afrika, Belgien, Portugal, Skotland og mange andre steder. Der er 3 indgange, mod øst, nord og indgangen til svævebanen.

I haven kan du ud over eksotiske arter også se den indfødte flora fra Madeiras skove, f.eks. bregner og laurbær, samt laguner med et stort udvalg af farverige fisk, f.eks. koi. Disse fisk kommer fra Japan, Kina og Asien og symboliserer kærlighed og venskab.

I omgivelserne af den tropiske have kan du også se en vigtig samling af kakkelplader fra det 15. og 16. århundrede, som anses for at være en af de vigtigste i landet. Forskellige øjeblikke i Portugals historie blev indgraveret på disse fliser.

Museet har flere kunst- og mineraludstillinger fordelt på 3 etager. Mineraludstillingen omfatter mere end 700 sorter og 300 ædel- og halvædelstene.

Der er også en interessant udstilling med mere end 1000 zimbabwiske skulpturer fra 1960'erne. Monte Palace Madeira er uden tvivl en af de bedste ture, du kan tage på i Funchal på Madeira.

Læs mere om Madeira

 • Pris: ca. 12 EUR. Børn under 15 år har gratis adgang, hvis de ledsages af en voksen.
 • Åbningstider: Tropisk have: 9.00 til 18.00. Museum: kl. 10.00-16.30.

7. Gå en tur på Mercado dos Lavradores-markedet

Lavradores-markedet| ©EspirituViajente
Lavradores-markedet| ©EspirituViajente

Mercado dos Lavradores er et berømt marked i centrum af Funchal, hvor du kan finde butikker med frisk frugt, grøntsager og fisk, en masse kunsthåndværk og andre produkter.

Det interessante er, at du kan smage de bedste frugter, før du køber dem, da der er installeret vandfontæner i hvert hjørne for at vaske dem, før du smager dem.

Et besøg på dette marked er en af de bedste ting, man kan gøre i Funchal. Du vil blive fascineret af de flisebelagte paneler ved indgangen, som også findes inde på markedet og på fiskemarkedet.

De blev skabt af den portugisiske maler og billedhugger Joao Rodrigues Vieira, der er kendt for sine keramiske fliser. Skulpturerne refererer for det meste til historiske øjeblikke hos sælgerne.

Markedet, der blev indviet i 1940, er et ægte blikfang og et muntert sted, da det er en tradition for de lokale at pynte det smukt. De dekorerer den med mange blomster, især strelitzia, der er kendt som paradisfuglen.

Hver sælger byder dig velkommen med en typisk madeiransk dragt, som også er dekoreret med blomster på en meget morsom måde.

Bagerst på markedet finder du fiskemarkedet, også kendt som fiskemarkedet, hvor mændene forhandler højlydt om den bedste pris. Du må ikke gå glip af sværdfisk, som er svær at finde i andre dele af verden, fordi den lever i meget dybt og koldt vand.

8. Nyd de mest spændende vandsport

Snorkling| ©SALTY Madeira
Snorkling| ©SALTY Madeira

Funchal og omegn er et ideelt sted, hvor du kan dyrke forskellige former for vandsport, eller opleve dem for første gang. Du må ikke gå glip af disse aktiviteter på Madeira: snorkling, canyoning, dykning, da havet nær kysten er meget roligt.

Det er virkelig skønt at svømme rundt i Cabo Girao, et havparadis, mens du møder forskellige vandfisk som makreller, mantaer, tun, barracudaer, havmaller, skildpadder og mange andre arter.

I vandet kan du lave mange andre aktiviteter, f.eks. kano eller kajaksejlads, langs Funchals kyst, og derfra kan du komme til meget attraktive øde steder.

Hvis du har lyst til mere, må du ikke gå glip af dykning i Funchal, især i Garajau National Park og Cabo Girao Marine Park.

I sidstnævnte kan du se resterne af vraget af den portugisiske flådes korvet Afonso Cerqueira F488, som var på overvågnings- og redningsmissioner. Du vil også se marine arter som munkesæler, paddefisk, trykfisk, hajer, søheste osv.

Bestil din dykkeaktivitet på Madeira

9. Tag ud på de bedste vandrestier på Madeira

Vandreture på Madeira| ©Andreas Weibel
Vandreture på Madeira| ©Andreas Weibel

I Funchal kan du vandre til øens højeste tinder: Pico Arieiro, som er 1810 m høj, Pico Das Torres på 1853 m og Pico Ruivo, som er ca. 1862 m.

Øen har sikre stier, da der er bygget trapper på de vanskelige strækninger, og der er også bygget tunneler til at krydse de vanskeligste stier. Ved hvert stop vil du blive overrasket over de smukkeste panoramaudsigter, så sørg for at have kameraet klar til at tage nogle smukke minder med hjem.

Stien til Pico do Arieiro er 2,8 km lang, og når du når frem til refugiet, kan du tage 3 andre stier:

 • Til Pico do Areeiro, øens næsthøjeste bjerg (1816 m). Denne sti er 5-6 km lang.
 • Til Vereda da Encumeada, som går vest for øen langs den centrale bjergkæde. Det er 8,6 km.
 • Til Vereda da Ilha, som går ned til sognet Ilha. Den er 8,2 km lang.

Pico Ruivo er det højeste bjerg på Madeira og det tredje højeste i Portugal.

På toppen kan du ud over at nyde den fantastiske udsigt også se dens vegetation, f.eks. buskede områder med bregner, mos og laver, og dens rige fauna med fugle som f.eks. bogfinke, linnet, rødbenet agerhøne, troldand, troldand, solsort osv.

10. Tag på off-road-aktiviteter som safarier og jeep-ture langs kysten

Med Jeep på Madeira| ©True Spirit
Med Jeep på Madeira| ©True Spirit

Fra Funchal kan du tage på de bedste jeepsafari'er og udflugter på Madeira. Safari er en sport, der er designet til at besøge steder i øgruppen, som det er umuligt at besøge til fods, da det kan forstyrre de vilde dyr i området.

På denne måde kan du desuden nå områder, der er vanskelige at komme til. Det bedste er at tage på en udflugt med en guide, som kender disse steder og kan fortælle dig alt om dem.

Turene omfatter besøg på klipperne ved Cabo Girao, som ligger på den sydlige del af Madeira. Der er et meget berømt udsigtspunkt, hvorfra der er en fantastisk panoramaudsigt, og man kan komme dertil ad vandrestier. Der er en udsigtsplatform af glas på jorden, som kan give dig en smule svimmelhed.

Andre safarier tager dig til de naturlige pools i Porto Moniz, som er byens største attraktion. Disse bassiner stammer fra en vulkan og har krystalklart saltvand.

Det er et perfekt sted at slappe af med hele familien, da der er børnebassiner, spil, barer og steder at slappe af. Det er en af de bedste ting, man kan se på Madeira på 7 dage.

Jeg vil også anbefale dig at besøge Véu da Noiva-vandfaldet med dets fantastiske udsigtspunkt, hvor du har den bedste panoramaudsigt over øen.

Glem ikke dit kamera for at tage billeder af dette berømte vandfald, der har form af en brud. Fra højderne kan du beundre den smukke udsigt over Atlanterhavet og hele øgruppens nordkyst.

Tag på safari fra Funchal

11. Besøg den botaniske have på Madeira

Botanisk have på Madeira| ©Tom Chapman
Botanisk have på Madeira| ©Tom Chapman

I udkanten af Funchal, 3 km fra centrum, ligger der en smuk botanisk have med mere end 2000 tropiske arter, der er hjemmehørende i regionen, samt eksotiske arter.

Det er et charmerende sted med udsigt over havet, som er ideelt at nyde om dagen, især hvis du er planteelsker. Du kan komme dertil ved at tage svævebanen af samme navn.

Haven, der blev indviet i 1960, er i dag på mere end 25000 kvadratmeter med en sø, vandfontæner, udsigtspunkter, amfiteater og gangbroer. Den er inddelt i 5 forskellige zoner: tropiske planter, arboretum, aromatiske planter, sukkulenter, agroindustrielle planter og medicinalplanter. Der er også indfødte planter i højden, palmer og frugttræer.

Ud over de forskellige plantearter kan du også se på fuglene, da der er mere end 200 fugle, der er hjemmehørende i regionen, som flyver over haven. På den anden side er mange af de planter, der findes i Botanisk Have, i fare for at uddø.

I den botaniske have ligger Madeiras naturhistoriske museum, som har en vigtig samling af koraller, fossiler, et herbarium, pressede planter og en frøbank.

Yderligere oplysninger om Funchal

 • Pris: ca. 6 EUR. Børn under 12 år betaler 2 EUR og børn under 6 år gratis. Der er gratis adgang den 30/4 og 1/7.
 • Åbningstider: Mandag til fredag fra kl. 9 til 18, lørdag og søndag fra kl. 9 til 17.
  Museum: kl. 10.00-16.30.
 • Beliggenhed: Caminho do Meio, Bom Sucesso