10 ting at lave i Kairo i januar

Cairo er en af de destinationer, som enhver rejseentusiast bør besøge mindst én gang i sit liv. I januar slipper du for den kvælende sommervarme, men du vil finde masser af turister.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minutters læst

10 ting at lave i Kairo i januar

Cairo | ©Simon Berger

Hvis du har valgt januar til at besøge alle Cairos attraktioner, er du heldig. At se pyramiderne uden at svede i varmen, deltage i en ekstraordinær bogmesse eller se, hvordan landets koptere fejrer jul, er bare nogle af de ting, du kan gøre i Cairo, hvis du rejser i denne måned. Jeg kan forsikre dig om, at det er en oplevelse, der vil efterlade et varigt indtryk hos enhver rejsende.

1. Besøg pyramiderne i Giza og Sfinksen uden at skulle udholde sommervarmen på over 40 grader celsius.

Sfinksen| ©Jorge Láscar
Sfinksen| ©Jorge Láscar

Den største fordel ved at gøre dette besøg i januar er naturligvis, at man ikke behøver at gøre det fuldstændig gennemblødt af sved og ude af stand til at trække vejret ordentligt på grund af varmen. Selvom der vil være mange turister, vil turen langs esplanaden, hvor disse storslåede monumenter ligger, være meget mere behagelig.

Få monumenter i verden behøver mindre introduktion end pyramiderne i Giza. De er det eneste overlevende eksempel på de syv vidundere i den antikke verden, en betegnelse, du uden tvivl vil forstå, når du ser dem.

Selvom du kan besøge dem på egen hånd, anbefaler jeg, at du booker en tur til Giza fra Kairo med en ekspertguide, som vil forklare historien om Cheops, Chephren og Mykerinos.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: ca. 30 minutter fra centrum af Cairo.
  • Åbningstider: 07:00 til 19:30. Indgang til det indre af pyramiden er fra kl. 8.30 til 16.00.
  • Pris: Den organiserede tur kan købes for 14 euro. Indgang til indhegningen koster €11; indgang til den store pyramide koster €22. Indgang til Chephren-pyramiden koster ca. 5,5 euro.

Book din tur til pyramiderne i Giza

2. Gå på opdagelse på Cairos internationale bogmesse

Cairos internationale bogmesse| ©Faris knight
Cairos internationale bogmesse| ©Faris knight

Hvis du ligesom jeg elsker bøger og er i Cairo i slutningen af januar, skal du besøge Heliopolis-kvarteret for at deltage i byens internationale bog messe, som afholdes i Nasr Citys udstillingscenter

. Denne bogmesse er den vigtigste i den arabiske verden og har et område dedikeret til antikke bøger, hvor du er sikker på at finde nogle interessante eksemplarer. De fleste af foredragene og mange af bøgerne er på arabisk, men der er altid masser af titler på andre sprog. Derudover er atmosfæren ved denne kulturelle begivenhed bestemt meget interessant, og det er værd at bruge lidt tid på at vandre rundt.

Og hvis du er fan af kultur, må du ikke gå glip af en guidet tur på Egyptian Museum i Cairo- du vil blive forbløffet over al den kunst, det har at byde på!

Book en guidet tur på Det Egyptiske Museum i Kairo

3. Tilbring et par timer i Ain El Sokhna

Ain El Sokhna| ©Ahmadpontymageed
Ain El Sokhna| ©Ahmadpontymageed

På trods af hvad mange tror, kan januarvejret i Kairo til tider være køligt. Et af de bedste steder at undgå disse temperaturer er at tage til Ain El Sokhna, et sted, hvis navn kan oversættes til "varme kilder" eller "termiske kilder".

Det er faktisk en by ved bredden af Det Røde Hav, som cairoboerne ofte flygter til i weekenden. Kun halvanden time fra hovedstaden er disse strande altid solbeskinnede, og selv i januar er temperaturen let over 20 grader celsius, og det samme er vandtemperaturen.

Strandene er virkelig fremragende med blødt, velholdt sand. Hvis du har lyst, kan du også snorkle og se det fantastiske marineliv i området, fra koralhaver til farverige revfisk.

Book en tur til Cairo Falucca

4. Deltag i vinterfestivalen i Zed Park

Vinterfestival i Zed Park| ©Joaquim
Vinterfestival i Zed Park| ©Joaquim

Vi ved alle, at et besøg i Cairo er en fuld fordybelse i historie og kunst. Men der kan også være tid til sjov. I januar er der få steder, hvor man kan more sig bedre end på vinterfestivalen i Zed Park, som ligger i Sheikh Zayed i hovedstadens 10. distrikt.

Det store Zed Park-område har alt fra et kæmpe pariserhjul til en karrusel, der minder om dem, de har i Paris til jul, og en skøjtebane. Derudover er der hver weekend forskellige musikforestillinger, skuespil, parader og endda karnevalsaktiviteter.

Selvfølgelig er der også et område dedikeret til egyptisk mad, hvor du finder de bedste retter fra den egyptiske gastronomi.

5. Oplev, hvordan kopterne fejrer jul

Gaderne i det koptiske kvarter| ©rsaezn
Gaderne i det koptiske kvarter| ©rsaezn

Den egyptiske befolkning er næsten udelukkende muslimsk og fejrer derfor ikke jul. Men hvis du er rejst til Cairo i januar, kan du finde ud af, hvordan landets kristne mindretal, de såkaldte koptere, oplever højtiden.

Det koptiske kvarter, som er det område i Cairo, hvor størstedelen af dette samfund bor, er et must for alle, der besøger den egyptiske hovedstad, og det er faktisk en af de mest populære guidede ture.

Hvis du kan besøge kvarteret på denne tid af året, vil du se alle kirkerne udsmykkede. Et slående aspekt er, at hver kirke vælger sin egen udsmykningsstil, og at udsmykningen er lavet af menigheden selv.

Det, som alle disse kirker har til fælles, er et juletræ. Kopterne hævder, at traditionen med at sætte sådanne træer op stammer fra Egypten, hvor man brugte et palmetræ med tolv blade til at symbolisere året.

Nyttige oplysninger:

  • Hvor: I det koptiske kvarter i Cairo.
  • Hvornår: Jesu fødsel fejres den 7. januar.

6. Efterlign cairoitterne og undgå januarmylderet i Aquarium Grotto Garden.

Akvariet Grotto Garden| ©AGGA3
Akvariet Grotto Garden| ©AGGA3

Midt i Cairos asfalt er det muligt at finde et charmerende grønt område, hvor man kan slappe af og flygte et par timer fra de menneskemængder, der fylder byens gader, især i højsæsonen for turister som januar. Et af de bedste steder at tage hen er Aquarium Grotto Garden, hvor mange lokale familier flokkes for at have det sjovt.

Haven ligger i Zamalek og blev etableret som et rekreativt sted for adelen i 1867. Meget senere blev der tilføjet et akvarium til området. Det kan besøges dagligt mellem kl. 9.00 og 17.00.

Har du lyst til at slappe endnu mere af? Så afslut en eftermiddag i akvariet med et Nilkrydstogt, der inkluderer en middagsbuffet og en live Tanoura- og mavedansforestilling. Mere end appetitligt!

Book et Nilkrydstogt med middag

7. Tag en tur til Alexandria på et af årets bedste tidspunkter!

Alexandria| ©jesus valencia
Alexandria| ©jesus valencia

Der er flere steder omkring Cairo, som er et besøg værd. Desværre er nogle af dem meget ubehagelige at besøge om sommeren, da de høje temperaturer i ørkenområdet ikke gør det alt for behageligt. Januar er med sit milde eller lidt kølige vejr det bedste tidspunkt at tage en tur til Alexandria fra Cairo.

Denne gamle by blev grundlagt af Alexander den Store i det 4. århundrede f.Kr., og her kan du besøge seværdigheder som det gamle romerske amfiteater, Alexandrias bibliotek, Fort Qaitbey og katakomberne i Kom El Shoqafa.

Denne bys kulturelle og arkæologiske arv vil forbløffe dig, da grækere, romere, arabere, tyrkere og briter alle har passeret gennem den. En udflugt, man virkelig ikke må gå glip af.

Book en tur til Alexandria fra Cairo

8. Stop for at købe noget af Cairos traditionelle vintermad.

Drik sahlab| ©Andres Noguera
Drik sahlab| ©Andres Noguera

Det er sandt, at vinteren i Kairo ikke kan sammenlignes med andre destinationer længere nordpå, når det gælder kolde temperaturer. Men det betyder ikke, at der ikke findes vintermad, som kan holde kroppen varm. Når du slentrer gennem byens gader, så stop op og køb nogle, du kan prøve.

En af de mest typiske retter i januar er ristede søde kartofler. Man kan faktisk få øje på boderne, hvor de sælges, på lang afstand, når duften breder sig i gaderne. Det samme gælder for de lækre majskolber, som er meget traditionelle på denne tid af året.

Egypterne har også to drikke, som er beregnet til at blive drukket i disse måneder. Den første er sahlab, en varm mælkebaseret drik. Den anden har et lidt mere kompliceret navn, hummus el sham, som har en let krydret smag og er lavet med tomater og kikærter.

9. Koncertsæsonen i Cairo Opera House

Operahuset i Kairo| ©Jessica Splain
Operahuset i Kairo| ©Jessica Splain

Januar er et særligt godt tidspunkt at overvære en af koncerterne eller forestillingerne i byens fremragende operahus. Ikke alene kommer man lidt væk fra trængslen i byens gader, men man kan også søge ly for den brise, der kan blæse ind om natten.

Stedet huser faktisk syv forskellige teatre af varierende størrelse. Selv om opera er teatrets hovedattraktion, kan man også se skuespil, musicals, koncerter og balletforestillinger.

Det er også værd at gå en tur gennem de smukke haver, der omgiver bygningen, og betragte nogle af statuerne, der er dedikeret til landets store kunstnere.

Nyttige oplysninger

  • Hvor: ved operahuset i Zamalek-kvarteret på Gezirah-øen.
  • Hvornår: i løbet af flere måneder.
  • Pris: afhænger af showet.

10. Middag på den roterende restaurant i Cairo Tower

Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos
Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos

Hvis du gerne vil have den bedste udsigt over Kairo om natten, men synes, det er lidt for koldt at opholde sig udenfor i længere tid, skal du bare tage til Zamalek-distriktet for at finde det rigtige sted: Cairo Tower.

Dette smukke, tidligere telekommunikationstårn med gitterværk giver mulighed for at spise i den fantastiske roterende restaurant på toppen. Ikke alene vil du nyde en god middag, men du vil også have den bedst mulige udsigt over byen uden risiko for at blive kold.

Vejret i Cairo i januar

Kairos gader| ©ASaber91
Kairos gader| ©ASaber91

En af de faktorer, der gør vinteren (herunder januar) til højsæson for turisme, er de milde temperaturer. Gennemsnitstemperaturen er omkring 19°C, mens gennemsnitstemperaturen er omkring 10°C. Det forhindrer dog ikke vejret i lejlighedsvis at falde til en mild, men behageligt varm temperatur.

Det forhindrer ikke nætterne i at være lidt koldere, og det er tilrådeligt at pakke noget varmt tøj i kufferten, men alligevel vil disse temperaturer ikke forhindre dig i at slentre gennem byens gader i ro og mag. Under alle omstændigheder er det altid en god idé at tjekke vejrudsigten kort tid før afrejsen.