10 ting at lave i Reims til jul

Jeg inviterer dig til at finde ud af, hvilke juleplaner du kan lægge i Reims for at få mest muligt ud af denne tid på året i byen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

7 minutters læst

10 ting at lave i Reims til jul

Jul i Reims | ©P.K. - Paris

De bedste ting at lave i Reims handler om at udforske de historiske bygninger og vinmarkerne. Men ved juletid ændrer dette sig en smule, da det åbner op for muligheden for at nyde en bred vifte af traditioner, der har at gøre med denne særlige højtid.

Her er de bedste ting at lave i Reims ved juletid, så du kan planlægge et besøg, der passer til dine forventninger og interesser.

1. Tag til det berømte julemarked i Reims

Reims julemarked| ©Vincent Noel
Reims julemarked| ©Vincent Noel

Den mest berømte juleaktivitet i Reims er julemarkedet med op til 1.000 forskellige handlende og 150 træhytter, som år efter år tiltrækker hundredvis af besøgende fra Paris og andre nordfranske byer.

Atmosfæren ledsages af sangere, lysshows, jazzbands, tryllekunstnere og alle former for gadeunderholdning. Der er også en gourmetafdeling på dette julemarked samt et pariserhjul med opvarmede båse, hvor man kan nyde udsigten.

Champagne er der også masser af i hvert hjørne af byen, og forskellige håndværksproducenter tilbyder gratis eller betalte smagsprøver ved deres boder.

Nyttige oplysninger

  • Dato: åbent fra begyndelsen til slutningen af december, og der er liv om eftermiddagen og aftenen.
  • Tip: I julen kan markederne inkluderes i rejseplanen, når man booker en privat tur i Reim.

Book en privat tur i Reim

2. Tag til Épernay for at se Habits de Lumière

Vingård i Epernay| ©gasdub
Vingård i Epernay| ©gasdub

Épernay er en by, der ligger et par kilometer syd for Reims, og som er kendt for at være den ubestridte hovedstad for champagneproduktion. Faktisk kan du booke en champagnetur til Épernay og Hautvillers for at lære denne verden bedre at kende.

Men i den anden weekend i december fyldes Épernay med kunstinstallationer, lyd og lys med forskellige gadeteaterforestillinger, musik og champagnesmagninger. Det er alt sammen en del af julefesten Habits de Lumière.

Om søndagen, på afslutningsdagen, er der også en parade af prestigefyldte biler fra det forrige århundrede, som i årenes løb er blevet en af de mest repræsentative begivenheder i denne julefestival. Så hvis du besøger Reims i 2 dage eller mere, bør du få mest muligt ud af Habits de Lumière.

Book en champagne-tur i Épernay

3. Deltag i julemessen i Notre Dame de Reims-katedralen

Katedralen i Reims| ©GaudiumPress Imágenes
Katedralen i Reims| ©GaudiumPress Imágenes

Katedralen Notre Dame de Re ims er den mest besøgte turistattraktion i byen hele året rundt, og især ved juletid, fordi den tilbyder særlige messer, der har at gøre med oprindelsen til denne katolske højtid. Så meget, at den ofte indgår i rejseplanen, når man booker en guidet tur i Reims.

Den 24. og 25. december afholdes der messer om eftermiddagen og aftenen til minde om Jesu Kristi fødsel. Samtidig tilbyder de yderligere refleksioner over den katolske tro i det 21. århundrede og over denne religions spiritualitet.

Men julemesserne finder ikke kun sted på den officielle dato for denne fejring. I hele december arrangeres disse religiøse begivenheder, som kan være meget underholdende og interessante, selv for ikke-troende.

Nyttige oplysninger

  • Pris: Det er helt gratis at komme ind i katedralen og deltage i messen.
  • Anbefaling: Det er vigtigt, at du ved, hvordan du besøger Notre Dame de Reims-katedralen på tidspunktet for dit besøg, så du kan nyde dens historiske betydning og dens rolle i de kristne juletraditioner.

Book en guidet tur i Reims

4. Besøg Moët & Chandon-kældrene, og tilmeld dig en vinsmagning

Smagning på turen| ©Eric Flexyourhead
Smagning på turen| ©Eric Flexyourhead

Ved juletid arrangerer flere af de store champagnefirmaer ofte særlige smagninger i julens ånd. Det betyder, at der som regel tilbydes meget specifikke typer champagne akkompagneret af levende musik og endda julepynt.

Hvis du derudover er interesseret i at lære lidt om processen med at skabe champagne samt historien om de vigtigste mærker, der blev et benchmark i verdensklasse, anbefaler jeg at booke en tur til Moët & Chandon- og Taittinger-kældrene fra Reims.

Det er en af de bedste udflugter fra Reims, og det bedste ved det er, at du bliver ledsaget af en guide i en lille gruppe, og du kan blive hentet direkte fra dit hotel. Udover at lære disse to store producenter at kende, inkluderer turen champagnesmagning og besøg på familiedrevne vingårde.

Book en udflugt til Moët & Chandon-vingårdene

5. Se rumudstillingerne på Palais du Tau

Palais du Tau| ©Grotevriendelijkereus
Palais du Tau| ©Grotevriendelijkereus

En anden stor turistattraktion i byen Reims er det berømte Palais du Tau. Det ligger lige ved siden af katedralen og var det sted, hvor de franske monarker klædte sig på, før de gik til kroningsceremonien.

Indenfor er der et museum, der udstiller de smykker og det tøj, som de franske konger bar, da de besteg tronen. Men det bedste er, at museet i juledagene normalt tilbyder særudstillinger, der har til formål at lære om monarkernes traditioner. Det betyder, at du kan se de smykker eller det tøj, der blev båret under banketterne juleaften.

Da dette museum ligger lige ved siden af den største turistattraktion og i hjertet af den historiske bymidte, kan du inkludere det i din tur, når du booker en privat tur til Reims og se det uden problemer, hvis du besøger Reims på 3 dage eller mindre.

Book en privat rundvisning i Reims

6. Nyd en koncert i operahuset i Reims

Opera i Reims| ©Fred Romero
Opera i Reims| ©Fred Romero

Opéra de Reims afholder særlige koncerter i slutningen af året og den 25. december. Det præcise tidspunkt og temaet for disse koncerter ændrer sig hvert år, da det er muligt, at det både er en operabegivenhed og en koncert arrangeret af det lokale symfoniorkester.

Uanset hvad er tanken om at nyde en begivenhed i en så speciel teatersal en oplevelse for livet for mange turister, især på et tidspunkt, der er så underholdende og specielt som julen.

Bemærk, at disse julekoncerter næsten altid afholdes i weekenden, da det er mere praktisk for både turister og lokale, der arbejder i løbet af ugen.

7. Shopping i Galeries Lafayette Reims

Galeries Lafayette Reims| ©ritsch48
Galeries Lafayette Reims| ©ritsch48

Julen er også synonym med forbrug og shopping for mange mennesker. Derfor har det historiske centrum af Reims flere shoppingområder, hvor du kan købe gaver til dine kære eller souvenirs.

Et af de mest anbefalede steder er Galeries Lafayette, et berømt fransk stormagasin, hvor du kan finde alt, hvad du har brug for, fra tøj og konventionelle genstande til designermærker.

Og i julen er både den indvendige og den udvendige del af butikken som regel fyldt med julepynt, så det kan være en turistaktivitet, selv hvis du ikke har tænkt dig at købe noget. Hvis du er bekymret for priserne, skal du vide, at selv om det er en butik med ry for at være dyr, kan du finde små eller store ting, der passer til dit budget.

8. Gå til en Stade de Reims-kamp

Auguste Delaune Stadion| ©Josian Tremlet
Auguste Delaune Stadion| ©Josian Tremlet

Det lokale fodboldhold i Reims spiller i Ligue 1 og hedder Stade de Reims. I hele december måned og omkring juletid er der normalt kampe på Auguste Delanue-stadionet, da disse datoer er en del af den franske fodboldligas konkurrenceplan.

Hvis du betragter dig selv som fodboldfan, så er dette sted et must-see. Det ligger også lige ved siden af en af byens smukkeste byparker, så det kan være et godt underholdningsalternativ for de små, hvis du rejser med familien.

Den nøjagtige dato for disse kampe afhænger af, hvordan Ligue 1 går på tidspunktet for din rejse, men chancerne er, at der vil være mindst to eller endda tre kampe for dette hold i løbet af december måned i din by.

9. Tag ikke af sted uden at have smagt en autentisk julemiddag

Boudin blanc| ©Danielle Scott
Boudin blanc| ©Danielle Scott

Fransk gastronomi er kendetegnet ved at være ret speciel. Derfor bør du ikke gå glip af muligheden for at lære , hvordan julemåltiderne er i dette land, og dit besøg i byen Reims i december og i julen er en perfekt lejlighed til dette formål.

De fleste gastronomiske restauranter ved juletid tilbyder retter, der er repræsentative for højtiden, såsom andefuagras, boudin blanc og stegt kalkun.

Hvad angår desserter, skal du vide, at bûche de Noel er en kage, der er formet som en træstamme med chokolade og fyldt med fløde. Mit råd er at prøve den, da mange beskriver den som en lækker ret.

10. Benyt lejligheden til at tage en kort tur til Paris

I Paris| ©Patrick Nouhailler
I Paris| ©Patrick Nouhailler

Reims ligger meget tæt på Paris, ca. 90 minutter væk. Det er derfor, mange parisere besøger Reims, når de vil ud på landet. I dit tilfælde kan du tage en tur i den modsatte retning for at nyde de juleattraktioner, som den franske hovedstad har at byde på:

  • Gaderne, der er dekoreret med de typiske julelys.
  • Shoppingområderne, hvor du kan gøre dine juleindkøb med et meget mere varieret udvalg af produkter.
  • Parkerne med dekorationer og de typiske julelys.
  • Eiffeltårnet og dets omgivelser bliver epicentret for julestemningen i en af verdens største byer.

Hvis din rejse til byen Reims er lang nok til, at du overvejer at besøge andre dele af Nordfrankrig, så bør du tage en eller to dage til at besøge hovedstaden.