14 ting at gøre i Dublin i julen

Find ud af, hvad du kan lave i Dublin på den mest magiske tid på året: Julen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutters læst

14 ting at gøre i Dublin i julen

Jul i Dublin | ©William Murphy

Der er altid masser at se og lave i Dublin, men ved juletid er attraktionerne endnu flere. Det er rigtigt, at vejret ikke er det bedst tænkelige, men jeg kan forsikre dig om, at du vil glemme alt om temperaturerne under dit besøg.

I juletiden har de nordeuropæiske byer en særlig charme. I Dublin er decemberfestlighederne særligt intense, og gaderne er fyldt med lys. Julestemningen er også levende på pubberne, som er forvandlet til filmlokationer.

1. Beundre julelysene

Dublins vinterlys| ©CarolinaD
Dublins vinterlys| ©CarolinaD

Hvis du besøger Dublin i november, kan du opleve julebelysningen blive tændt. Frem til begyndelsen af januar er byen klædt i lys, og dens monumenter og bygninger er forvandlet til en palet af farver.

Byrådet arrangerer byrundture, hvor man kan nyde synet. Dublin Winter Lights er miljøvenlig: Der bruges mere end 150.000 energibesparende LED'er og ingen dieselgeneratorer.

Ruterne berører broer (Millennium Bridge og Beckett Bridge), havnen (Capital Dock), regeringsbygninger (Mansion House, City Hall og Custom House), pladser (Barnardo Square og Merrion Square), det berømte Trinity College og andre Dublin-bygninger. For mere information anbefaler jeg, at du tager et kig på den officielle Dublin City Council hjemmeside.

Book en guidet tur i Dublin

2. Oplev Dublins jul fra en bus

Byens lys|©Cityswift
Byens lys|©Cityswift

Kan du forestille dig at lære byen at kende på en behagelig måde og flygte fra julekulden, mens du nyder en te- og snacksmagning? Det kan lade sig gøre, for du kan booke en klassisk bustur i Dublin med te.

Denne oplevelse varer ca. 1,5 time og inkluderer kommentarer, så du ikke går glip af nogen af byens seværdigheder, monumenter og historie: Guinness Brewery, St Patrick's Cathedral, Trinity College, O'Connell Street, Phoenix Park, Merrion Square eller St Stephens Green. Du vil også blive forbløffet over alle de lys og dekorationer, der er typiske for denne tid af året.

En original måde at komme rundt i byen på og fordybe sig i en af dens traditioner: te-tid.

Book en klassisk te-bustur i Dublin

3. Bliv blændet af et danseshow

Jul i byen|©ken Dowdall
Jul i byen|©ken Dowdall

Har du lyst til at nyde en irsk aften ude? Så anbefaler jeg, at du booker et traditionelt danseshow, og julen er et ideelt tidspunkt at gøre det på grund af den festlige atmosfære, der præger denne tid af året. Du vil opdage de traditionelle irske danse såvel som de oprindelige instrumenter (Bodhran, Uilleann pipes, Harpe...). Og hvis du har lyst, kan du danse med.

Men jeg må indrømme, at jeg elsker denne plan, fordi du også har mulighed for at nyde en traditionel irsk middag med typiske retter som Guinness-stuvning eller chokoladekage med Baileys.

Showet, der varer ca. 3 timer, finder sted i et typisk hus i georgiansk stil fra det 18. århundrede, så du vil også blive opslugt af den lokale arkitektur.

Book en traditionel danseforestilling

4. Fejr julen med en gastronomisk smagning

Smagning af mad|©zoemack
Smagning af mad|©zoemack

En anden god måde at fejre jul på er med en madtur i Dublin, en oplevelse, der vil gøre dig til en irsk madkender.

I hverken mere eller mindre end 3 timer besøger du typiske madbutikker og restauranter med en professionel lokal guide og smager på de mest typiske produkter og retter i landet.

Desuden har denne aktivitet en ekstra bonus: Den er designet til små grupper, så I kan få mest muligt ud af den. Så hvis du er på udkig efter en personlig plan, så er den her!

Book en gastronomisk tur i Dublin

5. Oplev Belfast og Giant's Causeway

Giant's Causeway|©Sylvi
Giant's Causeway|©Sylvi

Julen er også et godt tidspunkt at tage en tur til Belfast og Giant's Causeway. Sammen med en rejseleder udforsker du to af Irlands mest populære destinationer.

Den 12 timer lange tur fører dig til et af de smukkeste kystlandskaber i verden, en af verdens smukkeste naturparker, der består af 40.000 basaltsøjler. Og selvfølgelig vil du på din tur rundt i Belfast opdage byens vigtigste monumenter som fredsmuren, der adskilte de katolske og protestantiske kvarterer, og Titanic-museet, hvor du vil lære om det legendariske skibs historie.

Og som du kan forestille dig, foregår transporten i en bus med aircondition, så du kan undslippe den kulde, der kendetegner Irland ved juletid.

Book en tur til Belfast

6. Varm op med en Hot Toddy

Hot Toddy| ©Theo Crazzolara
Hot Toddy| ©Theo Crazzolara

Hot Toddy er en vinterdrik og et husråd mod influenza. Hvis du rejser om vinteren, vil du se tusindvis af irere strømme til pubberne for at nyde denne blanding af whisky, honning, kanel, stjerneanis og citronskal.

Du kan finde en Hot Toddy næsten overalt i Dublin, men nogle pubber laver den til perfektion:

 • The Stag's Head. En smal passage skjuler en klassiker i den irske hovedstad. Interiøret i træ skaber en hyggelig atmosfære med farvede glasvinduer, krystallysekroner og trætønder (Dame Court 1).
 • Kehoes, pubben, hvor tiden ser ud til at have stået stille. Den har bevaret mahognimøblerne og reklameskiltene fra fordums tid (9 South Ann Street).
 • The Bank Bar and Restaurant, en af byens mest finurlige pubber. Bygningen blev tegnet af William Henry Lynn - en berømt victoriansk arkitekt - og husede engang en bank. Den ligger i gåafstand fra Molly Malone-statuen (College Green 20/22).
 • L. Mulligan Grocer. Den ligger uden for alfarvej i et område, som der vil blive talt meget om i fremtiden. Ud over en Hot Toddy kan du her nyde en god lokal øl. Prøv en pint Bay Ale (en Galway red ale) eller Boom, en IPA med noter af litchi, kiwi, mango og karamel (Stoneybatter 18).
 • Mary's Bar & Hardware, en pub med forbindelse til uafhængighedskampen. I begyndelsen af forrige århundrede holdt den revolutionære leder Michael Collins møder på Wicklow Hotel på netop denne adresse (8 Wicklow Street).

Book en pubcrawl i Dublin

7. Tag på en pubcrawl-tur til jul

Hul i væggen-eksteriør| ©Noreen S
Hul i væggen-eksteriør| ©Noreen S

Dublin er pubbernes hjemby. Det våde og blæsende vejr er en god undskyldning for en pint Guinness, men der er endnu flere grunde til at nyde den berømte stout. Utvivlsomt en af de bedste ting at se og gøre i Dublin

I årets sidste måned skifter mange pubber udseende og pynter op med typiske juledekorationer.

 • Hole in the wall, "den mest julede pub i Dublin". Du kan genkende den på det berømte julemandsudråb - "Ho, ho, ho" - på facaden. Ligger i nærheden af Phoenix Park (345/347 Blackhorse Avenue).
 • The Ginger Man, Dublins mest besynderlige julelys. Meget populær blandt studerende på grund af nærheden til Trinity College og nogle kollegier. Varm op med en Guinness-tærte (39/40 Fenian Street).
 • Sinnotts. Det huser en samling af originale billeder og tryk af kunstnere som James Joyce, Yeats og Oscar Wilde. I juletiden lyser træer, stjerner og andre dekorationer stedet op (South King Street).
 • The Dawson Lounge, den mindste bar i byen. Lad dig ikke narre af den nøgterne facade, det indre skjuler en ubestridelig julefantasi (Dawson Street 25).
 • Strawberry Hall, en anden klassiker i Dublin. Lige over for pubben finder du en foodtruck, der serverer træfyret pizza (Lower Road, Astagob).

Book en pubcrawl rundt i Dublin

8. Se den levende julekrybbe i Trinity Cathedral

Katedralen i Christ Church|©Giovanni
Katedralen i Christ Church|©Giovanni

I dagene op til jul opføres der traditionelt et levende krybbespil i Christ Church Cathedral. Skuespillere genopfører krybbespillet med hjælp fra et par æsler.

Denne aktivitet finder sted om eftermiddagen - fra17:30 til 19:30 - og hvis du vil deltage, skal du booke på forhånd. For at gøre det, anbefaler jeg, at du besøger kirkens hjemmeside.

9. Forkæl dig selv med en eftermiddag i teatrets tegn

Olympia-teatret| ©William Murphy
Olympia-teatret| ©William Murphy

Kender du julepantomimerne? Hvis du ikke ved det, er det en typisk irsk skik, der består af en tilpasning af klassiske fortællinger eller historier. I modsætning til traditionelle shows involverer det publikums deltagelse og inkluderer sange, danse og vittigheder. Kort sagt er en pantomime eller panto en musikalsk komedie designet til familieunderholdning.

I Dublin kan du se dem på The Gaiety, et teater i victoriansk stil, der åbnede i 1871 (South King Street). Du kan også nyde showet på The Olympia Theatre (72 Dame Street), Liberty Hall Theatre (1 Eden Quay) eller The National Concert Hall (Earlsfort Terrace).

Pantomimer er meget populære i juletiden, og jeg anbefaler, at du bestiller billetter på forhånd.

10. Test dine skøjtefærdigheder

Dublins skøjtebane| ©Fingal County Council
Dublins skøjtebane| ©Fingal County Council

På trods af sin nordeuropæiske beliggenhed har Dublin og skøjteløb aldrig haft et tæt forhold. Heldigvis er disciplinen blevet mere og mere populær i de senere år, og frosne skøjtebaner er begyndt at dukke op i den irske hovedstad.

Her er en liste over de skøjtebaner, der er åbne fra slutningen af november til begyndelsen af januar:

 • Blanchardstown Centre, et indkøbscenter med over 150 butikker og et væld af barer og restauranter. Det ligger i udkanten af Dublin og kan nemt nås med bus (linje 17A, 37, 39, 39A, 76A, 220, 236, 238, 239 og 270). Den har en stor hovedbane og en mindre, separat bane med sjove pingvinformede skøjtehjælpemidler- perfekt til de små at lære på!
 • Swords on Ice, vinterbanen i den nordlige del af byen. Igen ligger den tæt på et indkøbscenter: Swords Pavilions Shopping Centre (Malahide Rd, Swords Demesne). Børn under 12 år betaler ca. 14 euro, mens voksne skal betale ca. 17 euro. Der findes også særlige familiepriser.
 • South Dublin On Ice, banen ved foden af Tallagh Stadium. Banen måler omkring 600 m2 og er åben for alle fra nybegyndere til eksperter. Det er lidt langt fra centrum, men Dublins sporvognsnet "Luas" (det irske ord for "hastighed") stopper tæt på fodboldområdet. Bare tag den røde linje og stå af ved Tallaght - The Square (Whitestown Way, Oldbawn).
 • Dundrum on Ice, 500 kvadratmeter is med gelændere på siderne til nybegyndere (Dundrum Town Centre, Sandyford Road).

11. Kig forbi den 26. december på væddeløbsbanen

Hestevæddeløb| ©Amanda Slater
Hestevæddeløb| ©Amanda Slater

Stephens Day er hestenes skytshelgen, og der afholdes en række væddeløb samme dag. Det er en juleklassiker og værd at se for at opleve noget typisk.

De væddeløb, der ligger tættest på Dublin, finder sted i Leopardstown, et ridecenter cirka 15 kilometer fra byens centrum. Væddeløbene løber normalt over fire dage fra den 26. december.

Hvis du ikke har en bil, behøver du ikke at bekymre dig om noget. Det lokale letbanenetværk (LUAS) forbinder Dublins gamle bydel med Leopardstown. For at komme dertil skal du blot tage LUAS til Central Park og derefter gå i ca. 15 minutter. På løbsdage tilbyder væddeløbsbanen en gratis shuttle-service fra LUAS-stoppestedet til indgangsporten.

12. Mød julemanden

Mød julemanden| ©T Dale Bagwell
Mød julemanden| ©T Dale Bagwell

Hvis du rejser til Dublin med børn, kan du give dem en særlig oplevelse: et møde med julemanden. Vintage Tea Trips arrangerer aktiviteter for de små, som afsluttes med en julegodte.

Bagefter kan man nyde en kop te i deres dobbeltdækkerbus. Den varme drik suppleres med scones, sandwiches, kager og salte snacks.

13. Prøv julebuddingen

Julebudding| ©Stuart Caie
Julebudding| ©Stuart Caie

Hvert land har sin egen typiske opskrift til højtiden, og Irland er ikke anderledes. På øen spiser man Christmas pudding, en svampet kage med tørret og kandiseret frugt og citrusskal, hver 25. december.

Den er som regel smagt til med kanel, brandy eller andre likører for at opnå den rette fugtighed. I modsætning til den amerikanske pudding er det irske modstykke en kage og ikke en creme.

Den første omtale af denne dessert går tilbage til det 14. århundrede, og dengang bestod den af en slags grødlignende grød - slet ikke som nutidens opskrift! Ifølge folkloren er nogle af ingredienserne knyttet til den kristne tradition: Brandyen er et symbol på Kristi lidelseshistorie, mens kristtornkvisten, der bruges i dekorationen, er et nik til Jesu tornekrone.

I den irske hovedstad kan man finde julebudding på forskellige restauranter og bagerier. Men hvis du vil ramme plet, skal du prøve kreationerne fra Scéal Bakery, et bageri i gåafstand fra St Patrick's Cathedral og Teeling whiskey-destilleriet (Fumbally Lane, Merchants Quay).

14. Shop de nyeste gaver på Grafton Street

Grafton Street| ©Donaldytong
Grafton Street| ©Donaldytong

Irlands vigtigste shoppinggade og et must for ethvert modeoffer. Du kan kigge forbi River Island (dame-, herre- og børnetøj), Disney, Life Style Sports (sportstøj), Brown Thomas (kosmetik, sko, tøj og sengetøj), Weir & Son's (historiske Dublin-smykker) og Kilkenny Shop (kunst og kunsthåndværk).

Andre shoppingmuligheder omfatter George's Street Arcade (South Great George's Street), Dundrum Shopping Centre (Sandyford Road) og Hodges Figgis (56/58 Dawson Street).