12 ting at gøre i Prag i november

Med julen lige om hjørnet byder Prag i november måned på en festlig og sjov scene. Fyldt med musik, nationale festligheder, cirkusforestillinger og god film, så du får ikke tid til så meget!

Katherine Betances

Katherine Betances

11 minutters læst

12 ting at gøre i Prag i november

Sneklædte bytage i Prag. | ©Wojtek Witkowski

November er en fantastisk måned at besøge den smukke by Prag i. Når det kolde vejr kommer, øges indendørsaktiviteterne, og du vil finde tilbagevendende musik- og dansefestivaler, cirkusartister og gode biografer, der er designet til at underholde lokale og turister. Derudover kan du nyde de første rester af julefejringen. Når du planlægger din ferie, kan du lade dig inspirere af denne liste for at sikre, at du ikke går glip af noget vigtigt.

1. I november kan du deltage i fejringen af St.

Sankt Martins dag| ©Jaromir Kavan
Sankt Martins dag| ©Jaromir Kavan

Martin af Tours-dagen fejres i Prag den 11. november. Det sjoveste ved fejringen af Sankt Martinsdag er børnene, der laver farverige lanterner med deres egne hænder og deltager i lanterneoptogene, mens de synger sange.

Nogle af højdepunkterne ved fejringen af Sankt Martinsdag er at se lanterneoptoget, deltage i kreative workshops, hvis du kommer til Prag med børn, deltage i traditionelle smagsprøver på stegt gås og drikke ung vin. For mere information om, hvad man kan spise i Prag, anbefaler jeg, at du læser vores indlæg, hvor du kan se, hvad der er de bedste retter i den tjekkiske gastronomi.

Lanterneoptogarrangeres i mange kvarterer i Prag. De aktiviteter og parader, der finder sted i Riegrovy sady Park og Vyšehrad-fæstningen, er særligt smukke.

SmagsprøverAt spise gåsesteg er en tradition på Sankt Martins dag, så du vil finde en række smagsprøver på mad og drikke i Prag. Selvom de kan variere fra år til år, afholdes de mest traditionelle på følgende steder:

 • Jiriho z Podebrad-pladsen
 • Kubáň Bondens Marked
 • Smichov-promenaden

Book en gastronomisk tur i Prag

2. Følg i fodsporene på Prags lanternemand

Illumination af Karlsbroen| ©.martin
Illumination af Karlsbroen| ©.martin

Fra den 28. november til dagen før jul kan du opleve en meget speciel og smuk ceremoni i Prag: oplysningen af Karlsbroen og lanternerne i Stare Mesto. Karlsbroen er den eneste bro i verden, der stadig bruger gaslampesystemet til sin belysning. Selv om broen er oplyst af et automatisk system, begynder den manuelle lysceremoni, når julen kommer til Prag.

Den består i, at byens lygtetænder, historisk set den højeste borger i Prag, går rundt med en fakkel i hånden og tænder lysene et efter et. Hvis du tilfældigvis er i Prag i disse dage, må du ikke gå glip af denne smukke ceremoni.

Hvor finder den sted?

Det starter på Křižovnické náměstí-pladsen, går gennem den gamle bydel og krydser hele Karlsbroen, mens lysene tændes. Lygtetænderen vender tilbage til udgangspunktet, hvor det sidste lys på turen tændes.

Book en guidet tur i Prag med krydstogt

3. Tag på rundtur til Prags historiske caféer

Inde i Savoy Café| ©Mr No
Inde i Savoy Café| ©Mr No

November er den bedste måned at tage en tur rundt i Prag og udforske byens berømte historiske caféer, som der er en hel del af. Da byen var en del af det østrig-ungarske imperium, var Prag hjemsted for intellektuelle og vigtige personer, som ændrede historiens gang. Disse personer brugte de smukke tjekkiske caféer som mød ested, og mange af dem diskuterede ikke kun de emner, der ville forme nationen, men omskrev også historien.

Hvor skal man gå hen?

I Prag er disse steder kendt som "Grand Café Houses" og kan findes over hele byen. Nedenfor er en liste over de mest fremtrædende, og jeg anbefaler, at du inkluderer dem i din rejseplan sammen med de bedste ting at lave i Prag.

 • Kavárna Slavia Den ældste café i Prag har en fantastisk udsigt over Prag, Karlsbroen og Prags borg, og når du besøger dette sted, vil du sandsynligvis opleve tjekkiske operasangere og skuespillere optræde. Øverst på menuen: chokolade, kaffe eller varm cider om vinteren.
 • Café Savoy Det høje loft, der er dekoreret i renæssancestil, er imponerende 7 meter højt, hvilket resulterer i et af de smukkeste interiører, du nogensinde vil se i en bycafé. De lokale i Prag tager på Café Savoy for at få en varm kop kaffe og en lækker ořechový dort (hasselnøddekage).
 • Café Louvre Kendt som centrum for intelligentsiaen, er det en af de mest berømte for at være et sted, der fungerede som arbejdskontor for intellektuelle som Albert Einstein og Franz Kafka. Kan du forestille dig at sidde ved det samme bord, hvor "Metamorfosen" blev skrevet? Hvis du besøger Café Louvre, kan du nyde en varm drik sammen med den berømte cheesecake serveret med ferskner.

Book en Kafka-tur i Prag

4. Jazz det op! Med den internationale jazzfestival i Prag

Folk til jazz-uge| ©Brett Sayles
Folk til jazz-uge| ©Brett Sayles

Prag er uden tvivl det bedste sted i hele Tjekkiet at nyde denne musikgenre. Spredt over hele byen finder du flere berømte klubber, og hvis du vil, kan du booke en pubcrawl gennem Prag. Derudover afholdes Prague International Jazz Festival hvert efterår, og festivalforestillingerne starter normalt den 30. september og varer i mere end 30 dage indtil den 5. eller 10. november.

Den blev etableret i 1964, hvilket gør den til en af de ældste festivaler, ikke kun i Prag, men i hele Europa. I årenes løb har jazzmusikken været tæt forbundet med Tjekkoslovakiets egen historie; i kommunismens mørke dage symboliserede jazzen en hel nations personlige og kunstneriske frihed.

Hvor finder det sted?

Hvert år låner festivalen scenerne i den berømte Reduta Jazz Club og Lucerna Music Bar. I løbet af dens historie har den præsenteret navne som BB King, Big Joe Tunner, Duke Ellintong og mange flere.

Sådan køber du billetter

Du kan se kalenderen og spilledatoerne på Reduta Jazz Clubs officielle hjemmeside

Book en pubcrawl i Prag

5. Strings of Autumn

Prags borg| ©Tetraigofotos
Prags borg| ©Tetraigofotos

I løbet af de første dage af november er det muligt at nyde de sidste forestillinger på den berømte Strings of Autumn-festival. Den blev grundlagt i 1996 og er en unik musikfestival, der på scenen kombinerer forskellige kunstneriske stilarter lige fra jazz til klassisk musik og eksperimenterende rytmer.

I løbet af festivalen afholdes der hvert år forskellige koncerter, og for bedre at kunne programmere det store antal optrædener har arrangørerne opdelt programmet i tre hovedområder: Inspiration, Crossover og Luminaries.

Hvor finder det sted?

I de første otte år var begivenheden næsten udelukkende sponsoreret af regeringen, så koncerten blev afholdt på slottet. Det er bedst at tjekke den officielle Strings of Autumn-hjemmeside for at holde øje med koncertplanen inden din rejsedato.

Book en pubcrawl i Prag

6. Deltag i den kulturelle fest for at fejre fløjlsrevolutionen

Prags nationalmuseum| ©Otto8
Prags nationalmuseum| ©Otto8

Prag fejrer dagen for fløjlsrevolutionen den 17. november. Over hele landet, og især i Prag, finder der forskellige mindehøjtideligheder sted i form af kulturelle begivenheder, der på den ene side har til formål at oplyse om denne historiske begivenhed, og på den anden side at analysere den aktuelle situation og kritisk evaluere privilegierne og frihederne i vores samfund i dag. Du kan også finde gratis udstillinger påmange af byens store museer.

Hvor finder det sted?

 • Korzo Národní: I området omkring Národní třída er hele området omdannet til et stort galleri med audiovisuelle installationer og lysshows. Du kan også gå gennem de mange gadeudstillinger for at lære om kommunismens periode, og du kan endda booke en tur om kommunismen i Prag, som inkluderer billetter til atombunkeren.
 • Gratis museer: Ud over de udendørs udstillinger, du finder over hele byen, især i områder som Wenzelspladsen og Prags borg, deltager mange museer i Prag i fejringen ved at åbne deres døre for offentligheden gratis eller til en reduceret pris. Historisk set er de steder, der tilbyder denne åbne dag: Prags Nationalgalleri og Prags Nationalmuseum.

Sådan køber du billetter

Arrangementerne vil for det meste være gratis, og du behøver ikke billetter til arrangementet.

Book en kommunisme-tur i Prag

7. Tag på en sightseeing-bustur i Prag

Tilbage på Prags hovedbanegård|©Mike
Tilbage på Prags hovedbanegård|©Mike

Hvad med at lære Prag at kende ved at tage en heldagstur i en turistbus? Ideen er, at du ikke går glip af nogen detaljer i byen, og at du ikke kommer til at fryse. Vinteren i Prag kan være lidt barsk med snefald på denne tid af året, så ved at booke en sightseeing-bustur undgår du, at dårligt vejr ødelægger din tur.

Plus, denne oplevelse er superkomplet, da den inkluderer en 3-retters frokost og et krydstogt på Vltava-floden.

Hvor finder turen sted?

Turen henter dig på dit hotel, og den varer ca. 7 timer. Du vil besøge alle de mest symbolske steder i Prag: gå rundt om Prags borg, Wallenstein-paladset og dets haver, pladsen i den gamle bydel, det jødiske kvarter, og se Krudttårnet, Nationalteatret, Jan Palach-mindesmærket og John Lennon-muren.

Sådan køber du billetter

Billetter til den guidede bustur i Prag kan købes online og koster omkring 65 euro.

Book en guidet bustur i Prag

8. Nyd en koncert i Mozartsalen med en luksusmiddag

Mozart-middag på Grand Hotel Bohemia|©R Boed
Mozart-middag på Grand Hotel Bohemia|©R Boed

Og hvilken bedre måde at bekæmpe de lave temperaturer på end at overvære en koncert med en luksusmiddag i en af de mest emblematiske og traditionelle koncertsale i byen? Vi foreslår, at du booker en koncertaften i Mozartsalen med middag for at nyde musikerens mest berømte værker fremført af to sangere og fem musikere fra tjekkiske operahuse. Koncerten er opdelt i 3 dele på ca. 20 minutter hver.

Hvor finder koncerten sted?

Koncerten finder sted i Prags Mozart Hall, i den imponerende Boccaccio Hall.

Sådan køber du billetter

Du kan købe dine billetter til koncerten i Mozarts koncertsal med middag i Prag online på forhånd. Prisen er omkring 89 euro.

Køb dine billetter til en koncert i Mozartsalen

9. Kom til cirkusfest i Letní Letná!

Cirkus Letní Letná| ©Andres F
Cirkus Letní Letná| ©Andres F

Talentfestivalen Letní Letná blev grundlagt i 2004 og bringer hvert år nogle af de bedste cirkusartister og shows fra hele verden til Prag. Arrangementet starter i midten af oktober og løber til de første dage af november, så hvis du besøger Prag på dette tidspunkt, bør du gøre det til en del af dine planer.

Forestillingsprogrammet omfatter aktuelle produktioner, der søger at berige den tjekkiske og centraleuropæiske kunstneriske scene, da et af festivalens hovedmål er at støtte nycirkus i Tjekkiet og bidrage til dets udvikling og vækst.

Hvor finder det sted?

Under hele arrangementet har cirkusartisterne brugt den store Letná Park på bredden af Vltava-floden som scene.

Sådan køber du billetter

Du kan købe dine billetter direkte fra den officielle Letní Letná hjemmeside

10. Italiensk film kommer til Prag med Mittel CinemaFest

Biograf| ©Luis Quintero
Biograf| ©Luis Quintero

Den største reklameevent for italiensk film turnerer hvert år rundt i Centraleuropa fra de første dage i november til de første dage i december. Byerne Budapest, Bratislava og Prag besøges i en uge for at fremvise de seneste filmudgivelser fra Italien. Da Prag er den sidste by på turnéen, er datoerne for præsentationerne normalt planlagt til midten eller slutningen af november. Ud over Prag er andre tjekkiske byer som Brno og Ostrava også med.

Festivalen begyndte i 2005, og på hjemmesiden for FILMITALIA, en organisation dedikeret til international promovering af italiensk film, er det muligt at se begivenhedens historie med mange produktioner, der er blevet vist i årenes løb.

Hvor finder det sted?

Arrangementet finder sted i Kino Lucerna, der anses for at være det vigtigste sted for Prags filmkultur.

Sådan køber du billetter

Du kan købe billetter og se tidsplanen for visningerne direkte på Czech Mittel CinemaFests hjemmeside

.

11. Deltag i åbningen af Prags julemarkeder

Prags julemarked| ©Bruce Tuten
Prags julemarked| ©Bruce Tuten

I de sidste dage af november åbner de traditionelle og magiske julemarkeder i Prag. Hvis du er i byen i julen, må du ikke gå glip af muligheden for at nyde dette smukke sted, hvor du finder et bredt udvalg af julegaver, herunder hatte, vintertørklæder, håndlavet lokalt håndværk, juletræspynt, stearinlys og aromatiske sæber med årstidens dufte og meget mere.

Markedet vil også være fyldt med traditionelle tjekkiske snacks, varme vinterdrikke og alle mulige slags nips.

Hvor finder det sted?

Julemarkeder er meget almindelige og traditionelle i Prag. Træhytter dekoreret med glitter og lys er sat op over hele byen. Her er de smukkeste traditionelle steder og åbningsdatoer, som kan hjælpe dig med at planlægge dit program.

 • Julemarked på torvet i den gamle bydel i Staré Mesto. Starter den 26. november og er åbent for offentligheden hver dag.
 • Julemarked på Republikkens Plads i Josefov. Starter den 25. november, åbent for offentligheden hver dag.
 • Julemarked på Wenzelspladsen i Nove Mesto. Starter den 27. november, åbent for offentligheden hver dag.
 • Julemarked på Fredspladsen i Nove Mesto. Åbner først den 20. november, åbent hver dag.

Sådan køber du billetter

Markederne er gratis begivenheder med gratis adgang og gratis adgang for offentligheden.

12. Tag en tur med Prags julesporvogn

Jule-sporvogn| ©JCKA
Jule-sporvogn| ©JCKA

For fortsat at komme i stemning med juletiden i Prag kan du vælge at køre med julesporvognen. Fra den sidste uge i november til den første uge i januar kører en sporvogn dekoreret med hundredvis af julelys gennem byen. Det er en ideel måde at komme væk fra det kolde vintervejr og tage en tur rundt i byen, mens man beundrer Prags historiske bygninger i vinterlandskabet. Ruten tager dig fra centrum af Stare Mesto til Prags borg.

Hvor finder det sted?

Du kan tage rute 02 og rute 22 i Prags sporvogn; rute 22 er den mest turistede linje i hele byen, da den kører hele vejen fra Hradčany-området til Prags borg.

Sådan køber du billetter

Du skal købe dine sporvognsbilletter; en enkeltbillet koster ca. 1,30 euro, mens en tredagesbillet i gennemsnit koster 13,50 euro, og du kan køre med sporvognen, så meget du vil. Når du planlægger ruter, er det en god idé at have et kort over ruterne ved hånden.

Prag i november: Sådan håndterer du vejret, og hvad skal du have på i november?

Forbered din bagage| ©Timur Weber
Forbered din bagage| ©Timur Weber

Når efteråret siger farvel til november, og vinteren står for døren, falder temperaturerne markant. Med en gennemsnitstemperatur på 9°C og en minimumstemperatur på 1°C , kan der endda falde lidt sne i løbet af måneden. Nedbøren er også lidt højere end i oktober. Med hensyn til solskinstimer kan du kun forvente omkring 8 timer i gennemsnit på de klareste dage.

Hvis du besøger Prag i november, skal du finde dit tøj til koldt vejr frem fra garderoben og være godt forberedt. Husk på, at du kommer til at bruge lang tid på at vandre rundt i gaderne og besøge monumenter, så prioriter behageligt fodtøj som varme støvler; tilføj en varm hue, et tørklæde til at beskytte dig mod den gamle mand og selvfølgelig en tyk frakke!

Prag i november: turistmængder

Letná-parken| ©Aktron
Letná-parken| ©Aktron

November er lavsæson for turister i Prag, det ideelle tidspunkt for rejsende med et lille budget eller for dem, der gerne vil spare et par euro, da det er lettere at få rabat på overnatning. Caféerne og museerne, som normalt er overfyldte med turister i juni eller juli, kan igen nydes uden ubehaget ved menneskemængderne.

Book ture og udflugter i Prag