10 ting at lave i Sevilla om efteråret

Man siger, at Sevilla har en særlig farve, men sandheden er, at den har flere farver. Og efteråret er et af de bedste tidspunkter at besøge den andalusiske by.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutters læst

10 ting at lave i Sevilla om efteråret

Efterår Triana | ©Luis Aguilar

Det siges ofte, at foråret er den bedste årstid til at se alt det, Sevilla har at byde på, for om sommeren er temperaturerne for høje, og vinteren er ikke det bedste tidspunkt at rejse på. Men efteråret bliver ofte glemt, og efter min mening er det det bedste tidspunkt at besøge den andalusiske by.

Temperaturerne er milde, og menneskemængderne er meget mindre end om foråret. Som en bonus er der i efterårsmånederne flere datoer og begivenheder, der tilbyder unikke planer for denne tid af året. Her er mine 10 favorit-events i efteråret og alt, hvad du behøver at vide om dem.

1. Gå ikke glip af flamenco i Sevilla

Flamenco-show| ©Elliott Brown
Flamenco-show| ©Elliott Brown

Flamenco er en vigtig del af Sevillas kulturkalender, og efteråret er et af de bedste tidspunkter, da det er her, Flamenco Biennalen finder sted.

Denne begivenhed afholdes hvert andet år og er en rigtig flamencofest. De bedste kunstnere inden for denne genre er altid en del af programmet på biennalen i Sevilla.

Festivalen afholdes i september og oktober måned i byens teatre, men hvis det ikke falder sammen med dit besøgsår, kan du altid nyde de bedste flamenco-shows eller booke et besøg på Museum of Flamenco Dance i selve Sevilla.

Book et flamenco-show i Sevilla

2. Besøg katedralen i Sevilla

Sevillas katedral og Giralda| ©salva u.f.
Sevillas katedral og Giralda| ©salva u.f.

At bookebilletter til Sevillas katedral betyder, at man lærer byens monument par excellence at kende. Det er den største gotiske katedral i verden og blev erklæret for verdensarv af UNESCO i 1987 sammen med et andet must-see: Alcázar i Sevilla.

Den vigtigste grund til at besøge den om efteråret er, at der er langt færre turister, og besøget er meget mere behageligt, da køerne næsten er ikke-eksisterende på denne tid af året.

Hvad angår aktiviteter, afholdes der hvert år den 10. oktober en fest for at markere årsdagen for dens færdiggørelse (1506). To dage senere, på Columbusdagen, bliver der lagt en krans ved Christoffer Columbus' grav i selve katedralen.

Book billetter til Sevillas katedral

3. Tag en efterårsrute gennem Aljarafe

Aljarafe| ©Jose A.
Aljarafe| ©Jose A.

Efteråret er en tid med høst og ruter fulde af særlige farver. I Sevilla bliver de mest populære afgrøder forvandlet til most, og Aljarafe bliver forvandlet til at modtage tusindvis af besøgende, der er klar til at nyde denne delikatesse på byens taverner.

Aljarafe er en gruppe landsbyer, der er tæt knyttet til produktionen af most, og som udgør en del af Sevillas ring. En stor fordel er, at mange af dem er direkte forbundet med Sevilla med metro, hvilket gør det meget nemt at besøge dem.

De traditionelle taverner i disse landsbyer er en del af det, der er kendt som "mostruten", som er mest pragtfuld om efteråret, mere specifikt i november. Det er den måned, hvor jeg anbefaler denne rute til madelskere. Men hvis du rejser med børn eller bare ikke kan lide vin, anbefaler jeg dig at booke et besøg i Aljarafe på en anden måde, på ryggen af en hest. Kan du lide ideen?

Besøg Aljarafe på hesteryg

4. Lær Isla Mágica at kende på Halloween

Halloween på Isla Mágica| ©Antonio Fuentes Camacho
Halloween på Isla Mágica| ©Antonio Fuentes Camacho

Hvis du rejser med børn til Sevilla, og I skal være i byen på Halloween (31. oktober), vil de helt sikkert elske at besøge forlystelsesparken Isla Mágica på denne tid af året.

Det er en forlystelsespark inspireret af opdagelsen af Amerika og blev bygget ved hjælp af faciliteterne fra Expo i 1992.

Halloween er en af de vigtigste datoer i parken, da der afholdes særlige arrangementer, og stemningen er indstillet efter denne skræmmende dag.

5. Nyd Festival of Nations

Festival for nationer| ©tegioz
Festival for nationer| ©tegioz

Siden 1993 har der hvert efterår været afholdt Festival of Nations i Sevilla, en begivenhed, der genopliver den internationale ånd fra Sevilla Expo i 1992 og samler forskellige lande, der opstiller deres boder med kulturelle, gastronomiske og andre aktiviteter.

Det er en festival for alle sanser, som også omfatter en række koncerter med internationale kunstnere. Da den starter i slutningen af september og varer til november, er den et af efterårets højdepunkter i Sevilla.

Festivalen afholdes i Prado de San Sebastián-haverne, og jeg anbefaler, at du udnytter dit besøg til at lære Plaza de España at kende, da den ligger meget tæt på.

Book en rundtur på Plaza de España

6. Oplev Triana-kvarteret i efteråret

Triana-kvarteret| ©Lorena a.k.a. Loretahur
Triana-kvarteret| ©Lorena a.k.a. Loretahur

Triana er det mest maleriske kvarter i Sevilla. Det er et af de bedste kvarterer i byen, fordi det indfanger hele dens essens, og fordi man i dets gader kan nyde alt det bedste, Sevilla har at byde på.

Der er et stort udvalg af barer og restauranter, hvor man kan smage på gastronomien, butikker og virksomheder, gader og pladser fulde af liv... Kort sagt er det en festival for alle sanser.

Og hvorfor er det specielt om efteråret? Fordi det er starten på den kulturelle sæson, og i Triana-kvarteret fejres det på en særlig måde:

  • Der er mulighed for at booke flamenco-shows i barerne.
  • De berømte corrales, de typiske sevillanske gårdhaver, åbner deres døre om efteråret, så du kan besøge dem.

Book et flamenco-show i Triana

7. Spadser gennem María Luisa Park i efterårslyset

María Luisa Park i efteråret| ©federico.relimpio
María Luisa Park i efteråret| ©federico.relimpio

Parker er de bedste steder at nyde efteråret, hvis den by, du besøger, har en, der er værd at besøge. Og det er heldigvis tilfældet i Sevilla. At besøge Maria Luisa Park i hjertet af byen er ikke en hvilken som helst park, da det er en af de smukkeste parker, du kan finde i en spansk by, og jeg vil vove at påstå i Europa.

Om efteråret antager den årstidens typiske rødlige farver og fremhæver sin skønhed endnu mere. Parken har flere blomsterområder, springvand og pladser, som er en spadseretur værd.

Sevillas berømte Plaza de España ligger i denne park, som ud over at være byens lunger også er en af dens hovedattraktioner.

Book en tur i María Luisa Park

8. Oplev efteråret i Sevilla i stil med Don Juan Tenorio

Et skuespil i Sevillas klassiske teater| ©Palma
Et skuespil i Sevillas klassiske teater| ©Palma

Figuren skabt af José Zorilla er et symbol på Sevilla, og byen har altid været tæt knyttet til denne figur. Og om efteråret er der en dato, hvor Juan Tenorio får en særlig fremtrædende plads: Allehelgensdag. På denne dato, som fejres den 1. november, er opførelserne af dette stykke allerede en klassiker.

Du kan, og bør, benytte lejligheden til at gå i byens teatre og nyde denne klassiker i spansk litteratur. Det klassiske teater i Sevilla er min anbefalede mulighed.

Det er ikke det eneste, du kan gøre, for Don Juan Tenorio foregår i selve byen, og ved at booke en rundtur i Sevilla kan du se nogle af de virkelige steder, der optræder i stykket: Santa Cruz-kvarteret, Plaza de la Alianza, Plaza de Santa Marta og Plaza de Doña Elvira.

Book en rundtur i Sevilla

9. Tag på tur med mysterier og legender i Sevilla på det bedste tidspunkt

San Fernando-kirkegården| ©Alexwing
San Fernando-kirkegården| ©Alexwing

På samme måde som den foregående aktivitet og i forbindelse med Halloween er der en anden aktivitet, der varmt kan anbefales i Sevilla: book en tur med byens mysterier og legender. Sevilla har sine egne myter og fabler, og du kan udforske dem med disse ture, der er særligt interessante på Halloween.

Disse legender stammer fra byens mauriske æra og foregår for det meste i gaderne i Santa Cruz. Der er historier om alt fra spøgelser til kærlighedshistorier og dueller på liv og død. En stærkt anbefalet oplevelse at tage på om efteråret.

Tilmeld dig legendernes tur i Sevilla

10. Oplev det musikalske efterår i Sevilla

Koncerter i stearinlysets skær| ©a_fourier
Koncerter i stearinlysets skær| ©a_fourier

Efteråret er normalt en årstid, der er tæt forbundet med musik og kultur, og Sevilla er ingen undtagelse. På grund af de gode temperaturer i disse måneder er byen Sevilla vært for flere meget interessante musikalske begivenheder, der går ud over flamenco:

  • Candlelight: en række koncerter, der afholdes i mere end 90 byer rundt om i verden, og som består af opførelser af klassisk musik på en improviseret scene omgivet af stearinlys og som regel på vigtige steder i byen.

  • La noche en blanco: afholdes normalt den første fredag i oktober og består af en række kulturelle aktiviteter som koncerter, udstillinger eller teater, der finder sted om aftenen. De fleste af disse aktiviteter er gratis og finder sted over hele Sevilla.

Book sightseeingbussen til Sevilla

Temperaturer i Sevilla om efteråret

Efterår i Sevilla| ©Rafael Lopez Puerto
Efterår i Sevilla| ©Rafael Lopez Puerto

Sevillas efterårsvejr er perfekt til at besøge byen. I de tre måneder, det varer, kan vi finde temperaturer, der ligner sommeren, men mildere, især i slutningen af september, og lidt køligere, når vinteren nærmer sig.

Oktober er mellemmåneden for dem, der hverken vil have det for varmt eller for koldt, med højder på omkring 20 grader og lavder på omkring 10 grader.

Guadalquivir-floden flyder gennem byen, hvilket gør klimaet meget mildere, og selv om efteråret er det almindeligt med klare dage og masser af solskin. Det er også den mest regnfulde tid på året, men i Sevilla betyder det ikke, at det regner hyppigt, langt fra. Kort sagt er vejret i efteråret det mest afbalancerede på hele året i Sevilla.

Turiststrøm og priser i Sevilla om efteråret

Spadsereture i Sevillas efterår| ©Rafael Lopez Puerto
Spadsereture i Sevillas efterår| ©Rafael Lopez Puerto

Den største fordel ved efteråret i Sevilla er, at det giver en enestående balance mellem vejret og antallet af turister, der besøger byen. Fra september til november er menneskemængden meget mindre, og det er lettere at finde gode tilbud på overnatning end f.eks. om foråret.

Priserne falder også som følge af færre turister. Faktisk er efteråret, efter vinteren, det billigste tidspunkt at rejse til Sevilla på.

Hvad skal man pakke, når man besøger Sevilla om efteråret?

Bagage| ©Craig Adderley
Bagage| ©Craig Adderley

På grund af det milde efterårsvejr behøver du ikke at gøre livet alt for kompliceret, når du skal pakke din bagage. Men for at være på den sikre side er her en kort liste over de vigtigste ting, du bør tage med dig til Sevilla om efteråret:

  • Hvis du rejser i det tidlige efterår, i september eller begyndelsen af oktober, er det stadig lidt varmt, så det er bedst at tage langt, men let tøj og en jakke med til om aftenen.
  • Senere på efteråret er det nok at have langt tøj på og en trøje eller sweatshirt og noget varmere til, når solen går ned.
  • Fodtøj er også vigtigt, da Sevilla bedst udforskes til fods. Så vælg dit fodtøj med tanke på komfort.
  • Solen i Sevilla er stadig stærk i det tidlige efterår, så glem ikke solbriller, en hat og solcreme.
  • Hvis du rejser i oktober eller november, er det en god idé at medbringe en paraply for en sikkerheds skyld, selvom der ikke er stor risiko for regn.