Jødisk kirkegård i Prag: alt du har brug for at vide

Alle, der besøger Prags jødiske kirkegård, bliver lige imponeret og forundret. Find ud af hvorfor, og hvad du kan se og lave på et af Prags mest specielle steder.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minutters læst

Jødisk kirkegård i Prag: alt du har brug for at vide

Prags jødiske kirkegård | ©Paul Asman

Den jødiske kirkegård i Prag er et af de steder i Prag, man bare må se. Dette sted har en særlig atmosfære, der imponerer med sin skønhed og er ærefrygtindgydende på grund af sin historie. Kirkegården ligger i det jødiske kvarter i byen og er en af de mest særegne i verden og også den mest overfyldte i Europa.

Tusindvis af gravsten og mere end 100.000 lig er koncentreret på et relativt lille område. Hvordan er det muligt? I dette indlæg vil jeg fortælle dig alt om dens historie, og hvad du bør se og gøre, hvis du besøger Prags jødiske kirkegård.

1. Find ud af, hvorfor Prags jødiske kirkegård er en af de mest særegne i verden

Prags jødiske kirkegård| ©Marketa
Prags jødiske kirkegård| ©Marketa

Prags jødiske kirkegård er ikke nogen almindelig kirkegård. Der er ingen store monumenter, der pryder gravstenene, og der er heller ingen omhyggeligt plejede blomsterhaver i modsætning til andre berømte kirkegårde i europæiske hovedstæder. Det særegne ved den er, at det er den mest overfyldte kirkegård i Europa og sandsynligvis i verden.

I mere end 300 år var det det eneste sted i Prag, hvor jøder kunne begrave deres døde. Den blev etableret i midten af det 15. århundrede i Josefov, det jødiske kvarter i Prag, og gennem årene blev omkring 100.000 mennesker begravet her.

På et relativt lille område virker det umuligt, men det er der en forklaring på, som du kan lære mere om ved at tage en tur rundt i Prags jød iske kvarter med en professionel lokal guide.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter

2. Besøg de berømte personer, der ligger begravet på kirkegården

Gravsten og blomster på den jødiske kirkegård| ©Sergio Presbitero
Gravsten og blomster på den jødiske kirkegård| ©Sergio Presbitero

Blandt de 12.000 gravsten på denne kirkegård er der nogle, som tilhører berømte skikkelser fra den jødiske kultur og Prags historie. De er de mest fotograferede af turisterne og hovedattraktionerne på kirkegården, som du også kan besøge på en tur i det jødiske kvarter. Nogle af de mest berømte mennesker, der er begravet på denne kirkegård, er:

  • David Oppenheim: en berømt rabbiner i Prag, som levede i det 18. århundrede.
  • DavidGans: Jødisk historiker og astronom, Davidstjernen blev først brugt på hans gravsten som emblem for det jødiske samfund.
  • Judah Loew: Ud over at være rabbiner var han en jødisk filosof kendt som "Maharalen af Prag", som tilskrives æren for at have opfundet legenden om den jødiske Golem.
  • Mordecai Maisel: En af lederne af byen Prag i det 16. århundrede. Han byggede byens synagoge, der bærer hans navn, og som du kan besøge på den tur, vi allerede har fortalt dig om.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter

3. Lær om legenden om Prags golem

Golem i Prag| ©Luciano
Golem i Prag| ©Luciano

I jødisk populærkultur findes der en legende, der er så kendt, at den endda har været vist på tv i "The Simpsons". Det er legenden om Prag-golem. Skabelsen af denne golem, eller denne legende, tilskrives Judah Loew, ja, den rabbiner, der blev begravet på den jødiske kirkegård, og hvis gravsten kan besøges på turen rundt i det jødiske kvarter.

Legenden siger, at denne rabbiner skabte golem'en af mudder og ler og med Guds gnist for at beskytte indbyggerne i den jødiske ghetto mod antisemitiske angreb. Dette mytologiske væsen fungerede, hvis man skrev en opgave på et stykke papir og puttede det i munden på ham. Det var et væsen med ekstraordinær styrke, men ringe intelligens. På kirkegården og i det jødiske kvarter er denne legende meget nærværende.

En anden god ting ved en rundvisning i det jødiske kvarter er, at du kan lære mere om denne historie og andre historier om jødisk kultur.

Book en tur i det jødiske kvarter

4. Tag til det sted, hvor konspirationen "Zions Vises Protokoller" blev født.

Prags jødiske kirkegård| ©Mark Healey
Prags jødiske kirkegård| ©Mark Healey

Prags jødiske kirkegård var stedet for en af de mest berømte antisemitiske konspirationer i historien: Zions Vises Protokoller. I 1902 udgav zar Nikolaj II af Rusland og hans politi en pamflet kaldet "Zions Vises Protokoller", hvor de beskyldte Zions Ældste for at mødes på den jødiske kirkegård i Prag for at udtænke og planlægge verdensherredømmet.

Dette var af stor historisk betydning, da det tjente som påskud for antisemitisk forfølgelse og senere tjente som inspiration for nazistisk ideologi. Mange år senere blev det påvist, at disse protokoller ikke havde noget hold i virkeligheden, men var plagieret fra to fiktive romaner.

I 2010 dukkede historien op igen efter udgivelsen af Umberto Ecos roman "Kirkegården i Prag", som var baseret på denne sammensværgelse, og som satte skub i tilstrømningen af turister til den jødiske kirkegård.

Book en rundvisning i det jødiske kvarter

5. Gå gennem Pinkas-synagogen, Holocaust-mindesmærket

Indgang til Pinkas-synagogen| ©Mike Steele
Indgang til Pinkas-synagogen| ©Mike Steele

For at komme til den jødiske kirkegård skal vi gå gennem Pinkas-synagogen, den næstældste synagoge i Prag fra 1535, som er en del af det jødiske museum, hvor der er midlertidige udstillinger om det jødiske liv i Prag og det jødiske folks tragiske historie.

Synagogen er nu et mindesmærke for de jøder og tjekker, der blev ofre for nazisterne. På væggene er der håndskrevet navne og efternavne på 80.000 jødiske ofre for Holocaust.

Den samme moske har også breve fra fangerne i Terezin, en koncentrationslejr nær Prag, som kan besøges på en organiseret udflugt til Terezin fra Prag.

Book en udflugt til Terezin

6. Se ceremonihallen på den jødiske kirkegård

Udsigt over kirkegården| ©Midnight Believer
Udsigt over kirkegården| ©Midnight Believer

Ved siden af synagogen og på kirkegården ligger en pseudoromansk bygning, der engang var lighus på kirkegården. Den blev brugt som ceremonisaltil jødiske begravelsesritualer og er i dag også en del af det jødiske museum.

I dag huser den en permanent udstilling om historien om Prags begravelsesforening, der blev grundlagt i 1564 af rabbiner Eliezer Ashkenazi, hvis hovedkvarter lå i samme bygning.

7. Besøg andre synagoger i det jødiske kvarter

Josefov, det tidligere jødiske kvarter| ©Jorge Láscar
Josefov, det tidligere jødiske kvarter| ©Jorge Láscar

Indgangen til kirkegården koster 12 euro, og selvom det kan virke som en dyr pris for et besøg på kirkegården, der kan klares på en halv time, inkluderer det også et besøg i nogle af synagogerne i det jødiske kvarter. Dem, vi kan se med den samme billet, er:

  • DenSpanske Synagoge: Den hedder sådan på grund af sin mauriske udsmykning, der ligner den, man finder i Alhambra i Granada.
  • Klausen-synagogen: den støder op til kirkegården, og dens hovedattraktion er dens bibliotek, som huser flere kopier af hebraiske bøger af stor værdi.
  • Maisel-synagogen: huser en samling af genstande fra den jødiske tradition. Den oprindelige bygning blev ramt af et inferno og måtte renoveres og ændre stil flere gange, indtil den forblev i neogotisk stil.
  • Denhøje synagoge: Dette navn skyldes dens renæssancestil og dens to etager. I en periode var den en del af rådhuset i det jødiske kvarter.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

8. Benyt lejligheden til at besøge den gamle-nye synagoge

Den gammel-nye synagoge, Prag| ©Greynforty
Den gammel-nye synagoge, Prag| ©Greynforty

Indgangen til den jødiske kirkegård inkluderer ikke adgang til en af de vigtigste synagoger i Prag og Europa: Den Gammel-Nye Synagoge. Den er fra 1270 og er den ældste aktive synagoge i Prag og i hele Europa.

Den er opført i gotisk stil og var en af de første bygninger i denne stil i Tjekkiets hovedstad. Den har blandt andet overlevet brande, optøjer og det jødiske holocaust, og i dag er den stadig aktiv og byder kirkegængere og turister velkommen.

Ifølge legenden hviler den mytiske Prag-golem på loftet af denne synagoge og venter på at blive genoplivet, når tiden kræver det.

9. Besøg det jødiske museum

Prags jødiske kirkegård| ©Sam Litvin
Prags jødiske kirkegård| ©Sam Litvin

DetJødiske Museum er ikke et typisk museum, faktisk ligger det ikke i en enkelt bygning, men i otte, nemlig i synagogerne i det jødiske kvarter, på kirkegården, i Roberta Guttmanna Gallery og i et besøgscenter.

Denne institution er et af de ældste og vigtigste jødiske museer i verden. Det blev grundlagt i 1906, og dets mål er at dokumentere det jødiske folks historie i Tjekkiet, at bevare alle genstande og dokumenter af værdi og at udbrede det jødiske folks traditioner og skikke.

10. Forsøg ikke at se Kafkas grav

Franz Kafkas grav på den jødiske kirkegård Žižkov i Prag.| ©Añelo de la Krotsche
Franz Kafkas grav på den jødiske kirkegård Žižkov i Prag.| ©Añelo de la Krotsche

Mange besøgende på den jødiske kirkegård kommer for at se graven for en af litteraturens mest indflydelsesrige forfattere, Franz Kafka.

Det er en almindelig forveksling, da forfatteren ligger på den jødiske kirkegård, men ikke på den jødiske kirkegård. Overfyldningen af kirkegården tvang til sidst åbningen af en anden kirkegård i Prag, kendt som den nye jødiske kirkegård.

Det er her, forfatterens jordiske rester hviler, og denne anden kirkegård kan også besøges og ligger i Žižkov-distriktet i den tjekkiske hovedstad. Og hvis du virkelig er interesseret i at lære mere om forfatterens liv i hovedstaden, anbefaler jeg, at du booker en Franz Kafka-tur i Prag.

Book en Franz Kafka-tur i Prag