Terezin Concentration Camp Dagsture fra Prag

Det er ikke kun i Tyskland og Polen, at man kan besøge koncentrationslejre. I Tjekkiet kan man besøge Terezin-lejren i nærheden af Prag.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

Terezin Concentration Camp Dagsture fra Prag

Menorah på Tezerin-kirkegården | ©Pedro Cambra

At rejse er den bedste måde at se tingene fra nye synsvinkler på. Og jeg mener, at vi bør rejse ud over forbrugerturisme for bedre at forstå en stadig mere kompleks verden. Terezín var en jødisk ghetto og koncentrationslejr, hvor omkring 35.000 jøder blev udryddet.

De bedste udflugter til Terezín fra Prag

Indgang til koncentrationslejren Tezerin| ©ho visto nina volare
Indgang til koncentrationslejren Tezerin| ©ho visto nina volare

På en udflugt til koncentrationslejren Terezín fra Prag har du tre meget forskellige muligheder, så du kan skræddersy oplevelsen efter din smag:

Book din tur til Terezín fra Prag

Halvdagsudflugt til koncentrationslejren Terezín fra Prag

Den lille fæstning i Tezerin-lejren| ©Richard Mortel
Den lille fæstning i Tezerin-lejren| ©Richard Mortel

Dette er den mest populæremulighed for folk, der rejser til Prag. Du rejser med en professionel guide til koncentrationslejren Terezín og besøger det indre af denne fæstning fra det 18. århundrede, der blev omdannet til fængsler og barakker. Du vil kunne besøge det museum, der eksisterer i dag, krematoriet og kirkegården og på første hånd se levevilkårene for det jødiske folk der.

Jeg vil helt klart anbefale denne guidede tur til Terezín frem for at organisere din egen tur af en række årsager. Du behøver ikke at bekymre dig om, hvordan du kommer derhen, du behøver ikke at bekymre dig om at få billetter, og frem for alt har du en professionel guide, der forklarer alt, hvad du kommer til at se. Bemærk venligst, at den maksimale gruppestørrelse for denne tur er 35 personer.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 5 timer
 • Anbefales: Hvis du gerne vil besøge Terezín, men ikke har meget tid til at organisere turen på egen hånd.

Book din tur til Terezín fra Prag

Tur under Anden Verdenskrig: Det jødiske kvarter, Terezín og Lidice

Detalje af monumentet for børnene i Lidice| ©Donald Judge
Detalje af monumentet for børnene i Lidice| ©Donald Judge

Denne oplevelse er designet til folk, der er passionerede omkring historie i almindelighed og begivenhederne under Anden Verdenskrig i særdeleshed. Turen begynder med en rundvisning i hele det jødiske kvarter i Prag, inden vi kører i minivan til koncentrationslejren Terezín. Her får du en rundvisning i alle de rum, der kan besøges, herunder barakkerne, fængslerne, kirkegården og museet.

På vej tilbage til Prag stopper du i Lydice, en by, der også repræsenterer en sort plet i det nazistiske regimes historie. Lídice blev jævnet med jorden i 1942, efter at to medlemmer af den tjekkiske modstand mod den tyske besættelse havde myrdet en SS-leder, og byen blev et symbol på anti-nazisme under Anden Verdenskrig.

Rejseplan

 • Det jødiske kvarter i Prag
 • Koncentrationslejren Terezín
 • Lidice

nyttig information

 • Varighed: 7 timer
 • Anbefales: Hvis du vil udforske de vigtigste steder med relation til Anden Verdenskrig i Prag-området.

Privat halvdagsudflugt til koncentrationslejren Terezín fra Prag

Gårdspladsen i Tezerin-lejren| ©ho visto nina volare
Gårdspladsen i Tezerin-lejren| ©ho visto nina volare

Hvis du gerne vil besøge Terezín, men ikke har lyst til at organisere turen på egen hånd og ikke kan lide at være en del af en stor gruppe, er denne private tur til koncentrationslejren Terezín den bedste løsning.

Du bliver hentet på dit hotel og kørt tilbage i en luksusbil, hvorefter du bliver ledsaget på en privat tur til koncentrationslejren, hvor du vil se alle de vigtigste seværdigheder med en personlig fortælling af en ekspertguide, som du kan stille alle de spørgsmål, du har lyst til.

Måske er det den store fordel ved en privat tur, at du hele tiden kan tale med din guide og spørge ham om alt, hvad du kan komme i tanke om om det sted, du skal besøge. Selvfølgelig har du også alle fordelene ved en typisk organiseret tur, hvor du ikke behøver at bekymre dig om indgangsgebyrer, eller hvordan du kommer til og fra Terezín.

Den eneste ulempe ved denne tur sammenlignet med de to andre er, at varigheden er noget kortere, men hvis du leder efter en halvdagsoplevelse, fordi du kun tilbringer kort tid i Prag eller ønsker at bruge din rejse på andre ting, kan det være en fordel for dig.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 6 timer
 • Anbefales: Hvis du foretrækker at lave din egen sightseeing og ikke være en del af en stor gruppe turister, eller hvis du er i en gruppe på 4 eller 5 personer.

Book din udflugt til Terezín fra Prag

Hvad skal man se i koncentrationslejren Terezín?

Krematorium| ©Pedro Cambra
Krematorium| ©Pedro Cambra

Krematoriet

Selvom Terezín i teorien ikke var en udryddelseslejr, og de fleste fangers død blev erklæret for naturlig død, er virkeligheden, at fangerne blev kremeret levende i Terezíns krematorium. Ikke en masse og en ad gangen (som kolumbariet, hvor de kremerede rester af jøder blev opbevaret, viser), men det vides, at mange af resterne ikke blev opbevaret og blev smidt i floden Ohre.

Terezín-krematoriet er normalt det sidste stop på turen, og det er her, du kan se stedets grusomhed, når den er på sit højeste.

Lille fæstning

Dette er den vigtigste del af Terezín-mindesmærket, hvor du på første hånd kan se de forfærdelige levevilkår for de jøder, der var stuvet sammen her. Du kommer gennem ankomstområdet, hvor fangerne efterlod alle deres ejendele og dokumenter i bytte for overalls.

Andre dele af den såkaldte Lille Fæstning omfatter hospitalet, hvor der næsten intet udstyr er, cellerne, hvor fangerne boede, lighuset og toiletterne.

Under hele besøget er der noget, der hele tiden følger dig: en ubehagelig følelse, næsten en glorie af derealisering, som om det, du besøger, ikke rigtig eksisterer. Terezín er et sted, der ikke tager godt imod besøgende, og man kan kun forestille sig, hvordan det ville tage imod dem, der tog dertil for at være fanger.

Ghettomuseet

Mindre end en kilometers gang fra den lille fæstning ligger Terezín-museet, kendt som Ghettomuseet. Det ligger i en tidligere skole og huser en permanent udstilling om livet i koncentrationslejren. Du kan se fotos og tegninger af børn, der boede i koncentrationslejren. For mig var det den sværeste del af besøget.

Magdeburg Kaserne

På et komplet besøg i Terezín vil du også se barakkerne, hvor fangerne var stuvet sammen, og som i dag er blevet rekonstrueret, så de trofast skildrer levevilkårene der. Her finder du også kunst skabt af fangerne, som på en meget stærk måde formidler følelsen af angst ved at leve i en koncentrationslejr.

Book din tur til Terezín fra Prag

Planlæg dit besøg i koncentrationslejren Terezín

Inde i fangernes barakker| ©Eric Erkamp
Inde i fangernes barakker| ©Eric Erkamp

Selv hvis du beslutter dig for at besøge Terezín på en organiseret tur, er her nogle nyttige oplysninger, der kan hjælpe dig med at planlægge din tur.

Hvordan kommer man til Terezín, og hvor lang tid tager det?

Alle organiserede ture til Terezín fra Prag inkluderer transport, enten i varevogn (for gruppeture) eller i privat bil (privat mulighed). Det tager omkring 45 minutter til en time at køre til Terezín fra byen.

Åbningstider og dage

Koncentrationslejren Terezín er åben fra 8:00 til 18:00 om sommeren og til 16:00 om vinteren. Der er åbent hver dag året rundt undtagen den 24. december, hvor der er lukket på grund af juleaften.

Den bedste dag på ugen at besøge Terezín

Da Terezín er et populært sted at besøge, har det en tendens til at have en ret høj koncentration af turister på en hvilken som helst dag i ugen. Men da det er et ret stort sted, vil de ikke være overvældende, medmindre du besøger koncentrationslejren i weekenden, hvor menneskemængden kan være virkelig ubehagelig. Jeg anbefaler, at du tager af sted en tirsdag eller onsdag, hvis du har et valg.

Bedste tid på året at besøge Terezín

Terezíns højsæson plejer at være om sommeren, hvor temperaturerne er høje, og det er det tidspunkt, hvor de fleste turister besøger Prag. Hvis du har et valg (men det afhænger selvfølgelig af, hvornår du besøger Prag), så besøg Terezín i maj, juni eller september for at få bedre temperaturer.

Hvor kan man spise i Terezín?

Detalje af fangeuniform, Ghettomuseet.| ©ho visto nina volare
Detalje af fangeuniform, Ghettomuseet.| ©ho visto nina volare

Der er et cafeteria i selve koncentrationslejren, hvor man kan spise, men det kan slet ikke anbefales. For at undgå at spilde for meget tid på at gå frem og tilbage til Terezín fra koncentrationslejren, anbefaler jeg, at du tager mad med i rygsækken fra Prag.

Hvad skal jeg tage med mig til koncentrationslejren Terezín?

 • Først og fremmest behagelige sko. Der er en del gang mellem de forskellige seværdigheder i koncentrationslejren, og der er ikke mange steder at sidde og hvile sig i skyggen, så kondisko er det bedste valg.
 • Hvis du besøger lejren om sommeren, anbefaler jeg af samme grund, at du medbringer solcreme og en flaske vand, da det er ret varmt, og der kun er lidt skygge uden for bygningerne.
 • Det er muligt at tage billeder i koncentrationslejren, så hvis du vil huske dette besøg, så tag et kamera med.

Derfor skal du besøge koncentrationslejren Terezín

Tezerin-barakkerne| ©AH AP
Tezerin-barakkerne| ©AH AP

Selvom Terezín oprindeligt ikke var en koncentrationslejr, men fungerede som mellemstation for andre udryddelseslejre, f.eks. i Polen, var den så overfyldt, at levevilkårene var forfærdelige, og tusindvis af mennesker døde af sygdom, sult og hårdt arbejde.

Derfor blev Terezín kendt som en ghetto, hvor jøder kunne bo og arbejde, og nazisternes propaganda gjorde stedet til et rædselsvækkende teater, der blev vist frem for verden for at dække over de grusomheder, som regimet faktisk begik. Når man besøger Terezín, vil man derfor se legepladser, caféer og butikker.

Hvis en tur til Terezín er noget at gå efter, er det at opdage endnu et lag af det folkedrabskompleks, der fandt sted i Tyskland under dets totalitære æra. Selvom du sikkert allerede ved det, er et besøg i Terezín en oplevelse, der kan være overvældende. På trods af dette kan det også være meget berigende og er bestemt umagen værd.

Afsluttende tips

Brusere| ©Pedro Cambra
Brusere| ©Pedro Cambra
 • Turen til Terezín foregår udelukkende til fods, så vær godt forberedt med behagelige og åndbare sko. Husk at medbringe en flaske vand.
 • Vær forberedt på en vandretur, hvor der ikke er nogen butikker eller caféer i nærheden, så tag alt, hvad du har brug for, med i rygsækken.
 • Terezín er ikke et sted for børn. Det er et virkelig hjerteskærende besøg, hvor børn kan komme til at kede sig, fordi de ikke forstår for meget eller opdager verdens rædsler for tidligt.

Andre udflugter, du måske er interesseret i

Den gamle rådhusplads, Prag| ©fklv (Obsolete hipster)
Den gamle rådhusplads, Prag| ©fklv (Obsolete hipster)

Hvis du er på udkig efter mere sightseeing fra Prag, har jeg skrevet en guide på Ture i Prag som fortæller dig, hvad der er værd at besøge ud over koncentrationslejren Terezín.