Bedste byer i Granada

Granadas charme rækker ud over byens grænser og kan også findes i provinsens landsbyer. Lær de smukkeste at kende, og dem, du skal besøge, på listen, du finder i denne artikel.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minutters læst

Bedste byer i Granada

©Alexei Malutin

Der er meget at se og gøre i Granada. Og endnu mere, hvis vi tager højde for de forskellige udflugter, man kan tage på fra den andalusiske by. I den forstand er en af de bedste ting at lave i nærheden af Granada en rute gennem landsbyerne. Provinsen har mange af de smukkeste landsbyer i Andalusien og Spanien, med en skønhed, der kan sammenlignes med byens.

I kort afstand fra Granada er der mere end et dusin landsbyer, der lever op til forventningerne om at blive betragtet som blandt de smukkeste i regionen. Fra landsbyer i Sierra Nevada-bjergene til kystbyer og landsbyer, der er gennemsyret af historie, kan det være en vanskelig opgave at beslutte, hvilke man skal besøge. Det kan være en vanskelig opgave at beslutte, hvilke man skal besøge, og for at gøre det lettere for dig har jeg lavet denne liste over de bedste og smukkeste landsbyer i Granada, som du bør besøge.

1. Salobreña

Salobreña| ©Neil Thompson
Salobreña| ©Neil Thompson

Salobreña er den første landsby på denne liste og en af dem, jeg vil markere som et must at besøge.

Landsbyen ligger ved kysten mellem Almuñécar og Motril, mindre end en times kørsel fra Granada, og den er en af de mest repræsentative for den andalusiske kystarkitektur, som afspejles i de hvidkalkede huse og facader og de stejle brostensbelagte gader.

Den ligger på en bakke nær stranden og har en privilegeret udsigt over havet fra næsten alle hjørner af landsbyen.

Landsbyen er ikke kun æstetisk smuk, men har også flere interessante steder at besøge. Det vigtigste er slottet af arabisk oprindelse, som kroner den øverste del af landsbyen, og som har mange århundreders historie, især siden det 10. århundrede. Rosenkrans-kirken i mudéjar-stil og springvandsparken er andre attraktioner. Under alle omstændigheder er det en sand fornøjelse for øjnene at slentre gennem Salobreña.

2. Almuñécar

Besøg i Almuñécar| ©Jose A.
Besøg i Almuñécar| ©Jose A.

Fortsætter vi med kystbyerne, har du også mulighed for at besøge Almuñécar.

Blandtkystbyerne i Granada er det en af de smukkeste og en af de mest historiske. Den har flere steder af historisk interesse som f.eks. slottet San Miguel, den romerske akvædukt i Sexi eller den arkæologiske park El Majuelo. Men Almuñécars berømmelse skyldes ikke kun disse steder.

Det er også et tempel for tapas, ideelt til en gastronomisk tur, og har nogle af de bedste strande i provinsen. En vindende kombination, uanset hvordan man ser på det.

De to fantastiske strande i Almuñécar er Playa de la Caletilla og Playa de San Cristóbal, som er adskilt af en klippe, der er kendt som helgenens klippe.

Ud over at være perfekte til svømning er San Cristobal-stranden og en anden strand, La Herradura, ideelle til snorkling. Af alle disse grunde er Almuñécar en perfekt destination, især om sommeren.

Book en tur til Costa Tropical fra Granada

3. Montefrio

Montefrio granada| ©Spencer Means
Montefrio granada| ©Spencer Means

Montefrío har modtaget mange anerkendelser fra internationale medier som National Geographic, der inkluderede den på deres liste over landsbyer med de bedste udsigter i verden.

Og det er ikke så mærkeligt, for denne landsby 50 kilometer nordvest for Granada ligger i læ af et klippefremspring. Montefrío ligger i et bjergrigt miljø og blev erklæret for et historisk-kunstnerisk sted i 1982 takket være sit slot og kirken La Villa fra det 16. århundrede, samt for at være et vigtigt sted under tilbageerobringen.

De hvidkalkede huse og stejle gader gør det også til et typisk postkort af de smukke andalusiske landsbyer. En kombination af historie, smukke omgivelser og en perfekt panoramaudsigt gør den til en af de smukkeste og vigtigste landsbyer i Granada.

4. Guadix

I Guadix| ©Clemens Gilles
I Guadix| ©Clemens Gilles

Hovedårsagen til, at Guadix tiltrækker tusindvis af turister, er de berømte hulehuse. Landsbyen er omgivet af mærkelige klippeformationer, som landsbyboerne udnyttede til at bygge huse inde i dem for at beskytte sig mod sommervarmen.

Så meget, at byen har et helt kvarter af disse huse, kendt som hulekvarteret, hvor du kan besøge et husmuseum for at opdage deres særegenheder. Men Guadix har mange flere charmer.

Det er også en af de byer i provinsen, der har den største historiske og kunstneriske arv. Dens citadel fra det 11. århundrede blev erklæret for et nationalt monument, og selvom det ikke er muligt at besøge det indvendigt, kan du gå rundt om det og nyde udsigten fra nogle af udsigtspunkterne.

Katedralen i Guadix, den nye eremitage og det romerske amfiteater er andre steder, der har bidraget til den historiske anerkendelse af denne smukke by.

5. Bubión

Bubión| ©Matt Batchelor
Bubión| ©Matt Batchelor

Hvis du er på udkig efter en bjerglandsby med fantastiske omgivelser, er Bubión helt sikkert den, du skal besøge.

Landsbyen ligger ved foden af Veleta-bjerget, et af de højeste i Sierra Nevada, i hjertet af Alpujarra-området i Granada. En region af stor historisk betydning, da det var den sidste mauriske højborg på halvøen. Takket være dette har landsbyer som Bubión stadig gode eksempler på deres arkitektur.

Faktisk er et af de mest bemærkelsesværdige træk ved Bubión de forskudte huse uden tag. Den bedste måde at lære landsbyen at kende på er at slentre gennem de stejle gader, nyde de hvide facader dekoreret med blomsterkrukker og indtage de bjergrige omgivelser.

Det er en meget fredelig destination, perfekt til afslapning eller til vandreture på stierne, der starter fra selve landsbyen.

Bubión ligger syd for Granada, mere end 1 time og 20 minutters kørsel væk, da det er en lang strækning ad bjergvejen, men det er turen værd.

Book en tur i Alpujarra fra Granada

6. Soportújar

I Soportújar| ©Francisco Racero
I Soportújar| ©Francisco Racero

Set udefra ligner Soportújar måske bare endnu en landsby med stejle, hvidkalkede gader. Men sandheden er, at det er en af de mest særegne landsbyer i Granada, og jeg vil vove at påstå i hele Spanien. Det skyldes dens traditioner knyttet til hekseri.

Faktisk er Soportújar kendt som heksenes landsby. Traditionen siger, at denne landsby blev valgt af hekse og troldmænd til at være deres hemmelige mødested.

Når man går gennem gaderne, kan man mærke den magiske atmosfære, da der er flere steder, såsom huler, hvor hekse siges at have boet, sorte katte, magiske springvand og lejlighedsvis skulpturer af hek se, der minder os om deres stærke forbindelse til denne tradition.

Hvis du er tiltrukket af tanken om at besøge den, anbefaler jeg, at du gør det i august under fest lighederne, hvor "feria del embrujo" (spøgelsesmarkedet) afholdes. Under disse festligheder slukkes alt lys i landsbyen, og kun fakler er tændt for at give festlighederne en magisk atmosfære. Ud over at være original kan Soportujar sammenlignes i skønhed med andre landsbyer i Alpujarra.

7. Alhama de Granada

Alhambra i Granada ved solnedgang| ©Leon LEE
Alhambra i Granada ved solnedgang| ©Leon LEE

Alhama de Granada ligger ca. 50 minutter syd for Granada. Selvom den ikke er så kendt som nogle af de andre landsbyer på denne liste, har den masser af grunde til at være på denne liste.

Landsbyen ligger midt i en naturpark omgivet af kløfter og midt i en kløft kendt som Tajo de Alhama, som floden af samme navn flyder igennem.

Hovedattraktionen er de termiske bade af arabisk oprindelse, som får vand fra en kilde ved indgangen til landsbyen, hvor man kan bade frit og uden at betale entré.

Ud over de naturlige omgivelser har Alhama meget smukke gader med historiske bygninger som det gamle fængsel, inkvisitionens hus og det førnævnte kurbad. Det er en ekstremt fotogen landsby og et naturligt udgangspunkt for at besøge en del af Sierra Nevada via dens vandrestier.

8. Pampaneira

Pampaneira| ©Martin Peeks
Pampaneira| ©Martin Peeks

Pampaneira ligger meget tæt på Bubión, også i hjertet af Alpujarra Granadina. Faktisk deler de charme og mange arkitektoniske ligheder med stejle gader, hvide facader og forskudte huse uden tag.

Det er et besøg værd, sammen med Bubión, for at opdage, hvorfor denne lille landsby med mindre end 400 indbyggere har modtaget flere nationale turistpriser.

Det, der adskiller den fra andre landsbyer i området, er dens tradition for håndværk. Historisk set har indbyggerne hovedsageligt været håndværkere, og selv i dag er der flere boder, der sælger prøver på deres bemærkelsesværdige færdigheder. Du kan blandt andet finde tæpper, kurve, fletværk og keramik.

Book en tur til Alpujarra fra Granada

9. Capileira

Landsbyen Capileira| ©UncleBucko
Landsbyen Capileira| ©UncleBucko

Den latinske oversættelse af navnet Capileira er noget i retning af "det højeste sted". Et navn, der hædrer beliggenheden ved foden af Sierra Nevada og ved foden af Veleta og Mulhacén, hvor sidstnævnte er det højeste punkt på Den Iberiske Halvø.

Capileira ligger ved siden af Pampaneira og Bubión på toppen af Barranco de Poqueira, hvor disse tre smukke landsbyer ligger. På grund af sin højde på 1436 meter over havets overflade var denne landsby en af de sidste til at modstå den arabiske erobring og senere den kristne generobring.

Når man kommer til Capileira, er det bedste, man kan gøre, at nyde den spektakulære udsigt. Landsbyen har flere spektakulære udsigtspunkter, men de bedste er Tajo del Diablo, Perchel og Junta de los Rios-udsigtspunktet.

Capileira er også udgangspunkt for udflugter til høje bjergstier, der fører til Las Eras de Aldeire eller bjerghytten i 2500 meters højde, som er udgangspunktet for opstigningen til halvøens højeste toppe, Veleta og Mulhacén.

10. Trevélez

Trevélez| ©David Green
Trevélez| ©David Green

Når vi nu er ved landsbyer i stor højde, må vi nævne den højeste af dem alle. Trevélez ligger i mere end 1500 meters højde, hvilket gør den til den højest beliggende landsby i hele provinsen og på halvøen. Faktisk er den en af de tætteste på toppen af Mulhacén.

Den ligger 100 kilometer og næsten to timers kørsel fra Granada, så du skal have gode argumenter for at besøge den. Men dem har den heldigvis.

Trevélez er berømt for sine skinker, som produceres i selve landsbyen, og hvor man kan besøge tørrestaldene og lære, hvordan de produceres, samt selvfølgelig smage på dem.

Men byen har også meget interessante steder som San Benito-kirken, der blev genopbygget efter borgerkrigen. Meget populær er også festlighederne for Virgen de la Nieves i august, hvor der er en vandretur op til toppen af Mulhacén. Men frem for alt er Trevélez en landsby med et meget varieret og smukt naturmiljø.

Andre landsbyer at besøge

San Sebastian-kirken i Órgiva| ©Jocelyn Erskine-Kellie
San Sebastian-kirken i Órgiva| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Disse ti landsbyer er, efter min mening, de smukkeste i Granada. Men listen kunne blive ved og ved og ved. Hvis du allerede har besøgt nogle af disse landsbyer og gerne vil udvide dem, er her en kort oversigt over andre, der nemt kunne passe ind på denne liste og enhver af de bedste landsbyer i Granada

Castril

Castril er endnu en smuk og typisk andalusisk landsby med hvide huse og en smuk natur. Den ligger i hjertet af naturparken Sierra de Castril, selv om den ligger omkring 140 kilometer fra Granada.

Órgiva

Dette er en historisk meget vigtig by i Alpujarra-regionen, som faktisk også er dens hovedstad. Som et resultat af dens betydning har Órgiva bygninger som greverne af Sástagos slot fra det 18. århundrede.

Lanjarón

Denne by er berømt for sit vand. Faktisk har den givet navn til et af de vigtigste mærker af mineralvand i Spanien. Dette vand bruges også i byens spa. Selvom det ikke kun er vand, er Lanjarón også en landsby, der er meget velegnet til at slentre og nyde de smukke gader.

La Calahorra

La Calahorra ligger i Guadix-regionen i nærheden af Sierra Nevada National Park.

Landsbyen er bygget op omkring en bakke, hvorpå der står et slot, som man kan besøge for at nyde udsigten over landsbyen. Om vinteren fungerer den som en port til skisportsstedet Puerto de La Ragua.

Sådan kommer du til disse landsbyer

Kørsel i bil| ©Peter Fazekas
Kørsel i bil| ©Peter Fazekas

Alle disse landsbyer ligger mindre end to timer fra Granada, men nogle er lettere tilgængelige end andre. Her er en oversigt over de bedste transportmidler og muligheder for at komme til dem:

  • Ibil: Hvis du har en bil, er det det mest anbefalelsesværdige transportmiddel til at besøge landsbyerne i Granada. Hovedsageligt på grund af den frihed, det giver os, og frem for alt fordi det er den mest komfortable måde at komme til de mest afsidesliggende landsbyer i bjergene. I Sierra Nevadas tilfælde har du her et indlæg dedikeret til, hvordan man kommer til Sierra Nevada.
  • Med bus: Bussen er det bedste alternativ, og i mange tilfælde den eneste måde at komme til disse landsbyer på. Alsa er det selskab, der tilbyder ture til alle disse destinationer fra busstationen i Granada.
  • Med tog: Toget er kun gyldigt til Guadix, da det er den eneste by på denne liste, der har togforbindelse til Granada. Det er et regionalt Renfe-tog, der tager lidt over en time om at tilbagelægge turen.