10 ting at lave i Kairo i november

November er en af de bedste måneder at besøge Cairo, og i dette indlæg finder du ud af hvorfor med 10 perfekte planer for denne tid af året.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutters læst

10 ting at lave i Kairo i november

Cairo | ©Denis Nazvantsev

November er en af de bedste måneder til at se og foretage sig en lang række aktiviteter i Egyptens hovedstad. Det skyldes i høj grad vejret, for i årets næstsidste måned er temperaturerne meget behagelige, langt fra sommerens kvælende varme og de kolde nætter midt om vinteren.

Men de gode temperaturer har også en bagside. De tiltrækker et meget større antal turister, hvilket gør det mere sandsynligt, at du bliver nødt til at vente i lange køer for at besøge steder som pyramiderne eller det egyptiske museum. Netop for at undgå dette har jeg sammensat 10 mindre turistede planer og aktiviteter, der er perfekte til at nyde Cairo i november og er en perfekt tilføjelse til din rejse.

1. Beundre pyramidernes natlige lyd- og lysshow

Pyramidernes natlige lysshow| ©Carmen
Pyramidernes natlige lysshow| ©Carmen

Om vinteren og sommeren styrtdykker nattemperaturerne, hvilket gør det svært at nyde aktiviteter om natten. Men i november er nattemperaturen meget behagelig og ligger omkring 20 grader celsius, hvilket gør den ideel til at opleve Cairos natteliv.

En af de mest anbefalelsesværdige natlige oplevelser er lyd- og lysshowet, der projiceres på pyramiderne og sfinksen i Giza. Dets skønhed og spektakulære natur gør det til en af de bedste oplevelser, du kan få i Cairo om natten.

Book din billet til lyd- og lysshowet

2. Se solnedgangen med pyramiderne i baggrunden

Solnedgang ved pyramiderne i Giza| ©Kyle Taylor
Solnedgang ved pyramiderne i Giza| ©Kyle Taylor

Atbesøge pyramiderne i Giza er et must, og jeg går ud fra, at du gør det under dit ophold i Cairo. En af de bedste oplevelser er at booke en privat tur til pyramiderne fra Cairo. En aktivitet fuld af kultur, historie, natur og skønhed, som vil forbløffe dig.

En anden mulighed er at se solnedgangen med pyramiderne i baggrunden, mens man spiser en snack. Det bedste sted at gøre det er på terrassen på Mena House by Marriott hotel. Man behøver ikke at bo på det luksuriøse hotel for at gå ud på terrassen og nyde udsigten næsten ved foden af pyramiderne. Fordelen ved at gøre det i november er, at temperaturerne er behagelige, og det er hverken for varmt eller for koldt ved solnedgang.

Book en tur til pyramiderne i Giza

3. Nyd Nilen på Zamalek Island eller med et krydstogtskib

Øen Zamalek| ©KCrow
Øen Zamalek| ©KCrow

I november kan Cairo være meget stressende, blandt andet på grund af den store tilstrømning af turister. Byens travlhed er betydelig, men heldigvis er der steder, hvor man kan undslippe menneskemængden. Zamalek Island og dens navngivne kvarter er et af disse steder, og efter min mening er det et af de bedste steder i Kairo at slappe af. Denne ø ligger i hjertet af byen, omgivet af Nilen, og er hjemsted for et af hovedstadens mest kosmopolitiske kvarterer.

Det kombinerer grønne områder, kulturcentre, butikker og restauranter, udstillinger og nogle af de mest populære turistattraktioner, såsom Cairo Tower. Min anbefaling er at besøge det ved solnedgang, mens du slentrer gennem en af parkerne ved Nilens bred og spiser på en af de mange restauranter.

En anden god mulighed for at undslippe menneskemylderet er at tage et krydstogt på Nilen. Og hvis det inkluderer middag og live-underholdning, så meget desto bedre!

Book et krydstogt på Nilen

4. Flygt fra byens stress og jag med en udflugt.

På Fayom Oasis| ©Laila Goubran
På Fayom Oasis| ©Laila Goubran

Hvis Kairos menneskemylder er for meget for dig, og du har en dag eller mere til overs, er en udflugt altid en god idé. Heldigvis er Kairo Egyptens centrum, og der er masser af udflugter af alle slags.

Du kan tage en rundtur på samme dag til strandene ved Rødehavet, besøge Fayom Oasis eller Alexandria. Du kan endda tage et krydstogt på Nilen eller, hvis du har flere dage, besøge Luxor, Memphis eller Abu Simbel.

Som du kan se, er der en bred vifte af muligheder for enhver smag. Gå ikke glip af de bedste ture og udflugter fra Cairo, som er perfekte til november.

Book en udflugt til pyramiderne i Giza, Saqqara og Memphis

5. Alternativ kultur i Sawy

Kulturhjulet i Sawy.| ©Mohamed Ouda
Kulturhjulet i Sawy.| ©Mohamed Ouda

Cairo har altid været en by med traditioner knyttet til religion. Men i mange år har byen åbnet sig og budt andre kulturer og måder at leve på velkommen. Derfor er kontrasten mellem tradition og modernitet noget meget interessant, som den egyptiske hovedstad har at byde på. Den bedste måde at opleve dette på er at besøge Sawy Culture Wheel.

En atmosfære fri for religiøse normer vokser frem omkring dette kulturcenter, og november er en af de bedste måneder at besøge det og booke en tur til Cairo, da det er en af de travleste tider på året med udstillinger, koncerter, teatre, film- og dokumentarfilmvisninger og meget mere. I højsæsonen er der desuden fokus på udenlandske turister, selvom de er velkomne hele året rundt. Til gengæld er dette en af Cairos mest interessante seværdigheder og en af de mindst kendte.

6. Nyd den arabiske musikfestival i Cairo Opera House

Teatret i Kairo| ©Jessica Splain
Teatret i Kairo| ©Jessica Splain

Hvert år i november afholdes den arabiske musikfestival i Kairos operahus. Datoerne varierer fra år til år, men det er altid i november, og det er en unik mulighed for at opleve og nyde traditionel arabisk musik. Generelt er denne type musik knyttet til tradition og religion, men hvert år bringer festivalen flere nyheder, der bringer den tættere på moderne stilarter.

Festivalens hovedscene er Cairo Opera House, også kendt som Egyptens operahus, da det er det eneste af sin slags i landet. Bygningen, der ligger i den sydlige del af Kairos centrale ø, er en del af Kairos nationale kulturcenter. Denne festival er en perfekt måde at tilføje et uforglemmeligt soundtrack til din rejse.

7. Besøg Saladin-citadellet og se en af de bedste udsigter over Kairo

Indgang til citadellet| ©Dan
Indgang til citadellet| ©Dan

På det højeste punkt i Kairo ligger Saladins Citadel. Det er et enormt muromkranset kompleks, der fungerede som fæstning, og som er hjemsted for nogle af de vigtigste bygninger i byens historie, herunder al-Nasir-moskeen, Gawhara-paladset og den imponerende Muhammad Ali-moske. Takket være beliggenheden på en bakketop har Citadellet nogle af de bedste udsigter over byen.

Da den muslimske feriekalender slutter i september, er november en god måned at besøge komplekset uhindret og i gode temperaturer. Det eneste, du skal tage højde for, er, at du skal klæde dig passende i henhold til islams regler for at komme ind i moskeer.

8. Lær de dødes by at kende... hvor de levende bor

I de dødes by| ©Dennis Jarvis
I de dødes by| ©Dennis Jarvis

Da byen er overfyldt i november, er det godt at have alternative planer. Det er også en god mulighed for at lære mindre besøgte, men lige så interessante steder i Cairo at kende, såsom De Dødes By.

Det er et atypisk sted, et område omkring 7 kilometer fra byens centrum, der begyndte som en kirkegård og i dag er blevet en by i byen, hvor grave og mausoleer eksisterer side om side med indbyggernes huse. Nogle af dem er endda inde i panteoner.

Det er et fattigt område, så det er interessant at lære det at kende for at komme væk fra den mere turistede side af tingene og opdage kontrasterne i Cairo. Det er selvfølgelig obligatorisk at besøge det med en guide, da det er lidt farligt på egen hånd, men i måneder som november, hvor der ikke er religiøse helligdage, er det det bedste tidspunkt at besøge det.

9. Klatre op i Cairo Tower for at se byens enorme udstrækning.

Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos
Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos

Sommeren bringer ud over høje temperaturer også dis med sig. Et fænomen, som på grund af de varme vinde får ørkensandet til at danne et lag, der dækker byen og reducerer sigtbarheden, hvilket gør det sværere at nyde Kairos bedste udsigtspunkter.

I november er dette fænomen dog meget mindre hyppigt, så denne måned er et godt tidspunkt at bestige C airo Tower og nyde den bedste panoramaudsigt over byen. Den 186 meter høje bygning ligger på Zamalek Island og har en roterende restaurant samt en udsigtsplatform.

10. Gør dine Black Friday-indkøb på Khan el-Khalili-markedet

Khan el-Khalili om natten| ©jing0423
Khan el-Khalili om natten| ©jing0423

Black Friday er mere en vestlig dato og fejres normalt ikke i Cairo, men takket være globaliseringen udnytter nogle lokale butikker og handlende denne tid på året til at tiltrække turister. Det er en god undskyldning for at besøge Khan el-Khalili-markedet, Egyptens mest berømte og vigtige marked.

Markedet ligger i hjertet af det islamiske Cairo og er hjemsted for mere end 900 boder , hvor man kan finde alle former for kunsthåndværk, tekstiler, tøj, krydderier, mad og mange andre kuriositeter. Nogle handlende udnytter Black Friday på deres egen måde for at tiltrække turister, men den bedste måde at gøre en god handel på er at mestre kunsten at prutte, hvilket er et must her.

Khan el-Khalili-markedet er også hjemsted for de berømte gamle caféer, hvor man kan få en kop te og ryge en shisha. Det er ikke for ingenting, at det betragtes som det vigtigste marked i Mellemøsten.

Temperaturer i Cairo i november

Solnedgang på Nilen| ©Ennio
Solnedgang på Nilen| ©Ennio

Kairo er kendt for sine ekstreme temperaturer, både varme og kolde. Om sommeren er der f.eks. over 40 grader om dagen, og om natten kan temperaturen falde til 0 grader og om vinteren endnu lavere, mens temperaturerne i november bliver meget mildere, og der er mindre forskel på dag og nat.

De højeste temperaturer varierer fra 27 grader i begyndelsen af måneden til 23 grader i de sidste par dage, mens de laveste temperaturer om natten kun falder til mellem 18 og 14 grader. Det milde novembervejr forstærkes af en klar himmel og et næsten totalt fravær af regn, hvilket også bidrager til den lave luftfugtighed. Få måneder om året har bedre vejr i Cairo end november.

Turistankomster og priser i Kairo i november

Kairos gader| ©ASaber91
Kairos gader| ©ASaber91

I modsætning til de fleste turistdestinationer er sommeren ikke højsæson for turister. Det skyldes, som du måske har forstået, Cairos ekstreme varme i sommermånederne, og derfor kommer den største turisttilstrømning, når varmen forsvinder. Det sker i slutningen af september, men da vintertemperaturerne falder markant om natten, er højsæsonen mellem september og november, hvor sidstnævnte er en af de travleste måneder for turister i Kairo.

Det betyder også en lille prisstigning, da den store efterspørgsel får fly, hoteller og indkvartering til at stige en smule. Det er derfor tilrådeligt at booke så lang tid i forvejen som muligt, hvis du vil rejse i november.

Hvad skal du pakke til dit besøg i Cairo i november?

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Hvis du rejser til Cairo i november, vil vejret og andre faktorer afgøre, hvad du skal pakke. For at sikre, at du ikke glemmer noget, tager vi et kig på, hvad du bør pakke til din rejse til Kairo i november:

  • Pak let tøj i kølige farver til om dagen og jakker og noget varmere til, når temperaturen falder om natten.
  • Da du sandsynligvis vil besøge moskeer, skal du klæde dig passende og undgå at bære tøj, der er for kort eller for stramt.
  • Kvinder bør være særligt omhyggelige med deres påklædning, så det er også en god idé at have et tørklæde med, som kan bruges til at dække dig til på bestemte steder og tidspunkter, f.eks. når du besøger en moské.
  • Sørg for, at dit fodtøj er behageligt og åndbart.
  • Medbring hat, solbriller, solcreme og andre ting, der kan beskytte dig mod varmen. Selv om det er november, kan middagstemperaturen nogle dage overstige 30 grader celsius.