Karlovy Vary dagsture fra Prag

Karlovy Varys termiske kilder og de smukke gader gør byen til et yndet udflugtsmål for både turister og lokale.

Alex Grande

Alex Grande

10 minutters læst

Karlovy Vary dagsture fra Prag

Sadová-kolonnade og udsigtsplatform | ©Christian Zaft

Karlovy Vary (eller Karlsbad på tysk) er måske kendt for sine varme kilder og kurbade, men det er også berømt som stedet, hvor Becherovka, en alkoholisk drik, som du ser overalt i Tjekkiet, blev opfundet, og hotellet, hvor James Bond-filmen 'Casino Royale' blev filmet.

De bedste udflugter til Karlovy Vary

Udsigt fra taget
Udsigt fra taget

På en dagstur til Karlovy Vary fra Prag kan du komme rundt i hele byen, se kurbadene, stoppe ved de varme kilder og indånde den rene luft i denne by, der er populær blandt rejsende i Tjekkiet.

Karlovy Vary og Marianske Lazne Spa-udflugt fra Prag

Spiselig flod
Spiselig flod

En anden populær mulighed er denne udflugt til Karlovy Vary og Marianske Lazne, som også er kendt for sine kurbade. Du kender den måske under det tyske navn Marienbad, og den minder meget om Karlovy Vary med hensyn til byens opbygning: et centralt søjlegangsgalleri midt i et skovområde, hvor de vigtigste mineralske kilder er placeret. Omkring det er resten af byen organiseret i en herskabelig stil.

På en tur besøger du to byer, selvom det efter min mening ikke er helt nødvendigt, da Marianske Lazne faktisk ligner Karlovy Vary ret meget. På den anden side er Karlovy Vary ikke så stor, og du har måske ikke nok at se, da der ikke er så mange ting at se, at du kan bruge ekstra tid på det, så det hele afhænger af, hvordan du vil gribe din tur an. Hvis det kan give dig en idé, bruger denne tur normalt omkring 5 timer i Karlovy Vary og 2 timer i Marianske Lazne.

Et andet plus ved denne tur er, at den inkluderer frokost i Karlovy Vary, før du besøger Marianske Lazne, hvilket også gør denne tur mere komplet end andre muligheder. Den inkluderer selvfølgelig også afhentning på dit hotel og transport retur.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 10 timer
 • Anbefales: Hvis du vil have mest muligt ud af din dagstur, og du foretrækker all-inclusive-oplevelser.

Hvad du kommer til at se

 • Møllens søjlegang
 • Termisk søjlegang
 • Dvorak Park
 • Tepla-floden
 • Moser Glasfabrik
 • Marianske Lazne Springvand
 • Spa-kolonnade
 • Boheminium Park

Book din rejse til Karlovy Vary og Marianske Lazne

Udflugt til Karlovy Vary fra Prag

Tepla-floden passerer gennem Karlovy Vary| ©Alice Denysenko
Tepla-floden passerer gennem Karlovy Vary| ©Alice Denysenko

Dette er den mest omfattende grupperejse til Karlovy Vary, hvor du tilbringer en hel dag med at vandre rundt i gaderne ledsaget af en lokal guide, som tager dig med til byens monumenter og til dens mineralske kilder, hvor du kan smage på vandet i traditionelle glas, mens du lærer om Karlovy Vary-vandets helbredende egenskaber, og hvorfor det tiltrækker besøgende fra hele verden.

Fordelen ved denne tur i forhold til at besøge Karlovy Vary på egen hånd er, at du har transport inkluderet, som henter dig og sætter dig af på dit hotel ved hjemkomsten, så du ikke behøver at bekymre dig om, hvordan du kommer fra Prag til din turdestination.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 9 timer og 30 minutter
 • Anbefales: Hvis du vil besøge Karlovy Vary grundigt og ikke har noget imod at gå i en stor gruppe med andre besøgende.

Hvad du kommer til at se

 • Møllens søjlegang
 • Termisk søjlegang
 • Sankt Maria Magdalena Kirke
 • Dvorak Park
 • Tepla-floden
 • Sadová-kolonnaden
 • Monument til de springende hjorte

Privat dagstur til Karlovy Vary fra Prag

Hjortespring-monumentet| ©Rolf Dietrich Brecher
Hjortespring-monumentet| ©Rolf Dietrich Brecher

Hvis du ikke kan lide at hænge ud med turister (uanset grunden, hey, jeg hører dig), men stadig vil nyde fordelene ved en organiseret tur, såsom at have en lokal guide, der forklarer den historiske kontekst for alt, hvad du ser, transport til og fra dit hotel til Karlovy Vary og de bedste anbefalinger, når du er der, har du mulighed for at tage en privat dagstur til Tjekkiets kurby.

Turen og inklusionerne er de samme som dagsturen til Karlovy Vary som en gruppe (hvor gruppen kan være op til 90 personer, så måske vil det også hjælpe dig med at vælge den private mulighed), og frokost er også ekskluderet, men du vil have fri tid til at vælge en restaurant og vandre rundt i din fritid, hvis du har lyst til det.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 8 timer
 • Anbefales: Hvis du gerne vil på en organiseret tur i Karlovy Vary, men gerne vil være lidt mere på egen hånd uden at være afhængig af en gruppe.

Hvad du kommer til at se

 • Møllens søjlegang

 • Termisk søjlegang

 • Sankt Maria Magdalena Kirke

 • Dvorak Park

 • Tepla-floden

 • Sadová-kolonnade

 • Hjortespring-monumentet

 • Moser Glasfabrik

Hvad skal man se i Karlovy Vary på en dag?

Mølle-kolonnade| ©R Boed
Mølle-kolonnade| ©R Boed

Du ved allerede, hvad du skal se på en dagstur til Karlovy Vary, men du mangler sikkert detaljer om, hvorfor disse steder er vigtige, eller hvorfor du skal besøge dem. Bare rolig, jeg er her for at fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om kurbyen:

Møllens kolonnade

Dette er en søjlehal i neorenæssancestil, hvor du kan finde seks af byens typiske termiske kilder, som du kan drikke af ved hjælp af en lille porcelænskop, som du kan finde i boderne rundt omkring. Legenden siger, at vandet har helbredende egenskaber, og det ser ud til at være tilfældet, for det er grunden til, at tusindvis af turister besøger Karlovy Vary hvert år.

Møllekolonnaden er tænkt som et sted, hvor man kan slappe af, og hvis man er heldig, kan man nyde friluftskoncerter og improviseret musik, mens man beundrer de skulpturer, der repræsenterer årets tolv måneder.

Den termiske kolonnade

Den termiske kolonnade, som de lokale kalder Vřídlo, er bygget på toppen af en varm kilde i Karlovy Vary inde i en glasbygning. Faktisk er dette det varmeste sted i byen, og du kan se en gejser på op til 12 meter vand med en temperatur på 72 grader Celsius.

Santa María Magdalena-kirken

Et af de fineste eksempler på barokarkitektur i Tjekkiet ligger i Karlovy Vary. Ud over det majestætiske ydre kan du indenfor se en samling af kunstværker fra det 18. århundrede og udforske en underjordisk sektion og en krypt med et benhus, en hvælving bygget af menneskeknogler.

Hvis du er heldig, kan du besøge kirken under en religiøs fest, hvor du kan nyde dens imponerende orgelkoncerter. Uanset hvad anbefaler jeg, at du kigger forbi, da bygningen også ligger meget tæt på området med de varme kilder.

Dvorak-parken

En smuk park i Karlovy Vary, som er en del af byens turistrute. Du kommer helt sikkert igennem den, og det er et godt sted at tage en pause fra din gåtur på en skyggefuld bænk eller gå en tur langs Sadová-kolonnaden.

Sadová-kolonnaden

Et søjlegalleri som dem, du kan finde i resten af byen, men placeret i en park og med en stil, der minder om Paris. Det er umuligt at overse den på din tur gennem Dvorak Park, og du vil være taknemmelig for dens skygge, hvis du tager turen til Karlovy Vary om sommeren.

Tepla-floden

Tepla-floden krydser byen Karlovy Vary, og du vil sandsynligvis passere den ved at gå over en af broerne mellem hovedbygningerne i centrum. Forvent ikke en stor flod som Vltava, den passer bedre til en lille by som den, du besøger, men den giver en europæisk stemning til de omkringliggende bygninger.

Hjortespring-monumentet

Historien fortæller, at kong Karl IV var på jagt i skoven, da han stødte på en hjort og jagtede den, indtil han fik den trængt op i et hjørne på en klippeafsats. For ikke at blive jaget sprang hjorten ud i intetheden, men kongen fandt aldrig dyrets krop for enden af klippen, men fandt i stedet en mineralsk kilde.

Han besluttede derfor at grundlægge byen Karlovy Vary (kongens kurbad) lige der, og klippeafsatsen, hvorfra hjorten sprang, er nu et udsigtspunkt med en statue til minde om denne historie. For at komme derop skal du klatre lidt op ad bakke, men til gengæld får du en meget flot udsigt over byen, en perfekt aktivitet at lave i din fritid.

Moser glasfabrik

Nogle udflugter til Karlovy Vary inkluderer et besøg på Moser Glasværk, en anden af byens attraktioner. Det er her, man fremstiller den klassiske bøhmiske krystal, som har været eftertragtet af ledere og personligheder i over et århundrede.

Du kan besøge en del af fabrikken, hvor duftene fra ovnene og den fremstillede krystal omgiver dig, mens du opdager kunsten at blæse og støbe glas, en kompliceret proces, der resulterer i en meget hård krystal, som kan indgraveres med stort set hvad som helst.

Planlæg din udflugt til Karlovy Vary

Sadová-kolonnaden| ©Pavel Nekoranec
Sadová-kolonnaden| ©Pavel Nekoranec

Før du vælger en tur til Karlovy Vary, skal du vide, at du på en gruppetur kan gå i en gruppe på op til 90 personer. For mange mennesker er det ikke noget problem, men hvis du ikke bryder dig om trængsel og ikke kan holde den mindste menneskemængde ud, anbefaler jeg, at du vælger en privat tur.

Afstand fra Prag

En anden ting, man skal tage højde for, er, at Karlovy Vary ligger ca. 2 timer fra Prag, så i løbet af turen skal man regne med at bruge mindst 4 timer på transport.

Varighed af udflugter

En enkelt dag er dog mere end nok til at besøge byen, faktisk er det endda nok til at se de vigtigste seværdigheder. Af denne grund er der ture, der kombinerer et besøg i Karlovy Vary med en tur til Marianske Lazne, den anden kurby i Tjekkiet.

Rejser med børn

Hvis du rejser til Prag med børn, og du planlægger at tage denne tur, er det heldigvis en perfekt destination for dem: den er ikke for stor, I skal gå, men I bliver ikke trætte, og det er et roligt sted, hvor de kan hygge sig uden at være overfyldt.

Bedste dag for en tur til Karlovy Vary

Tepla-floden| ©Christian Zaft
Tepla-floden| ©Christian Zaft

Min anbefaling er at besøge Karlovy Vary på en hverdag, hvis du kan. Hvis du tager af sted på en tirsdag eller onsdag, undgår du mængden af turister, der besøger byen fra Prag, og du vil ikke have problemer med at finde et bord på en restaurant. Men undgå søndage, hvor der er mange mennesker, og turene ikke stopper ved Moser-glasfabrikken, som er lukket den dag.

Bedste tid på året for en rejse til Karlovy Vary

Håndværker på arbejde i Moser Crystal Factory.| ©Jirka Matousek
Håndværker på arbejde i Moser Crystal Factory.| ©Jirka Matousek

Sommer

Karlovy Vary er et besøg værd fra juni til august, hvor vejret er varmt og behageligt, og du kan nyde de udendørs aktiviteter, der tilbydes. Sommeren er dog højsæson og den travleste tid på året for turister.

Efteråret

Om efteråret fyldes Karlovy Vary med årstidens typiske farver, og det er nok det perfekte tidspunkt for fotoentusiaster, da man kan fange spektakulære orange, røde og gule farver i sovebyens gader.

Vinter

Om vinteren er bjergene dækket af sne, og temperaturen styrtdykker, når du finder de fleste lokale på gaderne og måske nyder en mere ægte atmosfære.

Hvor kan man spise i Karlovy Vary

Udsigt over byen fra udsigtspunktet
Udsigt over byen fra udsigtspunktet

Pizzeria Palermo

Både besøgende og lokale siger, at dette er den bedste restaurant i byen, og sandheden er, at deres stenovnspizzaer ikke skuffer. Personligt kan jeg godt lide at prøve det lokale køkken på mine rejser, men hvis du har prøvet alle de tjekkiske retter i Prag og leder efter en gammel favorit, er dette pizzeria dit bedste bud.

Charleston

Hvis du derimod ikke kan få nok af mellemeuropæisk mad, skal du tage på pubben Charleston, hvis menu udelukkende består af tjekkiske og tyske retter. Pølser, svinekæber, andesteg ... hvis du elsker kød, vil din mund løbe i vand.

Promenaden

Den dyre, men fine løsning. Vine fra lokale vingårde serveres med sofistikerede versioner af traditionelle tjekkiske retter, smukt præsenteret. Jeg anbefaler kun denne mulighed, hvis du har mere end en time til at spise, da du gerne vil nyde tingene i ro og mag og hygge dig.

Hvad skal jeg tage med mig til Karlovy Vary?

Typisk hestevogn gennem gaderne i Karlovy Vary| ©Sergey Mind
Typisk hestevogn gennem gaderne i Karlovy Vary| ©Sergey Mind

Hvis du er på besøg om sommeren, kan du, uanset hvor varmt det bliver, blive fanget i regnvejr, så tag en poncho eller paraply med. Som jeg allerede har nævnt, er det altid en god idé at tage et kamera med for at fange symmetrien i byens søjlegallerier, men især hvis du besøger byen om efteråret, hvor farverne virkelig er betagende.

Afsluttende tips

Karlovy Vary oplyst om natten| ©R Boed
Karlovy Vary oplyst om natten| ©R Boed

Den bedste måde at komme rundt i Karlovy Vary er til fods. Du skal ikke bekymre dig om at købe et kort til offentlig transport, som nogle kiosker vil forsøge at sælge dig, hvis de ved, at du er på besøg.

Åbningstider

Butikkerne lukker normalt omkring kl . 18, og om søndagen meget tidligere eller slet ikke. Hvis du vil købe souvenirs eller en flaske Becherovka, byens stolte rodlikør, skal du huske dette. Bemærk også, at denne særlige drik er meget stærk og smager lidt af nelliker, men hey, hver sin smag!

Shopping

En anden ting, man skal huske på, er, at tolden i Tjekkiet er lidt streng med hensyn til, hvad der kan eksporteres, og hvad der ikke kan, så vær forsigtig, når du køber antikviteter, og spørg butikkerne, om det, du køber, er tilladt uden for landets grænser.

Andre udflugter, du måske er interesseret i

Kirkegården i Terezin| ©Pedro Cambra
Kirkegården i Terezin| ©Pedro Cambra

Hvis du har lyst til at opdage, hvad der er uden for Prag, forstår jeg det godt: Tjekkiet er meget mere end bare hovedstaden. For at hjælpe dig med at organisere andre udflugter fra Prag, har jeg skrevet en guide om udflugter fra Prag for at hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er værd at besøge. Du kan læse den her: Ture i Prag.

Og hvis du er særligt interesseret i disse steders historie, så tag et kig på min artikel om udflugten til koncentrationslejren Terezin, en oplevelse, der kan være meget værd, hvis du ved alt om Anden Verdenskrig. Her er den guide, jeg skrev om det: Terezin Concentration Camp Dagsture fra Prag.