Berlin på 5 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Berlin er en uudtømmelig by, men 5 dage giver os en god margin til at lære den at kende i dybden. Her er en plan, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af den.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minutters læst

Berlin på 5 dage: tips, hvad du skal se og meget mere

Berlin | ©Zoetnet

Du skal besøge Berlin, og du har 5 dage? Ved første øjekast virker det måske ikke som mange dage til at lære så stor en by med så mange attraktioner at kende. Men hvis du planlægger godt, er det muligt. Derfor har jeg udvalgt de bedste attraktioner i byen og organiseret dem i en tidsplan, der vil optimere din tid maksimalt. Du vil lære byen at kende fra en urban og kunstnerisk synsvinkel, såvel som dens mennesker. Er du klar til det?

Dag 1: Brandenburger Tor, Rigsdagen og Tiergarten

Solnedgang ved Brandenburger Tor| ©Tomasz Baranowski
Solnedgang ved Brandenburger Tor| ©Tomasz Baranowski

Den første dag er en introduktion til byen. Med denne guide får du mulighed for at se det, du ikke må gå glip af på din rejse til Berlin: Brandenburger Tor. I løbet af denne dag vil vi opholde os i det område, der mod vest afgrænses af Tiergarten og mod øst og nord af floden Spree. Det er et område, der har alt, og som, hvis det planlægges godt, kan fylde en hel dag.

Start ved Brandenburger Tor

Uden tvivl Berlins og Tysklands ikon. Brandenburger Tor er en nyklassicistisk konstruktion tegnet af arkitekten Carl Gotthard Langhans. Hvis du booker en guidet tur i Berlin, vil dette helt sikkert være dit mødested.

Det er bestemt ikke et spektakulært monument i sig selv (der findes meget større og smukkere), men det er svært at slå dets ikoniske betydning. Mange af Tysklands politiske begivenheder i det sidste århundrede har haft dette monument som referencepunkt.

Det er også en perfekt måde at få den første smag af byen på. Du vil kunne tage dine bedste billeder af Berlin, mens du nyder et travlt og livligt byområde. Når du har set seværdighederne, går vi nordpå mod floden Spree.

Book en guidet tur i Berlin

Bliv blændet af Rigsdagen

5 minutters gang fra Brandenburger Tor ligger Rigsdagen, centrum for Berlins føderale politik. Det er en imponerende bygning i den eklektiske stil, der er typisk for det 19. århundrede, men med en meget moderne glaskuppel. Som du sikkert ved, blev Rigsdagen slemt beskadiget af en brand i 1930'erne, sandsynligvis forårsaget af nazisterne.

Den moderne k uppel kan besøges gratis. Den er åben fra kl. 08.00 til 24.00, men sidste besøgstid er kl. 21.45. Bemærk venligst, at du skal registrere dig online for at få adgang. Du bliver normalt bedt om dit for- og efternavn samt et identifikationsdokument.

Hvis du beslutter dig for at komme spontant, kan du få en aftale inden for de næste to dage. Mit råd er derfor at booke en rundvisning i Rigsdagen. Hele turen kan tage omkring 2 timer.

Spis og slap af i Tiergarten

Lige ved siden af Rigsdagen ligger Tiergarten, en af Berlins mest spektakulære parker. Den er en ægte grøn lunge i byen og består af 210 hektar fyldt med stier, haver i alle stilarter og en sø. Jeg råder dig til at tage derhen og bruge de næste 2-3 timer. Du kan spise der, enten på en af restauranterne eller have en picnic med det, du har købt.

Bagefter er der ikke noget bedre end at tage din frokost ned med en behagelig cykeltur eller, hvis vejret er godt, ligge på græsset. Helt sikkert en god plan, hvis du besøger Berlin i juni, hvor vejret er det bedste på hele året.

Book en cykeltur i Berlin

Se Holocaust-mindesmærket

Holocaust-mindesmærket| ©a.canvas.of.light
Holocaust-mindesmærket| ©a.canvas.of.light

Hvis du går lidt mere end 10 minutter til fods fra Brandenburger Tor mod syd, vil du støde på det berømte Holocaust-mindesmærke. Et af Berlins mest betydningsfulde mindesmærker for det jødiske folkemord under Anden Verdenskrig. Det er en enorm byspredning befolket af mere end 2.000 betonblokke.

Når du har gjort det, foreslår jeg, at du afslutter dagen med en tur til Det Tredje Rige i Berlin, som er indrammet mellem Tiergarten, floden Spree mod nord og øst og langs en af vandvejene i den samme flod, der strækker sig mod syd.

Book rundvisning i Det Tredje Rige i Berlin

Besøg Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie, et sandt vidnesbyrd om den kolde krig, er et besøg værd.

Det er en genskabelse af det vagthus, der lå ved udgangen af den amerikanske sektor i efterkrigstidens Berlin. Det er som sagt en genskabelse, men hvis du stadig vil se originalen, kan du gøre det på Allied Museum.

Gå ikke glip af Potsdamer Platz

Potsdamer Platz var et af Berlins mest livlige områder indtil Anden Verdenskrig.

Efter bombardementernes ødelæggelser er dette område blevet restaureret til sin tidligere pragt og er blevet et af symbolerne på det moderne Berlin.

De moderne bygninger og Sony Center, et stort shoppingkompleks, er nogle af hovedattraktionerne.

Dyk ned i Markhaller Neun

Hvis du foretrækker at fordybe dig i markedernes Berlin, er det en god idé at starte ved Markhalle Neun, der ligger i den samme sektor, som vi bevæger os igennem. Det er et historisk marked, der har alt: pølser, kød, fisk ... og slik!

Hvis du rejser med børn, skal du ikke tøve med at besøge Naschmarkt, et slikmarked. Det afholdes hver tredje måned, så jeg råder dig til at tjekke hjemmesiden for at se, om det falder sammen med dit besøg. Og hvis det er for sent til middag, er det ikke noget problem. Du er i et område fyldt med butikker og restauranter - du kommer ikke til at mangle muligheder!

Forresten, hvis du af en eller anden grund ikke har lyst til at gå en tur, kan du altid bestille en sightseeingbus rundt i Berlin. For en meget overkommelig pris vil de vise dig alt, hvad der er at se, i komfort - nogle af dem inkluderer endda muligheden for et krydstogt!

Book en sightseeingbus i Berlin

Dag 2: Museumsøen, Alexanderplatz, Berliner Fehrsehturm og Berlins domkirke

Pergamonmuseet,| ©Rob S
Pergamonmuseet,| ©Rob S

Du har allerede besøgt de vigtigste seværdigheder i går. Derfor vil den anden dag være dedikeret til at udforske byen lidt efter lidt, stoppe ved de smukkeste steder og lade tiden gå. Du besøger Museumsøen og krydser Spree-floden mod øst i et område, der domineres af nogle af byens mest betydningsfulde byrum.

Start dagen med kultur på Museumsinsel

Der er ikke noget bedre end at starte dagen på Museumsøen, en oase af fred og kultur i hjertet af Berlin. Hvis du er kulturelsker, vil du elske det. Jeg viser dig alt, hvad du kan nyde på øen:

  • Neues Museum: Endnu et museum dedikeret til antikviteter, men med en interessant samling af egyptisk kunst. Faktisk er det her, du kan se den berømte buste af Nefertiti. Det er åbent mellem kl. 10.00 og 18.00, og billetter kan købes fra 12 €.
  • Museum Bode: Et museum, der huser nogle virkelige vidundere såsom numismatiske samlinger, middelalderlige artefakter og endda genstande fra det byzantinske imperium. Det er også åbent mellem 10:00 og 18:00, og du kan købe en billet fra 12 €.

Dette er de museer, jeg anbefaler, at du besøger. Der er andre, såsom National Gallery, som, selvom de er meget interessante, måske er bedst at vente med til et andet besøg i Berlin. De kunstneriske vidundere findes på de museer, jeg lige har nævnt. Husk på, at det er meget store museer, og at det kan tage lang tid at besøge dem. Med hensyn til billetter kan du få et overblik i denne artikel om alt, hvad du behøver at vide om Museum Island-billetter.

Book billetter til Berlins bedste museer

Gå rundt på Alexanderplatz og Berliner Fernsehturm

Når du har fået din dosis kunst, vil jeg råde dig til at runde morgenen af med lidt vandring. Det bedste er at gå mod øst og krydse floden mod Alexanderplatz og Berliner Fernsehturm, tv-tårnet.

Alexanderplatz er et byrum, som i det 19. og en del af det 20. århundrede var et af de vigtigste steder i hovedstadens historie. Efter Anden Verdenskrig blev det fuldstændig ødelagt, så i dag er det befolket af moderne monumenter.

Berliner Fernsehturm skiller sig ud blandt dem, selvom det ikke ligger på selve pladsen, men meget tæt på. Du kan bestille billetter til Berliner Fernsehturm fra 28 €. Hvis dit besøg på museumsøen har været kort, og du ankommer omkring frokosttid, kan du spise på restauranten. På Sphere Restaurant kan du nyde en fantastisk udsigt over Berlin, men jeg råder dig til at bestille bord i forvejen.

Book billetter til Berlins tv-tårn

Besøg Berlins domkirke

Berlins domkirke| ©Birger Kühnel
Berlins domkirke| ©Birger Kühnel

Hvis du stadig har et par timer til overs inden middagen, kan du ikke tage af sted uden at se den nærliggende Berliner Dom: et kolossalt eklektisk monument fra det 19. århundrede, som sandsynligvis er en af de største lutherske kirker i Europa.

Du kan besøge den mellem kl. 9 og 20. Gå ikke glip af Hohenzollernes krypt, det preussiske dynasti par excellence, arkitekten bag det moderne Tyskland. Entré fås fra 7 €. Findes der en bedre måde at afslutte dagen på?

Dag 3: Kreuzberg og Berlins natteliv

Gåtur på det tyrkiske marked| ©Laloney
Gåtur på det tyrkiske marked| ©Laloney

Indtil videre har du udforsket det mere "tyske" Berlin, det, der viser Tysklands historiske og kulturelle arv. På denne tredje dag vil du lære det mere moderne Berlin at kende, det, der afspejler landets historie i de seneste årtier. Eller med andre ord: det multikulturelle og kosmopolitiske Tyskland. Afslut dagen med en natlig tur for at nyde den tyske hovedstads legendariske natteliv.

Fordyb dig i Kreuzberg-distriktet og dets alternative atmosfære

Kreuzberg startede som et arbejderkvarter, der med tiden blev hjemsted for de mange tyrkiske immigranter, der ankom til Tyskland i anden halvdel af det 20. århundrede. I dag er det et totalt multikulturelt og meget alternativt kvarter, hvor gadelivet er mere end intenst.

Der er mange attraktioner, men man må ikke gå glip af det tyrkiske marked. Det finder sted tirsdage og torsdage og er en uovertruffen mulighed for at prøve tyrkiske specialiteter som falafel. Men du kan også finde friske råvarer i de mange madboder. Hvis du besøger Kreuzberg på en anden dag, kan du erstatte det tyrkiske marked med en af de mange kebabbutikker. En 100% autentisk fordybelse.

Du kan supplere dit besøg med et besøg i Köpi-besætternes kulturcenter, en af pionererne i besætterbevægelsen i 1980'erne, som i dag overlever som et alternativt kulturcenter med udstillinger og endda live punk-koncerter. Hvis du vil have flere ideer, er her en artikel om Ting at lave i Kreuzberg.

Book en guidet tur i Berlin

Tag et pusterum på Landwehrkanal

Efter frokost kan du tage en pause på Landwehrkanal, en 10 km lang kanal langs Spree-floden. Når du har genvundet kræfterne, anbefaler jeg, at du booker en rundvisning i Berlins jødiske kvarter og besøger Berlins jødiske museum. Bygningen, der er designet af Daniel Libeskind, er en af Berlins emblematiske bygninger.

Dens ydre er også kendt som Eksilhaven. Her kan du se 49 betonsøjler, der hylder grundlæggelsen af staten Israel. Dette museum, der anses for at være **et af de største jødiske museer i Europa **, huser dokumenter og genstande, der er relateret til de tyske jøders historie gennem de sidste par århundreder. Det har også et arkiv og et bibliotek. Det er åbent fra kl. 10 til 19, og billetter koster fra 8 euro.

Efter besøget er det tid til at finde et sted at spise og lade batterierne op til det, der venter: en god aften i byen i Berlin.

Book en rundtur i Berlins jødiske kvarter

Oplev Berlins festscene

Du har tre muligheder. Den første mulighed er tilrådelig, hvis du virkelig har nydt atmosfæren i Kreuzberg, eller hvis du ikke er 100% klar til at flytte til andre områder af Berlin. Da Kreuzberg er et meget dynamisk kvarter , kommer du ikke til at mangle festmuligheder. Det er også hjemsted for nogle af byens mest berømte klubber. Her er nogle af de mest berømte steder:

  • Watergate: Anbefales især, hvis du elsker elektronisk musik.
  • Wild At Heart: Et sted for rockere.
  • Rautschgold: Ideel til firserne og dem, der leder efter en homoseksuel atmosfære.

Den anden mulighed, jeg nævnte ovenfor, er at gå hele vejen og besøge nogle af de travleste og mest berømte spillesteder i byen. Hvis det er din hensigt, så tag et kig på de mest anbefalede steder:

  • Berghain: Et af templerne for elektronisk musik med en stærk homoseksuel og seksuelt mangfoldig atmosfære. Det ligger i Fredrichshain-området.
  • Tresor: En tilbagevenden til oprindelsen for techno-elskere, da det var en af de første natklubber, der specialiserede sig i denne musikstil. Den ligger i Mitte-området (den mest centrale del af Berlin).
  • House of Weekend: Et anbefalet sted, hvis du vil feste, men med måde. På dette sted, der ligger nær Alexandeplatz, kan du nyde stille stunder på terrassen med en fantastisk udsigt over byen.

Og en anden af mine favoritter: book en øltur i Berlin. Her er mere information om, hvad du kan lave i Berlin om aftenen. Uanset hvad du gør, bliver det intenst - i morgen er der en ny dag!

Book en øltur i Berlin

Dag 4: En dag til fri disposition med et besøg på Berlinmuren

East Side Galleri| ©Jeanne Menjoulet
East Side Galleri| ©Jeanne Menjoulet

Godmorgen, tømmermænd? Det er OK, det er forudset. Du er på dag fire, og du har set en hel del af Berlin. Det grundlæggende, så at sige. Men noget af det vigtigste mangler: Berlinmuren. Men du kan godt sove videre, for du vil bruge eftermiddagen på det. Men hvis du har lyst til at stå ud af sengen, kan vi lede efter et sted at spise.

Se det østlige galleri af Berlinmuren

Som du ved, blev Berlinmuren bygget i 1960'erne på initiativ af den kommunistiske regering, hovedsageligt for at forhindre strømmen af borgere fra Østberlin til Vestberlin. Oprindeligt bestod anlægget af selve muren og yderligere mure og pigtrådshegn. I dag står dele af muren stadig og kan besøges på en hyggelig gåtur.

Jeg anbefaler, at du booker en tur til Østberlin og besøger East Gallery, hvor du kan se nogle af de mest kendte graffiti. For eksempel det berømte vægmaleri af det lidenskabelige kys mellem Brezhnev og Honecker, præsidenten for Den Tyske Demokratiske Republik.

Der er to måder at besøge East Gallery på. Den ene i form af en hyggelig spadseretur derhen, hvor man har lyst, og den anden ved at tage på en af de mange guidede ture, både til fods og på cykel, som tager dig med ind i bygningens historie, og hvad den smertefulde adskillelse mellem berlinere (og tyskere) betød i næsten 40 år. For mere information, her er en artikel om de bedste guidede ture i Berlin.

Book en rundvisning i Østberlin

Supplér dit besøg ved Berlinmuren med et besøg på museerne

Hvis du er interesseret i historie eller vil lære mere om udviklingen i de to blokke under den kolde krig, er der ikke noget bedre end at bestille billetter til Berlinmurens Museum, et sted, hvor du kan dykke ned i Øst- og Vestberlins historie, såvel som omvæltningerne ved dens fald eller de begivenheder, der fandt sted der (for eksempel Kennedys berømte tale).

Det er organiseret på en meget didaktisk måde i 13 tematiske rum. Du kan besøge det fra €11 mellem kl. 10 og 19.

Bestil billetter til Wall Museum

Spis noget typisk tysk mad

Hvis du har lyst til at prøve noget typisk tysk mad, kan du tage på Restaurant Maximilians, som ligger på Friedrichstrasse i hjertet af centrum og ikke langt fra Checkpoint Charlie. Restaurantens fokus er bayersk mad: bayersk kultur er ikke ligefrem berlinerkultur ... men den er helt sikkert 100 % tysk! Du kan se det på møblerne og indretningen, men også på personalets bayerske påklædning.

Et sandt paradis for pølser, men de serverer også burgere og alle former for kød. Du kan også benytte dig af den faste menu, som serveres mellem kl. 11.30 og 14.00. Det bedste er, at det ikke er alt for dyrt, da du kan spise fra €10.

En anden mulighed for at få en smagsprøve på Berlins kulinariske kultur er at booke en madtur i Berlin.

Book en madtur i Berlin

Afslut dagen med shopping

Det har været en travl dag, så hvorfor ikke slappe af med lidt shopping? Kun 15 minutters gang fra Wal Museum ligger East Side Mall, et shoppingcenter, hvor du kan gå på opdagelse i butikkerne eller bare shoppe.

Og hvis du stadig har mod på det, kan du gå en tur i området, som tidligere var en del af Østberlin. I lang tid blev denne del af byen betragtet som den mindst interessante. For nylig er den dog blevet opvurderet som turistattraktion. Hvis du kan lide historie, vil du nyde sporene af den i den homogene arkitektur, der er så karakteristisk for den kommunistiske blok under den kolde krig.

Spis lokal og bæredygtig mad

Som du sikkert allerede ved, er Tyskland en pioner inden for miljø og bæredygtighed; faktisk er det i dag en af de største europæiske forbrugere af økologiske produkter.

Denne bekymring for miljøet har ført til fremkomsten af gård-til-bord-restauranter i Berlin. Hvis du vil have mest muligt ud af disse steder, anbefaler jeg, at du spiser på Lokal. Ud over den bæredygtige og økologiske mad kan du også nyde rummet, der er indrettet med møbler og genstande lavet af træ fra Berlins nærliggende skove.

Lokal er åben fra kl. 17 til midnat, men hvis du vil spise med, er det bedst at bestille bord i forvejen. Priserne, jeg skal ikke snyde dig, er ikke billige, men på ingen måde uhyrlige. Du kan spise fra 20 € eller 30 €. Desuden betyder den centrale beliggenhed i Mitte, at du sandsynligvis kommer forbi på vej tilbage til hotellet.

Book en madtur i Berlin

Dag 5: Kom væk fra det hele, og slut dagen af med et besøg i et særligt kvarter

Indgangen til koncentrationslejren Sachsenhausen| ©Timothy E Baldwin
Indgangen til koncentrationslejren Sachsenhausen| ©Timothy E Baldwin

Det er din femte dag i Berlin, du har allerede set det væsentlige, så hvorfor ikke tage en tur til et interessant sted i Berlin? Det er alt, hvad der er at sige. Brug din sidste dag til at tage en pause fra den tyske hovedstad.

Tag en tur til koncentrationslejren Sachsenhausen

Jeg råder dig til at booke en udflugt til Sachsenhausen. Den ligger kun 50 minutter i bil fra byen, så du kan besøge den på bare et par timer. Det er, som navnet antyder, en koncentrationslejr, ikke en udryddelseslejr, selvom det, du vil se der, også vil gøre indtryk på dig. Den består grundlæggende af barakker, strafceller og sygeafdelinger. Omkring 60.000 indsatte har været igennem den, men dens historie sluttede ikke med Anden Verdenskrig, da den senere blev brugt af Sovjet.

Derer gratis adgang, men hvis du vil have en audioguide (hvilket jeg anbefaler), kan du købe en for 3 euro. For at få mest muligt ud af dit besøg anbefaler jeg, at du finder den bedste måde at komme til Sachsenhausen på. Her er alle de oplysninger, du har brug for om, hvordan du kommer til Berlin fra Sachsenhausen.

For at estimere den tid, det vil tage dig, skal du tænke på, at det i gennemsnit tager 3 timer at besøge Sachsenhausen. Dertil kommer lidt over halvanden time hver vej. Hvis du tager af sted om morgenen, har du stadig tid til at nyde mere af Berlin om eftermiddagen. Sachsenhausen er åben fra 8.30 til 18.00, så hvis du tager tidligt af sted, har du hele eftermiddagen for dig selv.

Book en udflugt til Sachsenhausen

Slut dagen af med at se et af Berlins kvarterer

Du har praktisk talt hele eftermiddagen til at supplere dit besøg i Berlin med en bydel, som du ikke har nået at udforske endnu, for Berlin er enorm! Jeg foreslår to kvarterer med hver deres unikke attraktioner. Det er op til dig at vælge den, der interesserer dig mest.

  • Charlottenburg: Et område med masser af 1700-tals charme, da det blev udviklet under de preussiske kongers storhedstid. Charlottenburg Slot er et godt eksempel på denne historie. Her har du alle oplysninger om, hvordan du besøger Charlottenburg Slot.
  • Detjødiske kvarter: Det ligger nord for Alexanderplatz og er meget interessant, især på grund af den jødiske kirkegård og den nye synagoge. Vil du have mere information? I denne guide til, hvad du kan se og lave i Berlins jød iske kvarter, finder du alle de oplysninger, du har brug for.

Og din udforskning af Berlin er næsten slut. Kun 5 dage, men du har haft masser af tid. Som altid vil du stadig have et par ting tilbage at opdage eller en gade at udforske. Derfor er vi sikre på, at du får lyst til at komme tilbage.

Book en rundtur i Berlins jødiske kvarter

Er et femdages Berlin Pass det værd?

Guide til Berlin Pass| ©Matthew Dillon
Guide til Berlin Pass| ©Matthew Dillon

Spørgsmålet til en million dollars. Berlin Pass er specielt designet til besøg på 2 eller flere dage i Berlin for at nyde alt, hvad der er at se og gøre i Berlin. Berlin Pass er især velegnet til dem, der planlægger en intensiv udforskning af byen med masser af besøg på museer og andre betalte steder. Det inkluderer også al den transport, du kan bruge i 2 eller 3 dage (de to typer af pas, der findes) med metro, sporvogn og bus. Selv et bådcruise.

det hele afhænger af, hvad du vil lave. Hvis din idé er at bruge hver dag på at besøge steder, der kræver en billet, så anbefaler jeg det: op til 60 steder er inkluderet i Berlin Pass. Men hvis din idé er at dedikere en dag til kultur, er det måske ikke det værd. Især fordi et 2-dages Berlin Pass kan købes fra €100 og et 3-dages pass fra €130. Så det er ikke billigt.

Mit råd er at planlægge først og derefter regne på det. For at hjælpe dig med det, vil jeg gerne dele denne artikel med dig om alt, hvad du har brug for at vide om Berlin Pass.