Reims på 3 dage: en guide til at få det meste ud af dit besøg

Fra den imponerende katedral til den pulserende kulinariske scene byder byen på et kalejdoskop af betagende oplevelser, og her hjælper jeg dig med at optimere din rejseplan til den perfekte weekendtur.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

9 minutters læst

Reims på 3 dage: en guide til at få det meste ud af dit besøg

Gaderne i Reims | ©Adian

Reims er en by sprængfyldt med energi og karakter, og tre dage er knap nok tid til at kradse i overfladen af alt, hvad den har at byde på - uanset om du er historieinteresseret eller madelsker, især champagneelskere, er der noget for enhver smag her. Så gør dig klar til at fortabe dig i den fantastiske arkitektur, de imødekommende mennesker og den livlige atmosfære, der gør Reims til sådan et særligt sted.

Og når du vandrer rundt i gaderne og udforsker de skjulte perler, så tag et øjeblik til at værdsætte den legendariske champagne, der flyder gennem byens årer og minder os om, at livet er beregnet til at blive fejret. Omfavn Reims' ånd, og nyd dens uendelige charme med denne 3-dages kortlagte rejseplan, så du ikke går glip af noget af det bedste, du kan lave og se i Reims.

Dag 1: Udforsk den nordlige del af Reims centrum

Lær Reims at kende| ©Patrick Nouhailler
Lær Reims at kende| ©Patrick Nouhailler

I hjertet af den maleriske region Champagne-Ardenne ligger charmerende Reims, der er berømt for sine kulturelle og arkitektoniske monumenter, sin ekstraordinære gastronomi og selvfølgelig for at være den franske by med indvielser og champagnebobler.

På turens første dag foreslår jeg en gåtur med 9 stop rundt til de emblematiske steder i det uofficielle champagneland. Ruten dækker en radius på 2,5 kilometer, som du kan følge ved hjælp af dette kort. Det er ganske enkelt og kan gøres til fods, på cykel eller med offentlig transport. Hvis du har lyst til at lære hvert sted at kende i detaljer, kan du også tilmelde dig en privat rundvisning i Reims. Når det er sagt, så lad os komme i gang!

Book en privat tur

Tau-paladset

Et must-see er Palais de Tau, den tidligere residens for ærkebiskopperne i Reims, som nu huser Musée de l'Oeuvre de Notre-Dame og er stedet for banketterne til minde om indvielserne.

Denne imponerende bygning er både historisk og visuelt fantastisk. Den har en unik samling af genstande, der afslører byens fortid, herunder en af de største samlinger af gobeliner i verden, hvilket gør den til et af UNESCO's verdensarvssteder i det galliske område.

Carnegie-biblioteket i Reims

Carnegie-biblioteket, der blev finansieret af den skotsk-amerikanske filantrop Andrew Carnegie, er bygget i art deco-stil og har en imponerende indretning, der leder tankerne hen på USA's guldalder i 1920'erne.

Dette offentlige bibliotek er en del af en gruppe på omkring 2500 Carnegie-biblioteker, der blev bygget i det 19. og 20. århundrede. Ud over at være et sted, hvor man kan læse og studere, er Carnegie-biblioteket et eksempel på Carnegies arv og hans engagement i uddannelse og adgang til information for alle.

Book en privat rundvisning

Katedralen i Reims

Katedralen Notre-Dame de Reims, bedre kendt som katedralen i Reims eller Notre-Dame-katedralen, er en af de smukkeste katedraler i Frankrig. Selvom den ofte har stået i skyggen af sin parisiske søster, har den historisk værdi, da alle franske konger blev kronet her.

Interiøret er bemærkelsesværdigt for sin skibsbelysning og udsøgte glasmosaikvinduer fra det 13. århundrede. Det aksiale kapel har blå glasmalerier designet af Marc Chagall og storslåede skulpturer af engle med deres vinger udstrakt til at omslutte byen.

Besøg Notre-Dame-katedralen, en storslået bygning fra det 13. århundrede. Den er et af landets mest imponerende mesterværker i gotisk arkitektur og blev genopbygget på rekordtid efter ødelæggelsen af næsten 80% af byen under Første Verdenskrig. Det er også et vidnesbyrd om dygtigheden og talentet hos de håndværkere, der skabte det med indviklede udskæringer og betagende farvede glasvinduer, der vil tage pusten fra dig.

La Place royale

Place Royale| ©ritsch48
Place Royale| ©ritsch48

Place Royale blev bygget i 1757 til ære for Louis XV, som det fremgår af det centrale monument, der blev skabt af Jean-Baptiste Pigalle i 1765. Pladsen har en typisk arkitektur fra det 18. århundrede med arkader og tage med vandrette balustrader.

I baggrunden ses frontonen på det tidligere Hôtel des Fermes, som nu er sæde for amtsrådet, og som henviser til Reims' kommercielle aktiviteter. Det er hurtigt at komme igennem dette punkt, men monumentet er umagen værd.

Kryptoportikus

Cryptoporticus, der ligger i det hellige område af forummet, er omgivet af en monumental, halvt underjordisk søjlegang. Efter arkæologiske undersøgelser af bygningens buede lersten mener forskere, at dette monument stammer fra det 1. århundrede e.Kr.

Den præcise funktion er ukendt, men forskellige teorier peger på, at det kan have været et mødested, et debatsted, en promenade eller et overdækket marked i forbindelse med de nærliggende butikker. Det, man ved, er, at dens indgang indikerer en anden brug end den omkringliggende arkitektur, og dens højde på over 5 meter gør den til en imponerende struktur, der er værd at inkorporere i dine minder om din rejse til Reims.

Book en privat rundvisning

Musée-Hôtel Le Vergeur

Historien om Musée-Hôtel Le Vergeur går tilbage til det 13. århundrede, hvor der blev afholdt markeder i Forum. Resterne af det gallo-romerske forum kan stadig ses i dag. Hotellets to niveauer af hvælvede kældre indikerer, at det engang blev brugt til handel med stille vin fra Champagne.

I 1895 gav grev Werlé, præsident for huset Veuve Clicquot-Ponsardin, ejendommen til en af sine partnere, som restaurerede den store gotiske hal. Hotel le Vergeur tog derefter navnet Maison Champagne Couvert. Det blev senere hjem for fotografen Hugues Krafft og huser i dag en rig kunstsamling i sit museum.

Hôtel de ville i Reims

Hôtel de Ville, Reims| ©Ian
Hôtel de Ville, Reims| ©Ian

Næste stop er endnu et fotostop, denne gang ved Hôtel de ville de Reims. Det er et sted, der kombinerer historie, kultur og arkitektonisk skønhed. Siden opførelsen i 1499 har denne majestætiske bygning været sæde for kommunale institutioner og er stadig et vigtigt symbol på byen.

Med sit firkantede design og symmetriske fløje omslutter dette hotel en central gårdhave, hvor statuen af René de Saint-Marceaux, der repræsenterer vinstokken og champagneskummet, er placeret.

Boulingrin-distriktet

Det er tid til frokost, og på vej til næste stop passerer du gennem det smukke og trendy Boulingrin-kvarter, som er stedet for art deco, street art og gastronomiske eskapader.

Her kan du smage specialiteter som den orange ost, der produceres i Langres, eller den cremede Chaource, der minder om den populære Camembert, i en af gourmetbutikkerne. Desuden tilbyder charcuteriet Bruno Herbin, som er blandt de bedste i landet, den bedste Reims-skinke i regionen takket være en hemmelig kombination af provencalske urter. Og lad os ikke glemme de mange forskellige restauranter i det omkringliggende område. Tag dig god tid, og genoplad batterierne.

Porte de Mars

Porte de Mars i Reims er et imponerende historisk monument, som er et besøg værd. Med en bredde på 30 meter og en højde på mere end 12 meter er porten næsten intakt på trods af, at dens historie går tilbage til det 2. århundrede. Dens fire buer repræsenterer de fire indgange til byen Durocortorum, det gamle navn for Reims.

Derudover er buernes indre smukt dekoreret og har en figur af ulvehunnen, der ammer Roms to grundlæggere, Romulus og Remus. Omkring parken, hvor den ligger, er der andre interessante steder som Fontænen ved Hautes Promenades.

Det er det perfekte sted at slutte eftermiddagen, og det bedste af det hele er, at der også er et godt udvalg af terrasser og barer, hvor man kan spise middag og nyde en god champagne.

Dag 2: Vingårde og vinmarker i Epernay og Hautvillers

Vingård i Epernay| ©gasdub
Vingård i Epernay| ©gasdub

På rejsens anden dag foreslår jeg en af de bedste dagsture fra Reims til vingårdene i Epernay og Hautvillers.

I dette tilfælde vil stoppene variere afhængigt af operatørerne, men de har ofte nogle punkter til fælles: de varer mellem 7-8 timer, de dækker de mest berømte vingårde i området, de tilbyder en service med frokost og transfer inkluderet, og selvfølgelig vil du være i stand til at smage champagne, længe leve champagne! Højdepunkterne i hver landsby er:

Epernay

Uofficielt kendt som champagnens hovedstad takket være de mange champagnehuse og den misundelsesværdige beliggenhed syd for Montagne de Reims, eller Reims Regional Nature Park, er første stop Epernay, hvor duften af Chardonnay- og Pinot Noir-druer gennemsyrer atmosfæren.

Epernay er en af de tre hovedbyer i Champagne i det østlige Frankrig. Turen starter på Avenue de Champagne, et sted, der er opkaldt efter kældrene til de berømte champagnemærker som f.eks: Pol Roger, Boizel, Perrier Jouët og, selvfølgelig, Moët & Chandon. Det er i dette område, du skal smage champagne.

Ud over kældrene, en sti af vinmarker og stop i de såkaldte champagne-terroirs, finder du undervejs også flere monumenter dedikeret til den dyrebare væske samt munken, der revolutionerede champagneindustrien i det 17. århundrede, Dom Perignon, hvis historie du vil lære om.

Book champagneturen til Épernay og Hautvillers

Hautvillers

Hautvillers er den tidligere hovedstad i Champagne-regionen og et must for alle, der ønsker at lære mere om denne berømte drik. Her kan man opdage meget af champagnetraditionens historie omkring basilikaen Saint-Sindulphe, hvor Hautvillers-klosteret ligger, og hvor resterne af kældermesteren Dom Pérignon er stedt til hvile.

Der er også en række ikoniske steder og familieejede vingårde som Champagne Joseph Desruets.

Book Champagne-turen til Épernay og Hautvillers

Dag 3: Udforsk kældrene i den sydlige del af Reims og dens naturlige lunge

Champagne Park| ©jeremy.wanderscheid
Champagne Park| ©jeremy.wanderscheid

Med så meget at se og opleve på en enkelt dag er det ikke underligt, at Reims ofte omtales som "Kongernes by". Nu, hvor du har tilbragt en dag med vinturisme, er der stadig andre af byens monumenter og emblemer at se, denne gang på vej sydpå. For at sige farvel til Reims foreslår jeg en gåtur gennem 5 must-see seværdigheder i Reims.

Som altid er her et kort med de 3,4 kilometer af dagens rute.

Champagne-parken

Champagneparken er en naturlig lunge i Reims, som de lokale kalder deres dyrebare oase af ro.

Den ligger i hjertet af vinregionen Champagne og dækker et område på 8 hektar med adskillige vandrestier gennem vinmarkerne, picnicområder, en smuk botanisk have, en sø, monumenter og endda en hundepark. Det er et perfekt sted at nyde den naturlige skønhed i regionen.

Vranken Pommery Vingård

Champagne Vranken er en familiedrevet vingård, der ligger i den ikoniske Villa Demoiselle, et område af byen, der i sig selv er et mesterværk af Art Deco og Art Nouveau.

Vingården tilbyder guidede ture i de underjordiske kældre, hvor man kan lære om champagnefremstillingens hemmeligheder og smage på den. En unik oplevelse for elskere af det galliske emblem i en fantastisk historisk ramme.

Book dit besøg på vingården Vranken Pommery

Cave Taittinger

Cave Taittinger er en anden vingård, der er værd at besøge, fordi det er meget mere end en champagnekælder, det er en drømmedestination, der kombinerer historie, tradition og kunst. Den guidede tur i de imponerende underjordiske kældre er en oplevelse, der har transporteret besøgende til en anden tid og et andet sted, siden det 18. århundrede, hvor det åbnede sine døre som et besøgscenter.

Men historien om disse kældre går helt tilbage til det 4. århundrede, hvor man udvandt kridt. 900 år senere blev de til kældre for klosteret Saint-Nicaise, og senere blev der skabt kældre, krypter og hvælvinger til opbevaring af de champagnevine, som benediktinermunkene markedsførte. Den magiske atmosfære suppleres af smagningen af deres mest udsøgte champagner, og skønheden i byen Reims er baggrunden.

Book champagneturen på elcykel

Rundvisning på Veuve Clicquot Ponsardin

Veuve Clicquot Ponsardin| ©Nan Palmero
Veuve Clicquot Ponsardin| ©Nan Palmero

Et besøg hos Veuve Clicquot Ponsardin er en uforglemmelig oplevelse i champagnens verden. Denne vingård med mere end 200 års historie tilbyder guidede ture i sine underjordiske kældre, hvor du kan opdage champagnefremstillingsprocessen og dens historiske arv.

Smagningen af deres mest eksklusive champagner, inklusive den berømte Yellow Label, er besøgets højdepunkt. Derudover er deres engagement i bæredygtighed og innovation eksemplarisk. Et must, når man besøger verdens champagnehovedstad.

Butte Saint-Nicaise Park

Før du tager videre til næste stop, kan du spise frokost, men for at være ærlig, så omfatter vinsmagninger ofte delikatesse, især den berømte Reims-skinke, samt den berømte ost med appelsinskal, så du vil sikkert bare trænge til noget let.

Der er muligheder som Le Jardin Restaurant med retter for enhver smag. Benyt lejligheden til at prøve de berømte "Biscuits Roses", før du går ind i Parc de la Buttle Saint-Nicaise, en historisk og naturlig skat, der tilbyder en spektakulær udsigt over Reims og dens vinmarker. Oplev den rige historie om denne middelalderlige befæstning.

Dens historie er tæt forbundet med byens motto "Gud på vagt". På den første dag af din 3-dages rejse besøgte du det nordlige fort, "La Porte de Mars", nu tager du afsked med byen med det sydlige punkt af de 4 monumenter, der udgør bæltet af forter i Reims siden 1870, Parc de la Butte Saint-Nicaise.

Book en udflugt til vinkældrene Moët & Chandon og Taittinger