10 ting at lave i Granada i julen

Granada pynter sig for at fejre julens ankomst. I denne artikel vil jeg fortælle dig alt, hvad denne by har at byde på i denne særlige tid på året.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

7 minutters læst

10 ting at lave i Granada i julen

Jul i Granada | ©Pau

Byen Granada lever julen med stil. Den historiske bydel er fyldt med lys og viser de smukkeste og mest originale julekrybber samt det typiske gademarked, hvor du kan købe alle former for legetøj og håndlavede produkter og smage de lækreste turrones og mantecados.

Hvis du vil vide, hvad du skal se og lave i Granada, er denne artikel noget for dig. Det er ikke kun turister, der elsker denne by, men også de tre vise mænd selv, som kører gennem centrum i deres imponerende vogne og har en officiel udsending på rådhuset for at hente deres post.

1. Gå en tur gennem Alhambra i vinterlyset

Alhambra om natten| ©wingpix
Alhambra om natten| ©wingpix

Hvis du er i Granada, uanset hvornår, må du ikke gå glip af et af byens vigtigste monumenter: det uudtømmelige Alhambra.

I jule- og helligtrekongerstiden bliver den generelle atmosfære meget mere følelsesladet. På denne tid af året er der dog flere turister i byen, så jeg anbefaler, at du booker enguidet tur i Alhambra om natten, da det er et mindre populært pas. Jeg anbefaler dog også, at du booker det i god tid for at undgå risikoen for at løbe tør for billetter.

Book en guidet tur i Alhambra om natten

2. Nyd en flamenco-juleoplevelse

Sacromonte-grotterne| ©Pia M
Sacromonte-grotterne| ©Pia M

Flamenco er en del af Andalusiens identitet. Dette udtryk og denne livsstil er til stede på alle tidspunkter i Granada, også i julen.

Faktisk kan man i juletiden opleve de bedste flamencoshows på hele året, da der ud over de sædvanlige shows også opføres panderetas og zambombas, og der synges traditionelle julesange.

Et af de vigtigste steder, hvor du kan nyde disse festligheder, er Auditorio Municipal Enrique Morente La Chumbera. Hvad venter du på for at booke et flamenco-show i Granada til jul?

Book din billet til et flamenco-show

3. Besøg julemarkedet

Julemarkedet på Plaza Bib-Rambla| ©Study Abroad
Julemarkedet på Plaza Bib-Rambla| ©Study Abroad

Dette er uden tvivl en af de bedste ting at lave i Granada med børn. Markedet finder sted på to meget vigtige pladser i Granada: Plaza Bib-Rambla og Fuente de las Batallas.

Begge er fyldt med kunsthåndværkere, der tilbyder deres juleinspirerede værker.

Derudover kan du finde smukke juledekorationer, figurer til din julekrybbe, slik og søde sager, der er typiske for årstiden, og meget mere. Til denne begivenhed er der ogsåbørneshows og kunstneriske forestillinger, som hele familien kan nyde, der synges klassiske julesange, og der er en økologisk karrusel, en klassisk karrusel med fjorten træfigurer, som er miljøvenlig.

Book en privat rundvisning i Granada

4. Se julekrybberne og lysene i byens centrum

Typiske julekrybbescener i Granada| ©Micheo
Typiske julekrybbescener i Granada| ©Micheo

I denne tid med fred og håb kan du ikke gå glip af den såkaldte Route of the Nativity Scenes, hvor forskellige butikker og institutioner af alle slags (de fleste i centrum) opstiller deres krybbespil i disse dage.

Du vil blive overrasket over kreativiteten i krybbedesignene, som spænder fra de mest klassiske til versioner med et strejf af humor. I forbindelse med denne udstilling afholdes Granada Nativity Scene Competition, hvor alle byens julekrybber deltager.

Desuden er gaderne i Granadas centrum, såsom Puentezuelas, Alhóndiga, Gran Vía og Mesones, helt oplyste i anledning af denne fest. Hvis du beslutter dig for at gå en tur om natten, vil du kunne nyde denne maleriske udsmykning fuld af charme.

Book en privat rundvisning i Granada

5. Aflever dit helligtrekongersbrev i hånden

Granadas rådhus ved juletid| ©Mari Fernández
Granadas rådhus ved juletid| ©Mari Fernández

De tre vise mænds dag er en længe ventet begivenhed for børn, siden juleforberedelserne begynder, og byen Granada har noget helt særligt til denne dato.

Fra midten af december kan man møde selveste det kongelige postbud i gården ved Granadas rådhus og aflevere sit brev til de tre vise mænd, som så afleverer det personligt.

Og børnene kan endda få taget et billede sammen med ham. Som bekendt er alle børn meget begejstrede for at forberede deres breve til de tre vise mænd, og når man får mulighed for at afleveredem personligt, kan man godt tro, at Melchior, Gaspar og Baltazar har en vis forkærlighed for Granada. Og på rådhuset kan man også se den julekrybbe, der opstilles der hvert år.

6. Gå ikke glip af paraden med de tre vise mænd

De tre kongers parade| ©RaMaOrLi
De tre kongers parade| ©RaMaOrLi

Dette er en anden begivenhed, hvor de tre vise mænd viser deres tilstedeværelse i Granada.

Den 5. januar drager deres majestæter fra Østen af sted i en kongelig karavane fra Gran Capitán og slutter deres rejse ved rådhuset på Plaza del Carmen. Melchor, Gaspar og Baltazar kører sammen med deres dronninger og hele deres følgegennem byen i deres vogne, mens de hilser på publikum og deler slik ud til de mindste.

Dette skuespil skiller sig ud med sine charmerende vogne fulde af farver, lys og livlig musik, der ledsager paraden. Hvis du ikke vidste det, så er HelligTre Kongers parade i Granada den ældste i Spanien, den første blev afholdt i 1912 med byens kunstneriske center som arrangør.

Den nydes af både børn og voksne.

7. Spis de 12 druer på Plaza del Carmen

Jul på Plaza del Carmen| ©JTVfoto
Jul på Plaza del Carmen| ©JTVfoto

Plaza del Carmen ligger i byens epicenter og er skueplads for forskellige festligheder.

På årets sidste dag samles hundredvis af lokale og turister i denne del af byen for at byde det nye år velkommen ved at spise druer ved midnat. Omkring kl. 23 uddelesposer med druer og konfetti til alle de lokale og turister, der er til stede på pladsen for at fejre det nye års ankomst. Efter de klassiske midnatsklokker lyser himlen op med et fyrværkeri.

I mellemtiden glæder et orkester alle med sin musik indtil næsten kl. 2 om natten. Hvis du derefter vil fortsætte med at feste, er der masser af pubber, barer og klubber, som holder festen i gang til den lyse morgen.

Gå ikke glip af din nytårsmiddag før druerne

Hvis du spekulerer på, om du kan finde et sted til din nytårsmiddag, så er svaret ja. Selv om traditionen foreskriver, at familierne mødes til middag, kan du i Granada heldigvis reservere bord på en af byens restauranter, som holder åbent den aften.

Denne type nytårsaften inkluderer som regel et særligt musikalsk eller komisk show.

Du kan spise i hjertet af Albaicín-kvarteret, kun få meter fra Mirador San Nicolás, på restaurant Carmen de Aben Humeya. Med en varieret menu af granadiske retter fra 60 euro. Ideelt til at tilbringe en fantastisk aften i Granadas mest traditionelle kvarter, synes du ikke?

Book en privat rundvisning i Granada

8. Varm op med en chokolade med churros (fritter)

Chokolade og churros| ©Brian Snelson
Chokolade og churros| ©Brian Snelson

Juletiden i Granada er normalt ret kold. Derfor er det efter al den vandring og sightseeing perfekt at finde et sted, hvor man kan stoppe og hvile et øjeblik og lade batterierne op.

En Granada-klassiker til at få kropstemperaturen op og forkæle sig selv er den lækre chokolade med churros. Der er to meget populære steder i Granada, som skiller sig ud med deres chokolade med churros:

  • La Alhambra Cafeteria: ligger på Plaza Bib-Rambla og er omgivet af et fremragende miljø og med en udendørs terrasse, der gør oplevelsen meget mere speciel.
  • Café Futbol: Den blev grundlagt i 1922, ligger på Plaza de Mariana Pineda og har gennem hele sin historie opnået et velfortjent ry.

Nicolas' rejsetip Husk, at disse steder har tendens til at være overfyldte, især på denne tid af året, så jeg anbefaler, at du er tålmodig.

Jeg kan forsikre dig om, at du ikke vil fortryde det.

9. Køb klosterets søde sager

Slik fra klostrene| ©Ofer Deshe
Slik fra klostrene| ©Ofer Deshe

En af de ældste og smukkeste juletraditioner er at købe de søde sager, der tilbydes i klostrene på denne tid af året. Du kan nemt komme forbi dem, da de for det meste ligger i byens centrum og meget tæt på hinanden.

I klostrene går nonnerne i gang med at lave de lækreste typiske julesmåkager.

De håndlavede produkter, der fremstilles i klostrene, har altid været kendetegnet ved deres udsøgte smag, den høje kvalitet af deres ingredienser og den omhu, de fremstilles med. Udvalget afjuleslik, der kan købes i klostrene, er virkelig omfattende, fra mandelmantecados, anisdoughnuts og kokoskugler til kastanjer eller marcipanål og perrunillas, blandt mange andre udsøgte muligheder.

Nogle klostre, hvor du kan købe dine søde sager

  • Santísimo Corpus Christi-klosteret
  • Klosteret i Zafra
  • Klosteret El Carmen
  • Klosteret i San José
  • Comendadoras-klosteret i Santiago

Book en privat rundvisning i Granada

10. Overvær klassiske julekoncerter

Granadas byorkester| ©Landa
Granadas byorkester| ©Landa

Hvert år arrangerer byen en række musikalske begivenheder i forbindelse med julen, lige fra klassisk musik til mere moderne genrer. Men det, du aldrig må gå glip af, er julesangene. Her er nogle af de mest typiske koncerter:

  • Orquesta Ciudad de Granada, som hvert år opfører sin efterhånden typiske koncert med alverdens julesange.
  • Den deltagende Messias.
  • Nytårskoncerten.

Alle disse shows afholdes traditionelt i Manuel de Falla Auditorium.

Book en privat rundvisning i Granada

Hvad skal jeg pakke, når jeg besøger Granada i julen?

Bagage| ©Craig Adderley
Bagage| ©Craig Adderley

Temperaturerne i Granada på denne tid af året ligger omkring 15 grader om dagen og falder til 4-5 grader om natten, så det skader ikke at pakke en let frakke, en sweater og en jakke. Hvis du fryser meget, har du dog brug for en varmere jakke.