10 ting at lave i Kairo i august

Cairo er en af de mest fascinerende byer i verden, og trods augustvarmen er det et uforglemmeligt besøg. Her er en liste over de seværdigheder, du skal se i august.

10 ting at lave i Kairo i august

Cairo | ©Omar Elsharawy

Selv om augustvarmen kan skræmme nogle, er ubehaget i de fleste tilfælde glemt, når du besøger alle Cairos attraktioner. Fra pyramiderne til det fantastiske museum, fra det koptiske kvarter til Saladins citadel- alle hjørner af byen byder på uforglemmelige seværdigheder for rejsende.

August er en del af lavsæsonen for international turisme, men du vil finde masser af lokale turister i denne periode. Uanset hvor du kommer fra, byder Cairo på nogle interessante begivenheder på denne tid af året, lige fra en fantastisk festival i uforlignelige omgivelser til en af de få traditioner, der går helt tilbage til faraonernes tid.

1. Deltag i Saladin Citadel Music Festival

Udsigt fra Citadel| ©Airton Morassi
Udsigt fra Citadel| ©Airton Morassi

Et af højdepunkterne i august i Cairo er denne musikfestival, der afholdes i de helt uovertrufne omgivelser i Saladin Citadel. I et par uger hvert år strømmer de Cairotere, der har holdt ud i byen på trods af varmen, og de mange besøgende til en række koncerter og forestillinger efter mørkets frembrud.

Indtil for et par år siden var festivalen kun vært for egyptiske musikere, men i dag er den begyndt at invitere kunstnere fra hele den arabiske verden. Normalt er der et par koncerter om dagen, den første kl. 20.00 og den næste kl. 22.00, men du bør tjekke det officielle program.

Festivalen fortjener en særlig omtale af stedet, hvor den finder sted. Et besøg i Saladin Citadel er et must for alle, der har rejst til Cairo. Inden for dens muromkransede område kan du se monumenter som det imponerende Gawhara-palads, militærmuseet, Sultan Hassans moské og Ibn Tuluns moské, blandt andre.

Hvis du tager til koncerterne, anbefaler jeg, at du forsøger at komme op i en af de højere dele af citadellet for at beundre den vidunderlige udsigt, som det har at byde på.

Billetter til festivalen er også ret billige, da de kun koster omkring 5 egyptiske pund, hvilket svarer til ca. 30 cent.

Bestil en guidet tur i Kairo

2. Kom tæt på floden for at se Wafaa al-Nil Festival-festen

Nilen| ©Gustavo4
Nilen| ©Gustavo4

De, der er i Kairo den 15. august, vil få mulighed for at overvære en af de få fester i Egypten, der stammer fra faraonernes tid. Wafaa al-Nil, "Nilens brud", er en festival, der er forbundet med Nilen og fejres langs hele Nilens længde.

Ifølge legenden ofrede egypterne i oldtiden en ung jomfru ved at kaste hende i Nilen for at bede guderne om at give dem en god høst. I dag fortsætter traditionen, men kvinden er naturligvis blevet erstattet af en træ- eller lerdukke, der er klædt ud som brud.

Desuden afholdes der en række arrangementer på flodens bredder på denne dag, både i Cairo og andre steder. Blandt de mest interessante er musikkoncerter, poesi-sessioner og, hvis du tør, malerkonkurrencer.

3. Tag på en kort aftensejlads på Nilen med middag inkluderet

Solnedgang på Nilen| ©Ennio
Solnedgang på Nilen| ©Ennio

Selv om det er muligt at tage et krydstogt på Nilen om dagen, er mit råd, at hvis du rejser i august, bør du vælge et krydstogt ved solnedgang. Ikke kun for at undgå den varme, som du ville få på dækket, når solen skinner, men også for at nyde en anden udsigt over den oplyste by og måske stjernerne over dit hoved.

Disse korte, men interessante krydstogter omfatter ofte en typisk egyptisk middag, enten i buffetform eller tilberedt på stedet af en vidunderlig kok. Ofte er der også underholdning om bord, især mavedans eller traditionel musik, der spilles live.

Bestil et krydstogt på Nilen

4. Overvære en forestilling på den arabiske musikfestival

Teater i Kairo| ©Jessica Splain
Teater i Kairo| ©Jessica Splain

Ud over at besøge monumenter som det egyptiske museum eller basarer som Khan el Khalili er et besøg i Egypten også en måde at lære landets kultur at kende på. I begyndelsen af august har de, der er interesserede i arabisk musik, mulighed for at overvære en af koncerterne på denne festival.

I løbet af festivaldagene er Cairo vært for de bedste kunstnere fra Egypten og resten af den arabiske verden. Arrangementet er organiseret af det prestigefyldte operahus, men forestillingerne finder sted i Giza Exhibition Centre, i det område, hvor pyramiderne ligger.

5. Lyd- og lysshow ved pyramiderne

Pyramiderne i Pyramidernes lysshow| ©Carmen
Pyramiderne i Pyramidernes lysshow| ©Carmen

Jeg er sikker på, at en af de første ting, du vil gøre i Cairo, er at tage på en rundvisning i pyramiderne, enten på egen hånd eller med en guide. Jeg foreslår dog, at du tager dertil om aftenen for at se et af de største spektakler i verden: lyd- og lysshowet ved selve pyramiderne.

På de tidspunkter, hvor de forskellige sessioner finder sted, vil temperaturen være faldet meget, og du vil helt sikkert have det bedre, end når du besøger pyramiderne om dagen. Selv om det er vigtigt, er det ikke det bedste ved at deltage i dette show, for du vil blive forbløffet over de billeder, der projiceres med laserstråler, mens du lærer noget historie.

Billederne projiceres på selve pyramidernes vægge, væggene i Mumificeringstemplet og ørkensandet, hvilket skaber en medrivende fornemmelse. I mellemtiden fortæller sfinksens mystiske stemme forskellige episoder fra det gamle Ægyptens historie og naturligvis om opførelsen af pyramiderne som faraonernes gravsteder.

Praktisk information om Nilen

Du kan se lyd- og lysshowet på egen hånd (køb en billet på billetkontoret) eller leje en guidet tur, som omfatter dem. Sidstnævnte er efter min mening den bedste løsning, hvis dit hotel ikke ligger i pyramideområdet.

Selv om fortællingen er på engelsk, får du ved billetkontoret udleveret et headset, som du kan programmere til at lytte til den på spansk. Når du kommer ind, skal du gå ind i en slags friluftsteater, der er indrettet til lejligheden.

I august kan du vælge mellem tre forskellige tidspunkter hver dag i ugen: kl. 19.30, 20.30 og 21.30.

Book din tur til lyd- og lysshowet ved pyramiderne

6. Tag på en udflugt til Alexandria til den internationale sommerfestival

Solnedgang i Alexandria| ©anitaconchita
Solnedgang i Alexandria| ©anitaconchita

Kystbyen Alexandria er et godt rejsemål for en dagstur fra Cairo, især i august, hvor temperaturen er lidt køligere. Det er altid et besøg værd, men hvis du tager af sted på denne tid af året, kan du deltage i den vigtigste kulturelle begivenhed: den internationale sommerfestival på Alexandrina-biblioteket.

Alexandrina hævder at være efterfølgeren til det berømte Alexandria-bibliotek fra den antikke verden, som efter sigende rummede et eksemplar af alle bøger, der nogensinde er udgivet, og som blev ødelagt i en brand. Den nuværende ligger lige ved strandpromenaden*, og hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale dig at tage hen og se den, når den fantastiske natbelysning tændes.

Festivalen finder normalt sted i anden halvdel af august. Der er optrædener af alle slags kunstnere, både egyptiske og internationale. En af attraktionerne er blandingen af stilarter, da du kan finde alt fra klassiske forestillinger til egyptiske rockbands, marionetteater og ballet.

Selv hvis du ikke kan blive længe nok til at deltage i festivalen (hvilket sandsynligvis ville kræve en overnatning), er et besøg i Alexandria stadig en meget interessant oplevelse.

Ud over den hyggelige promenade byder denne gamle havneby på mange attraktioner for besøgende, såsom Abu al-Abbas al-Muni-moskeen, Alexandrias Nationalmuseum og resterne af Kleopatras palads.

Sådan kommer du fra Cairo til Alexandria

Den nemmeste og mest bekvemme måde at komme dertil på er at bestille en af de udflugter til Alexandria, der afgår fra Cairo. Du vil kunne vælge mellem forskellige muligheder: i bil eller i bus, på en dagstur eller med overnatning osv.

En anden mulighed, som dog er ret dyr, er at hyre en taxachauffør for en hel dag. Turen tager ca. 3 timer, så ud over prisen skal du tilpasse din tidsplan, så dit ophold i byen ikke er for kort, hvis du vil tilbage til Cairo for at sove.

Toget er mere økonomisk. Der afgår et tog fra Midan Ramses-stationen næsten hver time fra kl. 6 om morgenen og fremefter. Du kan finde billetter til under 3 €.

Endelig er der også mange busser, der kører denne tur. Det mest bekvemme selskab (fordi deres station ligger i Cairo) er Go Bus. Afgangsstedet er på den ene side af Tahrir-pladsen, og i Alexandria sætter de dig af ca. 6 km fra Alexandrina-biblioteket, så du bliver nok nødt til at tage en taxa. Billetprisen er et par cent dyrere end togprisen.

Bestil en tur til Alexandria

7. Brug et par timer på at slappe af i Al Azhar Park.

Al-Azhar Park| ©Jesse
Al-Azhar Park| ©Jesse

En af de ting, som mange mennesker savner i Kairo, især når augustvarmen begynder at tage hårdt på dem, er et grønt område, hvor de kan tilbringe noget tid. Lige midt i centrum af byen, blandt de mest befolkede kvarterer, finder du en ægte oase: Al Azhar Park.

Denne næsten en kilometer lange have blev designet efter den traditionelle islamiske geometri for denne type rum. Indenfor kan du nyde flere springvand, en stor sø og flere vandstrømme, som tilsammen skaber en behagelig og køligere atmosfære end midt i Cairos forfærdelige trafik.

Desuden er hele komplekset fyldt med forskellige plantearter (næsten 325 forskellige plantesorter), selv om palmerne naturligvis skiller sig ud. Hvis du kommer med børn, har parken også et legeområde til dem.

Som om alt det ovenstående ikke var nok, har du fra parken en fantastisk udsigt over Saladins citadel og Mohammed Ali-moskeen. Hvis du tager af sted efter solnedgang, vil du kunne se disse monumenter smukt oplyst.

Der er naturligvis også en food court med flere caféer, et konditori og en god restaurant.

Parken er åben hver dag i august mellem kl. 9.00 og 14.00, og adgangen koster kun ca. 50 eurocent.

8. Tag på rundvisning i flere moskeer og undslippe varmen udenfor

Muhammed Ali-moskeen| ©Scott Edmunds
Muhammed Ali-moskeen| ©Scott Edmunds

Ifølge mange eksperter er Cairo den by i verden, der har de fineste eksempler på islamisk arkitektur. Det bedste eksempel er uden tvivl de spektakulære moskéer.

Ud over deres kunstneriske og religiøse interesse er disse moskéer det perfekte sted at flygte for en stund fra varmen og travlheden udenfor. Indenfor er det som regel meget køligere på grund af den måde, de er bygget på, hvilket gør dem til et perfekt besøg i august. Her er fire af de vigtigste af dem:

  • Mohammed Ali-moskeen: Dette tempel, der også er kendt som Alabastermoskeen på grund af det materiale, der er brugt til at dække de nederste etager, ligger i et højtliggende område i Saladins citadel. Indenfor finder du en ro, der får dig til at glemme, at du befinder dig i en travl by som Cairo.
  • Sultan Hassan-moskeen-madrasa: Dette middelalderlige tempel er stadig en aktiv moské i dag. Når du har taget dine sko af for at komme ind, anbefaler jeg, at du finder et sted at sidde og nyde freden og stilheden.
  • Ibn-Tulun-moskeen: Den anses for at være det ældste eksempel på muslimsk kunst i Egypten, da den blev færdiggjort i 879, og dens enorme størrelse gør den til den tredjestørste moské i verden.
  • Al-Azhar-moskeen: Ud over sin arkitektoniske værdi er Al-Azhar-moskeen (som huser et islamisk universitet) et af de vigtigste religiøse centre i sunniislam. Med sin blanding af forskellige stilarter er det et vigtigt besøg for at forstå landet.

Bestil en guidet tur i Kairo

9. Tag på en ridetur rundt om pyramiderne ved solnedgang.

Pyramiderne i Giza| ©Hipses
Pyramiderne i Giza| ©Hipses

Jeg er sikker på, at når du har besøgt pyramiderne, vil du have set mange egyptere, der tilbyder kamel- eller rideture i området. I august anbefaler jeg, at du på grund af varmen ikke tager imod deres tilbud om dagen, men venter til om aftenen for at opleve oplevelsen.

Både hestene og du selv vil være i en bedre position, når temperaturen er faldet noget, og der er normalt færre turister i området, så du kan tage det roligt.

Hvis du ikke tager på en tur, der omfatter denne tur eller med en guide, vil jeg råde dig til at spørge dit hotel, hvad den normale pris for denne aktivitet er. Når du så forhandler med dyrets ejer, skal du beslutte, hvad din grænse er for at acceptere tilbuddet.

10. Gå ud og nyd natten i Cairo

Gaderne i Cairo| ©ASaber91
Gaderne i Cairo| ©ASaber91

Livet i Kairo i august måned synes at vågne op i takt med, at eftermiddagen skrider frem. Når varmen begynder at aftage, bliver gaderne endnu mere overfyldte, og både lokale og turister sætter sig på terrasserne for at slappe af og få en drink. Hvis du ønsker at få mest muligt ud af en aften i byen, er der flere muligheder, end du tror, herunder nogle natklubber i vestlig stil.

I nogle tilfælde er forskellen mellem en klub, en bar eller endda en restaurant ikke særlig tydelig, da alle steder tilbyder mad og drikke. For dem, der ønsker fred og ro, er Midan al-Hussein et godt sted at gå hen, mens jazzelskere ikke må gå glip af den fantastiske Cairo Jazz Club.

På den anden side har de fleste hoteller deres egne barer eller natklubber. De mest populære er Harry's Pub på Cairo Marriott Hotel, Windows on the World på Ramses Hilton, Sultan Bar på Mena House og Jackie's Joint på Nile Hilton.

Vejret i Cairo i august

Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos
Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos

Det er altid tilrådeligt at tjekke vejrudsigten kort tid før afrejse, men vær opmærksom på, at der ikke er mange overraskelser i vente. August er sammen med juli den varmeste måned på året, med gennemsnitlige temperaturer på 35 °C og gennemsnitlige temperaturer på 24 °C (for at sige det mildt).

Det betyder naturligvis, at du skal pakke køligt bomuldstøj, en hat og solbeskyttelse. Det vigtigste er at holde sig hydreret, så tag en flaske vand med dig og drik ofte, også selv om du ikke føler dig tørstig.