Bedste natture i Sevilla

Det er altid en god idé at gå en tur gennem den gamle bydel i den andalusiske hovedstad. Især hvis du gør det efter solnedgang.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutters læst

Bedste natture i Sevilla

Sevilla, Torre de Oro | ©Avinash Bhat

Når mørket falder på, forvandler Sevilla sig til en eventyrby. Det er som at rejse tilbage i tiden, når man slentrer gennem gyderne. Du vil føle dig som i guldalderen, hvor Sevilla var en central akse for handelen med Amerika. Efter solnedgang lyser monumenterne op i mørket, og Guadalquivirs vand reflekterer lyset. Kan du forestille dig at få fortalt historier, mens du slentrer gennem den andalusiske hovedstad om natten? En af de bedste ting at lave i Sevilla om aftenen er uden tvivl en guidet tur, og disse er de bedste.

1. Natlig rundvisning i Sevilla med flamenco-show

Plaza de España| ©Guzmán Lozano
Plaza de España| ©Guzmán Lozano

Vi starter med en klassisk rute, som berører nogle monumenter og seværdigheder, inden vi slutter på en tablao. Som sædvanlig er disse ruter koncentreret om området omkring Palacio de San Telmo og omfatter følgende etaper:

 • Plaza de España, Aníbal González' juvel. Det har et areal på 50.000 kvadratmeter og er domineret af et palads i regionalist-stil. I den nederste del er der fliser, der repræsenterer de spanske provinser, og en sejlbar kanal løber rundt om pladsen. Dette vidunderlige sted er blevet brugt som kulisse for både den store og den lille skærm; film ("Diktatoren", "Lawrence af Arabien", "Star Wars: Attack of the Clones" osv.) og serier ("Game of Thrones") er blevet optaget her.
 • Torre del Oro, et vagttårn bygget i Almohad-perioden. Den afgrænsede adgangen til den gamle havn i Sevilla.
 • María Luisa Park. Byens smukkeste have ligger et stenkast fra Plaza de España og er en sand oase af fred. Den indeholder damme, springvand, monumenter og det arkæologiske museum. Det bærer den franske gartner Jean-Claude Nicolas Forestier 's signatur, som også har designet Gurugú-bjerget, en miniaturekopi af bjerget af samme navn i Melilla. Det er en hyldest til de faldne under Rif-krigen. Fra toppen kan du nyde en af de bedste udsigter over Sevilla.
 • Plaza de América, en elegant plads i parken. En dam med vandliljer indrammer en pavillon fra den iberoamerikanske udstilling i 1929, som nu huser museet for folkelig kunst og told.
 • Casino de la Exposición, et lille palads bygget af den valencianske arkitekt Vicente Traver y Tomás i neobarokstil. Her er der i øjeblikket kunstudstillinger og kulturelle aktiviteter.

Som du sikkert har forstået, fokuserer disse ture på arven fra den iberoamerikanske udstilling i 1929, en begivenhed, der ændrede Sevillas ansigt. Efter vandreturen tager guiden dig med til en flamenco tablao, hvor du kan nyde dansernes optræden. Disse ture omfatter normalt en drink og en eller flere tapas.

 • Varighed: mere end 3 timer
 • Pris: fra 50 €

Book din billet til et flamenco-show i Sevilla

2. Natlig rundvisning i Triana

Om natten i Capilla del Carmen i Triana| ©wally nelemans
Om natten i Capilla del Carmen i Triana| ©wally nelemans

Triana er den mest berømte og maleriske bydel i Sevilla. Byen ligger ved bredden af Guadalquivir, og dens historie er forbundet med både floden og de maritime opdagelsesrejser.

Her var der en søfartsskole, som uddannede de besætninger, der sejlede til Amerika. Magellan og Elcanos berømte jordomrejse startede f.eks. herfra.

Triana er mange ting: flamencoens vugge, hjemsted for den første spanske luftfartsindustri, inkvisitionens centrum og frem for alt et kvarter med sin egen identitet.

Et natligt besøg giver dig mulighed for at se dens monumenter oplyst af gadelamperne og med lidt held af fuldmånens skær. Ruterne består normalt af følgende etaper:

 • Capilla del Carmen, et ikon for kvarteret. Den ligger ved siden af Isabel II-broen og har fået tilnavnet "el mechero" (lighteren), fordi den ligner de gamle tændtændere. Projektet er tegnet af Aníbal González, den samme arkitekt, som har tegnet et af Sevillas mest seværdige monumenter, Plaza España.
 • Castillo de San Jorge, en forsvarsbastion, der blev centrum for Sevillas inkvisition. Det huser nu et museum, der er dedikeret til religiøs undertrykkelse.
 • Patio de Monipodio, et hus på hjørnet af Calle Troya og Calle Betis. Miguel de Cervantes "brugte" den som kulisse for sin roman "Rinconete y Cortadillo".
 • Capilla de los Marineros (Søfolkenes kapel), templet, der huser Virgen de la Esperanza de Triana. Ud over Maria-figuren er kapellet kendt for sit rigt udsmykkede loft af rødt fyrretræ.
 • Cava de los gitanos, i dag Calle Pagés del Corro. Det var hjemsted for et stort sigøjnermiljø, og flamencoen anses for at være født i denne del af byen.
 • Isabel II-broen, den elegante gangbro, der er bygget af de franske ingeniører Steinacher og Bernadet. Det var den første bro, der gik over Guadalquivir.

Triana er smuk, og når mørket falder på, får den et magisk præg. Udnyt muligheden for at lytte til guidens forklaringer og tage suggestive billeder. Bemærk venligst, at disse ture normalt ikke omfatter mad og drikke. Hvis du stopper for at få en drink, er det for egen regning.

 • Varighed: ca. 2 timer
 • Pris: mellem 10 € og 5 €.

Bestil en guidet tur i Triana

3. Natbesøg i domkirken

Sevillas katedral om natten| ©Gilberto Mendes
Sevillas katedral om natten| ©Gilberto Mendes

Vidste du, at Sevillas katedral er den største gotiske katedral i verden? Det blev bygget i flere etaper og er et sandt symbol på byen sammen med Giralda, det tilhørende klokketårn. Hvis det ydre allerede er en juvel i sig selv, er der meget mere at opdage indeni...

Ud over Christopher Columbus' og andre kongers og aristokraters grave kan du se talrige altre, kapeller og skulpturer, der er udformet af tidens bedste kunstnere. Natture omfatter ofte en tur under dæk. Du får et fugleperspektiv på katedralen og hører historierne om de mennesker, der byggede den.

Bemærk venligst, at templet er meget travlt, og at ture ofte hurtigt bliver udsolgt. Jeg anbefaler, at du bestiller dine billetter på forhånd. For mere information anbefaler jeg, at du læser indlægget om, hvordan du besøger Sevillas katedral og Giralda.

 • Varighed: 1 time og en halv
 • Pris: ca. 20 €.

Bestildit besøg i Sevillas katedral

4. Natbesøg i det virkelige Alcázar i Sevilla

Plaza del Triunfo og Real Alcázar i Sevilla| ©mbell1975
Plaza del Triunfo og Real Alcázar i Sevilla| ©mbell1975

Længe før generobringen gav kaliffen af Cordoba Abderrahman III ordre til at bygge en fæstning på fundamentet af en romersk bygning: således blev Real Alcázar of Seville født.

Bygningen blev udvidet og ændret både af hans efterfølgere og af de kristne konger og har i dag fem forskellige stilarter: mudéjar, gotisk, manieristisk, renæssance og barok.

Real Alcázar i Sevilla er den ældste kongelige residens i brug i Europa. Det ligger i hjertet af byen, et stenkast fra San Telmo-paladset og Santa María-katedralen. Hovedattraktionen er Pedro I's palads, en samling af værelser, haver og korridorer, der udelukkende blev brugt af monarken. Andre højdepunkter er bl.a. Casa de la Contratación, Cuarto Real Alto (kongernes officielle residens) og det gotiske palads.

Besøgene om natten er normalt dramatiserede og drejer sig om maleren Bartolomé Esteban Murillo. Han var en mester i clair-lysskær og tenebrist-teknikken, som han lærte af flamske kunstnere, Velázquez og den italienske renæssance. Han boede næsten altid i Sevilla, og Real Alcázar huser et af hans malerier: San Francisco Solano og tyren.

Forestillingen begynder med en fremstilling af den unge Murillo, der ankommer til kong Don Pedros palads efter at være blevet afvist fra et skib på vej til Amerika. Herfra udfolder hele historien sig. Aftenomvisningerne finder sted i weekenden og er for grupper på højst 45 personer.

 • Varighed: 1 time og en halv
 • Pris: ca. 15 €.

Book din billet til Real Alcázar i Sevilla

5. Natvandring i Santa Cruz

Inde i kirken Santa María la Blanca| ©Thomas The Baguette
Inde i kirken Santa María la Blanca| ©Thomas The Baguette

Før Granada-ediktet og den efterfølgende udvisning af sefardinerne var Santa Cruz-kvarteret det jødiske kvarter i Sevilla. I disse gader synes tiden at have stået stille, og hvis du besøger den efter solnedgang, vil du nyde den afslappede atmosfære endnu mere. Natruterne hjælper dig med at opdage de vigtigste hjørner og monumenter:

 • Kirken Santa María la Blanca, en af de smukkeste kirker i Sevilla. Selv om det ydre er ret enkelt, gemmer der sig et fantastisk interiør bag tærsklen. Dens rigt udsmykkede hvælving er spektakulær, ligesom figuren af Nuestra Señora de las Nieves (Vor Frue af Sneen).
 • Plaza de Santa Cruz, som er det sted, der har givet navn til kvarteret. Der stod engang en synagoge på dette sted.
 • Calle del Agua, en gade, der er opkaldt efter en gammel akvædukt.
 • Murillo Gardens. Indtil 1862 var de en del af de kongelige alkazarer i Sevilla, mens de i dag er et af de mest attraktive steder i den andalusiske hovedstad. Du vil gå under appelsintræer, ficus- og magnolietræer.
 • Calle Fabiola og resterne af de gamle bymure.
 • Plaza de la Alfalfa, hjertet af det romerske Sevilla. Her finder du nogle af de bedste tapasbarer i byen.

Mere end en storby minder denne del af Sevilla om en andalusisk landsby med sine typiske gyder omgivet af appelsintræer.

Guiden vil fortælle dig historierne om kvarteret og legenden om Susona, en jødisk kvinde, der var kendt for sin store skønhed. Turene starter normalt foran Casa de la Memoria, et kulturcenter, hvor der er flamencoforestillinger og udstillinger (Calle Cuna 6).

 • Varighed: ca. 2 timer
 • Pris: ca. 10 €.

6. Natlig rundvisning i det paranormale Sevilla

Gå gennem de gamle Vilima-lagre| ©PaseoSevilla
Gå gennem de gamle Vilima-lagre| ©PaseoSevilla

Icentrum af den andalusiske hovedstad er de vigtigste mysterier i byen koncentreret. I disse gader er spøgelser og mysterier mere almindelige, end du tror, og takket være disse ruter vil du opdage en anden side af Sevilla. Ruterne stopper ved alle eller nogle af følgende seværdigheder:

 • Ghost Restaurant, Sevillas Bermuda-triangel. Elektroniske apparater holder op med at fungere, og nogle genstande skifter plads uden nogen åbenlys grund. Guiden vil fortælle dig om alle de skræmmende hændelser på dette sted.
 • Facultad de Bellas Artes, det tidligere Casa Profesa de la Compañía de Jesús i hjertet af den gamle bydel. For et par år siden bemærkede nogle rengøringsfolk, at der foregik noget mærkeligt her...
 • Hospital de las 5 llagas, hjemsted for det andalusiske parlament. De deputerede er ikke de eneste, der går i dens korridorer...
 • De tidligere Vilima-lagre, et ikon for byen, der aldrig blev det samme efter en ødelæggende brand. Det ligger i Calle Lagar, i kort afstand fra Setas de Sevilla. Fra toppen kan du i øvrigt nyde en af de bedste udsigter over den andalusiske hovedstad.
 • Cuna maldita, en lille seng, hvor man ikke ville forlade sit barn i et minut.
 • British Institute, akademiet i hjertet af Santa Cruz-kvarteret. For et par år siden fandt man under renoveringsarbejde resterne af en ung pige sammen med en bronzekandelabre.
 • Casa de las Sirenas, et romantisk palæ i Alameda de Hércules. En fortabt sjæl nyder stadig dens elegante værelser.
 • Plaza San Leandro, et fredeligt hjørne i byen med et springvand, der er kendt som Pila del Pato (andebassinet)
 • Casa Fabiola, et palads fra det 16. århundrede, der huser Bellver-museet, som rummer en samling af mere end 500 værker af forskellige kunstnere. De, der arbejder her, ser ofte uforklarlige fænomener...

Ud over forklaringer fra en erfaren guide indeholder ruterne ofte billeder og lydoptagelser, der er optaget på de samme steder. På denne måde kan du fordybe dig i historierne og nyde turen endnu mere. Turene starter normalt et centralt sted, f.eks. på Plaza de la Encarnación eller Plaza del Triunfo.

 • Varighed: mellem 1,5 og 2 timer.
 • Pris: ca. 15 €

Hvorfor er det værd at besøge Sevilla om natten?

Sevillas gader om natten| ©Jaybee Bondoc
Sevillas gader om natten| ©Jaybee Bondoc

Det kan være på grund af refleksionerne i floden eller måske på grund af Giralda-silhuetten, der er oplyst i gult. En ting er sikkert, Sevilla er endnu smukkere om natten. Dens monumenter skinner i mørket og skaber et romantisk billede af en sjælden skønhed.

Desuden kan det være en ideel mulighed, hvis du besøger byen om sommeren. Om dagen når temperaturen ofte op på 40ºC, og det bliver svært at gå.

Hvor sent kører den offentlige transport i Sevilla?

Metro i Sevilla| ©Patrick1977Bln
Metro i Sevilla| ©Patrick1977Bln

Det afhænger af dagen og transportmidlet. Metro Sevilla er en nem og økonomisk løsning. Du kan ikke gå galt: den har en enkelt linje. Prisen for en enkeltbillet afhænger af afsnittene og ligger mellem 1,35 og 1,8 €. Hvad angår tidsplanen, fungerer den på følgende måde:

 • fra 6:30 til 23:00 (mandag til torsdag)
 • fra 6:30 til 2:00 (fredage og på førstedagen af helligdage)
 • fra 7:30 til 2:00 (lørdag)
 • fra 7:30 til 23:00 (søndag og helligdage)

Busserne i Sevilla administreres af selskabet TUSSAM. Der er dusinvis af linjer, der kører på forskellige tidspunkter. De starter normalt omkring kl. 17.00 og slutter ved midnat, men der er dog undtagelser.

Jeg anbefaler, at du tager et kig på det officielle websted. For mere information anbefaler jeg, at du læser indlægget om hvordan du kommer rundt i Sevilla.