Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

12 bedste ting at gøre i Prag

Er du klar til en rigtig rejse tilbage i tiden? Skønhedens hovedstad venter på dig, og her er de tips og must-see steder, du ikke må gå glip af under dit besøg i Prag.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

12 bedste ting at gøre i Prag

Prags tage | ©Dimitry Goykolov

Prag er en af de mest spektakulære byer i Europa, og efter min mening er dens skønhed værd at besøge mindst én gang i livet. Dens æstetik vil føre dig tilbage til middelalderen, dens imponerende bygninger vil efterlade dig med åben mund, og dens gastronomi vil få din mund til at løbe i vand med smage fra det gamle kontinent. Her er 10 ting, du skal se og lave på din rejse til Prag.

1. Gå en tur på den gamle rådhusplads, der huser det astronomiske ur

Astronomisk ur| ©fklv (Obsolete hipster)
Astronomisk ur| ©fklv (Obsolete hipster)

Prags centrale plads er en arkitektonisk perle, og den er så velbevaret, at det endda er overraskende at høre, at den kun overlevede Anden Verdenskrig med mindre skader.

Pladsen er altid fyldt med turister, især i højsæsonen og i Prags julesæson, og selv om det astronomiske ur er en lidt overvurderet turistattraktion, skal du huske at gå en tur på og omkring denne vidunderlige plads.

Book en rundtur i Prag med billetter til uret

2. Gå ind i Prags borg, et monument over tidens gang

Indgang til Prags borg| ©Yannick Loriot
Indgang til Prags borg| ©Yannick Loriot

Prags borg er bestemt værd at købe billetter til. Det er et af de største slotte i verden og helt sikkert byens største interessepunkt. Borgen ligger på toppen af en bakke med udsigt over Vltava-floden og omslutter bag sine mure en imponerende samling af bygninger, der er blevet bygget gennem tiden. Min anbefaling er at besøge Prags borg med en guidet tur, for oplevelsen er aldrig den samme, som når nogen giver dig alle de historiske detaljer om monumentet. Hvis du tager til Prag med børn, kan du være sikker på, at de vil elske det.

Den dobbelttårnede kirke, Sankt Vitus-katedralen, er et vidunder; Den Gyldne Gyde er en charmerende lille gade; og det kongelige palads er en tidsmaskine af en bygning. Der er meget at se omkring Prags borg. Parken omkring slottet er et smukt landskab og et af de bedste steder at gå en tur på en solskinsdag i Prag. Og solnedgangen fra toppen af borgen er fantastisk. I nærheden af Prags borg er der også nogle interessante steder at spise efter dit besøg.

Hvad angår dit besøg, er her åbningstiderne for borgkomplekset og billetpriserne for Prags borg. Endelig er her alle oplysninger om, hvordan man kommer til Prags borg.

Book billetter til Prags borg

3. Se udsigten over Vltava-floden fra Letná Park

Vltava-floden fra Letná-parken| ©Harry Metcalfe
Vltava-floden fra Letná-parken| ©Harry Metcalfe

Petrin-bakken er uden tvivl en af de smukkeste parker i Prag. Petřín-bakken er den højeste bakke i Prag, og derfra har du en af de bedste udsigter over Prag, men det kan være noget af en tur at bestige den, så sørg for at have behagelige sko på. Hvis du ikke har lyst til at gå, kan du tage kabelbanen ved at købe en almindelig billet til offentlig transport.

Book en guidet tur i Prag

4. Besøg kurbyen Karlovy Vary

Karlovy Vary| ©Alice Denysenko
Karlovy Vary| ©Alice Denysenko

Unik arkitektur, termiske kurbade og en meget fredelig atmosfære. Hvis disse tre ting lyder godt for dig, vil du elske at besøge Karlovy Vary. Den bedste måde at komme til Karl ovy Vary på er at booke en udflugt til Karlovy Vary fra Prag, ca. to timers kørsel fra Prag. Det er en af de mest populære udflugter fra den tjekkiske hovedstad, og hovedattraktionerne er de helbredende varme kilder og den rene luft, du kan indånde, når du slentrer gennem de charmerende gader. Tag bestik af alt det, du skal se, hvis du tager til Karlovy Vary, og nyd dit besøg.

Book en udflugt til Karlovy Vary fra Prag

5. Kryds Karlsbroen, et gotisk vidunderland

Karlsbroen| ©Jorge Franganillo
Karlsbroen| ©Jorge Franganillo

Uanset om det er udsigten over Vltava-floden, den betagende skyline fra broen eller den smukke gåtur over Karlsbroen, er det et must for enhver førstegangsbesøgende i Prag.

Faktisk kommer du sikkert til at krydse den gigantiske bro mere end én gang under dit besøg i den tjekkiske by, da den forbinder den gamle bydel med Malá Strana og er et af de centrale punkter, hvorfra man kan nå Prags vigtigste seværdigheder.

Book en tur i Prags gamle bydel

6. Kutná Hora, hjemsted for Sedlec-benhuset

Sedlec-benhuset| ©Adriana Alonso
Sedlec-benhuset| ©Adriana Alonso

En af de mest populære udflugter fra Prag er et besøg i det berømte Sedlec-benhus i byen Kutná Hora. Det er et kapel dekoreret fra top til bund med menneskeknogler, et gotisk vidunder og en attraktion for folk, der elsker kuriositeter.

Kutná Hora ligger 80 km fra Tjekkiets hovedstad, og jeg anbefaler, at du ikke går glip af det historiske centrum under dit besøg, da det er blevet erklæret for verdensarv for sin arkitektoniske interesse.

Book en udflugt til Kutná Hora

7. Tag på krydstogt på Vltava, en alternativ rundtur i byen

Krydstogt på Vltava-floden| ©Thomas Depenbusch (Depi)
Krydstogt på Vltava-floden| ©Thomas Depenbusch (Depi)

Hvis du vil se byen fra en anden synsvinkel, anbefaler jeg et krydstogt på Vltava-floden. Du har flere muligheder, fra et sightseeing-krydstogt, der tager dig langs floden og byens kanaler med en aperitif, til et romantisk aftenkrydstogt med gourmetmiddag på Vltava-floden, som er en af de mange ting, man kan lave i Prag om aftenen.

Book et krydstogt i Prag

8. Det jødiske kvarter, et af de bedst bevarede jødiske kvarterer i Europa

Ghettoens synagoge| ©Michael Beaton
Ghettoens synagoge| ©Michael Beaton

Prags jødiske kvarter, også kendt som Josefov, er en af byens mest populære turistattraktioner, og en af de Prag-ture, jeg anbefaler, at man tager, uden at glemme at besøge Prags jødiske kirkegård.

Det ligger mellem den gamle bydel og Vltava-floden, og dets arkitektur er lige dele smuk og historisk interessant. I det 13. århundrede blev de jødiske samfund fordrevet fra byen og tvunget til at bo i dette kvarter, og gennem århundrederne blev det hjemsted for flere og flere jøder. Det var først i det 18. århundrede, at kejser Josef II åbnede ghettoen og tillod jøder at bo i et hvilket som helst kvarter i Prag.

Book en rundtur i Prags jødiske kvarter

9. Koncentrationslejren Terezín, en plet på historien

Indgang til koncentrationslejren Tezerin| ©ho visto nina volare
Indgang til koncentrationslejren Tezerin| ©ho visto nina volare

En tur til koncentrationslejren Terezín fra Prag giver dig mulighed for at komme til Tezerín fra Prag uden at bekymre dig om transport eller tidsplaner, men det bedste er, at mange udflugter inkluderer en rundvisning i koncentrationslejren Tezerín på engelsk. På denne tur kan du se det indre af denne fæstning fra det 18. århundrede, som blev omdannet til fængsler og kaserner for den jødiske befolkning i Tyskland. Du vil kunne besøge det museum, der eksisterer i dag, krematoriet og kirkegården og på første hånd se levevilkårene for det jødiske folk der.

Book en tur til Terezín fra Prag

10. Besøg Konopiste-slottet, en bøhmisk fæstning fra middelalderen

Konopiste Slot| ©Marek Prokop
Konopiste Slot| ©Marek Prokop

Konopiste Slot er en populær udflugt for besøgende i Prag på grund af dets historiske interesse, da dets sidste ejer var ærkehertug Franz Ferdinand af Østrig, hvis berømte mord var den udløsende faktor for Første Verdenskrig.

I dag er Konopiste-slottet et beskyttet monument i Tjekkiet, hvis gallerier huser imponerende samlinger af våben, gobeliner og kunstværker.

Det bedste er, at slottet ligger lidt over 40 minutters kørsel fra Prag, og på vejen kan du beundre den smukke udsigt over den bøhmiske region. På Konopiste-slottet kan man besøge fæstningen indefra og udefra og beundre de smukke haver.

11. Tag en tur til de nærliggende byer

Karlovy Vary
Karlovy Vary

Du har sikkert allerede hørt om Prag-Wien-Budapest-ruten. Disse tre europæiske byer ligger så tæt på hinanden, at det er et populært valg at besøge dem alle på én tur. Prag er et ideelt sted at starte denne tur, men hvis du ikke ønsker at gøre det hele på én tur, skal du ikke bekymre dig; du kan komme til Budapest fra Prag uden at passere gennem Wien, og du kan også tage til Wien fra Prag uden at inkludere Budapest i din rute.

Det er selvfølgelig ikke de eneste udflugter, du kan tage på fra Prag. En anden populær mulighed er et besøg i Dresden fra Prag, og hvis du udforsker udflugter omkring Prag, finder du endnu flere muligheder.

12. Smag på tjekkisk gastronomi

Restaurant i Prag
Restaurant i Prag

Det burde være en forbrydelse at forlade en by uden at prøve dens mest typiske retter. Hvis du har spekuleret på, hvad du skal spise i Prag, har det tjekkiske køkken ikke bare meget at byde på, men det er også meget billigt. Få en liste over de bedste steder at spise i Prag, og glem (selvfølgelig) ikke øllet. Nogle af Prags bedste bryggerier er også blandt de bedste i Europa.

Book en madtur fra Prag

Ekstra information til planlægning af din rejse til Prag

Panoramaudsigt over Prag
Panoramaudsigt over Prag

Sidst, men ikke mindst, er her nogle tips til at planlægge din rejse til Prag. Det vigtigste er efter min mening at vælge det rigtige tidspunkt på året at besøge den tjekkiske hovedstad, for i Prag om vinteren kan det kolde vejr være en hindring, der forhindrer dig i at nyde din rejse fuldt ud. Under alle omstændigheder vil der både om vinteren og om sommeren være ting at opdage i Prag.

Prag i de mest besøgte måneder af året

Prags skønhed betyder, at du vil finde turister i byen året rundt. Og da Prag er en storby, er der masser af aktiviteter at vælge imellem i de fleste af årets måneder ud over de typiske sightseeingture. Her er artikler om de bedste måneder at rejse til Prag, som fortæller dig, hvad du kan lave i hver måned:

Hvor længe skal man blive i Prag?

Tiden er kostbar, når man er på rejse, og man bør få mest muligt ud af den. Efter min mening er det mindste antal dage, du behøver for at se Prag, 3, men hvis du skal være der færre dage, kan du spare tid ved at planlægge din rejseplan i detaljer og organisere din transport fra lufthavnen til centrum af Prag på en optimal måde. Under alle omstændigheder er her nogle rejseplaner efter dage:

Book dit Prag Sightseeing Pass