10 Ting At Lave I Catania Til Jul

Jul i Catania handler om krybbespil, traditionelle søde sager og musik på traditionelle instrumenter. Jeg fortæller dig alt om, hvad der venter dig i denne italienske by - du kommer til at elske det!

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minutters læst

10 Ting At Lave I Catania Til Jul

Jul i Catania | ©Leandro Neumann Ciuffo

I Catania begynder julen i begyndelsen af december. Det er det tidspunkt, hvor hele byen er oplyst og pyntet op til denne særlige tid på året. Derudover er de typiske julemarkeder sat op, og atmosfæren er fyldt med glæde. Men at nyde alt dette er kun en lille del af, hvad du kan lave.

Se julekrybber, der er kunstværker, lyt til lyden af sækkepiber, smag på slik, der får dig til at sukke af glæde, eller rutsj ned ad skråningerne på en sneklædt vulkan - det er nogle af de bedste ting, du kan lave i Catania i julen. Og der er endnu flere overraskelser i vente for dig, som jeg vil forklare nedenfor.

1. Gå rundt i byen for at se julelysene

Lysene i Catania| ©Metro Centric
Lysene i Catania| ©Metro Centric

En af de vigtigste planer for at nyde Catania i julen er at gå rundt i byens centrum efter mørkets frembrud. I forbindelse med fejringen af den ubesmittede undfangelses fest den 8. december er byen klædt i sit fineste tøj, og det bliver den ved med at være indtil helligtrekonger den 6. januar.

Jeg anbefaler en afslappet spadseretur langs Via Etnea, Catanias mest statelige gade og hovedfærdselsåre. Her kan du nyde julelysene og stemningen som ingen andre steder, og mens du er i gang, kan du gå på opdagelse i butikkerne. Hvis du skal købe en gave, er du kommet til det perfekte sted.

Du må heller ikke gå glip af en anden stor juleattraktion i byen: det enorme træ, der pryder Piazza del Duomo. I løbet af højtiden er pladsen også vært for forskellige kulturelle arrangementer og koncerter. Ikke at forglemme er Catanias katedral rammen om de store religiøse fejringer.

Du kan tage turen på egen hånd. Men mit råd er at gøre det med en ekspertguide. Der er forskellige ture i Catania at vælge imellem. På den måde går du ikke glip af noget i byen, og du vil også få kendskab til utallige kuriositeter, historier og typiske juletraditioner.

Find din tur i Catania

2. Besøg nogle typiske sicilianske julekrybber

Julekrybbe i Catania| ©Yeastx
Julekrybbe i Catania| ©Yeastx

At tale om jul på Sicilien, og dermed i Catania, er at tale om krybber og julekrybber. Der findes ikke noget bedre sted at lære den italienske juletradition at kende. Mit råd er at bruge et par timer på at besøge i hvert fald de vigtigste af dem. Gå ikke glip af krybberne i domkirken, kirken San Benedetto eller kirken San Francesco d'Assisi og Den Ubesmittede Undfangelse.

Faktisk kan man se krybber utallige steder, og mange af dem består af figurer, der er sande kunstværker. Du vil hurtigt opdage, at de er lavet med stor opmærksomhed på detaljer. Læg mærke til ansigternes udtryksfuldhed; realisme er et af de typiske kendetegn ved sicilianske julekrybber.

Men hvis der er en helt særlig julekrybbe, som jeg anbefaler dig at besøge, er det den i kirken Santa Maria della Neve i Acireale, et stenkast fra byen Catania. Her, i en grotte af vulkansk oprindelse, kan du besøge en smuk julekrybbe fra det 18. århundrede med mere end 30 figurer i naturlig størrelse.

Gå ikke glip af de levende julekrybber

Levende julekrybber er også en tradition på Sicilien. Og ikke så langt fra Catania kan du besøge nogle af dem, f.eks. dem i Caltagirone, Forza d'Agrò og Vizzini. Hvis du har tid, er det en god måde at fordybe dig i juletraditionerne i denne del af Italien.

Book en dagstur fra Catania

Et særligt museum: Det Internationale Museum for Fødselskirken

Hvis du har planer om at besøge Catania i to dage eller mere, og du beslutter dig for at besøge Caltagirone, er der ud over den levende julekrybbe en anden attraktion i byen, som du ikke må gå glip af: Det internationale museum for julekrybber, Luigi Colaleo-samlingen.

Samlingen består af omkring tusind stykker fra forskellige perioder, hvoraf nogle er unikke. Det er en storslået rejse gennem det bedste af den sicilianske julekrybbetradition og arbejdet hos de figurmagere, der har været og stadig er sande kunstnere.

3. Tag en tur gennem julemarkedet i via Minoriti

Julemarked i Catania| ©LaMarx
Julemarked i Catania| ©LaMarx

Julemarkeder er meget typiske i hele Italien. Et af de vigtigste i Catania er julemarkedet, der afholdes i gården til Palazzo Minoriti, en storslået barokbygning i byens historiske hjerte.

Via Minoriti er forvandlet til et magisk sted, der minder om de traditionelle markeder i Nordeuropa. Træhytter giver form til en landsby, der er værd at slentre rundt i for at nyde julestemningen. Du kan selvfølgelig også købe en gave eller en lille ting med hjem som en souvenir fra Catania.

I boderne finder du små håndværksmæssige perler, herunder typiske sicilianske dukker, figurer til krybbespillet og utallige perler og små pyntegenstande lavet af den vulkanske sten, der er så populær i Catania.

4. Smag på typiske juledelikatesser

Buccellato| ©CRISTINA
Buccellato| ©CRISTINA

Hvis du sætter pris på god mad, er julen et godt tidspunkt at besøge Catania. Atmosfæren er fyldt med dufte og smage, som er umulige at modstå. Jeg starter til sidst med det søde. Den mest typiske er buccellato. Det er en butterdej i form af en ring, der er fyldt med chokolade, sultanas, honning, valnødder og andre lækkerier.

Selvom de er typiske for Sankt Josephs fest, spises de også til jul. Jeg taler om sfinci, runde, stegte kager drysset med sukker og kanel. Og en anden sød ting, du skal prøve, er giurgiulena eller cobaita, lavet med karamelliseret honning, sesam og mandler, og hvis oprindelse er arabisk.

Jeg vil nu fortælle dig om forretterne og hovedretterne til jul i Catania. På julebordet må man ikke gå glip af crispelle, fritter lavet på mel og ølgær og fyldt med ricotta eller ansjoser. Andre typiske retter er pasta ncasciata, stegt torsk og falsomagro, en meget tynd kødfars, der rulles sammen.

Som du kan se, er den typiske julemad i Catania lækker, selv om den ikke ligefrem er let. Hvis der er en ret, du særligt godt kan lide, kan du benytte dit besøg til at lære at lave den på et madlavningskursus. Uden tvivl en af de mest velsmagende oplevelser, du vil tage med dig fra Catania.

5. Nyd som et barn på Villaggio di Natale

Mød julemanden| ©Art DiNo
Mød julemanden| ©Art DiNo

Hvis du har planer om at være sammen med børn i Catania i julen, vil jeg anbefale dig at besøge denne autentiske julelandsby. Det er et magisk sted, hvor de små kan hilse på julemanden. De kan tage billeder med ham og bede ham om deres ønsker.

Men i denne julelandsby, som har universitetspladsen som baggrund, er der meget mere at lave. Her arrangeres et væld af aktiviteter og begivenheder, hvor børnene kan more sig: jonglørforestillinger, historiefortællere og workshops, hvor de kan slippe kreativiteten løs, blandt meget andet.

Og da det også er et julemarked, kan man også købe gaver, typisk julepynt og søde sager, som man kun kan smage, hvis man besøger Catania i julen.

6. Tilbring en dag i sneen

Besøg på Etna-bjerget| ©bekassine...
Besøg på Etna-bjerget| ©bekassine...

Intet besøg i Catania er komplet uden at bestige det mest berømte bjerg på Sicilien og den største aktive vulkan i Europa: Etna. Men at gøre det ved juletid er noget helt særligt. Årsagen? Hvis du er heldig, er den sneklædt, og du kan nyde det mest spektakulære billede af Sicilien med en hvid top, der står i kontrast til det blå hav.

Kan du lide at stå på ski eller snowboard? Det er perfekt for dig. Hvis du ikke vidste det, har Etna fantastiske skiløjper, hvor du kan dyrke din yndlingssport. De to skisportssteder, Linguaglossa-Etna Nord og Nicolosi-Etna Sud, har pister til alle niveauer.

Skiområdet kan ikke sammenlignes med andre store europæiske skisportssteder, det er sandt, men 30 kilometer pister er nok til at have en god tid. Og når du kommer hjem, kan du prale af at have stået på ski et helt specielt sted.

Hvis du aldrig har stået på ski før eller foretrækker en mere afslappet aktivitet, kan du altid tage på trekking i de områder, der er afsat til dette formål. Eller du kan bare nyde en sneboldkamp med børnene. Bare husk at tage passende tøj og fodtøj på, beskyttelsesbriller og solcreme.

Book en udflugt på Etna

7. Besøg Palazzo Biscari

Biscari-paladset| ©Luigi Strano
Biscari-paladset| ©Luigi Strano

Palazzo B iscari er en af Catanias store arkitektoniske skatte. Og i julen er det også rammen om en af de mest specielle begivenheder, der afholdes i byen. Det er derfor en god undskyldning for at besøge det.

Denne begivenhed er "Magisk jul", et unikt loppemarked, hvor du kan se og købe gaver, kunsthåndværk og typiske produkter. De er alle nøje udvalgt, så de ikke bryder med bygningens klassiske og elegante udseende. Hvis du leder efter en gave til en, der betyder meget for dig, er dette det perfekte sted at finde den.

Markedet er indrettet inde i paladset, så jeg anbefaler, at du ikke bare kigger på boderne. Gå ikke glip af elegancen og skønheden i værelserne i denne bygning, som er et storslået eksempel på . Freskerne i lofterne og på væggene, spejlene og den omhyggelige udsmykning vil tage dig tilbage i tiden.

Hvis du har lyst til at besøge paladset i et mere afslappet tempo, kan du gøre det bagefter. Den generelle adgangsbillet koster omkring 10 euro og giver dig mulighed for at besøge de storslåede sale og værelser med guidede ture.

8. Nyd en af de mest unikke juletraditioner: Zucco

Zucco i Catania| ©Roberto Brancolini
Zucco i Catania| ©Roberto Brancolini

Juleaften er der en tradition, som jeg anbefaler dig ikke at gå glip af, hvis du er i Catania, og som hedder Zucco. Det er en tradition af hedensk oprindelse, hvor hovedpersonerne er bålene. Hvis du ikke vidste det, siger mytologien, at Etna er hjemsted for Hefaistos, den græske gud for ild.

Dage før juleaften opstilles store bunker af træstammer og grene på torvene i landsbyerne og byerne i Catania. Lige før middagen samles folk omkring dem, og efter at være blevet velsignet, bliver de tændt. Det er et øjeblik, hvor man samles, men også hvor man fejrer det, ledsaget af populære sange og musik.

På denne "hellige nat" er ilden det lys, der driver mørket væk og renser. Men traditionen slutter ikke, når bålet er tændt. Det typiske er, at man vender tilbage efter middagen, når festlighederne er forbi, og tager et stykke træ med sig. Det er en slags amulet. Det er en slags amulet, der tiltrækker held og lykke.

9. Gå ikke glip af lyden af sækkepiberne

Fejring af Zampognarea| ©Fondazione Enpam
Fejring af Zampognarea| ©Fondazione Enpam

Julen i Catania har en helt særlig lyd, og du er sikker på at høre den på et eller andet tidspunkt under dit besøg: lyden af sækkepiberne. På ethvert loppemarked eller levende krybbespil kan du ikke gå glip af zampognari. Det er musikere klædt i typiske hyrdekostumer, der spiller på zampogna, som er en sækkepibe med flere rør, og cornamusa, en slags fløjte.

Det er en af de traditioner, der har overlevet gennem tiden og har en særlig betydning. I gamle dage plejede zampognari at gå gennem landsbyernes gader et par dage før jul for at annoncere festlighedernes ankomst. I dag kan du se og høre dem i Catania på stort set samme måde som for århundreder siden.

Faktisk kan dit besøg falde sammen med Zampognarea. Det er en festival, hvor sækkepiberne og den traditionelle musik i Catania er hovedpersonerne. Fra begyndelsen af december til efter jul arrangeres der et væld af koncerter og vandreudstillinger, så der er gode chancer for, at du kan deltage i en eller anden aktivitet under dit ophold, uanset hvor du er.

10. Slut året af med en koncert på Piazza del Duomo

Domkirken i Catania| ©Roberto Saltori
Domkirken i Catania| ©Roberto Saltori

Tilbringer du nytårsaften i Catania? Så kan du sige farvel til året på en anderledes måde. Hvor? På Piazza del Duomo. Der bliver normalt arrangeret koncerter om aftenen den 31. december for at gøre ventetiden til nedtællingen og ankomsten af det nye år lidt sjovere.

Hvis dit besøg ikke falder sammen med nytårsaften, skal du ikke bekymre dig. På selve domkirkepladsen er der også koncerter de foregående aftener. Det er i øvrigt koncerter med kunstnere fra forskellige musikalske stilarter. Mit råd: Tjek Catanias kulturkalender.

Tips til at nyde julen i Catania

Catanias gader| ©Metro Centric
Catanias gader| ©Metro Centric

En jul i Catania kan blive uforglemmelig, hvis man ved, hvordan man får mest muligt ud af den. Her er nogle tips til at gøre oplevelsen så komplet som muligt:

  • Den første ting, du skal overveje, er klimaet i Catania. Det er et mildt klima med gennemsnitstemperaturer mellem 10 og 12 °C, men man kan nå helt op på 16 °C. At vide dette vil hjælpe dig med at vælge, hvilket tøj du skal pakke.

  • Hvis du planlægger at deltage i en af Etnas vandreture, skal du huske på, at bjerget ligger i 3.300 meters højde. Du når måske ikke toppen, men det er stadig vigtigt at være fuldt udstyret til kulden og pakke sneudstyr.

  • Mitråd er at gå rundt i byen. Du vil opdage steder, som du måske ellers ville overse, og du kan fordybe dig i Catanias livlige atmosfære, især ved juletid.

  • I juletiden har monumenter og museer særlige åbningstider, ligesom der er arrangementer og aktiviteter, især for børn. Det bør du tage højde for, når du planlægger at besøge Catania.

  • Glem ikke at bestille bord i forvejen, hvis du planlægger at spise frokost eller middag på en restaurant, for især midt i juletiden har de en tendens til at være ret overfyldte. Gademad er dog en tradition i Catania, så du vil ikke få problemer med at spise ude.