Bruxelles på 1 dag: en guidebog til at få det meste ud af dit besøg

Vil du have mest muligt ud af dit besøg i byen, men du har kun 24 timer? Her er en guide til de bedste steder og aktiviteter i Bruxelles.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Bruxelles på 1 dag: en guidebog til at få det meste ud af dit besøg

Cinquantenaire Park, Bruxelles | ©Alexandre Bury

Bruxelles er en by med livlig kultur og en livlig atmosfære. Byen er kendt som øllets og chokoladens fødested, og den smukkeste hovedstad i hele Europa vinder altid anerkendelse. Når du går rundt i Bruxelles, får du en fornemmelse af kontrasterne i gaderne, og hvem ved, måske forelsker du dig også i byen.

Hvis du overvejer, hvad du skal se og lave i Bruxelles, men bare er på gennemrejse med et stopover eller kun har 24 timer på din rejseplan, kan en hel dag være nok til at få en generel idé om byen og udforske dens historiske centrum. Det kan virke som en lidt ambitiøs plan, men det bliver ikke kompliceret, når du har læst denne guide.

Se byens vigtigste sted: Grand Place

Om natten på Grand Place| ©Jiuguang Wang
Om natten på Grand Place| ©Jiuguang Wang

Det første stop på denne dag i Bruxelles er en af de smukkeste pladser i verden. Og hvorfor starter vi her? Fordi du på denne måde kan nyde den med få mennesker og beundre alle de bygninger, der omgiver den, som de fortjener. Det er historiske arkitektoniske værker og regeringsbygninger, som er meget berømte for deres facader. Faktisk er de optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

De bygninger, der skiller sig mest ud, er:

  • Hotel de Ville.
  • Maison des Brasseurs.
  • Maison des Ducs de Brabant.
  • Le Renard.
  • Le Cornet.
  • Le Roi d'Espagne.

Du finder også Maison du Roi, som engang var residens for den kongelige familie, men nu huser Bruxelles' bymuseum, og Le Pigeon, den bygning, hvor den franske forfatter Victor Hugo boede under sit eksil i Belgien.

Ud over sin skønhed skylder Grand Central Square sin berømmelse til alle de vigtige begivenheder, der fandt sted der. For eksempel de første belgiske protestanter, der blev brændt til døde under inkvisitionen, og franskmændenes store bombardementer.

Hvis du er interesseret i kultur og gerne vil lære mere om den belgiske hovedstad, bør du udvælge de bedste museer i Bruxelles til din dagstur.

Book en rundtur i Bruxelles

Besøg katedralen for Sankt Michael og Sankt Gudula

Sankt Michael og Sankt Gudulas katedral| ©Filip Maljković
Sankt Michael og Sankt Gudulas katedral| ©Filip Maljković

Denne bygning svarer til katedralen i Bruxelles, i en uforlignelig gotisk stil og bygget i det 13. århundrede. Det er den vigtigste katolske kirke, ikke kun i byen Bruxelles, men i hele Belgien. Tidligere var den kendt som Sankt Michaels Kirke, men i 1047 husede den resterne af Sankt Gudula og fik sin nuværende identitet.

Hvis du vil have mest muligt ud af din tid, må du ikke gå glip af et besøg indeni, for det indre er lige så imponerende som det ydre. Og det er ikke, fordi det har genstande af stor værdi, for det er blevet plyndret ved flere lejligheder. Det er simpelthen detaljerne og farverne i de farvede glasvinduer, der er imponerende.

Du kan også besøge kapellet for det velsignede sakramente, som er beskyttet af en stor smedejernsport fra det 18. århundrede. Men den mest majestætiske genstand er et spektakulært orgel med 4.000 piber, omgivet af statuer af apostlene, en sand luksus. En sand luksus, og der er gratis adgang!

Book en rundtur i Bruxelles

Tag på shopping i Galeries Saint Hubert

Saint-Hubert-gallerierne| ©KoS
Saint-Hubert-gallerierne| ©KoS

Velkommen til det mest parisiske sted i Bruxelles, Galeries Saint Hubert... De blev designet i 1847, hvilket gør dem til de første shoppingarkader i Europa. Selvom priserne er høje, kan du tage en tur gennem dette berømte shoppingcenter og få en smagsprøve på den glamourøse atmosfære.

Butikkerne langs de 200 meter er af de bedste og mest kendte mærker, men selve arkitekturen er det, der tiltrækker alle turister. Du behøver ikke at købe noget, men glem ikke at tage nogle unikke billeder ved dette ikoniske stop i byen.

Men det er ikke kun dens skønhed, det er også dens historie. I 1800-tallet var dette et mødested, hvor byens intellektuelle og kunstnere mødtes om aftenen under det vidunderlige glastag.

Book en rundtur i Bruxelles

Oplev de bedste bryggerier i byen

På bryggeriet Delirium| ©Alex L
På bryggeriet Delirium| ©Alex L

Hvad ville en tur til Bruxelles være uden at smage byens øl? Jeg anbefaler, at du ikke går glip af chancen for at nyde belgiernes mest værdsatte drik under dit besøg i byen.

Min yndlingsbar er Delirium, som er berømt og berygtet i ølverdenen, da den har Guinness-rekorden for det største udvalg i verden. Det er selvfølgelig ikke et billigt sted, men et besøg er en oplevelse. Der er mange rum at udforske og selvfølgelig øl af høj kvalitet.

Andre gode drikkemuligheder omfatter A la Mort Subite, Le Cercueil og Au Bon Vieux Temps. Hvis du ikke kan beslutte dig for, hvilken du skal gå efter, kan du lige så godt prøve et glas på hver af dem, ikke? En tur til de bedste bryggerier i Bruxelles er altid en rigtig god plan.

Book en ølsmagning i Bruxelles

Smag den bedste vaffel

Nyd forskellige vafler i Bruxelles| ©Jotawi
Nyd forskellige vafler i Bruxelles| ©Jotawi

Vafler er en typisk belgisk sød ret. Og hvis du vil vide hvorfor, er du nødt til at se det selv. Der er mange varianter overalt, men den ægte vare er Liège-stilen, som kun har sukker drysset på toppen.

Hvis du er i Manneken Pis-området, vil du især blive tiltrukket af duften fra Maison Dandoys butik, en berømt lille butik, der er vurderet som en af de bedste.

Men hvis du ikke er til vafler, kan du læse denne artikel om de bedste chokoladesmagninger i Bruxelles. En ting, du kan være sikker på, er, at du ikke kan tage af sted uden at prøve noget sødt på dit besøg i Bruxelles.

Book en belgisk chokoladeworkshop i Bruxelles

Mød Manneken Pis

Manneken Pis-statuen| ©Francisco Antunes
Manneken Pis-statuen| ©Francisco Antunes

Manneken Pis er en af de ting, man kan se og gøre i Bruxelles. Det er et symbol på byen Bruxelles og består af en lille 66 cm høj bronzeskulptur af en lille dreng, der laver sine ting. I årenes løb er den blevet et af de mest besøgte steder i hovedstaden, og alle, der passerer gennem byen, får taget et billede med den.

Dens historie er ret interessant, da den blev skabt i 1619, men senere blev stjålet og erstattet af den reproduktion, du kan finde i dag. Men det var ikke den eneste uheldige begivenhed, der er sket. Byen blev senere bombet, men pissedrengen fik ikke engang en skramme. På det tidspunkt blev han en meget elsket figur blandt byens indbyggere.

Det særlige ved denne lille dreng er, at han altid skifter påklædning, da han har en stor samling af kostumer afhængigt af lejligheden eller festen i byen. Og han har endda et museum: Manneken Pis Costume Museum. Men Manneken Pis er ikke alene i Bruxelles, den har andre venner spredt rundt omkring. Hvis du fortsætter din gåtur, vil du møde hans kvindelige kollega Jeanneke Pis, og endda en hundeven, Zinneke Pis.

Fortsæt til kirken Notre Dame Du Sablon

Kirken Notre Dame Du Sablon| ©Luu
Kirken Notre Dame Du Sablon| ©Luu

Hvis du nød dit besøg i Bruxelles' katedral, bør du også besøge Notre Dame Du Sablon, et andet arkitektonisk værk i samme stil, som ikke har noget at misunde sin fætter katedralen. Den ligger i den øvre del af det historiske centrum og er en af de attraktioner, man bare må se i Bruxelles' centrum.

Jeg kan forsikre dig om, at du vil stå med åben mund over de elleve gigantiske 15 meter høje kunstværker, som du vil se indeni, sammen med søjlerne, der støtter denne utrolige kirke. Og du kan selvfølgelig også komme gratis ind.

Indenfor skiller den centrale prædikestol sig uden tvivl ud. Billedet af Jomfru Maria blev doneret af en mand, som Jomfru Maria viste sig for og bad ham om at tage hendes billede med til dette kapel. Manden adlød naturligvis, og i dag nyder alle besøgende godt af det.

Tag en pause på Place du Grand Sablon og Place du Petit Sablon

Statue på Place du Grand Sablon| ©Arshavir
Statue på Place du Grand Sablon| ©Arshavir

Denne plads har en mere traditionel stil sammenlignet med de andre i byen. Efter en lang gåtur synes jeg, det er et godt sted at tage en pause.

Du finder masser af spisesteder, kunstgallerier og chokolademagere af god kvalitet. Gaderne omkring pladsen er også meget smukke og maleriske. Hvis du er så heldig at komme forbi i weekenden, kan du også finde et antikvitetsmarked, især for sølvtøj og brugte bøger.

Place du Petit Sablon har den særlige egenskab, at den huser 48 bronzestatuer. Hvis du er opmærksom, vil du kunne se, at hver af dem hylder et gammelt erhverv. En interessant kuriositet i Bruxelles' hjørner.

Retspaladset

Det udvendige af justitsministeriet| ©Martin Mycielski
Det udvendige af justitsministeriet| ©Martin Mycielski

Sæde for det belgiske retsvæsen har en omtumlet historie med flere brande og mange restaureringer i årenes løb. Men alligevel er det blevet endnu et must-see på dit besøg i byen Bruxelles.

Palais de Justice-bygningen måler mere end 26.000 kvadratmeter og er 104 meter høj. En rigtig kæmpe, som med sin placering i den øvre del af byen giver dig adgang til en uovertruffen udsigt over hele Bruxelles.

Gå ikke glip af Parlamentarium

Uden for Parlamentarium| ©Werner Schröttner
Uden for Parlamentarium| ©Werner Schröttner

Et besøg i Europa-Parlamentet er det hele værd, hvis du stadig har tid i dette intense døgn i byen. Især hvis du er politisk interesseret, da denne udstilling fortæller dig om Europas historie, og hvordan EU blev skabt.

Udstillingen er lærerig, interessant og moderne, og den er tilgængelig på flere sprog, så ingen bliver holdt udenfor forklaringerne. Du får udleveret en multimedieguide, så du kan besøge stedet i dit eget tempo - ingen undskyldninger!

Tips til en tur til Bruxelles

Sightseeingbus gennem Bruxelles' gader| ©Carl Campbell
Sightseeingbus gennem Bruxelles' gader| ©Carl Campbell

Hvis du har en dag, og du vil besøge et par steder længere væk fra centrum, har Bruxelles de bedste turistbusser, der sparer dig tid og gør det lettere at komme rundt i byen. Men hvis du foretrækker at rejse med offentlig transport, råder jeg dig til at købe et dagskort, som sparer dig penge og giver dig mere frihed.

Jeg anbefaler også, at du tjekker de bedste museer i Bruxelles. Udstillingerne er meget varierede og for alle målgrupper, men det er altid en god idé at koordinere sit besøg på forhånd. Atomium er af særlig interesse for dig, så dette indlæg vil give dig nogle oplysninger om, hvordan du køber billetter, og hvad priserne er for dette unikke museum i Europa. Derudover kan du også se Museum of the City of Brussels.

Hvis du har brug for oplysninger om mere udvidede rejseplaner, kan du også se min guide til en 2-dages rejseplan i Bruxelles, en 3-dages rejseplan i Bruxelles eller en 4-dages rejse plan i Bruxelles gennem byen Bruxelles.

Book sightseeingbussen til Bruxelles