Besøg Jumeira-moskeen i Dubai

Midt mellem høje skyskrabere af beton og glas ligger en skjult perle, Jumeriah-moskeen. Det er et must at se for at få kendskab til denne regions historie og et af de mest multikulturelle steder i Dubai. Jeg fortæller dig alt, hvad du behøver at vide for at nyde dit besøg.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

7 minutters læst

Besøg Jumeira-moskeen i Dubai

Jumeira-moskeen | ©Gavin

Jumeirah-moskeen anses af flere grunde for at være den vigtigste moské i Dubai. Hovedårsagen er, at det er en af de få moskéer i byen, der accepterer ikke-muslimske besøgende. Faktisk lever det op til Dubais motto "åbne døre, åbne sind" og er en del af et program, der har til formål at bringe islam ud til folk af alle samfundslag og trosretninger. **Alle er velkomne.
**
Men hvis det ikke er grund nok, vil den smukke arkitektur helt sikkert overbevise dig om, at du skal besøge stedet. Bygningen blev opført i 1979 med den omhu og luksus, der kendetegner emiratet. En stor kuppel flankeret af to høje minareter skiller sig ud og kan ses fra mange steder i byen (hvis du leder efter en udsigt fra toppen af Burj Khalifa, så glem ikke at kigge efter den).

Vil du vide mere? Kom med, så skal jeg fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide om dette smukke monument.

Sådan kommer du til Jumeirah-moskeen

Udvendigt billede af moskéen| ©Alan & Flora Botting
Udvendigt billede af moskéen| ©Alan & Flora Botting

Templet ligger på en af Dubais hovedfærdselsårer, Jumeirah Avenue. Et beboelsesområde med mange butikker, caféer og underholdningssteder, der kan supplere dit besøg.

Det er vigtigt at vide, at moskéen har en dresscode. Du skal gå barfodet ind og må ikke have bukser over knæene eller ærmeløse T-shirts på. Desuden skal kvinderne bære et tørklæde for at dække deres hår. Hvis det er for besværligt for dig, skal du ikke være bekymret - traditionel beklædning, der passer til besøget, kan kø bes ved døren.

Hvor meget koster det at komme ind i Jumeirah-moskeen?

Entreen koster normalt omkring 25 dirhams, hvilket efter valutakursen svarer til ca. 6 euro. En meget overkommelig pris i betragtning af de muligheder, der tilbydes. Du kan købe din billet i selve moskeen.

Bestil en rundvisning i Dubai

Åbningstider for Jumeirah-moskeen

Skilt ved indgangen til moskeen| ©jensimon7
Skilt ved indgangen til moskeen| ©jensimon7

Moskeen er åben fra lørdag til torsdag, men man kan kun komme ind kl. 10.00 om morgenen. Men hvis du vil besøge stedet , skal du være der en halv time før. Fredage er der ikke åbent, da det er en hellig dag i den islamiske kultur. Den åbner fra lørdag til torsdag kl. 10:00.

Da der kun er tale om et guidet besøg, er det vigtigt at bemærke, at du skal være der en halv time før besøgets start. Det er ikke nødvendigt at bestille en billet.

Hvor lang tid har du brug for at besøge Jumeirah-moskeen?

Besøget varer ca. 1 time og 15 minutter, og du skal være i døren 30 til 15 minutter i forvejen for at få dine billetter, tage tøj på, hvis det er nødvendigt, osv. Det vil tage dig mellem 1,5 og 2 timer, afhængigt af om du foretrækker at gå med mere tid på hænderne eller mere afslappet.

Bestil en rundvisning i Dubai

Er der guidede ture i Jumeirah-moskeen - er det det værd?

Inde i Jumeirah-moskeen| ©Neil Parker
Inde i Jumeirah-moskeen| ©Neil Parker

Jumeirah-moskeen kan kun besøges som en del af et guidet turprogram. Men det skal du ikke lade dig afskrække af, for besøget kan varmt anbefales, da det giver en meget omfattende rundvisning.

Turen varer ca.1 time og 15 minutter, hvor du vil blive vist tempelets arkitektoniske og dekorative kvaliteter, du vil blive vist et anderledes og sandsynligvis ukendt perspektiv på islam, og du vil endda have mulighed for at nyde en forfriskning og en typisk snack. Snacks tilbydes før turen begynder og består normalt af lette arabiske drikkevarer, arabisk kaffe, slik og andre produkter, der er typiske for regionen.

Så jeg anbefaler helt klart et besøg. Du kan finde alle oplysninger på deres websted, hvis du vil kigge nærmere på det. Moskeen kan også besøges som en del af guidede ture i Dubai.

Hvis du ikke kan komme med på en guidet tur, er der også mulighed for at besøge Jumeirah-moskeen på privat basis. For at gøre det skal du først kontakte moskéens ledelse. Du kan finde kontaktoplysningerne på det websted, jeg nævnte i det foregående afsnit.

Bestil en guidet tur i Dubai

Hvem har adgang til Jumeirah-moskeen?

Kuplen i Jumeirah-moskeen| ©Kars Alfrink
Kuplen i Jumeirah-moskeen| ©Kars Alfrink

Ideen med moskéen er, at den skal være et åbent sted, hvor islam og dens kultur kan vises frem for alle, der ønsker at besøge den. Så der er ingen restriktioner for besøg i moskéen, bortset fra Dubais egen dresscode.

Det er bedst, at du går til templet med passende tøj på, og at du uden undtagelse overholder reglerne, når du er inde i templet. Selv om det kan lyde selvmodsigende, er denne moské blevet omdrejningspunktet for programmet Åbne døre, åbne sind, som emiraterne har fremmet i to årtier, og som er kendetegnet ved sin åbne og venlige natur for at bringe islam og landets kultur tættere på alle dem, der er villige til det.

Hvis du besøger moskeen, vil du bemærke gæstfriheden og villigheden hos de guider, der ledsager dig under dit besøg.

Bestil en rundvisning i Dubai

Hvordan man kommer til Jumeirah-moskeen (fra de centrale områder, med bus, metro osv.)

Taxaer i Dubai| ©Fabio Achilli
Taxaer i Dubai| ©Fabio Achilli

Moskeen ligger på Jumeirah Beach Road 1, nær stranden af samme navn. Hvis du lejer en bil, vil du ikke have store problemer, da der er masser af gratis parkeringspladser i området.

 • I den sædvanlige varme i Dubai er taxaer en af de bedste muligheder. Taxaer er også ganske rimelige.
 • Du kan også vælge at tage bussen med en af følgende linjer: 9, X28, F11 og F09. De sætter dig alle sammen af meget tæt på moskéen. Hvis du har et kort til Dubai Sightseeing-bussen, vil du blive sat af ved et af stoppestederne ved døren.
 • I dette tilfælde kan det ikke anbefales at tage metroen, da det nærmeste stop, World Trade Center på den røde linje, ligger ca. 3 km væk. Alligevel er metroen en af de mest bekvemme måder at komme rundt i Dubai på.

Er det tilrådeligt at gå til Jumeirah-moskeen med børn?

Familiebesøg i moskeen| ©John Karwoski
Familiebesøg i moskeen| ©John Karwoski

Selvfølgelig! Børn har gratis adgang, men skal også overholde en påklædningsordning. Besøget er ikke for langt, og de vil helt sikkert nyde at gå barfodet og nyde de tilbudte snacks.

Børn under 12 år har gratis adgang. Fra de er 12 år og opefter betaler de samme entré som voksne, de 6 euro, som jeg nævnte før.

Hvad du ikke må gå glip af i Jumeirah-moskeen

Detaljer om moskeen| ©sbr2005
Detaljer om moskeen| ©sbr2005

Jumeirah-moskeen er bygget af hvide sten i traditionen fra regionen, som man også ser det i andre moskeer. Den har to minareter, der rejser sig rundt om den centrale kuppel, som er dekoreret med flettede elementer.

Moskeens arkitektoniske charme er synlig både inde og ude. Hvis du har mulighed for det, bør du besøge moskeen ved solnedgang. De hvide farver kombineret med de orange nuancer fra solen før mørkets frembrud i Dubai giver et billede, som man aldrig glemmer.

Husk at medbringe dit kamera eller din telefon, da dette er en af de få moskeer, der kan fotograferes indefra. Dens mosaikker, tæpper og især udsmykningen af kuplen skal med i dit fotogalleri.

Men det er bedst at tage af sted med et åbent sind og en åben mave, da du vil lære en masse om islam og dens kultur fra guiderne og gennem din gane med den saftige morgenmad, der er inkluderet i turen.

Tips til at besøge Jumeirah-moskeen

Jumeriah-moskeen om natten| ©Ankur Panchbudhe
Jumeriah-moskeen om natten| ©Ankur Panchbudhe
 • Bær stramt tøj, der dækker ben og arme. Kvinderne bærer også tørklæder for at dække deres hår.
 • Du skal ankomme til gaten 30 minutter før kl. 10.00.
 • Tag af sted med et åbent sind og en åben mave, da der serveres morgenmad og typiske drikkevarer.
 • Det er tilladt at fotografere indenfor, men sørg for, at dine billeder ikke omfatter lokale indbyggere. Du vil opleve, at de er meget venlige og gæstfrie, men tilbageholdende med deres religiøse ritualer.
 • Hvis du kan gå rundt uden for moskéen, er belysningen, både den naturlige i skumringen og den kunstige ved mørkets frembrud, et billedskønt syn.
 • Respektere adfærdsreglernetil enhver tid.

Andre moskéer i Dubai, som du kan se

Al Farooq Omar Bin Al Khattab-moskeen| ©Carl Byrne
Al Farooq Omar Bin Al Khattab-moskeen| ©Carl Byrne

Jumeirah er uden tvivl en af de bedste moskéer i Dubai, da det er en af de få moskéer, der tillader turister at komme ind. Der er dog andre moskéer i byen, som du kan besøge, om ikke andet så for at beundre den ydre arkitektur:

 • Al Farooq-moskeen: Den er kendt som den blå moské og er inspireret af den berømte moské af samme navn i Istanbul. De 65 meter høje minareter og den 30 meter høje kuppel skiller sig ud.
 • Den store moské: Navnet gør den retfærdighed, da det er den største moské i Dubai. Dens minareter er 70 meter høje, hvilket gør den til den mest markante bygning i Bur Dubai, den gamle del af byen.
 • Al Noor-moskeen: En moské inspireret af tyrkiske templer og med plads til op til 2.200 tilbedere.

Hvis du er interesseret i islamisk kultur, anbefaler jeg en tur til Abu Dhabi fra Dubai, hvor du kan se andre vidundere som Sheikh Zayed-moskeen, der ikke vil efterlade dig ligeglad.