Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Terezin Concentration Camp Dagsture fra Prag

Det er ikke kun i Tyskland og Polen, at du kan besøge koncentrationslejre. I Tjekkiet kan du besøge Terezin-lejren nær Prag.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

Terezin Concentration Camp Dagsture fra Prag

Menorah på Tezerin-kirkegården | ©Pedro Cambra

Rejser er den bedste måde at se tingene fra nye synsvinkler på. Og jeg mener, at vi bør rejse ud over forbrugerturisme for bedre at forstå en stadig mere kompleks verden. Theresienstadt var en jødisk ghetto og koncentrationslejr, hvor omkring 35 000 jøder blev udryddet.

De bedste udflugter til Terezín fra Prag

Indgang til koncentrationslejren Tezerin| ©ho visto nina volare
Indgang til koncentrationslejren Tezerin| ©ho visto nina volare

Til en udflugt til koncentrationslejren Terezín fra Prag har du tre helt forskellige muligheder, så du kan skræddersy oplevelsen efter din smag:

Bestil din Terezín-tur fra Prag

Halvdags udflugt til koncentrationslejren Terezín fra Prag

Den lille fæstning i Tezerin-lejren| ©Richard Mortel
Den lille fæstning i Tezerin-lejren| ©Richard Mortel

Dette er den mest populæremulighed for folk, der rejser til Prag. Du rejser med en professionel guide til koncentrationslejren Terezín og besøger interiøret i denne fæstning fra det 18. århundrede, der er omdannet til fængsler og barakker. Du vil kunne besøge det museum, der eksisterer i dag, krematoriet og kirkegården og opleve jødernes levevilkår på første hånd.

Jeg vil helt klart anbefale denne guidede tur til Terezín frem for at arrangere din egen tur af flere grunde. Du behøver ikke at bekymre dig om, hvordan du kommer dertil, du behøver ikke at bekymre dig om at få billetter, og frem for alt har du en professionel guide, der forklarer alt det, du vil se. Bemærk venligst, at den maksimale gruppestørrelse for denne tur er 35 personer.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 5 timer
 • Anbefales: Hvis du ønsker at besøge Terezín, men ikke har meget tid til at organisere turen på egen hånd.

Bestil din tur til Terezín fra Prag

Rundvisning i Anden Verdenskrig: Det jødiske kvarter, Terezín og Lidice

Detalje af monumentet Børnene fra Lídice| ©Donald Judge
Detalje af monumentet Børnene fra Lídice| ©Donald Judge

Denne oplevelse er designet til folk, der brænder for historie i almindelighed og begivenhederne under Anden Verdenskrig i særdeleshed. Turen begynder med en rundvisning i hele Prags jødiske kvarter, inden turen i minibus køres til koncentrationslejren Terezín. Her vil du få en rundvisning i alle de besøgsværdige rum, herunder barakkerne, fængslerne, kirkegården og museet.

På vej tilbage til Prag vil du stoppe i Lydice, en by, der også repræsenterer et sort punkt i naziregimets historie. Lídice blev jævnet med jorden i 1942 efter mordet på en SS-leder af to medlemmer af den tjekkiske modstand mod den tyske besættelse og blev et symbol på antinazismen under Anden Verdenskrig.

Rejseplan

 • Det jødiske kvarter i Prag
 • koncentrationslejren Theresienstadt
 • Lidice

nyttige oplysninger

 • Varighed: 7 timer
 • Anbefales: Hvis du ønsker at udforske de vigtigste steder i Prag-området, der er relateret til Anden Verdenskrig.

Halvdags privat udflugt til koncentrationslejren Terezín fra Prag

Gårdspladsen i Tezerin-lejren| ©ho visto nina volare
Gårdspladsen i Tezerin-lejren| ©ho visto nina volare

Hvis du ønsker at besøge Terezín, men ikke har lyst til at arrangere turen på egen hånd og ikke bryder dig om at være en del af en stor gruppe, er denne private udflugt til koncentrationslejren Terezín din bedste mulighed.

Du bliver hentet på dit hotel og kørt tilbage i en luksusbil, hvorefter du bliver ledsaget på en privat rundvisning i koncentrationslejren, hvor du vil se alle de vigtigste seværdigheder med en personlig fortælling af en ekspertguide, som du kan stille alle de spørgsmål, du ønsker.

Måske er det den store fordel ved en privat rundvisning, at du hele tiden kan tale med din guide og spørge ham om alt, hvad du kan komme i tanke om det sted, du skal besøge. Du har selvfølgelig også alle fordelene ved en typisk organiseret tur, hvor du ikke behøver at bekymre dig om entréafgifter eller om, hvordan du kommer til og fra Theresienstadt.

Den eneste ulempe ved denne tur i forhold til de to andre er, at varigheden er noget kortere, men hvis du er på udkig efter en halvdagsoplevelse, fordi du kun er kort tid i Prag eller ønsker at bruge din tur på andre ting, kan det være en fordel for dig.

Nyttige oplysninger

 • Varighed: 5 timer
 • Anbefales: Hvis du foretrækker at lave din egen sightseeing og ikke være en del af en stor gruppe turister eller hvis du er i en gruppe på 4 eller 5 personer.

Book din udflugt til Theresienstadt fra Prag

Hvad skal man se i koncentrationslejren Terezín

Krematorium| ©Pedro Cambra
Krematorium| ©Pedro Cambra

Krematorium

Selv om Terezín i teorien ikke var en udryddelseslejr, og de fleste fangers død blev erklæret som naturlige dødsfald, er virkeligheden, at fangerne blev kremeret levende i krematoriet i Terezín. Ikke i massevis og én ad gangen (som kolumbariumet, hvor jødernes kremerede rester blev opbevaret, viser), men det vides, at mange af resterne ikke blev opbevaret og blev smidt i floden Ohre.

Krematoriet i Theresienstadt er normalt det sidste stop på rundvisningen, og det er her, man kan se stedets grusomhed på sit højeste.

Lille fæstning

Dette er hovedafsnittet af mindesmærket i Theresienstadt, hvor du med egne øjne kan se de forfærdelige levevilkår for de jøder, der var stuvet sammen her. Du kommer igennem ankomstområdet, hvor fangerne efterlod alle deres ejendele og dokumenter i bytte for overalls.

Andre dele af den såkaldte lille fæstning omfatter hospitalet, hvor der næsten intet udstyr er, de celler, hvor fangerne boede, lighuset og toiletterne.

Under hele besøget er der noget, der hele tiden ledsager dig: en ubehagelig følelse, næsten en glorie af afrealisering, som om det, du besøger, ikke rigtig eksisterer. Theresienstadt er et sted, der ikke tager godt imod besøgende, og man behøver kun at forestille sig, hvordan det ville modtage dem, der tog dertil for at blive fanger.

Ghettomuseet

Mindre end en kilometers gang fra den lille fæstning ligger Terezín-museet, der er kendt som Ghettomuseet. Det har til huse i en tidligere skole og rummer en permanent udstilling om livet i koncentrationslejren. Du kan se fotos og tegninger af børn, der levede i koncentrationslejren. For mig var det den sværeste del af besøget.

Magdeburg kaserne

På et komplet besøg i Theresienstadt skal du også se de barakker, hvor fangerne blev stuvet sammen, og som i dag er blevet rekonstrueret for at give et troværdigt billede af levevilkårene der. Her kan du også finde kunst, som er skabt af fangerne, og som på en meget stærk måde formidler følelsen af angst ved at leve i en koncentrationslejr.

Book din udflugt til Theresienstadt fra Prag

Planlæg dit besøg i koncentrationslejren Terezín

Inde i fangernes barakker| ©Eric Erkamp
Inde i fangernes barakker| ©Eric Erkamp

Selv hvis du beslutter dig for at besøge Terezín på en organiseret tur, kan du her finde nogle nyttige oplysninger, der kan hjælpe dig med at planlægge din tur.

Hvordan man kommer til Terezín, og hvor lang tid det tager

Alle organiserede ture til Terezín fra Prag omfatter transport, enten med varevogn (for gruppeture) eller i privat bil (privat mulighed). Det tager ca. 45 minutter til en time at komme til Terezín ad landevej fra byen.

Åbningstider og dage

Koncentrationslejren Terezín er åben fra kl. 8.00 til 18.00 om sommeren og til kl. 16.00 om vinteren. Den er åben alle årets dage undtagen den 24. december, hvor den er lukket juleaften.

Bedste dag på ugen til at besøge Terezín

Da Terezín er et populært sted at besøge, er der en tendens til at have en ret høj koncentration af turister på en hvilken som helst ugedag. Da det er et ret stort sted, vil de dog ikke rigtig være overvældende, medmindre du besøger koncentrationslejren i weekenden, hvor menneskemængderne kan være virkelig ubehagelige. Jeg anbefaler at tage af sted på en tirsdag eller onsdag, hvis du har et valg.

Bedste tidspunkt på året at besøge Terezín

Terezíns højsæson har tendens til at være om sommeren, hvilket falder sammen med de høje temperaturer, og da det er det tidspunkt, hvor de fleste turister besøger Prag. Hvis du har et valg (selv om det selvfølgelig afhænger af, hvornår du besøger Prag), så besøg Terezín i maj, juni eller september for at få bedre temperaturer.

Hvor kan man spise i Terezín

Detalje af en fangeuniform, Ghettomuseet.| ©ho visto nina volare
Detalje af en fangeuniform, Ghettomuseet.| ©ho visto nina volare

Der er et cafeteria i selve koncentrationslejren, hvor du kan spise, men det kan ikke anbefales. For at undgå at spilde for meget tid på at køre frem og tilbage til Terezín fra koncentrationslejren, anbefaler jeg, at du tager mad med i din rygsæk fra Prag.

Hvad skal jeg tage med mig til koncentrationslejren i Terezín?

 • Først og fremmest behagelige sko. Der er en del at gå mellem hvert enkelt seværdighedspunkt i koncentrationslejren, og der er få steder at sidde og hvile sig i skyggen, så kondisko er dit bedste bud.
 • Hvis du besøger koncentrationslejren om sommeren, anbefaler jeg af samme grund at medbringe solcreme og en flaske vand, da det er ret varmt, og der er næsten ingen skyggefulde steder uden for bygningerne.
 • Det er muligt at tage billeder i koncentrationslejren, så hvis du ønsker at huske dette besøg, skal du tage et kamera med dig.

Hvorfor du bør besøge koncentrationslejren Terezín

Tezerin kaserne| ©AH AP
Tezerin kaserne| ©AH AP

Selv om Theresienstadt oprindeligt ikke var en koncentrationslejr, men tjente som en mellemstation for andre udryddelseslejre, f.eks. i Polen, var den så overfyldt, at levevilkårene var forfærdelige, og tusindvis af mennesker døde af sygdom, sult og hårdt arbejde.

Derfor blev Theresienstadt kendt som en ghetto, hvor jøder kunne bo og arbejde, og den nazistiske propaganda gjorde stedet til et skrækkeligt teater, som blev vist til verden for at dække over de grusomheder, som regimet faktisk begik. Derfor vil man, når man besøger Theresienstadt, se legepladser for børn, caféer og butikker.

Hvis en tur til Theresienstadt er noget at gå efter, er det for at opdage endnu et lag af det folkemordskompleks, der fandt sted i Tyskland under den totalitære æra. Selv om du sikkert allerede ved det, er et besøg i Theresienstadt en oplevelse, der kan være overvældende. Men det kan også være meget berigende og er bestemt det hele værd.

Sidste tips

Bruser| ©Pedro Cambra
Bruser| ©Pedro Cambra
 • Terezín-turen foregår udelukkende til fods, så vær godt forberedt med behagelige og åndbare sko. Husk at medbringe en flaske vand.
 • Vær forberedt på en vandretur, hvor der ikke er nogen butikker eller caféer i nærheden til at hvile sig, så tag alt det nødvendige med i din rygsæk.
 • Terezín er ikke et sted for børn. Det er et virkelig hjerteskærende besøg, hvor børn kan komme til at kede sig, fordi de ikke forstår for meget eller opdager verdens rædsler for tidligt.

Andre udflugter, som du måske er interesseret i

Den Gamle Rådhusplads, Prag| ©fklv (Obsolete hipster)
Den Gamle Rådhusplads, Prag| ©fklv (Obsolete hipster)

Hvis du er på udkig efter flere sightseeingture fra Prag, har jeg skrevet en guide om Ture i Prag som fortæller dig, hvad der er værd at besøge ud over koncentrationslejren Terezín.