Ting at lave i de dødes by (Kairo)

De udsmykkede kupler, udsigten fra minareterne og spadsereturene gennem de historiske gader i Cairos De Dødes By er enestående.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Ting at lave i de dødes by (Kairo)

De dødes by, Cairo | ©Dennis Jarvis

De Dødes By er en arabisk nekropol beliggende i det sydøstlige Cairo. Da den har et netværk af grave og mausoleer, er den kendt som "el'arafa", der betyder "kirkegården". Sammen med en tur til Pyramiderne i Giza er De Dødes By et af de steder, du skal se under dit ophold i Kairo.

Du kan vælge en hurtig taxatur fra byens centrum til Qait Beh-moskeen, prisen er ca. 4 euro, et fremragende udgangspunkt for din rejse gennem De Dødes By. Koranens kalligrafi og de arabiske guddommelige symboler i komplekset er inspirerende. Hvis du har lidt ekstra småpenge i lommen, vil jeg anbefale at betale drikkepenge til viceværten, så du kan bestige minareten. Udsigten fra minareten er enestående i Cairo.

1. Guidet rundvisning i De Dødes By

I de dødes by| ©Dennis Jarvis
I de dødes by| ©Dennis Jarvis

Gå gennem gaderne i De Dødes By i selskab med en kvalificeret egyptologisk guide, mens du tager nordpå for at se højdepunkterne i denne enorme nekropol. Fordelen ved at vælge en tur er, at du kan komme rundt i komfort med privat transport fra dit hotel til De Dødes By og tilbage (transport i minibus med aircondition).

Da det er et mindre byområde, vil du desuden sætte pris på at blive ledsaget af en person, der kender stedet perfekt. Turene koster ca. 35 euro og varer i gennemsnit 4 timer.

Denne nekropol er blevet lige så populær som enhver anden større destination i den egyptiske hovedstad, så du skal ikke være bange for at spørge om alle detaljer og vandre frit rundt fra starten af turen til dens afslutning. Det er dog tilrådeligt *at tage af sted i dagtimerne for at kunne se alle kroge og hjørner af nekropolen i detaljer.

På disse ture i De Dødes By vil du udforske de små pladser, hvor børn spiller fodbold, tæt på historiske grave. Du vil også krydse de smalle korridorer, der fører til de forskellige moskeer. Tro mig, atmosfæren i disse smalle gader er ikonisk.

Der arrangeres også mange arrangementer i området, og du kan tjekke følgende Facebook-side for at se de kommende arrangementer.

Bestil en guidet tur i Kairo

2. Hyldest til de heroiske egyptere på de nordlige kirkegårde

Den nordlige kirkegård i de dødes by| ©Elias Rovielo
Den nordlige kirkegård i de dødes by| ©Elias Rovielo

Glem ikke at hylde de egyptere, der faldt i krigen mod Israel i 1967, lige syd for Amir Qurqumas-moskeen. Der er mange usoignerede og heroisk stilede gravsten her som en måde at hylde de modige egyptere på. I dette område er der ofte flere turister og lokale, så du kan også benytte lejligheden til at stille spørgsmål og få en fælles oplevelse.

Hvis omstændighederne og tiden tillader det, kan du tage dig tid til at tale med de lokale, hvoraf mange taler et godt engelsk. Du er sikker på at høre inspirerende historier om familie og patriotisk kærlighed. Du kan også møde de mennesker, der arbejder i De Dødes By, som er fuld af butikker, håndværksteder.... Det er trods alt indtrykkene og minderne fra de mennesker, som du vil have med dig overalt. De fleste af de lokale taler flydende engelsk, især de yngre.

Bestil en guidet tur i Kairo

3. Deltag i en koncert eller en kulturel begivenhed

Koncert på MASQ| ©Hanan Khashaba -
Koncert på MASQ| ©Hanan Khashaba -

Når der er et arrangement eller en koncert i MASQ (Maqad of Sultan Qaitbai; en gratis underholdningsforening med teater- og danseforestillinger), fyldes stedet med egyptiske hipstere, kunstneriske udlændinge og arkitekturentusiaster.
Ligesom den rummelige receptionshal engang bød velkommen til mamlukernes kongelige kongehus, byder den i dag velkommen til alt fra moderne kunstudstillinger til livlige musikkoncerter, og disse kulturelle arrangementer reguleres ofte af MASQ. Tjek MASQ 's Facebook-side for at få flere oplysninger.
Hvis du tager til Cairo i november (tidligt), kan jeg anbefale D-CAF, den årlige festival for moderne kunst, da den er vært for messer med fokus på kunsthåndværkere fra nabolaget. Der er også udstillinger af moderne kunstneres værker, vandreture og musikfestivaler.

Disse arrangementer spiller en afgørende rolle for at bringe historiske bygninger i praktisk brug og sikre, at bygningerne forbliver i god stand og ikke forlades. Beboerne drager også fordel af sociale udviklingsprogrammer. Og det er alt sammen med til langsomt at fjerne stigmatiseringen af De Dødes By, som mange turister er bange for at besøge.

Bestil en guidet tur i Kairo

4. Besøg Munkalibugha al-Fakhri-mausoleet

Mausoleum kuppler| ©Scott Haddow
Mausoleum kuppler| ©Scott Haddow

Den engang så prægtige mamlukkiske grav, der blev bygget i 1340'erne, viser præg af pragt og pragtfulde detaljer på trods af nogle smuldrende vægge.

Mausoleet har engang fungeret som en to-etagers bolig med smukke indskrifter på trappen og loftet. Selv om den bestemt ikke er i den bedste stand, er den stadig i stand til at vise osmanniske gravsten, farverige fliser og skrifter på sten.

5. Udforsk gadekunst og vægmalerier

Solnedgang i de dødes by| ©Kristen Elsby
Solnedgang i de dødes by| ©Kristen Elsby

De dødes by har mere at byde på end de historiske monumenter fra dens storslåede fortid. Der er også en smuk graffiti.

Vægmalerier sprudler af liv fra uventede hjørner for at give kvarteret glæde og farve. Der er en smilende mus med ordet ahlan (velkommen) malet på et hjørne af Salah Salem Highway, som trækker dig ind i de mystiske gader i De Dødes By.

I og omkring Maq'ad og længere nede ad Souq Street er der flere geniale afbildninger af musen: den holder en kat i lænken eller løber væk fra en optrækkende mumie. Musen er en original skabelse af den polske kunstner Franek Mysza, som først kom til De Dødes By i forbindelse med et kunstprojekt.

I De Dødes By begyndte Mysza at male nogle private huse (med ejernes tilladelse). Mange beboere var skeptiske i begyndelsen, men da musen begyndte at få opmærksomhed, ønskede andre at tilslutte sig den kunstneriske trend.

6. Gå en tur langs Souq Street

Kupolerne i De Dødes By| ©Charlie Phillips
Kupolerne i De Dødes By| ©Charlie Phillips

Denne gade har flere udskårne kupler på nogle bygninger, der minder om den glorværdige æra under Qaitbeys regeringstid. Der er Mysza-musen i nogle af sidegaderne. Og der er et vægmaleri med en gammel egyptisk konge ved siden af graffiti af fodboldstjernen Mohammed Salah. Den smalle gade munder ud i et bredere torv med et lyst grøntsagsmarked og en kiosk med forfriskninger.

Gå ned ad El Souq Street, og du vil se en udskåret buegang med den typiske komplicerede mamluk-arkitektur, der når sit højdepunkt i de moderne flade blokke.

Et af husene er udsmykket med et vægmaleri af Kaaba, der viser, at beboerne har været i Mekka. Der er potteplanter langs døråbningerne, og der er et par små shisha-caféer. Du kan også se mamlukiske kupler eller gravsten fra selve gaden.

7. Besøg Faraj ibn Barquq-komplekset

Faraj ibn Barquq-komplekset| ©Hatem Moushir
Faraj ibn Barquq-komplekset| ©Hatem Moushir

Glem ikke at besøge Faraj ibn Barquq-komplekset med den smukke moské og den grønne gårdsplads.Sikkerhedsvagten kan guide dig, eller du kan gå ind og gå rundt på egen hånd.

Den store gårdsplads har to kuppler af sten med chevronudskæringer. Komplekset er et af de største monumenter fra mamluk-perioden i Burgi og stammer fra 1400-1411 e.Kr. Sultan Faraj byggede komplekset som en hyldest til sin far, Sultan Barquq.
Komplekset er et af de første tegn på urbanisering i et Cairo, der dengang kun var en stor ørken. Komplekset omfatter også bade, kornmøller og vandhjul.

8. Køb noget glas

Glasblæsere| ©Scott Haddow
Glasblæsere| ©Scott Haddow

De dødes by er kendt for sine glaspustere, og her finder du et par værksteder, der sælger alt fra vaser og drikkekopper til julepynt fra Cairo. Det er værd at bemærke, at disse håndværkere er meget fleksible og professionelle, når det kommer til at lave kreationer, så hvis du kan få dem til at forstå din idé, er det kun et spørgsmål om minutter, før du vil se din idé blive realiseret.

9. Tilbring ramadanen i de dødes by

Ramadan-fest i De Dødes By| ©Fouad GM
Ramadan-fest i De Dødes By| ©Fouad GM

Ramadanen, med dens festligheder fyldt med lys og mad, er et *fantastisk tidspunkt at udforske denne nekropol **. Der **arrangeres ofte en række forskellige arrangementer i ferien, lige fra egyptiske folkedanser til tanoura (en traditionel dans) og teaterforestillinger.

Hvis du ønsker at nyde nattelivet i den egyptiske hovedstad og især i De Dødes By, bør du overveje at komme i ramadansæsonen.

10. Amir Qurqumas-moskeen og Sultan Inals begravelseskompleks

Amir Qurqumas-moskeen| ©Helen Romberg
Amir Qurqumas-moskeen| ©Helen Romberg

Hvis din appetit på mamluk-arkitektur ikke er blevet tilfredsstillet på din spadseretur gennem gaderne i De Dødes By, kan du tage længere mod nord for at nyde to af de mest berømte bygninger: Amir Qurqumas-moskeen og Sultan Inal Funerary Complex.

Det smukke stenudskårne arabeskdesign og muligheden for at udforske stedet på egen hånd er en del af den samme oplevelse. Disse komplekser havde ikke kun moskeer og grave tilknyttet, men også markeder, boliger og byggeværksteder til vedligeholdelse af den arkitektoniske struktur - detaljer, som du vil sætte pris på, så snart du ankommer til området.

Sådan ser de dødes by i Cairo ud

En anden udsigt over kirkegården| ©Elias Rovielo
En anden udsigt over kirkegården| ©Elias Rovielo

Der har altid boet mennesker i de dødes by. Og i dag er der ikke længere nogen stor forskel mellem dette område og andre distrikter i Cairo. Der er højhuse, grøntsagsmarkeder, skoler og caféer.

Der er dog en atmosfære i De Dødes By, som du ikke finder andre steder. Det er et roligt sted i forhold til det meste af Cairo. De smalle, ubefæstede gader betyder mindre trafik og støj.

Og selv om nogle virksomheder tilbyder vandreture, er De Dødes By stadig stort set uudforsket af turister. Der er heller ingen souvenirbutikker eller påtrængende sælgere, der lover gode tilbud, men alligevel er der masser af skatte, som du ikke finder i byens moderne forstæder. Nogle er kærligt restaureret, mens andre ligger i en hjerteskærende vanrøgt.

Området indeholder omkring 30 mamlukiske monumenter, som er på UNESCO's kulturarvsliste. Den omfatter også mange osmanniske grave fra det 19. århundrede af stor historisk værdi.

De dødes by er en uspoleret del af byen. Det er også et sted, der trodser stereotyperne- der er en klar blanding af intellektuelle, fra universitetsuddannede eller folk, der taler engelsk meget flydende, til folk, der er analfabeter eller aldrig har fået en skoleuddannelse.

En kort historie om den mystiske dødes by

Kuplen i Qaitbey-moskeen| ©Charlie Phillips
Kuplen i Qaitbey-moskeen| ©Charlie Phillips

De Dødes By blev grundlagt af Amr ibn al-As, der stod i spidsen for den arabiske erobring af Egypten i 642 e.Kr. Oprindeligt var nekropolen kun beboet af sufi-mystikere. Fatimide-kalifatet betragtede De Dødes By som et sted for pilgrimsrejser. Senere holdt mamluk-sultanerne militærparader, religiøse fester og processioner, mens de byggede deres paladser på kirkegårdens hovedveje. Under den osmanniske æra var nekropolen fyldt med sufi-kollegier og madrasas.