10 bedste ting at gøre i Vatikanet

Vatikanstaten har meget at byde på: Det Sixtinske Kapel, Peterskirken, basilikaen og den imponerende Piazza med Berninis søjlegang. Jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at se og gøre i Vatikanet.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minutters læst

10 bedste ting at gøre i Vatikanet

Detalje af Peterspladsen og basilikaen | ©Simone Savoldi

Du kan tilbringe mindst en hel dag i Vatikanet, og du vil sandsynligvis aldrig blive færdig med at se al den kunst, det indeholder. Ud over den spektakulære plads, der byder dig velkommen med en hvid søjlegang, kan du få adgang til Vatikanmuseerne og nyde Det Sixtinske Kapel eller få adgang til Peterskirken.

Bliv ikke overvældet af mængden af ting, du kan se og gøre i Vatikanet. Jeg har samlet en liste over de ting, man bare må se:

1. Se Michelangelos freskomalerier i Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel
Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel indeholder uden tvivl et af de mest populære kunstværker i verden. Det ligger inde i Vatikanmuseerne, og for at få adgang til det skal du købe billetter til Vatikanet. Selv om Vatikanmuseerne er store, vil du opdage, at næsten alle besøgende stopper ved Det Sixtinske Kapel.

Du kan ikke tage billeder (i hvert fald ikke med blitz), men det gør ikke noget. Nyd udsigten til et så unikt kunstværk, og glem alt om din mobiltelefon og dit kamera for en stund. Det er det hele værd.

Du skal vide, at freskoerne, der dækker væggene og loftet, ikke kun er malet af Michelangelo, men også af kunstnere som Botticelli, Guirlandaio, Signorelli og Perugino. Mens de 12 sidemalerier skildrer episoder fra Jesu og Moses' liv, er højalterets fresko Michelangelos mesterværk, "Den sidste dom", og loftet blander passager fra Det Gamle og Det Nye Testamente.

Det bedste tidspunkt at besøge Vatikanmuseerne

Hvis du vil undgå menneskemængderne, er Vatikanmuseerne svære at besøge på grund af det store antal besøgende. Der er dog altid tricks til at se museerne uden menneskemængderne: Book et besøg i Vatikanmuseerne tidligt om morgenen, eller book en guidet tur om aftenen for at se Det Sixtinske Kapel og resten af Vatikanmuseerne.

Book billetter til Det Sixtinske Kapel

2. Bestig Peterskirken for at få den bedste udsigt over Rom

Peterskirken
Peterskirken

Vatikanet er berømt for at være det sted, hvor Sankt Peter, den første pave, blev begravet, men det er også den mindste stat i verden med en befolkning på omkring 1000. Området, der domineres af den majestætiske Peterskuppel, tiltrækker hver dag pilgrimme fra hele den kristne verden.

Bortset fra historie og religion er denne kuppel et af de højeste punkter i Rom, og udsigten fra toppen (den firkant med to halvcirkler afgrænset af søjler, som du har set på hundredvis af luftfotos) er alle anstrengelserne værd at bestige. Billetter til at bestige kuplen kan købes online og inkluderer også en guidet tur i basilikaen og de pavelige grave.

Vær dog opmærksom på, at bestigningen ikke er let og ikke er egnet for alle, så hvis du overvejer at klatre til toppen af Vatikanstaten, kan du læse min artikel om, hvordan man bestiger Peterskirken på forhånd.

Book din guidede tur i Peterskirken med kuppelbestigning

3. Beundre Michelangelos Pieta inde i Peterskirken

Michelangelos pieta
Michelangelos pieta

Så snart du opdager skulpturen Pietà, når du træder ind i Peterskirken, og beundrer dens imponerende størrelse i hvid marmor, vil du forstå, hvorfor denne skulptur fra før 1500 er gået over i historien som et af Michelangelos mest specielle værker.

Figuren forestiller Jomfru Maria, der sørger over sin søn Jesus, efter at han døde på korset. Ansigternes realisme, proportionerne og den bevægelse og spænding, som dette værk opbygger, gør det unikt i verden.

Næsten to meter højt efterlader det alle, der træder ind i Peterskirken, med åben mund, og det med god grund. Det er det mest enestående kunstværk, du kommer til at se inde i basilikaen.

Book en guidet tur i Peterskirken

4. Rundvisning på Peterspladsen og Berninis kolonnade

Kolonnade på Peterspladsen
Kolonnade på Peterspladsen

Inden du går op til kuplen, skal du lige se Peterspladsen nedefra (det er her, pavens berømte messer bliver fejret). Obelisken i midten giver den eneste skygge i sommermånederne på en plads, der er 320 meter lang og 240 meter bred. Det er svært ikke at føle sig trøstende ubetydelig i lyset af disse dimensioner.

Book en guidet tur i Vatikanet og Peterskirken

5. Fotografer baldakinen i Peterskirken

Peterskirkens baldakin
Peterskirkens baldakin

Disse gigantiske søjler med baldakin, som står over alteret i Peterskirken, vil fange dit blik, så snart du krydser indgangsdørene. Den barokke stil, som forfatteren Bernini bragte til sit maksimale udtryk, gør dette værk til den ubestridte hovedperson for alle øjne inde i basilikaen. Du bliver nødt til at stå et godt stykke væk for at få det hele med i dit kamera, da det er næsten 30 meter højt.

Book din guidede tur i Peterskirken

6. Oplev Vatikanmuseerne i dybden, på en guidet tur eller på egen hånd

Den berømte trappe i Vatikanmuseerne
Den berømte trappe i Vatikanmuseerne

Den virkelige juvel i Vatikanstatens krone er Vatikanmuseerne, der støder op til pladsen. Indenfor er der selvfølgelig det velkendte Sixtinske Kapel, men det er ikke den eneste attraktion i et museum, der huser kunst fra det 15. til det 19. århundrede, egyptisk, assyrisk, græsk, romersk, etruskisk, italiensk, kristen, middelalderlig og moderne religiøs kunst.

Vatikanmuseerne er opdelt i flere områder eller museer, og selv om man kan tilbringe så mange timer, man vil derinde, bør man efter min mening ikke gå glip af det velkendte Sixtinske Kapel, skulpturerne i Pio Clementino-museet og Rafaels værelser, hvis man ikke vil komme tilbage fra sin rejse til Rom med en torn i øjet. Du kan besøge dem på egen hånd eller med en guidet tur i Vatikanmuseerne...

Skulpturerne på Pio Clementino-museet

Museet er dedikeret til klassisk skulptur og rummer værker som statuen af "Laocoön og hans sønner" (en af mine favoritter på grund af den udtryksfuldhed, den afspejler) eller Apollo i Belvedere, som legemliggør idealerne for klassisk skønhed.

Malerierne i Pinacoteca

Dine kunsthistorielærere ville aldrig tillade dig at springe over en samling på 460 malerier, der inkluderer mesterværker af de største italienske kunstnere som Da Vinci, Titian, Caravaggio og Raphael.

Det gregorianske egyptiske museum

Selvom disse værker ikke er så kendte for de fleste, vil jeg anbefale dig at tage et kig på den egyptiske kunstsamling, som er en af Vatikanmuseernes skatte.

Raphaels værelser

Dette er måske det område, der vækker størst forventning efter Det Sixtinske Kapel. Pave Julius II gav Rafael til opgave at udsmykke disse fire rum, og i 16 år udførte han og hans elever opgaven med en sådan mesterlighed, at disse malerier viste sig at være dem, der gjorde maleren berømt på lige fod med Michelangelo. Det er en fryd for øjet at dvæle ved detaljerne i disse malerier.

Den spiralformede trappe

Du finder den ved indgangen; stop op for at se den ovenfra, og lad ikke dette arkitektoniske legetøj gå ubemærket hen blandt kunstværkerne.

Kandelabergalleriet

Hvis du ligesom jeg kan lide at beundre selve museumsrummene og de værker, de indeholder, anbefaler jeg, at du opsøger dette galleri, fordi det er et af de mest originale og har en smuk udsigt over Vatikanets haver.

Det er selvfølgelig op til dig som rejsende at beslutte, hvad der interesserer dig mest. Hvis du er kartografi-entusiast, vil Kortgalleriet være et must for dig, og hvis du kan recitere de romerske kejsere udenad, vil du elske Bystehallen. Vatikanmuseernes katalog er enormt.

Book en guidet rundtur i Vatikanet og Peterskirken

7. Spadser gennem Vatikanets haver

Luftfoto af Vatikanets haver
Luftfoto af Vatikanets haver

Hvis du spekulerer på, hvordan man besøger Vatikanets have, kan du kun gøre det med hjælp fra museernes interne personale: enten med en guidet tur eller ombord på en audioguidet bus.

Personlig mening: Det er ikke et must, hvis du overvejer at betale for billetter til museerne bare for at se dem, men når du nu er der, må du ikke gå glip af en rundvisning, når du besøger museet.

Book en guidet tur til Vatikanmuseerne og Det Sixtinske Kapel

8. Gå på opdagelse i Vatikanet

Udsigt fra Castel St'Angelo
Udsigt fra Castel St'Angelo

Mens du er der, vil du måske gerne udforske lidt af Vatikanets omgivelser for at få et mere komplet overblik over Rom. I og omkring Vatikanet vil du uundgåeligt finde hundredvis af souvenirbutikker med pavens ansigt på, selv på tennisketsjere. Men hvis du har lyst til at gå en tur uden for murene omkring Vatikanstaten, kan du opdage Prati, et boligkvarter væk fra masserne, hvor du kan se romere slentre, shoppe eller tage en aperitivo.

Via della Conciliazione er også en spadseretur værd: dens enorme størrelse og majestæt fører til Peterspladsen og forbinder den med Castel Sant'Angelo, som også er et besøg værd.

Og hvis du vil rundt i Roms gader på en anden måde, anbefaler jeg, at du deltager i Angels and Demons-turen i Vatikanet, som er baseret på Dan Browns berømte roman. Red kardinalerne fra Illuminati, mens du lærer de mest emblematiske steder i byen at kende.

Book en guidet tur til Vatikanmuseerne og Det Sixtinske Kapel

9. Mød paven i Vatikanet

Pave Frans under Angelus
Pave Frans under Angelus

Som du måske ved, bor paven, den katolske kirkes højeste repræsentant i verden (og overhoved for Vatikanstaten) i selve Vatikanstaten. Og selvom det kræver en masse papirarbejde, gode kontakter og en rigtig god grund til at møde paven privat, er det muligt at overvære en live messe eller den ugentlige velsignelse, han giver hver søndag, fra sit vindue.

Forvent trængsel, da der altid er religiøse grupper og pilgrimme, der strømmer til for at deltage i disse begivenheder, men hvis du har lyst til at afslutte dit besøg i Vatikanet med et møde med paven, er her alt, hvad du behøver at vide om at se paven i Vatikanet.

Book et besøg i Vatikanet med pavelig audiens

10. Nyd gastronomien i Vatikanets område

Typisk italiensk aperitif
Typisk italiensk aperitif

Du bliver måske overrasket, men ja, på et sted med så mange turister kan man spise rigtig godt uden at gå fallit. Men du skal vide, hvor du skal lede, for området er fuld af turistfælder. Derfor har jeg sammensat en liste over spisesteder i nærheden af Vatikanet og har inkluderet menuer, der passer til enhver smag og tid på dagen. Bon apetit!

Book en gastronomisk rundtur i Vatikanet