10 Ting At Lave I Catania Med Børn

Catania er et eventyrligt sted for de små. Der er masser af interessante steder og sjove aktiviteter for dem i byen, som jeg vil forklare nedenfor.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minutters læst

10 Ting At Lave I Catania Med Børn

Catania | ©Metro Centric

Klatre op ad en aktiv vulkan, sejle, mens du lytter til fantastiske historier, gå en tur gennem historien eller nyde et underholdende dukketeater. Det er bare nogle af de oplevelser, du kan få i Catania med de små. Men der er mange andre, der vil gøre dit ophold i byen uforglemmeligt.

Her er nogle af de bedste ting at lave i Catania, hvis du rejser med børn. Men jeg siger dig med det samme, at det kan være lidt trættende, så du bliver nødt til at komme til kræfter med en god is. En god plan, synes du ikke?

1. Bestigning af vulkanen Etna

Etna-bjerget| ©Paul OLIVIER
Etna-bjerget| ©Paul OLIVIER

Etna er hovedpersonen i Catanias landskab. At bestige denne enorme vulkan er et eventyr for børn. Desuden er der mange måder at lære den at kende på. Hvis de er små, er der meget tilgængelige stier, der fører til Silvestri-kraterne fra Sapienza Refuge, der ligger i 1.900 meters højde.

Men hvis der er noget, der begejstrer børn, er det at tage Etna-svævebanen op. Derfra kan man i 4x4-køretøjer komme næsten helt op på toppen af vulkanen. Derudover er der dagsture til Etna, der er specielt designet til at underholde og lære de små.

Forresten kan Etna bestiges på alle tider af året, så du kan inkludere det i dine planer om at nyde Catania i julen eller om vinteren. Selvom det er den højeste aktive vulkan i Europa, er det kun forbudt at bestige toppen under særlige forhold, f.eks. når der er risiko på grund af vulkanens aktivitet.

Du har også mulighed for at opdage Etna på en anden måde: med tog. Circumetnea er en historisk jernbane, der kører rundt om bjerget og passerer gennem spektakulære landsbyer og landskaber. Det er en fantastisk måde at opdage denne naturskat på med familien og få en uforglemmelig rejse, især hvis man rejser med helt små børn.

Book en dagstur til Etna fra Catania

Hvis du stadig har lidt energi tilbage, kan du besøge Alcantara-kløfterne

Du kan vælge mellem en dagstur til Etna fra Catania eller en halvdagstur. Men hvis du virkelig vil opleve et fuldt eventyr, er mit råd at afslutte det med et besøg i Alcantara-kløfterne. Du kan gøre det på samme dag.

Det er et naturområde, hvor vand har eroderet den vulkanske klippe og skabt en kløft af enorm skønhed. Og det bedste af det hele er, at man i Alcántara-kløfterne kan tage en dukkert og endda rafte.

Book en udflugt til Taormina og Etna

2. Besøg Catanias kyst med båd

Med båd| ©Luigi Strano
Med båd| ©Luigi Strano

Sejlads er en sjov aktivitet for både børn og voksne. Desuden har Catanias kyst masser af overraskelser, som de små sejlere kan nyde og lære masser af nye og interessante ting om. Det første, der vil fange deres opmærksomhed, er den enorme silhuet af Etna.

Mens de kigger på den, vil kaptajnen helt sikkert fortælle dem historier og legender, som de aldrig vil glemme. De gamle grækere, som kom hertil for mange århundreder siden, troede, at vulkanen var hjemsted for ildguden Hefaistos, og at han inde i den arbejdede sammen med kæmper og fantastiske enøjede væsener, kykloperne.

Det er netop disse væsener, der har givet navn til en kyststrækning, som en anden mytologisk figur, Odysseus, rejste langs. Her vil du se enorme vulkanske klippeformationer. Det vil være en god undskyldning for at give de små nogle geologilektioner.

Sejlturen langs kysten er af alle disse grunde en af de bedste udflugter fra Catania med børn. De kan også lære nogle sejlerfærdigheder og, hvis vejret tillader det, endda tage en dukkert i Det Ioniske Hav.

3. Opdag Ursino-slottets hemmeligheder

Ursino-slottet| ©Serguei
Ursino-slottet| ©Serguei

Hvis der er noget, der begejstrer de små, så er det at besøge slotte, gå langs brystværn og vove sig ned ad korridorer og vindeltrapper. Catania har en helt særlig fæstning: Ursino-slottet. Det er en imponerende konstruktion med otte århundreders historie og hovedperson i utallige interessante begivenheder.

Dets mest besynderlige aspekt har at gøre med dets placering. I dag ligger den langt fra havet, men i sin storhedstid havde denne bygning udsigt over havet fra en klippe. Jordskælv og vulkanudbrud ændrede områdets fysiognomi, men slottet formåede at blive stående på trods af fjender og naturens kræfter.

Inde i slottet kan børn lære mange flere interessante ting og nærme sig Catanias historie på en didaktisk måde. I dag huser bygningen Civic Museum, som udstiller en interessant samling af genstande af stor arkæologisk værdi.

Interessante fakta

 • Åbningstiderfor Civic Museum Ursino Castle: fra mandag til søndag fra 9:00 til 19:00.
 • Entré: omkring 6 euro for almindelig entré og 3 euro for reduceret entré. Børn under 10 år har gratis adgang.

Det perfekte supplement: et besøg i det græske og romerske Catania

Hvis du har lyst til at fordybe dig i en levende arkæologisk lektion, er mit råd at fuldende den historiske tur ved også at besøge det romerske teater i Catania og det termiske kompleks Terme della Rotonda.

Og hvis du har planer om to dage i Catania, må du ikke gå glip af en udflugt til templernes dal og den romerske villa Casale. Det er en sjov måde for børn at lære om oldtidens historie på.

4. Oplev dukkerne på Museo e Teatro dei Pupi Fratelli Napoli

Dukker på museet| ©Luigi Strano
Dukker på museet| ©Luigi Strano

"Pupi", dukkerne, er en del af øens essens. Faktisk er det sicilianske dukketeater en del af menneskehedens immaterielle kulturarv, og hvilket barn elsker ikke disse bevægelige dukker, der fortæller så sjove historier!

At besøge Fratelli Napoli er det tætteste, man kommer på at tage på en rejse, hvor hovedpersonerne fortæller fantastiske historier og utrolige eventyr. Men det er også et sted, der fortæller historien om en familie, der har viet krop og sjæl til dukker i mere end et århundrede.

Hver udstillet dukke har sin egen historie. Og for at gøre besøget endnu mere hyggeligt, er det muligt at komme ind i værkstedet, hvor dukkerne stadig bliver skabt på en helt håndlavet måde. Det er selvfølgelig nødvendigt at booke besøget i forvejen.

Bagefter anbefaler jeg, at du fuldender oplevelsen på den eneste mulige måde: ved at overvære et dukketeater. Børnene vil have det sjovt, og de voksne vil vende tilbage til deres barndom. I Catania er der forskellige teatre, hvor man kan nyde dukketeater, såsom Teatro Machiaveli eller Teatro Zigzag.

5. Læring på det zoologiske museum på universitetet i Catania

Museum for zoologi| ©Vladislav Litvinov
Museum for zoologi| ©Vladislav Litvinov

En af de mest underholdende ting at lave med børn i Catania er at besøge det zoologiske museum og sommerfuglehuset. Tiden vil flyve af sted, mens du går gennem rummene, som er meget forskellige fra andre naturvidenskabelige museer. Årsagen? Fordi dyrene ikke er udstillet i glasmontrer, men du kan komme helt tæt på dem.

Museet huser en fantastisk samling af dyrearter, der har deres levested i Middelhavet og dets omgivelser. Men det udstiller også eksemplarer af eksotiske dyr fra fjerne lande, fra afrikanske elefanter og zebraer til kænguruer, slanger og unikke fugle.

Museet har også en enorm samling af insekter. Men hvis der er nogen store hovedpersoner, er det sommerfuglene. Her finder du en moderne sommerfuglefarm, hvor du kan se storslåede levende eksemplarer. Der er endda en rugekasse, hvor børn kan lære om disse smukke insekters livscyklus.

Nyttige oplysninger

 • Zoologisk Museums åbningstider: Mandag til fredag fra kl. 9.00 til 13.00 og tirsdage og torsdage fra kl. 15.00 til 17.00.
 • Pris: Der er gratis adgang.

6. Tilbring lidt tid med at slappe af med en is eller en granita

Granita i Catania| ©Francesco Pappalardo
Granita i Catania| ©Francesco Pappalardo

Uanset dato. En af de ting, du ikke må gå glip af i Catania, og slet ikke, hvis du rejser med børn, er dens . Det er sandt, at de er berømte i Italien, men dem fra Sicilien er specielle og er en del af essensen. At prøve dem er den perfekte undskyldning for at gøre et kort stop på ethvert besøg i byen og genoplade batterierne.

De is, du kan prøve i Catania, har en meget cremet konsistens og en smag, som både unge og gamle kan lide. Hemmeligheden? Opskrifter, der er gået i arv fra generation til generation, og en håndværksmæssig produktionsproces. De serveres i øvrigt ikke som kugler, men med en iskugle.

Men når vi nu er i Catania, må vi også tale om granita. Det er en mellemting mellem is og granita, som minder meget om sorbet. Det er en blanding af frossen frugt, vand og sukker, som normalt serveres med et lag fløde eller en brioche. Børn elsker det til morgenmad eller som en snack.

I Catania er det ikke svært at finde traditionelle isbarer, hvis butiksvinduer er en sand fristelse, og ikke kun for de små. I Via Etnea finder du en af de mest traditionelle, Pasticceria Savis med 125 års historie. Prestipino, Chocolate Café eller Café Europa er andre steder, hvor du kan prøve de lækre gelatos og granitas.

7. Besøg MOGAM-museet

MOGAM| ©Falk Lademann
MOGAM| ©Falk Lademann

Et besøg på MOGAM-museet er en fantastisk oplevelse for hele familien. Årsagen? Det huser en af de bedste private samlinger af klassiske sportsvogne i Italien. En samling, der omfatter modeller fra Ferrari, Alfa Romeo, Maserati og Lancia. Og nogle af dem er endda Formel 1-biler.

Men MOGAM er ikke kun speciel på grund af sin samling af motorkøretøjer, som også omfatter motorcykler og endda motorbåde. Det er også hjemsted for en interessant samling af figurativ kunst. Der er mere end hundrede værker af anerkendte kunstnere som Russolo, Pascali og Boccioni.

Interessante fakta

 • MOGAMs åbningstider: Besøg på museet er guidede og med forudgående reservation, så der er ingen faste åbningstider. Kun åbent fra mandag til fredag.
 • Pris: Generel adgang koster omkring 10 euro. Børn under 14 år betaler ca. 6 euro, og børn under 5 år er gratis.

8. Få adrenalinen til at pumpe på forlystelserne og svævebanerne

Zipline| ©Nadiia Ganzhyi
Zipline| ©Nadiia Ganzhyi

Catania har fritidsfaciliteter til glæde for børn. Et af de mest populære er Etnaland. Som navnet antyder, ligger det næsten ved foden af vulkanen. Og i skyggen af den vil de små have det sjovt med at klatre på de mere end 30 attraktioner. Der er forlystelser til de mere stille og også til de mere eventyrlystne.

Hvis det er varmt, har Etnaland også et fantastisk vandland, hvor man kan køle af og få endnu en god oplevelse. Med sine enorme bassiner og omkring 30 attraktioner er det faktisk et af de største vandlande i Europa. En forhistorisk park og en botanisk sti afrunder de sjove tilbud.

9. Oplev Catanias videnskabsmuseum LUDUM

Børn lærer om videnskab| ©David Stanley
Børn lærer om videnskab| ©David Stanley

Læring kan virkelig være sjovt. Og det vil børnene selv se, når de går gennem LUDUM, et sted, hvor de besøgende ikke bare er tilskuere, men aktive deltagere. Hvad betyder det? At de eksperimenter, der udføres her, ikke kun ses, men også berøres og endda føles.

Målet er at formidle videnskabelig viden på en meget sjov og forståelig måde for alle. Derfor er de aktiviteter, der tilbydes, en blanding af videnskab og teater. Resultatet er et show, der er blevet anerkendt og præmieret som et af de bedste i sin kategori.

Dette museum er opdelt i forskellige tematiske områder: termodynamik, lys og lyd, dynamik og elektromagnetisme. Det har også et insektarium, hvor man kan lære meget mere om disse dyr. Det har også et planetarium, hvor man kan tage på stjerneture og udforske universet.

Endnu et punkt: I weekenderne arrangerer museet meget underholdende legeaktiviteter for de små, lige fra magi- og tryllekurser til videnskabsrelaterede udstillinger.

Interessante fakta

 • Åbningstider: LUDUM er åbent i løbet af ugen for grupper efter forudgående reservation, men om søndagen er det åbent for offentligheden om eftermiddagen.

10. Spadseretur gennem Villa Bellinis have

Villa Bellini| ©Luca Galli
Villa Bellini| ©Luca Galli

Denne park er et perfekt sted at slappe af og lade børnene få afløb for deres energi. Det er Catanias grønne lunge, og den ligger i centrum af byen, hvor den faktisk hører til en gammel herskabelig villa. Det er et godt sted at spadsere, lege eller endda holde en lille picnic som en pause fra sightseeing.

I Villa Bellini arrangeres der ud over promenader langs træerne og legeområder ofte koncerter og fritids- og sportsaktiviteter. De træbeklædte promenader er oversået med monumentale springvand, statuer af berømte mænd og detaljer som mosaikker, der er værd at stoppe op for at beundre.

Og som om det ikke var nok, er der fra bakkerne en fantastisk udsigt over både Etna og havet. Det bedste sted at beundre dem? Chiosco della Musica, som er et smukt lysthus i jugendstil, hvorfra udsigten over bjerget er spektakulær. Der er gratis adgang til parken, og den lukker ikke før kl. 22.

Tips til at nyde dit ophold i Catania med børn

Catanias gader| ©Metro Centric
Catanias gader| ©Metro Centric

Catania er en by, der byder på mange planer for familien. Men det er altid tilrådeligt at tage hensyn til nogle aspekter, der vil gøre besøget meget sjovere og mere behageligt:

 • Klimaet i Catania er ikke specielt barskt, men det er tilrådeligt at medbringe passende tøj, især hvis du har tænkt dig at nå toppen af Etna. Selv om sommeren er der kølige temperaturer.
 • Hvis du tilbringer mere end en dag i Catania, og vejret er fint, er det en god idé for børnene at tilbringe et par timer på stranden. Der er nogle gode strande her, beskyttede og med lidt bølger.
 • Hvis du besøger Catania i julen, har museerne ofte særlige aktiviteter for de små. Måske kan du også få rabat på nogle af attraktionerne.
 • Gademaden i Catania er lækker, og børnene vil elske den. Så du skal ikke bekymre dig for meget om at finde restauranter at spise på i forvejen. Terrasser og boder er gode steder at spise, og der er masser af lækre spisesteder.