Kairo by night: en praktisk guidebog til at udforske byens natteliv

Den egyptiske hovedstad overrasker med sin brede vifte af natlige aktiviteter, så tjek alle mulighederne!

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minutters læst

Kairo by night: en praktisk guidebog til at udforske byens natteliv

Cairo | ©Wesley & Brandon

Cairo er kendt som byen, der aldrig sover. Hvis du ikke har lyst til at tage tidligt tilbage til dit hotel, kan du vælge mellem en lang række aktiviteter for at holde dagen i gang: middagsture på floden, slentreture gennem de travle markedsgader, en tur i operaen eller endda en tur på pub eller natklub. I denne artikel beskriver jeg nogle af forslagene i tilfælde af, at de kan hjælpe dig på din rejse.

1. Bliv forbløffet over lyd- og lysshowet ved pyramiderne

Lysshow ved pyramiderne| ©Carmen
Lysshow ved pyramiderne| ©Carmen

Hvis der er én ting, du kan være sikker på, når du rejser til Cairo, så er det, at du vil bruge et par timer på at besøge pyramiderne i Giza og den nærliggende Sfinx. Men ikke alle ved, at det også er meget interessant at besøge området om natten for at nyde og blive forbløffet over lyd- og lysshowet ved p yramiderne.

I en time er pyramiderne oplyst af laserstråler af lys. Både væggene i mumificeringstemplet og selve pyramiderne, for ikke at glemme ørkensandet og sfinksen, bliver til skærme, hvorpå en del af historien om faraonernes Egypten udfolder sig.

Billederne kombineres med et vidunderligt soundtrack, og du kan lytte til sfinksens mystiske eller dramatiske stemme. I løbet af denne tid vil du kunne lære nogle detaljer om Nefertitis og farao Akhenatens liv, samt finde ud af, hvordan de imponerende pyramider blev bygget.

Praktiske oplysninger

  • Beliggenhed: Pyramiderne ligger i Giza, ca. 30 minutter fra centrum af Cairo (forudsat at den kaotiske trafik ikke forsinker din ankomst).
  • Billetter: Den mest praktiske løsning både for at komme til pyramiderne og for at nyde besøget er at booke en tur til pyramiderne, som inkluderer billetter til det audiovisuelle show og, om nødvendigt, transport.
  • Tidsplan: Selvom der kan være ændringer, finder showet sted hver dag i tre forskellige sessioner. Om sommeren er det kl. 19.30, 20.30 og 21.30, mens det om vinteren er kl. 18.30, 19.30 og 20.30.

Book din tur til pyramidernes lyd- og lysshow

2. En utrolig oplevelse: nyd et dinner cruise med et danseshow

Krydstogt på Nilen| ©Ana Paula Hirama
Krydstogt på Nilen| ©Ana Paula Hirama

Uden Nilen ville Egyptens og Cairos historie have været meget anderledes. Den store flod er skaberen af livet i landet og det element, der strukturerer det fra nord til syd. At booke et natkrydstogt på Nilen er derfor et must, og oplevelsen bliver endnu bedre med middag og mavedanseshow.

Disse små natkrydstogter i Cairo er ikke kun perfekte til at slappe af efter en lang dag med sightseeing. Under turen kan du beundre byens oplyste skyline og se nogle af dens attraktioner fra en anden synsvinkel.

Der er forskellige typer af krydstogter, afhængigt af hvad du leder efter. Dem, der inkluderer middag, er opdelt i buffet og dem, der tilbydes af fremragende kokke, og som vil hjælpe dig med at lære den vidunderlige egyptiske gastronomi bedre at kende. Du kan også booke et krydstogt, der inkluderer et mavedanseshow og små koncerter med traditionel musik.

Book et natkrydstogt på Nilen

3. Lad dig forbløffe af en tur på Nilen i en falucca.

I en falucca på Nilen| ©Silviapef
I en falucca på Nilen| ©Silviapef

Selvom krydstogtskibe er de mest populære blandt turister, når de er i Cairo, er der en anden mere traditionel måde at sejle på Nilen: i en falucca. Hvis du vil have en uforglemmelig oplevelse, anbefaler jeg, at du booker en tur på en falucca på Nilen, en af disse både, så du kan nyde solnedgangen fra floden.

Faluccaer er små træbåde, der drives frem af vinden. I århundreder har de været det transportmiddel, egypterne brugte til at rejse op og ned ad Nilen, hvad enten det var på korte eller længere rejser. Ombord på disse både, som vugges af flodens vand, føler man sig hensat til en anden tid.

Hvis du vil lave denne aktivitet, skal du prøve at finde en falucca, som ud over sejl og årer også har en motor. På min tur til Aswan var jeg så uheldig at sejle i en falucca på en helt stille dag, hvor der slet ikke var nogen vind. Bare for at sige, at det tog lang tid, før vi kunne nå ind til bredden med årerne.

Book et krydstogt på Nilen i en falucca

4. Rundvisning på Khan El Khalili-markedet

Khan El Khalili-markedet| ©MohammedKhan12
Khan El Khalili-markedet| ©MohammedKhan12

Det mest besøgte sted i Kairo af turister, der vil shoppe, er Khan El Khalili-markedet. De fleste af disse besøg finder sted om dagen, men det er værd at vove sig ind i de smalle gader om natten.

Khan el Khal ili ligger i det, der er kendt som det islamiske Kairo. Her er boder og butikker spredt ud over et stort antal zigzaggende gyder og stræder. At fare vild i dem er mere en mulighed end en uundgåelighed. Man kan også se nogle smukke moskeer i dette område, samt de værksteder, hvor de håndværkere, der sælger deres varer på markedet, arbejder. Butikkerne lukker ikke, når solen går ned, og markedsdistriktet får en anden atmosfære, når de traditionelle metallanterner tændes.

Min anbefaling er at tage af sted efter kl . 19.00 (tidligere om vinteren) for at slentre rundt på markedet i ro og mag og derefter spise middag på en af de lokale gaderestauranter.

Joaquíns rejsetip

Hvis du har besluttet at tage af sted på egen hånd og ikke med en guide, vil jeg råde dig til at være tålmodig. Nogle sælgere kan være meget insisterende på at tiltrække turister til deres butikker. Hvis du ikke er interesseret, bliver du nødt til at afvise deres invitation flere gange.

5. Gå ikke glip af en slentretur langs Al Moez Street

Al Moez-gaden| ©abdelrahman alaa bayoumi
Al Moez-gaden| ©abdelrahman alaa bayoumi

Tæt på Khan el Khalili ligger et andet vigtigt sted at opleve Cairos natteliv: Al Moez Street (du kan se navnet stavet forskelligt, da de arabiske transskriptioner ikke er nemme på vokalerne). Det er en uforglemmelig oplevelse at gå den cirka en kilometer lange strækning, når de farvede lys er tændt.

Al Moez Street blev lukket for trafik i 2008, hvilket øgede den i forvejen store trafikstrøm. Undervejs kan man se flere små arkitektoniske perler, som alle er smukt oplyste. Gå ikke glip af Al Hakim bi Amr Allah-moskeen, Al-Aqmar-moskeen, Al Nasir Muhammad Madrasa og Qalawun-komplekset.

En anden seværdig bygning er Beit al-Suhaymi, et hus (hvilket er, hvad beit betyder) bygget i 1648, som anses for at være et af de fineste eksempler på osmannisk arkitektur i byen.

6. Slap af et øjeblik på Fishawi Cafe eller Mirror Cafe

Fishawi Café| ©Rckr88
Fishawi Café| ©Rckr88

På den ene side af Khan el Khalili ligger Fishawi, en af de mest berømte caféer i den egyptiske hovedstad. Hvis du har besluttet dig for at tage en tur rundt i området om aftenen, vil en plads på dens terrasse hjælpe dig med at slappe af et stykke tid fra gadernes stress og jag. Gaden, hvor caféen ligger, er normalt overfyldt på alle tidspunkter af døgnet, så hvis du ikke har en guide, vil du næsten helt sikkert være nødt til at vente på et bord.

Fishawi eller Mirror Café begyndte sin aktivitet for mere end 240 år siden. Med tiden begyndte klientellet at vokse, og i dag er den kendt for at servere den bedste tuco-kaffe, lækker myntete og de bedste narghiler (vandpiber) i byen.

For mange egyptere er det et rigtigt tidsfordriv at tilbringe tid på denne café og indsnuse atmosfæren, mens de drikker te og ryger vandpibe, og jeg er sikker på, at du også vil elske det. Tænk også på, at dette sted er stolt af at have været et yndet tilholdssted for nogle af landets mest berømte forfattere, herunder Naguid Mahfoud, vinder af Nobelprisen i litteratur i 1988.

7. Se ud over byen fra Cairo Tower

Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos
Kairo-tårnet| ©Ahmedsantos

Hvis du vil nyde udsigten over byen med al dens belysning om natten, er der ikke noget bedre sted end Cairo Tower, Cairo Tower.

Dette tidligere telekommunikationstårn, 187 meter højt, ligger i det moderne Zamalek-kvarter, og dets design skiller sig ud ved sit stiliserede udseende og ved at være dækket af et gitter, der skulle ligne en lotusblomst.

For at komme ind i tårnet skal du betale omkring 10 euro, men det er det værd for udsigten fra observationsdækket på terrassen. Indtil kl. 00.00 (om vinteren) eller 13.00 (om sommeren) kan man kigge ud og se Nilen oplyst af bådenes lys og få et overblik over byens gader. En anden mulighed er at bestille bord i den roterende restaurant på toppen af tårnet. Her kan du nyde den samme udsigt, mens du spiser.

Gå en tur rundt i Zamalek, mens du er i området

Kvarteret, som tårnet ligger i, Zamalek, ligger faktisk inde på en lille ø i Nilen.

Det har længe været betragtet som den mest moderne og vestlige del af byen og er hjemsted for mange trendy butikker og eksklusive restauranter.

8. Besøg operahuset

Teatret i Kairo| ©Jessica Splain
Teatret i Kairo| ©Jessica Splain

Du forbinder måske ikke Cairo med opera eller klassisk musik. Men hvis du elsker disse genrer, vil du opdage, at byen er et af de bedste centre for scenekunst i verden. Faktisk er Cairo Opera House, der blev indviet i 1988, et kompleks, der huser syv forskellige teatre. Det huser også et musikbibliotek, et museum og et kunstgalleri.

Som teatrets navn antyder, er den mest populære genre opera, men det er også vært for ballet, musicals, skuespil og koncerter.

Teatret er hovedscene for flere kompagnier, bl.a. Cairo Symphony Orchestra, City Opera Company, Cairo Opera Ballet Company og National Arab Music Ensemble. For at komme til bygningen skal du gå til Gezira Island, der ligger på Nilen. Før du tager afsted, så tjek programmet på deres hjemmeside, hvor du også kan købe billetter.

9. Oplev Cairos natteliv

Kairo om natten| ©Radiaton/2
Kairo om natten| ©Radiaton/2

Du tænker sikkert ikke på Cairo som et hotspot for natteliv, men faktum er, at den egyptiske hovedstad tilbyder masser af muligheder for en aften i byen, om end med sin egen unikke stil. Hvis du er på udkig efter natklubber, skal du tage til dem, der ligger på byens mest luksuriøse hoteller, mens der i nærheden af det egyptiske museum er et par klubber, der frekventeres af de lokale. En anden interessant mulighed er nogle af de både, der ligger forankret i floden, og som fungerer som flydende diskoteker.

Du kan også gå på de velkendte Baladi-barer, en slags kaffebarer, der har tilladelse til at sælge alkohol, selvom det normalt kun drikkes af turister. De fleste af dem ligger i Sharia Alfy-området nær Midan Orabi, og klientellet er næsten udelukkende mandligt.

Bemærk, at man både i klubberne og på diskotekerne kan spise og drikke, mens man ser nogle af showene. Som i andre byer ændrer hot spots sig med tiden, men her er nogle af de mest kendte:

  • Harry's Pub: ligger i Cairo Marriott Hotel. Der er karaoke, og nogle aftener arrangeres der særlige events for kvinder.
  • Windows on the World: på 36. etage af Ramses Hiton. Har nogle af de bedste udsigter over byen.
  • Sultan Bar: i Mena House, som ligger i et palads med udsigt over pyramiderne.
  • Jackie's Joint: inde på Nile Hilton, med dansegulv og poolborde.

Joaquins rejsetip

Alkohol er forbudt for den muslimske befolkning, så i praksis er det svært at finde alkoholiske drikke uden for turisthotellerne eller på nogle steder med særlig bevilling. Selv om du er udlænding, bør du ikke vise tegn på beruselse i offentligheden.

10. Lyt til levende musik

Kairos jazzklub| ©Sharmoofers
Kairos jazzklub| ©Sharmoofers

Cairos natteliv giver også mulighed for at gå på et par spillesteder for at lytte til levende musik, både international og egyptisk. Et af de bedste steder er The Place, som ligger inde i Sheraton el Gezirah, hvor man også kan nyde en fantastisk udsigt over floden.

Hvis man kan lide jazz og gerne vil lytte til det, mens man nipper til en cocktail, kan man tage til Ramses Hilton Hotel, nærmere bestemt klubben på 30. etage. Lidt længere væk spilles denne type musik også på Cairo Jazz Club, et sted, der varmt kan anbefales for sin ekstraordinære atmosfære.

Er Cairo sikker om natten?

Kairos gader| ©ASaber91
Kairos gader| ©ASaber91

Selvom det ikke er en usikker by, er der et par sikkerhedstips, man skal huske på. Til at begynde med skal man holde øje med lommetyve i de områder, der er mest besøgt af turister. Hold også øje med dine ejendele, da de såkaldte skødesløse kan være på udkig.

Et andet vanskeligt aspekt er svindel, når du tager en taxa eller af nogle sælgere. I det første tilfælde bør du altid forhandle om prisen, før du sætter dig ind i bilen, og selvfølgelig kun bruge officielle taxaer og, hvis det er muligt, dem, der er bestilt af dit hotel eller af ledelsen på det sted, hvor du bor. Hvad sælgerne angår, handler det om at kunne forhandle og ikke lade sig narre, når de tilbyder dig såkaldte antikviteter til spotpris.

Endelig, hvis der er én ting, der er virkelig farligt ved Cairo, så er det trafikken. Fodgængerovergangene (hvor de findes) er mere til pynt, og det samme er trafiklysene. At krydse gaden kræver beslutsomhed og en god portion forsigtighed.

Book en ørkentur fra Kairo

Sådan kommer du rundt i Kairo om natten

Kairos metro| ©Andrew A. Shenouda
Kairos metro| ©Andrew A. Shenouda

De fleste turister vælger at hyre guider til at hjælpe dem med at nyde alle de ting, der er at se og gøre i Kairo, men hvis du foretrækker at gøre det på egen hånd, er det bedst at bruge metroen eller taxaer.

En af fordelene ved metroen er, at den er nem at bruge, og at der er skilte på både engelsk og arabisk. Der er tre forskellige linjer, og den kører fra kl. 5.15 til midnat.

Efter det tidspunkt er du henvist til taxaer, medmindre du kan læse arabisk, så du kan bruge busserne. Husk at forhandle prisen med taxachaufføren, og spørg dit hotel om den omtrentlige pris på forhånd for at få en idé.

Book en tur til pyramiderne i Giza og det egyptiske museum