10 ting at gøre i Dublin om vinteren

Vinteren i Dublin er ikke så barsk, som den måske ser ud. Det er et perfekt tidspunkt at nyde de mange aktiviteter og planer, der er unikke for vintermånederne i den irske hovedstad.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutters læst

10 ting at gøre i Dublin om vinteren

Dublin om vinteren | ©Kely McClung

Vinteren i Dublin er ikke så barsk, som den måske ser ud, og i disse måneder er der visse særlige forhold, der gør det til et interessant tidspunkt at besøge byen på. I dette indlæg vil jeg give dig 10 argumenter med 10 ting, du kan se og gøre i Dublin, som vil få dig til at indse, at det er værd at besøge Dublin om vinteren.

Irske pubber bliver det perfekte tilflugtssted fra kulden, og der er et stort udvalg af festivaler og aktiviteter, som kun finder sted i vintermånederne. Alt dette med den ekstra bonus, at det er lavsæson for turister, priserne er lavere, og byen er meget roligere. Her er de bedste ting at lave i Dublin om vinteren.

1. Irsk morgenmad er den bedste måde at varme op på.

Irsk morgenmad| ©Jesse
Irsk morgenmad| ©Jesse

Det irske køkken er meget fokuseret på solide , varme retter til at bekæmpe det kolde vejr, og det er altid en god plan at booke en madtur. Det bedste, man kan gøre på en vinterdag i Dublin, er at starte dagen med en typisk irsk morgenmad.

Ingredienserne i denne morgenmad er bacon, spejlæg, tomater, stegte svampe, bønner med tomatsauce, toast og pølser. En unik og uundværlig irsk vinterspiseoplevelse.

Den ledsages normalt af en irsk kaffe. Det er ikke nogen almindelig kaffe, da det er en blanding af irsk whisky, sukker og kaffe toppet med fløde, specielt designet til at bekæmpe kulden. De fleste caféer og restauranter i byen serverer denne perfekte ret til at starte en dag i Dublin om vinteren.

Book en madtur i Dublin

2. Besøg Dublins destillerier og Guinness Storehouse

Inde i Guinness Storehouse| ©Aapo Haapanen
Inde i Guinness Storehouse| ©Aapo Haapanen

Det kan anbefales at besøge Dublins destillerier og Guinness Storehouse hele året rundt, men især om vinteren. For det første fordi det er en god måde at holde kulden ude på, og for det andet fordi irsk whisky og øl, i deres rette mål, er ideelle til at varme sig på.

Atbooke et besøg på Jameson-destilleriet er en glimrende måde at få varmen på, for ikke alene får du en rundvisning i faciliteterne, men du får også mulighed for at smage deres produkter.

Guinness Storehouse tilbyder en meget interessant oplevelse med en rundvisning i Guinness Storehouse, hvor du lærer om brandets historie og brygningsprocessen, toppet med en Guinness-smagning i Gravity-baren med panoramaudsigt over byen.

Book din rundvisning i Guinness Storehouse

3. Det bedste vinterrefugium: Temple Bar Pubs

Oliver St. John Gogarty| ©Chema S
Oliver St. John Gogarty| ©Chema S

Efter en vinterdag i Dublin er det bedste, du kan gøre for at komme ud af kulden, at besøge byens legendariske irske pubber. Deres atmosfære, musik og drinks vil helt sikkert tryllebinde dig og få dig til at glemme alt om kulde og fugt. Pubberne er også gode steder at smage på det lokale køkken.

Hvis du vil vide, hvilke pubber der er de bedste i Dublin, skal du bare klikke på dette link, hvor du finder de 10 bedste pubber i Dublin. De fleste af dem ligger i Temple Bar-området.

Book din pubcrawl i Dublin

4. Nyd irsk musik på Tradfest

St Patrick's Katedral| ©Diliff
St Patrick's Katedral| ©Diliff

Tradfest er den traditionelle irske musikfestival par excellence. Den finder sted hvert år i slutningen af januar og forvandler Dublins gader til en gigantisk koncertsal.

På festivaldagene fyldes pubberne med koncerter med irsk folkemusik og traditionel musik, gaderne fyldes med gademusikanter, og selv steder som St. Patrick's Cathedral og Trinity College****er vært for forestillinger.

Irlands og Dublins historie er tæt forbundet med musik, så Tradfest-festivalen eller at overvære en traditionel musik- og danseforestilling er en unik mulighed for at lære byen at kende gennem et af kendetegnene ved landets kultur.

Book en billet til et musikshow

5. Jul og Boxing Day i Dublin

Svømning i det kolde vand i Forty Foot| ©Alonso
Svømning i det kolde vand i Forty Foot| ©Alonso

Julen er Dublins vigtigste vinterfestival. I den irske hovedstad opleves den med særlig glæde, og der er en bred vifte af aktiviteter, som er unikke for denne tid på året. Ud over de typiske julemarkeder eller julelysene, som tiltrækker tusindvis af besøgende, og som du kan nyde på en guidet tur rundt i Dublin, er der andre særlige attraktioner og aktiviteter.

En af de største traditioner i forbindelse med julen i Dublin er at fejre julemandens ankomst med en dukkert i det kolde vand i Forty Foot, Guillamene Cove eller saltvandsbassinet i Portnahapple i Portstewart.

Men hvis man ikke er til koldt vand, kan man også fejre Boxing Day den 26. december. På denne særlige dag afholdes der velgørenhedsarrangementer og markeder for at hjælpe de mindre heldige. Det er noget af en oplevelse at opleve julen, som de gør det i Dublin.

Book en guidet tur i Dublin

6. Fakler til at byde det nye år velkommen

Fakkeloptog| ©Edmund Gall
Fakkeloptog| ©Edmund Gall

Nytårsaften i Dublin fortjener en særlig omtale, da den irske hovedstad fejrer starten på det nye år med en tredages festival.

Det omfatter New Year's Eve Procession of Light, et fakkeloptog, der ender ved Dublin Castle, Liffey Lights Midnight Moment, et lysshow over himlen, og flere andre festligheder, der er unikke for disse dage.

Kultur og kunst er også i centrum i årets sidste dage, og gennem Love Dublin-programmet er der særlige ture og udstillinger. Der er også Discovery Trail, som giver turister mulighed for at se de 20 største turistattraktioner på en særlig tur. Som du kan se, kan Dublin godt lide at sige farvel til året med stil.

Book en guidet tur på Dublin Castle

7. Vinterudsalg i Grafton Street

Grafton Street| ©Donaldytong
Grafton Street| ©Donaldytong

Vinteren er præget af årets største udsalgsperioder. Black Friday i slutningen af november eller juleudsalget og udsalget efter jul opfordrer både lokale og turister til at tage en tur rundt i butikkerne. I Dublin bliver Grafton Street centrum for shopping om vinteren.

Denne gågade, der ligger lige i centrum, er Dublins hovedfærdselsåre og hjemsted for de bedste butikker med de bedste mærker og alle slags virksomheder. Shopping på Grafton Street er en favoritaktivitet for dublinere og en meget attraktiv mulighed for dem, der rejser til byen om vinteren.

Book en guidet tur i Dublin

8. Natur og vinter er ikke uforenelige størrelser

Vinter i Dublin| ©Giuseppe Milo
Vinter i Dublin| ©Giuseppe Milo

Noget af det mest karakteristiske ved Irland er de grønne og smukke landskaber. I området omkring Dublin kan du også nyde dem, og det er ikke kun, fordi det er vinter, at det er en dårlig ting.

Da vinteren er mindre regnfuld end andre årstider, og der er mere grønt, er det faktisk et godt tidspunkt at nyde naturen på. Alt, hvad du behøver, er en god frakke.

I nærheden af Dublin er der mange vandrestier i de nærliggende bjerge og parker som Phoenix, der er hjemsted for hjorte og er den største bypark i Europa. Fra Dublin er det også muligt at booke dagsture for at besøge spektakulær natur som Cliffs of Moher nær Galway.

Book en dagstur til Cliffs of Moher fra Dublin

9. Museer og steder, hvor man kan søge ly for kulden

Mindesmærke for hungersnøden| ©Andy Hay
Mindesmærke for hungersnøden| ©Andy Hay

Der er dage, hvor kampen mod kulde og regn er hårdere og sværere. På de dage er det bedst at søge ly for seværdighederne under tag.

Bortset fra destillerierne og Guinness Storehouse er nogle af Dublins bedste seværdigheder:

  • Historiske Kilmainham Gaol, Europas største nedlagte fængsel.
  • Trinity College, et af de mest prestigefyldte universiteter i Europa og et af de smukkeste biblioteker, du kan se.

Byens museer kan også varmt anbefales til denne mission. National Museum of Archaeology, Museum of Decorative Arts and History eller Museum of Modern Art er nogle eksempler på, hvad du kan finde i Dublin. Mange af dem har også gratis adgang eller er inkluderet i det altid anbefalede Dublin All-Inclusive Pass - bookforhånd og bare rolig!

Køb dit Dublin All-Inclusive Pass

10. Winter is Coming: Game of Thrones-tur fra Dublin

Ward Castle, kendt som Winterfell| ©Blair-39
Ward Castle, kendt som Winterfell| ©Blair-39

Irlands landskaber dannede baggrund for en stor del af den berømte Game of Thrones-serie. Selvom serien ikke blev optaget i Dublin, er byen udgangspunktet for en række ture til de landskaber og scenerier, der optræder i Game of Thrones-serien.

Landskaber som Tollymore Forest Park, hvor soldaterne fra Night's Watch hviler, Inch Abbey, hvor flere afsnit af den første sæson blev filmet, og Ward's Castle, der fungerer som overvintringssted.

Disse og andre scenerier kan besøges på en rundrejse fra Dublin samme dag - hvilken bedre måde at opleve vinteren på, end som den var i den store Game of Thrones-saga?

Temperaturer i Dublin om vinteren

Dublin Street om vinteren| ©William Murphy
Dublin Street om vinteren| ©William Murphy

Vinteren i Dublin er mildere, end den geografiske placering måske antyder. Fra december til februar ligger gennemsnitstemperaturen på 2-8 grader celsius, og frost og kraftigt snefald er sjældne. Den største ulempe er luftfugtigheden, som gør vindafkølingen meget koldere, end termometrene antyder.

På plussiden er vintermånederne meget mindre regnfulde end sommeren og andre årstider. Som du kan se, er Dublins vinter meget mildere, end du måske tror.

Turisttal og priser i Dublin om vinteren

Mennesker i Dublin om vinteren| ©William Murphy
Mennesker i Dublin om vinteren| ©William Murphy

Koldt vejr er altid en barriere for at rejse for mange mennesker. I Dublin er dette mærkbart, og vintermånederne er de måneder med færrest turister. Med undtagelse af juletiden, som er en særlig spændende tid i Irlands hovedstad.

Det lave antal turister betyder, at der ikke er lange kø er ved turiststederne, og efterspørgslen på hoteller og deres priser er lavere.

Om vinteren, i julen, er situationen omvendt, og hotelpriserne og belægningsprocenten stiger en smule, selvom de ikke når op på de tal, der opnås om sommeren.

Hvad skal man pakke til et vinterbesøg i Dublin?

Pakning af din bagage| ©Surface
Pakning af din bagage| ©Surface

Det kolde vejr vil være den vigtigste faktor, når du skal pakke din bagage til din rejse til Dublin. De vigtigste ting, du bør pakke i din kuffert, er:

  • En god frakke er den bedste allierede i den irske vinter. Med godt foder og frem for alt vandtæt materiale.
  • Ud over vintertøj er tilbehør som hue, halstørklæde eller handsker et must, da de er gode redskaber mod fugten.
  • Selv om vintermånederne ikke er de vådeste, er en paraply eller en mackintosh et must i din kuffert.
  • Et par gode, vandtætte og behagelige sko kan også varmt anbefales, da du kommer til at gå meget i byen.