18 seværdigheder og oplevelser i Kairo

Egypten, faraonernes gådefulde land og civilisationernes vugge: en rejse, som alle bør foretage mindst én gang i deres liv.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

13 minutters læst

18 seværdigheder og oplevelser i Kairo

Luftfoto af pyramiderne i Cairo | ©Dario Morandotti

Det er en destination gennemsyret af historie, hvor der er så meget at se, at det er umuligt at kede sig, da den er fuld af pyramider, templer, museer og fascinerende steder. Her er de ting, du bare må se:

1. Se pyramiderne i Giza

Pyramiderne i Giza| ©Hipses
Pyramiderne i Giza| ©Hipses

Spændingen ved at se pyramiderne i Giza, det eneste af de 7 vidundere i den antikke verden, der overlever i dag, kan ikke sammenlignes med nogen anden rejseoplevelse. Det er derfor, det er så tilrådeligt at tage en tur til Egypten for at få mulighed for at se dem personligt ved at tage en tur til de berømte pyramider.

Pyramiderne ligger 18 kilometer fra Cairo på Giza-plateauet og er gravkonstruktioner, der blev bygget på ordre fra faraoer fra forskellige dynastier. De tre vigtigste pyramider i Giza er Cheops, Chephren og Mykerinos, men der er mange mindre pyramider.

Selvom man ikke kender den præcise dato for opførelsen af pyramiderne, regner man med, at arbejdet begyndte omkring 2500 f.Kr. At beundre dem fra Giza-plateauet er et vidunder, men at se dem indefra tager oplevelsen til et helt nyt niveau - et unikt minde!

Book en udflugt til pyramiderne i Giza

2. Bliv kulturel på det egyptiske museum i Cairo

Det egyptiske museum i Kairo| ©Warren LeMay
Det egyptiske museum i Kairo| ©Warren LeMay

Det Egyptiske Museum i Kairo ligger nær Tahrir-pladsen i en majestætisk neoklassisk bygning, der blev indviet i 1902, og huser en stor samling af gamle egyptiske genstande, hvilket gør det til den næstmest besøgte turistattraktion i byen efter Pyramiderne i Giza.

Siden museet åbnede dørene, er samlingen vokset støt med opdagelsen af nye artefakter og genskabelsen af mange, der blev plyndret under krigene eller befandt sig på museer og i private samlinger i udlandet.

Under et besøg på Egyptian Museum i Cairo må man ikke gå glip af Tutankhamun-rummet, hvor de skatte, der blev fundet i hans grav, og hans berømte dødsmaske er udstillet, samt mumierummet, hvor de mumificerede rester af vigtige faraoer og præster hviler. Selvom det ikke er muligt at tage billeder, kan jeg forsikre dig om, at det er et billede, der ikke vil forsvinde fra din nethinde.

Book en guidet tur på Det Egyptiske Museum i Kairo

3. Besøg Saladins citadel

Saladin-citadellet| ©Jorge Láscar
Saladin-citadellet| ©Jorge Láscar

En anden turistattraktion i det islamiske Cairo er Saladins Citadel, en middelalderlig befæstning bygget af denne muslimske erobrer i det 11. århundrede for at beskytte byen mod fjendtlige angreb. En af de bedste ting at gøre og se i Cairo er at besøge denne spektakulære militære konstruktion af store mure og forsvarstårne, der var så effektiv i sit formål, at den blev brugt som sæde for den egyptiske regering indtil det 19. århundrede.

Citadellet var engang en lille by i en by, der var beboet af ti tusind mennesker. Indenfor kan man se nogle interessante steder som Gawhara-paladset, militærmuseet og vognmuseet samt flere vigtige moskeer som Sultan Hassan-moskeen, Al Rifa'i-moskeen og Ibn Tulun-moskeen.

En anden stor attraktion ved Saladin-citadellet i Cairo er den privilegerede udsigt fra højderne. Glem ikke dit kamera, for her er masser at fotografere.

4. Shopping i Khan El Khalili-basaren

Kryddeributik i Khan El Khalili Bazaar| ©Dan
Kryddeributik i Khan El Khalili Bazaar| ©Dan

En af de fedeste og mest autentiske ting at lave i Cairo er at shoppe på byens markeder, fordi det giver dig mulighed for at blande dig med de lokale og lære den autentiske side af den egyptiske hovedstad at kende. Den mest populære basar i landet og sandsynligvis i Mellemøsten er Khan El Khalili, som ligger i epicentret af det islamiske Kairo, i et befæstet område med en middelalderlig stemning, der vil overraske dig positivt.

Mere end 900 boder udgør denne basar, hvor du kan finde stort set alt: parfume, smykker, tekstiler, mavedanserdragter, kunsthåndværk, kulørte lamper, krydderier og musikinstrumenter. Gå rundt i de smalle gader på jagt efter den perfekte souvenir, og prøv at prutte om prisen.

Det er ikke let i starten, men lidt efter lidt får du styr på det. Med lidt øvelse vil du forlade Khan El Khalili som en ekspert på området, hvilket du vil være taknemmelig for på fremtidige ture til andre markeder rundt om i verden. Når du er færdig med at shoppe, foreslår jeg, at du, hvis du har en sød tand, runder dit besøg i denne imponerende souk i Kairo af med en kop te og nogle traditionelle søde sager, der sælges i nogle af Khan el Khalilis caféer.

Book en tur til Giza og Khan El Khalili-basaren

5. Oplev det spirituelle Kairo

Det gamle Kairo| ©Francisco Anzola
Det gamle Kairo| ©Francisco Anzola

Egypten har været et dybt spirituelt land siden tidernes morgen, både på faraoernes tid og i vores egen tid.

Gennem en udflugt til det egyptiske museum i Cairo, pyramiderne i Giza eller nekropolen i Saqqara kan vi som rejsende dykke ned i det gamle Egyptens opfattelse af livet efter døden, mens en rundtur i byens moskeer vil bringe os tættere på den islamiske verdens religiøse vision. Nogle af de templer, du kan besøge, er:

  • Alabaster-moskeen, Sultan Hassan-moskeen, Al Rifa'i-moskeen og Ibn Tulun-moskeen.
  • Det koptiske kvarter i Cairo er det område, hvor den hellige familie ifølge evangeliet menes at have boet under deres eksil i Egypten. Her kan du se interessante steder som det koptiske museum, Sankt Georgs Kirke, Sankt Sergius Kirke og Sankt Barbaras Kirke.
  • I det gamle Cairo står den koptiske hængende kirke på resterne af et af tårnene i den romerske fæstning Babylon.
  • Ben Ezra-synagogen, et sted med stor prestige og reference for den jødiske religion.

Byen er en smeltedigel af religioner og kulturer, så en tur for at se dens spirituelle side er en stærkt anbefalet aktivitet i Cairo. Du vil elske det!

6. Oplev Al-Azhar-moskeen

Al-Azhar-moskeen, Cairo, Egypten.|©DM PHOTOGRAPHY
Al-Azhar-moskeen, Cairo, Egypten.|©DM PHOTOGRAPHY

At gå på opdagelse i Al-Azhar-moskeen i Kairo giver dig mulighed for at lære et helligt sted af stor religiøs betydning at kende. Moskeen blev grundlagt i 970 og er en af de ældste og mest prestigefyldte islamiske uddannelsesinstitutioner i verden samt et vigtigt centrum for det religiøse og kulturelle liv i Egypten.

Moskeen, der på arabisk bærer navnet Det Skinnende Lys, er et enestående eksempel på islamisk arkitektur. Den centrale gårdhave omgivet af søjler og buer samt den høje minaret er træk, der afspejler æstetikken og den arkitektoniske indflydelse fra forskellige perioder. At besøge den efter solnedgang for at opleve dens kunstige belysning er en af de bedste nataktiviteter, man kan lave i Kairo.

Interessante detaljer

  • Pris: Der er gratis adgang.
  • Åbningstider: Hver dag fra kl. 7.00 til 20.00.
  • Placering: El-Darb El-Ahmar, Cairo.

7. Besøg det islamiske kvarter Darb Al-Ahmar

Muslimsk bygning i det gamle Kairo| ©Jorge Láscar
Muslimsk bygning i det gamle Kairo| ©Jorge Láscar

Et besøg i det islamiske kvarter Darb Al-Ahmar i Kairo vil give dig et indblik i en verden af historie og kultur, der har overlevet gennem århundreder. Dette kvarter, som ligger i hjertet af byen, er en labyrint af smalle gader, historiske bygninger og gamle moskeer, som tager dig tilbage til en tid med islamisk pragt.

Et af højdepunkterne i kvarteret er Ibn Tulun-moskeen, et af de ældste og største templer i byen. Dens karakteristiske arkitektur og høje minaret er enestående eksempler på Egyptens islamiske arv. Derudover kan du også besøge det historiske citadel, som er et netværk af gader med historiske bygninger, moskeer, skoler og basarer.

Det islamiske kvarter Darb Al-Ahmar er også et centrum for håndværk og dagligliv. Lokale værksteder udøver stadig gamle håndværk som smedning og pottemageri, hvilket giver et autentisk indblik i livet og kulturen i dette hjørne af hovedstaden. Du kan også besøge Cairo's City of the Dead.

8. Tag på rundtur i Zamalek-kvarteret på Niløen

Kairo, Zamalek|©shoveling_ferret
Kairo, Zamalek|©shoveling_ferret

En gåtur gennem Zamalek-kvarteret på Nile Island vil give dig mulighed for at komme ind i en urban oase, der står i kontrast til byens travle liv. Zamalek er en rolig og sofistikeret enklave, der tilbyder en unik oplevelse i Egyptens til tider uoverskuelige hovedstad. Øen er præget af brede alléer, frodige parker, elegante bygninger og ambassader.

Zamalek kombinerer kulturliv og natteliv på harmonisk vis. Gaderne er fyldt med kunstgallerier, smarte caféer og trendy restauranter, der afspejler byens kreativitet og moderne ånd.

Book en falucca-tur på Nilen

9. Se Sultan Qalawun Sultan-museet

Qalawun-komplekset|©Jorge Láscar
Qalawun-komplekset|©Jorge Láscar

Hvis du vil lære om Egyptens kulturhistorie ud over pyramiderne i Giza, er et besøg på Sultan Qalawun-museet et must. Denne udstilling er placeret i mausoleumskomplekset for sultan Qalawun, en fremtrædende hersker i Mamluk-dynastiet i det 13. århundrede. Selve strukturen er et enestående eksempel på islamisk arkitektur med udsmykkede detaljer og et design, der afspejler periodens storhed.

Museet huser en række genstande, der spænder fra den tidlige islamiske æra til Mamluk-perioden, og giver et dybdegående indblik i regionens kulturelle og kunstneriske historie. Her kan du finde keramik, tekstiler, illuminerede manuskripter, våben og dekorativ kunst.

Ud over sin samling giver Sultan Qalawun Museum dig mulighed for at udforske selve den historiske struktur, som omfatter moskeen og sultanens mausoleum. De indviklede dekorationer og unikke arkitektoniske træk er fremragende eksempler på den dygtighed og omhu, der kendetegnede periodens islamiske arkitektur.

Detaljer af interesse

  • Pris: Billetter koster ca. 5 euro pr. person.
  • Åbningstider**:** Hver dag fra kl. 9.00 til 17.00.
  • Beliggenhed: El-Gamaleya, Kairo.

Book en udflugt til pyramiderne i Giza

10. Gå på opdagelse i Heliopolis-kvarteret

Palads i Heliopolis-kvarteret|©Santiago Cordero Guerrero
Palads i Heliopolis-kvarteret|©Santiago Cordero Guerrero

Heliopolis blev grundlagt i begyndelsen af det 20. århundrede af den belgiske forretningsmand Edouard Louis Joseph Empain og var tænkt som en planlagt forstad, der afspejlede modernitet og elegance og stod i kontrast til den egyptiske hovedstads kaotiske layout. I dag er dette kvarter et levende vidnesbyrd om Empains arkitektoniske og byplanlægningsmæssige vision.

Heliopolis er kendetegnet ved sin hovedgade, El Horreya Avenue, som er flankeret af majestætiske eklektiske og art deco-bygninger, såsom Montaza Palace, en historisk residens og et eksempel på periodens arkitektur og design. Det er også et af de mest populære kvarterer for turister på grund af dets nærhed til Cairo Airport.

Heliopolis er et dynamisk kvarter, hvor det historiske og det moderne flettes sammen i en unik fusion. Selvom området har gennemgået forandringer og moderniseringer, har det stadig bevaret essensen af sin tid og bygningsarv.

11. Beundre den store sfinks i Giza

Den store sfinks i Giza| ©Ali Yousri
Den store sfinks i Giza| ©Ali Yousri

Ved siden af pyramiderne ligger et andet af Egyptens emblemer, den store sfinks i Giza, som ufortrødent ser tiden gå.

Det er en mere end 20 meter høj skulptur med en løvekrop og et menneskehoved, som repræsenterer foreningen af styrke og intelligens for de gamle egyptere. Den blev bygget af farao Chephren, søn af Cheops og far til Mykerinos, omkring 2.500 f.Kr. for at bevogte herskerens grav.

Sfinksen i Giza er en del af det begravelseskompleks, der omfatter pyramiden, daltemplet og den dæmning, der forbinder dem. Det har ofte været en teori, at dens næse er forsvundet, og at Napoleon var skyld i dens slitage, men denne hypotese blev modbevist, da man fandt tegninger, som en rejsende havde lavet før Napoleons fødsel.

Book en quad bike-tur til pyramiderne i Giza

12. Besøg Memphis og Saqqara

Ramses II's kolos, Memphis| ©a rancid amoeba
Ramses II's kolos, Memphis| ©a rancid amoeba

Hvis du er interesseret i egyptologi, bør du tilføje en tur til Memphis og Saqqara til din rejse til Egypten for at få en mere komplet og omfattende oplevelse af det gamle Egypten. De ligger kun 30 kilometer fra Cairo, og siden oldtiden har de altid været forbundet af de aktiviteter, der fandt sted på deres territorier.

I mere end 3.000 år var Memphis et vigtigt politisk og religiøst centrum, hvor faraoerne blev kronet, og guden Ptah blev tilbedt. Byen blev grundlagt omkring 3100 f.Kr. af Egyptens første farao Narmer og var landets første hovedstad fra samlingen til 2040 f.Kr., hvor Theben erstattede den i den rolle.

Anden del af denne spændende udflugt er et besøg i ruinerne af Saqqara, den vigtigste nekropolis i Memphis fra det første dynasti til den kristne æra, hvor de første faraoer blev begravet. Her ligger Zosers trinpyramide, verdens første pyramide, som skulle indvarsle den egyptiske civilisations guldalder.

Book en udflugt til Saqqara og Memphis

13. Se Luxor og andre steder i nærheden af Cairo

Luxor-templet, Luxor, Egypten.|©DM PHOTOGRAPHY
Luxor-templet, Luxor, Egypten.|©DM PHOTOGRAPHY

Hvis du har flere dage til at lære Cairo at kende, anbefaler jeg, at du bruger nogle af dem på at besøge nogle vigtige steder, som ikke er mindre interessante, fordi de ligger uden for byen. Jeg vil fortælle dig, hvilke der er de bedste destinationer:

Book en udflugt til Luxor fra Kairo

14. Gå ind i Alabaster-moskeen

Alabaster-moskeen| ©Jorge Láscar
Alabaster-moskeen| ©Jorge Láscar

Inde i Saladins citadel, på toppen af Muqatam-højen, ligger Alabaster-moskeen, som kan ses fra alle steder i det gamle Cairo. Den blev bygget i det 19. århundrede i stil med osmanniske moskeer på bestilling af Muhammad Ali til minde om hans afdøde ældste søn og var på det tidspunkt den største moske. Den er en af de mest besøgte af rejsende, fordi den har en enestående beliggenhed og er en af de smukkeste.

For at komme ind skal man huske at klæde sig respektfuldt. Indenfor kan man beundre den store bønnesal dekoreret med mosaikker og ædelsten, de mange lamper, der pryder templet, bedetæpperne, Muhammad Alis grav i hvid marmor og malede blomster samt prædikestolen og talerstolen, begge i alabast og hvid marmor.

I den vestlige del af moskeen ligger gårdspladsen med vaskefontænen. Her er der også et lille firkantet tårn, hvorpå der hviler et ur, som Louis-Philippe af Frankrig gav i 1846 i bytte for den obelisk, der blev placeret på Place de la Concorde i Paris.

15. Tag på krydstogt på Nilen

Nilen - Kairo - Egypten|©Airton Morassi
Nilen - Kairo - Egypten|©Airton Morassi

Et krydstogt på Nilen fra Kairo er en fængslende oplevelse, som vil give dig et unikt indblik i Egyptens historie og moderne liv. Nilen, kendt som livets flod, har været epicentret for den egyptiske civilisation i årtusinder, og et krydstogt på dens vande er en mulighed for at udforske regionens kulturelle og arkitektoniske arv fra et alternativt perspektiv.

Fra krydstogtet kan du beundre panoramaudsigten over byens ikoniske vartegn, såsom Cairo Tower og Montaza Palace, mens du sejler langs biflodens rolige vand. Derudover vil byens lys skabe en magisk atmosfære, hvis du vælger et aftenkrydstogt, hvilket gør krydstogtet til en romantisk og fortryllende oplevelse, som, hvis du ønsker det, også kan inkludere middag.

Nilkrydstogtet giver også et indblik i dagligdagen for egypterne, som er afhængige af floden for deres levebrød. Scenerne med fiskerbåde og handelsskibe, der sejler langs floden, sammen med byerne og landsbyerne langs bredden, giver et glimt af hverdagens Egypten.

Book et middagskrydstogt på Nilen

16. Klatre op i Cairo-tårnet

Cairo Tower set fra Nilen| ©annemarieangelo
Cairo Tower set fra Nilen| ©annemarieangelo

Kairo har ikke mange udsigtspunkter, hvorfra man kan betragte skylinen, men hvis det er en af de ting, du vil gøre under dit besøg, kan vi ved siden af det førnævnte Saladin Citadel også nævne Cairo Tower i Zamalek-distriktet, især for at nyde solnedgangen.

Det er et stiliseret 187 meter højt telekommunikationstårn designet i granit og inspireret af lotusblomstens figur. Vidste du, at det i et årti var det højeste i Afrika? Hvis du har tid, så benyt lejligheden til at spise i tårnets roterende restaurant, som blidt ruller rundt for at give gæsterne forskellige udsigter over byen og Nilen, og bliv til mørkets frembrud for at se Cairo Tower oplyst.

17. Rundtur på Tahrir-pladsen

Tahrir-pladsen| ©Terrazzo
Tahrir-pladsen| ©Terrazzo

TahrirSquare eller Liberation Square ligger ved siden af Egyptian Museum og er det politiske epicenter i Cairo. Det var her, begivenhederne under det arabiske forår fandt sted i 2011 og kulminerede med præsident Hosni Mubaraks tilbagetræden. På pladsen kan du se statuen og moskeen til ære for den politiske leder Omar Makram, og det omkringliggende område er hjemsted for regeringskontorer, butikker og institutionelle hovedkvarterer.

18. Besøg Bab Zuwayla-porten

Bab Zweila|©Mahmoud El-Kholy
Bab Zweila|©Mahmoud El-Kholy

Hvis du vil lære om Cairos middelalderhistorie, er et besøg ved Bab Zuwayla-porten et must. Porten blev bygget i det 10. århundrede og er en del af de gamle bymure og en af de få rester, der har overlevet gennem århundrederne.

Selve porten er et mesterværk i mamluk-arkitektur med indviklede detaljer og en facade, der tårner sig op over de omkringliggende gader. Når man går ind gennem Bab Zuwayla, bliver man mødt af omgivelser, der afspejler Cairos tidligere storhed. Den indre gård er omgivet af gallerier, der giver panoramaudsigt over byen og mulighed for at nyde et unikt perspektiv fra oven.

Ud over sin arkitektoniske værdi er Bab Zuwayla også kendt for de historier og legender, der omgiver den. I det 14. århundrede siges det, at porten havde en inskription, der forbød udefrakommende at komme ind efter solnedgang.

Rejsetips til Kairo

Sultan Hassan-moskeen og madrasaen|©Enrica
Sultan Hassan-moskeen og madrasaen|©Enrica

Egyptens hovedstad er en livlig, men kaotisk by. Derfor anbefaler jeg, at du tænker på transfer fra Kairos lufthavn i god tid.

Når du først er der, er en rundtur i Kairo den bedste måde at udforske denne enorme by og alle de legendariske skatte, den rummer, uden at gå glip af en eneste detalje. Hvis du planlægger en rejse til Egypten, vil jeg råde dig til at tage et kig på de bedste ture og udflugter i Kairo, som du kan tage på under dit besøg.

Beslut dig for datoen for din rejse

Selvom enhver måned på året er et godt tidspunkt at opdage byens charme på, vil jeg fortælle dig, hvilke måneder der er de mest besøgte, og hvad du kan lave i hver af dem:

Hvis du udnytter din juleferie til at rejse til den legendariske by, kan du læse dette indlæg med de bedste juleplaner i den egyptiske hovedstad.

Hvor lang tid skal jeg bruge på at besøge Kairo?

Afhængigt af den tid, du har til rådighed til dit besøg, skal du koncentrere dig mere eller mindre om de vigtigste attraktioner i Kairo. Her er de bedste guides afhængigt af antallet af dage på din rejse:

Book din transfer til/fra Kairos lufthavn