Jødiske kvartersture

Prags jødiske kvarter er altid et uundværligt besøg, hvis du rejser til den tjekkiske hovedstad, og den bedste måde at lære det grundigt at kende på er gennem en guidet tur. I dette indlæg finder du alle de oplysninger, du har brug for om denne type tur.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutters læst

Jødiske kvartersture

Den jødiske synagoge i Prag | ©Emmanuel

Prags gamle jødiske kvarter, også kendt som Josefov, ligger i den gamle bydel i den nordlige del af hovedstaden og er en af Prags største turistattraktioner. Det er ikke et egentligt kvarter som sådan, men dets essens og historie er bevaret og går tilbage til det 10. århundrede og frem til det 20. århundrede, hvor kvarteret blev påvirket af byens ombygningsarbejder og mistede en stor del af sine huse.

I dag er de vigtigste levn fra det jødiske samfunds historie, som blev et af de største i Europa, blevet bevaret. Tilbage er den jødiske kirkegård og de seks synagoger, der stadig står tilbage, hvoraf mange stadig er aktive. Den bedste måde at lære denne del af Prags historie at kende på er ved at tage på en guidet tur, og her finder du alle de oplysninger, du har brug for.

Den mest anbefalede løsning

Prag jødiske kvarter Tur

Rundvisning i Prag: Det jødiske kvarter

Oplev Prags næstmest besøgte sted og det jødiske folks historie i Prag med en guidet tur.

En specialiseret guide leder denne to og en halv times rundvisning, hvor du vil besøge forskellige synagoger og den jødiske kirkegård i Prag. Fordelen ved at tage på en organiseret tur i stedet for at besøge disse steder på egen hånd er klar: du vil sætte alt det, du ser, i en sammenhæng.

Denne rundvisning tilbydes på engelsk og omfatter entré til de synagoger, der besøges under aktiviteten.

 • Anbefales, hvis du kan lide historie og er særligt interesseret i at lære mere om det jødiske folk og dets historiske udvikling.

Hvor meget koster en rundvisning i Prags jødiske kvarter?

Josefov, det gamle jødiske kvarter| ©Jorge Láscar
Josefov, det gamle jødiske kvarter| ©Jorge Láscar

Guidede ture i det jødiske kvarter starter fra 44 euro, hvis du bestiller online, og inkluderer en professionel, akkrediteret guide, der tager dig med på en rundvisning til de vigtigste steder i det jødiske kvarter.

Rejsen omfatter adgang til den historiske jødiske kirkegård og de 6 tilbageværende synagoger i det jødiske kvarter, som udgør det jødiske museum. De kan alle besøges på den samme tur, undtagen den gamle-nye synagoge, som kræver separat entré.

Bestil en rundvisning i Prags jødiske kvarter

Er det værd at tage på en guidet tur i det jødiske kvarter?

Udsigt over kirkegården i det jødiske kvarter| ©Midnight Believer
Udsigt over kirkegården i det jødiske kvarter| ©Midnight Believer

Selvfølgelig. Det jødiske kvarter har en lang historie, og det er vigtigt at kende det, hvis du vil opleve Prag, da byen og kvarteret er tæt forbundet. Flere historiske begivenheder fandt sted her, og der er mange legender og kuriositeter i det jødiske kvarter, som du måske går glip af, hvis du besøger det på egen hånd.

Guiderne er professionelt akkrediterede og har specialiserede studier i jødisk kultur og historie. Deres forklaringer vil give dig et helt andet og mere interessant perspektiv, end du ville få, hvis du besøgte stedet på egen hånd.

Bestil en rundvisning i Prags jødiske kvarter

Sådan kommer du til Prags jødiske kvarter

Med Prags metro| ©Jakub T. Jankiewicz
Med Prags metro| ©Jakub T. Jankiewicz

Det gamle jødiske kvarter ligger i den nordlige del af den gamle by. Det er ret nemt at komme dertil, da der er flere transportmuligheder. Den jødiske kirkegård ligger kun 5 minutters gang fra den centrale plads i den gamle bydel. De andre muligheder for at komme dertil med offentlig transport er:

 • Med metro: Tag linje A og stå af ved Staromestska-stationen, som er den nærmeste.
 • Med sporvogn: Linje 17 og 18 stopper i nærheden ved Staromestska.
 • Med bus: Bus 207 og 194 stopper også ved Staromestska i nærheden af det jødiske kvarter.
 • I bil: Du kan køre i bil ved at sætte Široká, 110 00 Josefov i GPS'en, men det er svært at parkere i området. Alternativt kan du tage en taxa eller Uber.

Er det tilrådeligt at tage til det jødiske kvarter med børn?

Gåture i det jødiske kvarter| ©Shaun Farrell
Gåture i det jødiske kvarter| ©Shaun Farrell

Selv om det ikke er den bedste rute for børn, da historien om det jødiske kvarter er relateret til Holocaust og andre mørke begivenheder, kan de stadig gennemføre turen uden problemer. Når der er små børn med på turen, tilpasser guiderne deres forklaringer til dem for at gøre dem mere underholdende og forståelige. Faktisk er der gratis adgang til synagogerne i det jødiske kvarter for børn under 6 år, og der er rabat for børn under 15 år.

Hvad du ikke må gå glip af i Prags jødiske kvarter

Den jødiske kirkegård i Prag| ©Midnight Believer
Den jødiske kirkegård i Prag| ©Midnight Believer

Alle de grundlæggende ting i det jødiske kvarter er inkluderet i turen. Men for at du kan få et mere detaljeret overblik over, hvad du vil se, er her en oversigt over de vigtigste punkter i det jødiske kvarter:

 • Jødisk kirkegård: Dette er det centrale punkt i besøget. Den jødiske kirkegård er en af de mest unikke kirkegårde i verden på grund af dens form med hundredvis af stablede gravsten og frem for alt på grund af dens historie og legender. På dette link kan du opdage alle hemmelighederne bag den berømte jødiske kirkegård i Prag
 • Pinkas-synagogen: Det er synagogen, der giver adgang til kirkegården, og inde i den kan du finde den længste gravskrift i verden. Dens vægge er dækket af navnene på omkring 80.000 jøder, der mistede livet under Holocaust.
 • Spansk synagoge: Den kaldes sådan på grund af sin mauriske udsmykning, der ligner den, man finder i Alhambra i Granada, og den anses for at være den mest imponerende af alle synagogerne i det jødiske kvarter.
 • Klausen-synagogen: Synagogen ligger ved siden af kirkegården, og dens største attraktion er dens bibliotek, som indeholder flere kopier af værdifulde hebraiske bøger. Det huser også udstillinger om jødiske skikke og traditioner.
 • Maisel-synagogen: Udvendigt er det en simpel bygning, men indeni rummer den en samling af genstande, der er typiske for den jødiske tradition og af stor historisk værdi. Den blev oprindeligt bygget som en privat synagoge for Mordecai Maisel, borgmester i den autonome del af det jødiske kvarter i slutningen af det 16. århundrede.
 • Højsynagogen: Synagogen er blevet kaldt sådan på grund af sin renæssancestil, som gør den til den eneste synagoge i to etager. I en periode var det en del af rådhuset i det jødiske kvarter.

Ud over de synagoger, der er med på turen, kan man også besøge synagogen, der er kendt som den gamle-nye synagoge. Det er den ældste aktive synagoge i Europa og ifølge legenden er det Prag Golems hjemsted.

Bestil en rundvisning i Prags jødiske kvarter

En kort historie om det jødiske kvarter i Prag

Mindesmærke i Terezin| ©Claudio Sanchez
Mindesmærke i Terezin| ©Claudio Sanchez

Prags jødiske kvarter har sin oprindelse tilbage til det 10. århundrede, hvor de første jøder ankom. Kort efter deres bosættelse fandt den katolske kirkes første korstog sted, hvilket førte til marginalisering af de ikke-troende. Den jødiske befolkning blev tvunget til at bosætte sig i det såkaldte gamle kvarter, som blev det jødiske kvarter. Jøderne havde forbud mod at rejse og bevæge sig uden for den gamle bydel og var derfor tvunget til at etablere deres egne regler i denne del af Prag.

Allerede i 1270 byggede de den første synagoge, som nu er kendt som den gamle-nye synagoge, og i 1292 fik de officielt administrativ uafhængighed. Efterhånden som årene gik, blomstrede kvarteret, og dets befolkningstal steg betydeligt, indtil det blev et af de vigtigste jødiske kvarterer i Europa. Men selv med den undertrykkelse og de begrænsninger, de blev pålagt. Det var først i 1850, at Prag begyndte at åbne sig for denne bydel. Det ændrede sit navn til Josefov-kvarteret som en hyldest til Josef II, som under sit styre begyndte at integrere jøderne i byen.

Det var begyndelsen på en mere åben æra, hvor jøder begyndte at få lov til at flytte til andre kvarterer og arbejdede hen imod et mere tolerant miljø for religiøse overbevisninger. Kun de mest ortodokse og dem med de mindste ressourcer blev tilbage i kvarteret, hvilket markerede begyndelsen til enden på det jødiske kvarter, som det var kendt. Dette var ikke slutningen på undertrykkelsen, for under Anden Verdenskrig blev mange jøder fra Prag ofre for Holocaust og blev ført til koncentrationslejre som Terezín, som man kan besøge fra den tjekkiske hovedstad.

Det, der i dag er kendt som det jødiske kvarter, er de tilbageværende synagoger, som er en del af det jødiske museum og den berømte jødiske kirkegård.

Hvor lang tid varer de guidede ture i det jødiske kvarter i Prag?

Den gamle-nye synagoge, Prag| ©Greynforty
Den gamle-nye synagoge, Prag| ©Greynforty

Disse ture varer mellem 2,5 og 3 timer, hvilket er mere end nok tid til at se alle kvarterets interessante seværdigheder i detaljer. Du vil bruge ca. 20 minutter ved hver af synagogerne på ruten og en ekstra halv time på at besøge den jødiske kirkegård.

Tidsplan for rundvisninger i det jødiske kvarter og monumenter

Indgangen til Pinkas-synagogen| ©Mike Steele
Indgangen til Pinkas-synagogen| ©Mike Steele

De guidede ture starter normalt om morgenen lidt senere end monumenternes åbningstid. Synagogerne og kirkegården åbner deres døre for besøgende kl. 9.00, og rundvisningerne begynder omkring kl. 10.00. Hvis der er noget, du ønsker at se igen efter rundvisningen, skal du vide, at om vinteren (oktober til marts) lukker de dørene kl. 16.30, og i sommermånederne er både kirkegården og synagogerne åbne indtil kl. 18.00.

Da turen varer ca. 3 timer, vil du have masser af tid om eftermiddagen til at fortsætte med at udforske Prag. Bemærk venligst, at kirkegården er lukket om lørdagen eller sabbatten, da det er en jødisk helligdag. På jødiske helligdage er de også lukket.

Tips til at besøge Prags jødiske kvarter

Den spanske synagoge i Prag| ©Chmee2
Den spanske synagoge i Prag| ©Chmee2
 • Der er ingen specifik dresscode for besøg i synagoger, men da det er religiøse steder, anbefales det, at du klæder dig mere eller mindre korrekt på. Dette indebærer, at man ikke må bære sportstøj eller meget kort tøj som et tegn på respekt for jødiske traditioner.
 • Der er ikke meget at gå på turen, da alle synagogerne og kirkegården ligger tæt på hinanden, men du vil tilbringe flere timer på benene, så det er vigtigt at have behageligt fodtøj på.
 • Kirkegården og det jødiske kvarter er et af de mest besøgte steder i Prag, så det er en god idé at booke din tur eller billetter på forhånd, så du ikke går glip af noget.
 • Hvis du skal vælge, er det bedste tidspunkt at besøge det jødiske kvarter i begyndelsen af ugen, da det er lukket om lørdagen, og der er flere besøgende i slutningen af ugen, og i forårsmånederne, da temperaturen er behagelig, og der ikke er så mange mennesker som om sommeren.
 • Hvis du vælger at deltage i en rundvisning, anbefales det, at du ankommer til mødestedet mindst 15 minutter før rundvisningen starter.

Bestil en rundvisning i Prags jødiske kvarter