Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at lave i Bruxelles centrum

Hovedstaden i Belgien, et af de lande, der har det bedste livskvalitetsindeks, og berømt for sin tradition for chokolade, øl og kødpålæg. Her er, hvad du kan lave i hjertet af byen.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minutters læst

10 ting at lave i Bruxelles centrum

Cinquantenaire Park, Bruxelles | ©Paul Deetman

Elegante bygninger, majestætiske pladser, paladser, parker, haver og museer at besøge er blot nogle af de ting , man kan se og gøre i Bruxelles. Jeg inviterer dig til at udforske byen, der også er kendt som EU's hovedstad, da hovedkvarteret for de fleste EU-institutioner er koncentreret her.

For at få mest muligt ud af denne by, vil jeg i denne liste blande fortid og modernitet i hvert af dens hjørner. Lad os uden videre starte turen til de mest populære attraktioner i hjertet af Bruxelles.

1. Besøg det smukkeste torv i verden

Grand Place om natten| ©Dimitris Kamaras
Grand Place om natten| ©Dimitris Kamaras

Grand Place er berømt for at huse nogle af de mest ikoniske paladser og monumenter i hele byen, et område, der vil bringe dig tættere på at opdage hovedstadens rige historie. Det er inkluderet i de fleste guidede ture i Bruxelles, som jeg anbefaler, at du deltager i. Det indeholder monumenter som f.eks:

  • Rådhuset, der betragtes som en arkitektonisk juvel og det ældste, du finder på pladsen.
  • Kongehuset, kendt som "Maison du Roi", var i mange år residens for det regerende monarki.
  • Bymuseet.

Dette er et område, hvor du også kan nyde en bred vifte af gastronomiske og kommercielle tilbud. Det er for eksempel det perfekte sted at besøge nogle af Bruxelles' bedste bryggerier og gå på opdagelse i de mest berømte butikker, der sælger chokolade, kager og andre belgiske delikatesser.

Book en guidet tur i Bruxelles

2. Gå gennem den kongelige park

Bruxelles Park| ©Nico
Bruxelles Park| ©Nico

Også kendt som Parc de Bruxelles, er dette et yndet sted for de lokale at tilbringe dovne eftermiddage i byens centrum. Parken er berømt for sine aktiviteter, der er åbne for offentligheden både sommer og vinter, og den er perfekt til afslappede spadsereture og prydet med springvand, monumenter og haver.

Efter min mening er det et af de ideelle steder at tage med på sin dagsorden, hvis man besøger Bruxelles om sommeren, og i omgivelserne ligger der andre interessante steder som nogle af de bedste museer, man skal se i Bruxelles.

  • Det kongelige museum for de skønne kunster
  • Eller det nysgerrige Museum for Musikinstrumenter: I en af de mest berømte jugendbygninger huser det en omfattende samling af mere end 1.000 musikinstrumenter fra alle perioder. Når du går ind, får du udleveret hovedtelefoner, der automatisk gengiver lyden af hvert instrument.

Book billetter til Bruxelles' museum for instrumenter

3. Tag tegneserieruten

Inde i tegneseriemuseet| ©Yann Gar
Inde i tegneseriemuseet| ©Yann Gar

Belgien har en stor "tegneserie"-tradition og er det land, der har flest tegneserieforfattere pr. kvadratmeter. Tintin, Smølferne, Lucky Luke? De har alle deres oprindelse i dette land. Så hvis du elsker denne kunst, vil du være i dit rette element:

  • Besøge tegneseriemuseet: Det tilbyder midlertidige og permanente udstillinger, der får de besøgende til at opdage tegneseriens utallige facetter. Du vil finde originale skitser, upublicerede dokumenter, 3D-rekonstruktioner af figurerne og interaktive spil, der vil få dig til at have det fantastisk, uanset din alder.
  • Tag på tegneserietur: Du vil lære alt om den fransk-belgiske tegneseries historie og alle de vægmalerier, gadekunst og butikker, der er dedikeret til denne kunstform. Der er virkelig gigantiske vægmalerier i Bruxelles om mange af de figurer, som læserne elsker mest.
  • Deltag i Land of Comics Exploration Game: Er du klar til at følge sporene for at finde ud af, hvordan Belgien blev tegneseriernes hovedstad? Med denne tur kan du lære om historien på en mere legende og underholdende måde ved at udføre forskellige udfordringer i hele byen.

Book tegneserieturen i Bruxelles

4. Oplev den lille mand, der tisser

Manneken Pis-statuen| ©Myrabella
Manneken Pis-statuen| ©Myrabella

Siden den blev placeret i den gamle del af den belgiske hovedstad i 1388, mellem gaderne L'Etuve og Chene, har Manneken Pis været et af de mest elskede og repræsentative symboler for byen.

Statuetten af en nøgen dreng, der tisser i et springvand, er blevet berømt for at repræsentere indbyggernes liberale og uafhængige ånd. Den oprindelige figur var lavet af sten og blev på grund af sin originalitet stjålet ved flere lejligheder, indtil den i 1619 blev erstattet af en kobberfigur, som stadig står der den dag i dag.

Ved særlige lejligheder og i forbindelse med landets vigtige mærkedage er det tradition at forklæde statuen. I dag har den sjove lille mands klædeskab mere end 800 kostumer, som opbevares i Musée de la Ville de Bruxelles, der ligger i Kongehuset.

Kender du hans lille ven?

Du vil også blive glad for at vide, at dette særlige objekt i Bruxelles' geografi også har en mindre kendt kvindelig version. I den modsatte retning, nær en lille gyde kaldet Impasse de la Fidélité, finder du Jeanneke Pis.

Denne statuette forestiller en pige, der sidder på hug og tisser med en hånlig gestus. Den blev skabt i 1987 på foranledning af ejeren af en restaurant i området. I dag er den lidt mere kendt, dog ikke så kendt som sin ledsager, men begge er inkluderet på de fleste ture i Bruxelles.

Book en privat tur i Bruxelles

5. Oplev Delirium-nætterne

På Delirium-bryggeriet| ©Alex L
På Delirium-bryggeriet| ©Alex L

En umulig plan at gå glip af er at besøge et af de bedste bryggerier i Bruxelles. En af mine anbefalinger i byens centrum er Delirium Cafe, et sted med et verdensomspændende ry for at have 2004 varianter af øl fra hele verden, herunder nogle sære øl som chokolade-, banan- og kokosnøddeøl, og for at kunne prale af en plads i Guinness Rekordbog.

Ud over øl tilbyder denne bar kaffe, en særlig ginsmagning og andre drinks som whisky, tequila og vodka, som du kan ledsage med en udvalgt samling af snacks med byens bedste oste og håndværksmæssige kødpålæg. Caféen har venlige bartendere og tjenere, som kan vejlede dig i din beslutning.

Selvom du kan finde masser af håndværksølbarer i Bruxelles, vil jeg gerne fortælle dig, at du kan tage til ølsmagning, hvis du elsker den mest traditionelle drik, som menneskeheden har. Det kan jeg varmt anbefale.

Book en ølsmagning i Bruxelles

6. Forkæl din sjæl på chokoladeruten

Besøg chokoladebutikker som Godiva| ©Marina S
Besøg chokoladebutikker som Godiva| ©Marina S

Enhver by har sin egen lugt, og Bruxelles har lugten af chokolade. Rund, firkantet, med kugler, fyldt, bitter, flydende, frossen... Den belgiske tradition for at bruge kakao er ret gammel.

Hvis chokolade er en fristelse for dig, kan jeg anbefale oplevelsen på visse ture, hvor du kan lære at tilberede lækre belgiske chokoladebarer. Disse muligheder inkluderer adgang til Choco Story Museum og en smagsprøve på forberedelserne.

Det er den perfekte aktivitet til at tage en pause og slappe af, mens du smager på lækre Bruxelles-chokolader.

En lille smule historie

Et par år efter opdagelsen af Amerika begyndte kakaobønnen sin rejse for at erobre Europa. Kakaohandlen var en delikatesse for konger og herskere og udviklede sig til en nøgleindustri i den belgiske økonomi.

Men den mest berømte i denne historie er måske apotekeren Jean Neuhaus, som i 1987 udviklede en ny teknik til at camouflere den ubehagelige smag af medicin med intet mindre end chokolade. I en alkymi af denne gave fra guderne og ved at udskifte medicinen med forskellige ingredienser, skabte han et af de mest berømte chokoladehuse i Europa.

Book en chokoladeworkshop i Bruxelles

7. En komplet oversigt over Bruxelles

Sightseeingbus gennem Bruxelles' gader| ©Carl Campbell
Sightseeingbus gennem Bruxelles' gader| ©Carl Campbell

Jeg synes stadig, at turistbussen, der kører gennem byens centrum, er en rolig og hurtig måde at få en god idé om et sted og på en fornuftig måde definere de steder, du vil opdage mere detaljeret.

Bruxelles er ingen undtagelse, og jeg anbefaler også, at du bestiller en billet til en turistbus gennem byen. Denne plan giver dig mulighed for at se en stor del af byen og vælge, hvornår du vil stige på og af.

Disse ture ledsages normalt af uddannede guider, og der er audioguider på flere sprog, opvarmet i vintermånederne og aircondition om sommeren.

Book din plads på Bruxelles' sightseeingbus

8. Besøg loppemarkedet Les Marolles

Loppemarkedet Les Marolles| ©Bic11
Loppemarkedet Les Marolles| ©Bic11

Dette kvarter ligger i et af de mest populære kvarterer i Bruxelles og strækker sig fra centrum mod Place du Jeu de Balle, og det er kendt for at være hjemsted for et af byens mest interessante loppemarkeder, dvs. genbrugs- og vintagemarkeder.

Dette gamle kvarter af ydmyg oprindelse, med en boheme- og avantgardekarakter, er hjemsted for trendy technoklubber, pubber, mode- og uafhængige musikbutikker, plader og antikviteter samt kunstgallerier, der udstiller værker af lokale og internationale kunstnere.

Du kan også beundre et af de mest kontroversielle værker: Palais de Justice. Denne imponerende bygning er på 26.000 kvadratmeter, mere end 104 meter høj og har en af de mest fantastiske kupler i Europa. Byggeriet blev påbegyndt i 1883 og indebar rydning og nedrivning af hele 3.000 boliger.

9. Udforsk de diplomatiske bygninger i Europas hovedstad

Parlamentariums yderside| ©Werner Schröttner
Parlamentariums yderside| ©Werner Schröttner

Hvis du har tid og lyst til at lære mere om den historiske arv fra den europæiske konføderation, anbefaler jeg, at du udforsker Parlamentarium-bygningen, et gratis museum, der tager besøgende med på den lange vej af samarbejde mellem nationer, og hvad deres deputerede gør for at møde nutidens udfordringer.

Som jeg nævnte tidligere, er Bruxelles også berømt for at være hjemsted for flere vigtige institutioner i det europæiske fællesskab, såsom Europa-Parlamentet, EU-Rådet og endda NATO's militære hovedkvarter.

Når du går ind i Parlamentarium, kan du bede om en audioguide på et af de 24 officielle sprog i fællesskabet. Det er åbent syv dage om ugen og er tilgængeligt for personer med nedsat mobilitet eller handicap.

10. Besøg gallerierne i Saint-Hubert

Saint-Hubert-gallerierne| ©KoS
Saint-Hubert-gallerierne| ©KoS

Saint-Hubert Galleries ligger kun 10 minutters gang fra Parc de Bruxelles og tilbyder dig mere end 200 meter shopping på et sted med en blændende arkitektur.

Indenfor finder du ikke kun luksusbutikker og smykkeforretninger, men også terrasser og chokoladebutikker til en lækker kop kaffe. Nogle butikker er måske for dyre til at købe noget, men husk, at det er gratis at gå og se.

Teknisk set vil du på to eller tre dage kunne se det meste af byen, og hvis du følger mine anbefalinger, vil du kunne beundre alt, hvad denne by har at byde på. Er du klar til at tage på eventyr?

Endelig er her et par tips, som du måske vil finde nyttige

  • Bruxelles tilbyder en bred vifte af planer og udflugter til andre berømte belgiske byer som Brugge, Gent eller Antwerpen, i en eller flere dage. Jeg anbefaler, at du tjekker turistudbuddet på disse steder og forkæler dig selv med endnu flere minder fra dette smukke land.
  • Hvis dit budget er begrænset, anbefaler jeg også, at du tjekker de tilgængelige guides til gratis byture eller overvejer at få Bruxelles-kortet, som giver dig rabatter og gratis adgang til offentlig transport eller Atonium.

Book en udflugt til Brugge og Gent fra Bruxelles