11 ting at gøre i Porto i julen

Kom i julestemning i Porto med alt fra håndværkermarkeder til skøjteløb.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

11 ting at gøre i Porto i julen

Juletræ i centrum af Porto | ©Eduardo Vales

Porto har mange turistattraktioner hele året rundt. Men julefestlighederne gør den endnu mere speciel ved juletid.

For det første er klimaet køligt og fugtigt, men ikke så koldt som i andre europæiske byer, hvilket giver mulighed for udendørs aktiviteter som markedsspadsereture, skøjteløb og endda et besøg i en forlystelsespark. Derudover gør portugisernes katolske hengivenhed og julearrangementerne Porto til et godt valg til en juleferie.

1. Besøg de vigtigste julekrybber i Porto

Krybbespil i Porto| ©Max
Krybbespil i Porto| ©Max

Du har sikkert allerede bemærket, hvor vigtig den kristne tro er i Portugal, og julen er et ideelt tidspunkt at bevidne det på. Fra de første dage af december kan man i alle kirker se den klassiske krybbe eller julekrybbe, som forestiller Jesusbarnets fødsel.

Det er også meget almindeligt at se de berømte "fogueiras do menino" ved siden af krybben mellem juleaften og Helligtrekonger, bål eller bål, der tændes for at repræsentere lysets sejr over mørket. Denne tradition er meget almindelig i det nordlige Portugal på grund af den kulturelle indflydelse fra de keltiske folkeslag, som stadig lever i dag.

At beundre skønheden i krybbescenerne er en perfekt aktivitet til en rundtur til de vigtigste kirker i Porto. Den vigtigste af dem er naturligvis katedralen i Porto, men jeg anbefaler dig også at besøge São José das Taipas-kirken og São Nicolau-kirken, da de er meget berømte for deres smukke julekrybber. Book en rundtur i Porto og lær de vigtigste at kende, du vil elske det.

Book en rundtur i Porto

2. Gør dine juleindkøb på de smukke markeder i Porto

Artesanatus-markedet| ©Wells T
Artesanatus-markedet| ©Wells T

Noget af det mest interessante ved Porto er, at der ikke findes store indkøbscentre til juleindkøb. I stedet besøger man de små julemarkeder, der er spredt ud over byen, og som samler byens bedste håndværkere og iværksættere.

En anden fordel ved disse markeder er, at man kan nyde klassisk julemad og -drikke, da man ofte finder gastronomiske boder, madvogne og endda boder, hvor de bedste vingårde i området tilbyder deres vine til turisterne. Husk! Porto er kendt for sine vine, og en meget interessant aktivitet er at tage en guidet tur på en vingård.

Fakta om de bedste julemarkeder

 • Artesanatus: Det ligger på Praça D. João I og er formet som et gennemsigtigt marked med kunsthåndværk og souvenirs, som er åbent fra de første dage i december til den 6. januar fra kl. 11 til 19.
 • Kunsthåndværkermarked: Dette julemarked ligger på Avenida D. Afonso Henriques mellem Sao Benito-togstationen og Porto-katedralen og fokuserer på produkter fremstillet afkunsthåndværkere fra hele det nordlige Portugal. Her finder du alt fra trælegetøj, kunsthåndværk lavet af keramik, linned, uld og læder til hjemmelavede likører og hudplejeprodukter. Der er åbent fra 1. december til 23. december fra kl. 11 til 19.
 • Mercado da Alegria: Med mere end 40 boder på dette marked kan du finde håndlavet legetøj, tøj, smykker og regional mad. Derudover er dette marked smukt dekoreret med lys, guirlander og juletræer for at øge din julestemning. Det ligger på Praça da Batalha og er åbent fra 1. december til 31. december, fra kl. 10 til 20.

Book en guidet vingårdstur

3. Nyd et fado-show

Fado-koncert| ©MarkScottAustinTX
Fado-koncert| ©MarkScottAustinTX

En meget typisk juleaktivitet er at bestille billetter til en fadokoncert, en musikgenre, der er karakteristisk for Portugal, og som er kendetegnet ved en eksplosion af følelser. Der fortælles historier om kærlighed, smerte og/eller nostalgi, ledsaget af musik fra en portugisisk guitar.

Koncerten, der varer omkring halvanden time, vil ikke efterlade dig ligeglad, og du vil kunne chatte med musikerne, der normalt improviserer i hver forestilling, mens du nyder et glas af den populære portvin.

Få den mest typiske oplevelse, og lær denne musikalske genre at kende, som UNESCO har anerkendt som menneskehedens immaterielle kulturarv.

Book billetter til en fado-koncert

4. Besøg juletræet på Avenida dos Aliados

De allieredes allé| ©Wells T
De allieredes allé| ©Wells T

Avenida dos Aliados er et af de vigtigste centrale steder i Porto, og når julen kommer, forvandles den til et smukt sted takket være de utrolige juledekorationer. Derfor kan man hvert år fra den 1. december se det emblematiske juletræ og alle de klassiske juledekorationer langs hele avenuen og Frihedspladsen.

Juletræet er 35 meter højt og næsten 15 meter bredt. Jeg anbefaler, at man kommer, når solen er gået ned, hvis man vil nyde stedet i sin helhed, da det er spektakulært oplyst. Med mere end 50.000 LED-lys er det et sandt kunstværk. Derudover er træet synkroniseret med musik og billeder, der er født med lysene og gengiver et ægte juleshow.

Det er et ideelt sted at tage hen med hele familien og nyde de klassiske julesange, julelysene og al den spænding, som denne tid på året genererer. Du kan nemt komme hertil, hvis du booker turistbussen til Porto.

5. Kom til en gratis koncert i Clérigos-kirken

Clérigos-tårnet| ©Fran Gonzales
Clérigos-tårnet| ©Fran Gonzales

Hvert år arrangerer broderskabet i Los Clérigos gratis julekoncerter på klokkespillet eller flygelet i tårnet i Los Clérigos. Dette tårn er et af de mest karakteristiske vartegn i byens historiske centrum.

Tårnet, som er over 75 meter højt, blev bygget i 1763, og dets barokarkitektur får det til at skille sig ud fra resten af de omkringliggende bygninger. Fra toppen af tårnet kan man hver dag i december fra kl. 16 lytte til julesange.

Jeg anbefaler, at du klatrer op i tårnet før eller efter koncerten for at beundre den skønhed, som Porto har at byde på. For at finde ud af, hvor det er, kan du booke en cykeltur i Porto på forhånd.

Book en cykeltur i Porto

6. Skøjteløb på Portos pladser

Skøjtebane i Porto| ©Fran Gonzales
Skøjtebane i Porto| ©Fran Gonzales

Selvom temperaturerne i Porto ikke er kolde nok til at fryse søer til is, har byrådet i flere år haft den geniale idé at installere skøjtebaner på forskellige pladser i byen.

Skøjteløb er ideelt for både unge og gamle, da det spreder julestemning som få andre aktiviteter. Rundt om skøjtebanerne er der desuden boder, hvor man kan købe gaver, og madvogne, hvor man kan stille sulten efter timevis på skøjter.

På grund af sin beliggenhed er den vigtigste plads til skøjteløb Batalha Square, som ligger få meter fra Liberty Square og Allies Avenue. Hvis du synes, der er for mange mennesker, kan du gå til Praça de D. Joao I eller Praça de Mouzinho de Albuquerque. Ved Boavista-rundkørslen ligger Praça de Fantasia, som har en skøjtebane, spil, aktiviteter og arrangementer for de mindste.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider**:** Søndag til torsdag: kl. 9-23, fredag og lørdag: kl. 9.30-24.00.
 • Pris: ca. 8 euro pr. time.

Book Porto Card

7. Besøg Perlim, juleforlystelsesparken

Perlim| ©AM RS
Perlim| ©AM RS

Hvis du leder efter et sted, hvor du kan tage de små med hen og nyde julen, så overvej et besøg i Perlim, en juleforlystelsespark. Kun 20 kilometer uden for Porto, i landsbyen Santa Maria da Feira, ligger parken ved siden af et middelalderslot og er en landsby som taget ud af en tegnefilm.

Denne juletemapark har masser af forlystelser, attraktioner og aktiviteter for børn. Der er en karrusel eller et tog, der kører gennem parken, samt bondegårdsdyr. De bedste restauranter i byen tilbyder julemenuer for enhver smag, og som afslutning på dagen kan man nyde et smukt fyrværkeri.

Perlim har også åbent fra 1. december til 30. december fra kl. 13-19. Bemærk dog, at der er lukket den 24. og 25. december på grund af julen. Entréen er ca. 20 euro og inkluderer adgang til alle forlystelser i parken undtagen toget, som koster 2 euro pr. person.

Sådan kommer du til Santa Maria da Feira fra Porto

 • Ibil eller taxa: Dette er den mest behagelige løsning, da det tager ca. 25 minutter at komme dertil.
 • Med bus: Der kører busser hvert 30. minut fra Porto-terminalen til Santa Maria da Feira-terminalen, og derfra kan man gå eller tage en taxa til Perlim, som ligger ca. 1 km fra terminalen.

Et andet must-see museum for de små er World of Discoveries, et sted, hvor man kan lære om Portugals historie og dets opdagelsesrejsende med mange interaktive udstillinger. I dette indlæg kan du læse mere om, hvordan du får billetter til World of Discoveries i Porto.

8. Deltag i en typisk portugisisk julemiddag

Torsk med kartofler| ©JJdonson
Torsk med kartofler| ©JJdonson

Julen i Portugal er en meget vigtig tid, og maden spiller en central rolle. Ifølge traditionen samles familien omkring juletræet den 24. december og venter på julemanden ved at faste, hvad portugiserne kalder "consoada". Et kuriosum er, at ud over at være et øjeblik, man tilbringer sammen med familien, er det også en tradition at mindes de slægtninge, der ikke længere er der, ved at efterlade et ekstra stykke bestik på bordet. Den berømte consoada slutter ved midnat, hvor julemiddagen begynder.

Den typiske juleret er torsk med kartofler, kål og grøntsager, krydret med masser af olivenolie. Til dessert serveres "rabanadas", som minder meget om spanske "torrijas", sammen med de traditionelle "broas de mel".

For at fejre julemiddagen anbefaler jeg, at du bestiller plads på en af de smukke restauranter i Ribeira-distriktet. Dette område er fyldt med restauranter, barer og terrasser ved bredden af Douro, som er ideelle til et traditionelt julebord.

9. Gå ikke glip af midnatsmessen eller midnatsmessen

Midnatsmessen| ©Alfred L
Midnatsmessen| ©Alfred L

Ifølge portugisisk tradition plejer de troende efter "consoada", og når julemiddagen er overstået, at deltage i den traditionelle midnatsmesse. Denne begivenhed er også kendt som Missa do Galo eller på spansk som Misa de Gallo.

Navnet kommer fra en gammel kristen tradition, som siger, at en hane ved midnat galede for at annoncere fødslen af Jesusbarnet. Det siges også, at navnet kommer fra den tradition, der fandtes på den iberiske halvø, hvor en hane blev ofret ved juleaftensmessen for at dele med de mindre heldige.

Uanset om du er troende eller ej, er Misa de Gallo en unik mulighed for at gå til en nærliggende kirke og på første hånd observere et meget vigtigt øjeblik i portugisisk tradition. Det er også en perfekt lejlighed til at lytte til de dejlige julesange på portugisisk.

10. Nyd Férias de Natal i Serralve sammen med de små.

Serralves museum for moderne kunst| ©Mark Busse
Serralves museum for moderne kunst| ©Mark Busse

Porto er en meget børnevenlig by at besøge med børn på grund af det store antal arrangementer og aktiviteter, der er designet til hele familien. Hvert år arrangerer Museet for Samtidskunst og Serralves Foundation pædagogiske lege og juleworkshops med fokus på tre temaer: miljø, videnskab og kunst. Aktiviteterne henvender sig til børn mellem 4 og 12 år, og de er designet til at være interaktive og hjælpe børnene med at lave hjemmelavede eksperimenter.

Disse workshops finder sted i Serralves-museets have, en perfekt ramme, hvor børnene ikke kun lærer om miljøet, men også om, hvordan man arbejder som et team, mens man lærer om naturvidenskab og kunst.

Jeg anbefaler, at du medbringer en varm frakke, da workshopperne foregår udendørs, og hvis dagen ikke er solrig, kan det være lidt køligt. Det er en ideel mulighed for at besøge museet, som har nogle meget interessante moderne kunstværker. Desuden arrangerer museets fond små loppemarkeder på denne tid af året, hvor man kan lede efter den perfekte julegave. Du kan finde mere kulturel information i vores guide til de 10 bedste museer i Porto.

Nyttige fakta

 • Hvor: Porto Museum of Contemporary Art Adresse: R. Dom João de Castro 210.
 • Hvornår: Hver tirsdag til fredag i december fra kl. 10.00 til 17.00. Lørdage, søndage og helligdage fra kl. 10.00 til 20.00. Lukket hver mandag.

11. Send dine juleønsker til San Nicolás

En verden af vin i Porto| ©OENE
En verden af vin i Porto| ©OENE

Hvis du rejser til Porto med børn eller vil forkæle dit indre barn, er julen ikke fuldendt uden et besøg hos Sankt Nikolaus. Hvert år arrangerer World of Wine i Porto et julemarked, hvor hovedstjernen uden tvivl er Sankt Nikolaus.

World of Wine er et moderne shoppingkompleks med museer, restauranter og butikker, hvor man kan købe julegaver. Et andet plus ved dette kompleks er, at det har en fantastisk udsigt over Ribeira og spektakulære juledekorationer.

Hvis børn vil fotograferes med Sankt Nikolaus og bede om deres juleønsker, skal man tage derhen en weekend i december mellem kl. 11 og 19.

Nyttige oplysninger

 • Hvor: Rua do Choupelo, 39 4400-088 Vila Nova de Gaia (på den anden side af Douro-floden).
 • Hvornår: 1. december til 24. december.
 • Åbningstider: Midt på ugen, kl. 10-19; weekender, kl. 10-19.

Vejret i Porto i julen

Jul i Porto| ©David Grijalba
Jul i Porto| ©David Grijalba

December er en af de køligste vintermåneder i Porto, hvor maksimumtemperaturen normalt ikke er højere end 16 grader, og minimumtemperaturen sjældent kommer under 0.

Det er også en måned, hvor der er meget skydække, men vinden fra kysten betyder, at de hele tiden bevæger sig, så du har mulighed for at se solen. Men mængden af skyer er relateret til nedbør, så der er større sandsynlighed for sporadiske byger.

Porto har masser af udendørs og indendørs aktiviteter og turistattraktioner, så dine planer vil ikke blive aflyst af vejret. Bemærk, at selv om december i Porto er en af de måneder, hvor der falder mest regn, er det ikke mere end otte dage om måneden. Jeg anbefaler dog, at du medbringer en frakke og noget til regnen, da det er kølige og våde måneder.

Book en rundtur i Porto