10 ting at gøre i Porto om sommeren

At tilbringe sommeren i Portugal er en af de bedste ting at gøre på denne årstid i Europa. Især Porto er en af de smukkeste byer i landet, og derfor giver jeg dig nogle planer for, hvordan du kan nyde den, hvis du besøger den på denne tid af året.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

11 minutters læst

10 ting at gøre i Porto om sommeren

Porto | ©Yoann JEZEQUEL

De fleste af de bedste ting, man kan se og lave i Porto, finder sted om sommeren. Hvilket er logisk, da denne årstid har en helt særlig tiltrækningskraft, når det gælder Den Iberiske Halvø og især den nordlige spids af det portugisiske territorium.

For at gøre planlægningen af din rejse lettere har jeg påtaget mig at undersøge, hvilke aktiviteter du kan lave, og hvilke attraktioner du kan besøge, som vil holde dig beskæftiget på hele din rejse. Så kan du vende hjem med visheden om, at du har set de bedste hemmeligheder, som Porto har at tilbyde sine mest nysgerrige, fantasifulde og frygtløse turister.

1. Stand Up Paddle på stranden i Matosinhos

Stand Up Paddle| ©Viator
Stand Up Paddle| ©Viator

Matosinhos er en by, der er en del af hovedstadsområdet Porto. Den ligger lige ud til Atlanterhavet, og om sommeren er det en af de foretrukne destinationer blandt de lokale. Det skyldes de strandaktiviteter, den tilbyder alle besøgende, der ønsker at tilbringe en eftermiddag på Praia de Matosinhos.

Hvis du beslutter dig for at komme til denne del af byen, kan du nyde havet, som du vil, men en ting, jeg kan anbefale, er at deltage i Stand Up Paddle-klasserne, der normalt finder sted på dage med moderate bøl ger. Hvis du ikke ved, hvad denne sport går ud på, skal du bare vide, at det i bund og grund handler om at stå på et surfbræt og padle, som om du sad i en kajak.

Denne del af byen er et besøg værd af flere grunde. Den første er, at selv om den ligger langt væk, kan du hurtigt komme dertil med metroen via den blå linje og stå af på Matosinhos Sul station eller på Camara de Matosinhos, hvis du vil gå lidt mere rundt i dette smukke kvarter.

Den anden grund er, at Matosinhos ligger meget tæt på Parque da Cidade do Porto, og dette offentlige rum er et af de smukkeste til at tilbringe en eftermiddagspicnic efter at have tilbragt en hel formiddag med at have det sjovt blandt bølgerne på den nærliggende kilometerlange strand.

2. Fejr Festa de São João sammen med de lokale

São João Festival| ©Feelporto
São João Festival| ©Feelporto

Festa de São João er en festival, der afholdes hvert år i Porto på aftenen for Sankt Johannes' dag. Det er en festival, der kombinerer katolske traditioner med andre hedenske traditioner, da den begyndte som en fejring af sommersolhverv, men med katolicismens ankomst blev den en religiøs festival.

Det er en fest, der begynder om eftermiddagen den 23. juni og varer til om morgenen den 24. I Porto fejres den på forskellige måder, selvom den mest almindelige er at deltage i de overfyldte forsamlinger, der dannes i gaderne i byens centrum. Nogle mennesker slår hinanden med plastikhamre og hvidløgsblomster, mens der er alle mulige slags gadekoncerter, hvor folk danser og drikker til traditionel portugisisk musik.

Der drikkes vin, spises sardiner på dåse, og det er ret almindeligt, at folk starter en slags pilgrimsrejse fra byens centrum til bredden af Douro-kløften eller forstaden Matosinhos for at byde solen velkommen ved at synge på Atlanterhavets bredder. Dagen efter denne fest er en god mulighed for at tage på en af disse dagsture fra Porto, da mange af byens turister vil have tømmermænd, og det betyder, at andre destinationer vil være lidt mere frie end i resten af sæsonen.

3. Deltag i Primavera Sound, hvis du kan lide musikfestivaler.

Primavera Sound| ©Joris Rietbroek
Primavera Sound| ©Joris Rietbroek

Sommeren er en sæson med koncerter og musikfestivaler for mange af Europas største turistdestinationer. Porto er ingen undtagelse fra denne regel, da der hver sommer er en ny udgave af Primavera Sound, en 3-dages festival, der afholdes i Portos Parque da Cidade. Det er en begivenhed, der kombinerer verdensberømte internationale kunstnere med andre repræsentanter for den mest kendte portugisiske musikscene i øjeblikket.

Det er en god idé at deltage, hvis dit ophold falder sammen med denne begivenhed, som normalt afholdes i den første weekend i juni. Men du skal også huske på, at denne begivenhed har tendens til at ændre sin tidsplan hvert år afhængigt af de andre udgaver af festivalen, da den også finder sted i Barcelona, hvor den oprindeligt kom fra.

Hvis du deltager i denne festival, er det tilrådeligt at bo i områderne Foz do Douro eller Matosinhos. De er smukke, rolige, sikre og meget tæt på denne berømte park i Porto. Hvis du har lyst til at lære lidt mere om autentisk portugisisk musik, har du også mulighed for at overvære nogle af de bedste fado-shows i Porto. De afholdes som regel i byens centrum på alle mulige historiske taverner som Casa da Mariquinhas.

Book billetter til en fadokoncert

4. Tilbring en aften i Jardim do Palácio de Cristal

Krystalpaladsets have| ©Ashuash
Krystalpaladsets have| ©Ashuash

Jardim do Palácio de Crist al er en offentlig park, der blev designet i midten af 1800-tallet og har en helt særlig plads i de lokales hjerter. Det kan være en god idé at besøge den om sommeren, for så er rosenhaverne på deres højeste, og udsigtspunktet ved Arrábida-broen kan være en perfekt flugt fra turistmængderne og den stærke sol, der kendetegner årstiden.

Et andet positivt aspekt ved at besøge denne offentlige park er, at den ikke ligger i Portos turistmæssige epicenter, men faktisk er en del af de boligområder, der allerede ligger i udkanten af byens centrum. Det betyder, at du kan tilbringe en smuk sommermorgen eller -eftermiddag som de lokale, samtidig med at du besøger en af de victorianske hemmeligheder i en by, der i århundreder havde en meget betydelig engelsk indflydelse.

Arrábida Bridge Viewpoint er også en af byens bedst bevarede hemmeligheder, da det giver dig et fuldt perspektiv over Douro-floden fra en smuk bakke. Det er normalt ikke så overfyldt med turister som byens andre turistattraktioner på denne tid af året.

5. Solbad på en af strandene i Foz do Duoro

Strande i Foz do Duoro| ©lebeauserge.es
Strande i Foz do Duoro| ©lebeauserge.es

Foz do Douro er den vestlige ende af byen Porto. Den ligger lige ved flodens udmunding i Atlanterhavet, og det kvarter, der har dannet sig i dette geografiske hjørne, er et af de smukkeste i Portos beboelsesmiljø. Der er caféer, restauranter, barer og alle former for gastronomiske etablissementer, der ledsages af et meget levende kulturelt og kommercielt tilbud.

Det interessante ved at besøge denne del af byen om sommeren er, at man kan tage til nogle af strandene for at solbade. Det er en af de foretrukne aktiviteter for dem, der ønsker at blive solbrune i bedste stil på Portugals sydkyst, uden at skulle forlade den smukke hovedstad i nord, som byen er kendt for i hele landet.

Hvis du beslutter dig for at tage til dette sted, kan du også nyde godt af familieunderholdningsaktiviteter med børn i Porto, da det ikke er nogen hemmelighed, at løb og leg i sandet er noget, der kan underholde både de små i huset og de voksne.

Sørg for at besøge Felgueiras-fyrtårnet ved solnedgang. Du vil nyde et natursceneri, der kombinerer en betydelig stærk dønning, mens den slår ind mod en bølgebryder. Det skaber små regnbuer, hvis lysforholdene er rigtige.

6. Nyd en solnedgang i Jardim do Morro

Solnedgang i Jardim do Morro| ©Diego Carrera Perez
Solnedgang i Jardim do Morro| ©Diego Carrera Perez

Som du måske har bemærket ud fra de anbefalinger, jeg har givet dig, ligger mange af Portos sommerattraktioner lige uden for de mere turistprægede dele af byens centrum. Selvfølgelig skal du besøge de mest populære steder som Clérigos-tårnet eller Ribeira-distriktet, men steder som Jardim do Morro, der ligger på sydbredden af Douro-floden, er også værd at opleve, når du er i Porto om sommeren.

Det er en park, der tilhører byen Vila Nova de Gaia, og fra denne bakke kan du se et komplet perspektiv over Portos centrum. Ligesom hvis man ser sig selv i et spejl. Det er et godt sted at medtage i sommerens turistprogram, fordi man kan nyde flere planer på samme tid af dagen og uden at skulle spilde så meget tid i køer og vente på turiststrømmen.

For eksempel kan svævebanen, der på mindre end 5 minutter tager dig ned til bredden af Douro-floden på højde med centrum af Gaia, være en underholdende aktivitet, ligesom besøget og rundvisningen i klosteret Serra do Pilar, der ligger lige over for denne smukke park.

Atgå over det høje niveau på Don Luis I-broen kan være en ideel måde at vende tilbage til Porto på. Du kan også tage metroen fra Jardim do Morro og stå af ved den berømte Sao Bento-station, som er lige så meget et besøg værd. Især efter solnedgang, når turistmængderne har lagt sig.

7. Besøg Serralves Museum for Moderne Kunst

Serralves museum for moderne kunst| ©Mark Busse
Serralves museum for moderne kunst| ©Mark Busse

Serralves Museum for Sam tidskunst er en af de vigtigste institutioner for moderne kunst i det sydlige Europa. Dets faciliteter er tegnet af arkitekten Álvaro Siza Vieira, en af de førende eksponenter for portugisisk modernisme. Ifølge det lokale turistkontor er der ca. 5 millioner besøgende om året, og det er en fremragende idé at gøre det til en del af dine planer og aktiviteter i Porto, hvis du tilbringer sommeren i byen.

Den første grund har at gøre med komfort og bekvemmelighed, for om sommeren er dette et sted, hvor du kan flygte fra de overfyldte gader og få et mere intimt og oprigtigt kig på denne bys kulturelle identitet. Det går ud over de arkitektoniske detaljer i portugisisk barok og nygotik.

Du kommer også til at forstå, at Porto er en moderne og kosmopolitisk by, der ikke har noget at misunde Lissabon eller andre af Europas middelhavshovedstæder. Især når det gælder kulturelle tilbud, der rækker ud over monumenterne fra en glorværdig fortid.

Husk på, at dette museum ligger i det urbane kompleks Serralves Park, og når du besøger det, får du også adgang til de smukke haver, der er forbundet med Serralves House. Som er en art deco-ejendom, der er en af Portugals største moderne arkitektoniske skatte.

Som et kunstmuseum, der ikke er så tæt forbundet med byens historiske fortid, er du også garanteret, at det vil være en af de mindre overfyldte attraktioner om sommeren. Det er ideelt, så du kan nyde museet og de omkringliggende forstæder i fred og ro. Et af de andre bedste museer i Porto er en anbefalet aktivitet, hvis du besøger byen i sommermånederne.

8. Tag på en gastronomisk rundtur i Bolhão- og Ribeira-kvartererne

Cabidela-ris| ©Cigala
Cabidela-ris| ©Cigala

Når vi taler om mad, skal du vide, at det nordlige Portugal og det sydlige Portugal har meget forskellige kulinariske identiteter, og denne kløft udvides om sommeren, da hver region ønsker at fremvise det bedste af sin gastronomi til de millioner af turister, der oversvømmer begge ender af landet. Arroz de Cabidela, Posta a Mirandés og Caldo Verde er nogle af stjernerne på Portos kulinariske scene.

Samtidig betyder Portugals stærke fiskerikultur, at der er masser af opskrifter med fisk og skaldyr, og hvis du vil vende hjem med en ægte smag af byens sommersmag, så er det en god idé at prøve nogle af Portos bedste gastronomiske ture. Nogle vil tage dig med til de mest ikoniske hjørner af den lokale kulinariske industri som Folias de Baco eller Casa Guedes, men andre vil fokusere på mere uformelle og ukendte aspekter af Portos street food.

Husk, at dette er en god aktivitet om sommeren, da du kan lære den slags mad at kende, som kendetegner denne tid på året, da der er en betydelig kontrast til, hvad der spises i Porto om vinteren. Det er også en mulighed for at få adgang til restauranter, der er utilgængelige ved reservation, især på grund af den store mængde besøgende på denne tid af året.

9. Besøg børspaladset

Børsens palads| ©Manuel de Sousa
Børsens palads| ©Manuel de Sousa

Børspaladset i Porto er uden tvivl en af de arkitektoniske perler, som byen har at tilbyde turister, der er interesserede i at se skønheden i en by med mere end 1500 års historie. Denne bygning blev bygget i mere end 50 år i det 19. århundrede og er i dag hovedkvarter for Porto Commercial Association.

Den har flere rum, blandt andet den arabiske sal med direkte inspiration fra Alhambra og den smukke granit- og marmortrappe, der ligger lige i stedets reception. Ferreira Borges-markedet og San Francisco-kirken er andre seværdige steder, som ligger mindre end 50 meter fra dette smukke og berømte palads.

Husk, at dette kan være et ideelt sted at besøge om sommeren, da det er en sikker flugt fra den overvældende varme, som definerer den iberiske halvø på denne tid af året, mens du også kan nyde et af de vigtigste monumenter i byens historiske centrum.

10. Tag en tur til Douro-dalen

Douro-dalen| ©Maarten van der Velden
Douro-dalen| ©Maarten van der Velden

Douro-dalen er en lille vindyrkningsregion, der ligger omkring 70 kilometer fra Portos centrum. Historisk set er det et sted, hvor man har perfektioneret vinproduktion i 2.000 år, og den berømte portvin produceres i denne region af landet.

Det kan være en god plan for dit sommerbesøg i regionen at tage på en guidet tur til Douro-dalens vinmarker fra Porto. For det første fordi det er noget, man sagtens kan nå på én dag, hvis man vil have en pause fra den intense turiststrøm, der præger byen om sommeren.

For det andet fordi denne årstid er særligt smuk til at nyde skønheden i dette område fuld af vinmarker, der ligger på bugtede bakker ved Douro-flodens bredder.

Faktisk kan det være den perfekte afsked med dit ophold i byen, da det er almindeligt at ville se omgivelserne omkring et sted. Især når man gør sig klar til at rejse til en ny destination.

Book dit besøg på en vingård

Temperaturer i Porto om sommeren

Sommerdag| ©Terry Kearney
Sommerdag| ©Terry Kearney

Sommeren i Portugal er ret kraftig, og Porto er ingen undtagelse fra reglen. På din rejse vil du møde temperaturer, der nemt kan svinge mellem 30 og 25 grader celsius på en enkelt uge, men gennemsnitstemperaturen i disse måneder er omkring 26 eller 24 grader celsius, hvis der ikke er en hedebølge under udvikling.

Antallet af turister i Porto om sommeren

Sommer i Porto| ©Pedro Ribeiro Simões
Sommer i Porto| ©Pedro Ribeiro Simões

De travleste måneder for turistindustrien i Porto er sommermånederne, og derfor kan du forvente en betydelig tilstrømning til hvert eneste af de mest berømte hjørner af byen.

Faktisk er det med dette i tankerne, at jeg har valgt mange af aktiviteterne på denne liste med anbefalinger, da de er lige så smukke, men lidt uden for den typiske turistrute, som millioner af mennesker vil følge i løbet af sæsonen.

Priser i Porto om sommeren

Penge i euro| ©Pixabay
Penge i euro| ©Pixabay

Årets højeste priser på forbrugsvarer i Porto er om sommeren. Det er logisk, da hele Europa udnytter sin turistattraktion på denne tid af året, og Porto er ingen undtagelse.

En ting, jeg dog kan påpege, er, at Portugal i gennemsnit er en billigere destination end andre europæiske alternativer, i hvert fald hvis du booker dine store udgifter i god tid.

Hvad skal man pakke for at besøge Porto om sommeren?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Om sommeren i Porto har du hårdt brug for tre ting. Den første er behageligt og åndbart tøj, som vil hjælpe dig med at føle dig afkølet i byens solrige gader.

Den anden er et par sko, som også vil være gode til de lange gåture, du vil få i byens stejle gader, der er fulde af bakker og trapper. Det tredje must-have i din kuffert er solcreme, da solen i Portugal er ret stærk på denne tid af året, og det er vigtigt, at du passer på din huds sundhed for fortsat at nyde din rejse.