Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste cykelture i Berlin

Der er få sjovere og sundere måder at komme rundt i Berlin på end på en cykeltur rundt i Berlins gader. Uanset om du deltager i en guidet tur eller er på egen hånd, kan du med dette transportmiddel komme til alle de vigtigste seværdigheder.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minutters læst

Bedste cykelture i Berlin

Cykel, Berlin | © Luca Bracco

Takket være det næsten totale fravær af bakker er den tyske hovedstad perfekt til at komme rundt på cykel. Det bedste er, at ikke kun byens indbyggere kan drage fordel af dette aspekt, men at besøgende også kan udforske og se alle Berlins attraktioner ved hjælp af denne transportform.

De forskellige guidede cykelture, der tilbydes i byen, er designet, så alle kan tage dem, uanset alder og kondition. Trods trafikken i Berlin er turene meget nemme at gennemføre, og der er masser af stop for at se seværdighederne undervejs.

1. Det bedste af Berlin i en lille gruppe

Cykling ved Holocaust Memorial:| ©Miriam Langsam
Cykling ved Holocaust Memorial:| ©Miriam Langsam

Denne ca. tre og en halv times rundvisning i Berlin er ideel til en første kontakt med byens vigtigste attraktioner. Du vil blive ledsaget af en ekspertguide og få oplysninger om alt, hvad du ser undervejs.

Turen udnytter en del af de næsten 620 kilometer cykelstier, der løber gennem den tyske hovedstad, hvilket gør den til et af de mest behagelige steder på kontinentet at bruge dette transportmiddel.

Takket være turen får du en uovertruffen introduktion til Berlins omfattende og interessante historie. Desuden er det en tur, der ikke fokuserer på et enkelt emne, men som giver et meget komplet perspektiv på alt, hvad der har med den tyske by at gøre.

Hvad er den sædvanlige rejseplan for denne type tur?

 • Berlin Kulturbrauerei: et meget interessant eksempel på byens industriarkitektur fra slutningen af det 19. århundrede.
 • Mindesmærke for Berlinmuren: en påmindelse om den mur, der delte byen i årtier, og en hyldest til de mennesker, der forsøgte at krydse den, som døde.
 • Brandenburger Tor: Et af byens symboler, som ligger på Pariser Platz. Det er derfor et af de monumenter, der skal ses i centrum af Berlin.
 • Rigsdagen: Det tyske parlaments underhus har siden 1999 haft sæde i det tyske parlament. Hvis du besøger den senere til fods, vil jeg anbefale dig at gå op til kuplen for at nyde den fantastiske udsigt. Her kan du finde oplysninger om billetter.
 • Holocaust mindesmærke: et monument til minde om de 6 millioner jøder, der blev myrdet af nazisterne. En af byens must-see seværdigheder.
 • Tiergarten: smuk park, hvor Berlins zoologiske have ligger (et godt besøg, hvis du har været i byen med børn) og Sejrssøjlen.
 • Checkpoint Charlie: et af symbolerne på den kolde krig. Her lå en af korsvejene mellem Vest- og Østberlin. Du kender det måske, fordi det er blevet nævnt i mange spionfilm.
 • Gendarmenmarkt: for mange er det den smukkeste plads i byen. Hvis du har rejst til Berlin i juletiden, finder du her et af de vigtigste julemarkeder.
 • Museumsøen: Dette område er hjemsted for nogle af de vigtigste museer i Berlin. Hold dig godt orienteret om området, da et besøg på museumsøen er et must, hvis du er i byen.
 • Berliner Domkirke: en smuk protestantisk kirke.

Anbefales hvis... du kan lide at cykle og ønsker at få et første indtryk af byen og derefter besøge den i din fritid.

Book en cykeltur til Berlin

2. Historisk cykeltur i Berlin: indsnus dig i byens fascinerende historie

Sankt Nikolaj kirke| ©Adam Brown
Sankt Nikolaj kirke| ©Adam Brown

Berlins historie afspejler sig perfekt i Berlins gader. Selv om byen stort set blev ødelagt under Anden Verdenskrig, giver genopbygningerne og det, der stadig står tilbage, samt de nye mindesmærkebygninger dig et godt indtryk af byens fortid på denne cykeltur.

I tre og en halv time vil den guide, der ledsager din lille gruppe af cyklister, forklare de vigtigste begivenheder, der fandt sted hvert sted langs ruten. Under turen vil du se alt fra Berlins preussiske arv til Berlins nyere historie, herunder ødelæggelserne fra det tredje rige og resterne af den kolde krig.

Denne type historisk rundvisning følger normalt en lignende rute som den nedenfor.

 • Nikolaikirche: Nikolaikirche har været et af Berlins vartegn i over 800 år.
 • New Jewish Synagogue: Dette religiøse tempel vil hjælpe dig med at lære mere om jødernes historie i byen.
 • Mindesmærke for Berlinmuren: Dette sted er stadig et minde om Tysklands deling under den kolde krig. Her kan du se de sidste rester af muren og bagved den en del af det land, hvor der i 1980'erne blev opført grænseforteringer. Med din guides forklaringer vil du kunne lære denne grundlæggende del af hele verdens historie i det 20. århundrede lidt bedre at kende.
 • Reichstag: Historisk set var det nuværende underhus i Weimarrepublikken engang regeringssæde i mellemkrigstiden. I 1933 blev den overtaget af nazisterne, og dens afbrænding er en grundlæggende del af deres magtovertagelse.
 • Brandenburger Tor: Dette monument blev bygget i det 18. århundrede og er et af de vigtigste i den tyske hovedstad.
 • Holocaustmindesmærke: På din cykeltur gør du et stop ved Berlins vigtigste monument, der mindes de jøder, som blev myrdet af nazisterne.
 • Tidligere Gestapo-hovedkvarter: Den såkaldte Topography of Terror var hovedkvarter for det hemmelige nazistiske politi, Gestapo. I dag er der blevet opført et museum på stedet, som fortæller om de grusomheder, der blev begået af denne politistyrke.
 • Checkpoint Charlie: en af de vigtigste grænseovergange i det delte Berlin efter Anden Verdenskrig.
 • Mindesmærke på Bebelplatz: Det er berømt fordi det var et af de steder, hvor nazisterne brændte forbudte bøger.
 • Museumsøen: Gruppen vil tage på rundtur på øen for at lære om museerne og deres historie.

Anbefales hvis... du er passioneret om historie og ønsker en ekspertguide, der giver dig de vigtigste fakta om den.

Book en cykeltur i Berlin

3. Oplev nogle af Berlins mest alternative kvarterer.

Cykling gennem East Side Gallery| ©Eric Gilliland
Cykling gennem East Side Gallery| ©Eric Gilliland

I mange år havde Berlin ry for at være en by med en meget alternativ atmosfære. Dette kan stadig ses i dag på mange af byens nattelivssteder og i mange af de kvarterer, du bør besøge. Denne cykeltur udgår fra Berlins centrum og tager tre og en halv time på en tur gennem nogle af disse områder.

Disse ture starter normalt i Prenzlauer Berg og går gennem forskellige områder langs floden Spree. Endelig er den mest interessante del af turen Kreuzberg-kvarteret og dets alternative kultur den mest interessante del af turen.

Typisk rejseplan for en alternativ Berlin-tur

 • Kulturbrauerei bygninger: Disse bygninger blev oprindeligt bygget som hovedsæde for et bryggeri. Ud over den arkitektoniske værdi skyldes dens betydning i dag dens funktion som kulturelt centrum for Kollwitz-distriktet.
 • Volkspark Friedrichshain: Byens ældste park og et sted, hvor mange berlinere kommer for at slappe af på græsset.
 • Friedrichshain: Efter genforeningen blev dette område et af Berlins centre for alternativ kultur. Mange kunstnere, studerende og punkere samledes her og skabte et kvarter med en anderledes personlighed end resten af byen.
 • Boxhagener Platz og RAW Tempel: Hvis du ønsker at nyde Berlins natteliv bagefter, skal du notere dig disse områder, da de er nogle af de mest stemningsfulde i byen.
 • East Side Gallery: Uden tvivl et af de punkter på ruten, som du vil synes bedst om. Det ligger ved siden af floden og anses for at være det største udendørs kunstgalleri i verden. På den næsten halvanden kilometer lange strækning kan du se nogle af resterne af Berlinmuren, som blev udsmykket af forskellige kunstnere efter murens fald.
 • Kreuzberg: Hele Kreuzberg-kvarteret er et besøg værd, fra baggårdene til parkerne. Det farverige SO36-distrikt er et særligt højdepunkt, hvor den alternative livsstil stadig er meget levende og levende.

Anbefales hvis... du er en person, der kan lide at opleve de mindre turistede dele af byen og udforske de mere alternative kvarterer.

4. Lej en cykel og arranger din egen tur

Nextbike| ©Martin
Nextbike| ©Martin

En af mulighederne for cykelture er at leje en cykel og lave din egen rute. Selv om du kører uden guide, og du måske farer vild på et tidspunkt, er Berlin en meget velegnet by til denne aktivitet.

Hvis du er i god form, behøver du ikke at begrænse dig til hovedstadens gader, og du kan tage en kort tur ud i det omkringliggende område uden alt for meget besvær.

Der er flere ruter, der anbefales af byens egne turistmyndigheder. Her er et par eksempler, men hvis du laver lidt research, er jeg ikke i tvivl om, at du vil finde flere.

 • Cykel langs Spree: En af de mest behagelige cykelruter i Berlins indre by er at følge Spree-flodens bredder. Det er en meget stille og behagelig rute, som giver dig mulighed for at se museumsøen og andre monumenter i Mitte.
 • Gå gennem Tiergarten: Selv om det ikke er en særlig lang rute, kan du altid efterligne de mange berlinere, der udnytter det gode vejr til at cykle gennem denne park. Det er også en god måde at komme til Charlottenburg Slot og de omkringliggende kvarterer på.

Hvor kan du leje en cykel, hvis du selv vil tage af sted?

En af fordelene ved Berlin for cykelelskere er, at du ikke vil have problemer med at finde virksomheder, der udlejer cykler. Her er nogle få navne til orientering:

 • Nextbike: er et cykeldelingsprojekt, som giver dig mulighed for at bruge cykler gratis. Find ud af, hvilke betingelser der gælder, hvis du ønsker at deltage.
 • Deutsche Bahn: deres cykeludlejningstjeneste hedder Call a Bike. Du skal blot ringe for at få alle de oplysninger, du har brug for.
 • Velotaxi: ikke et egentligt cykeludlejningsfirma, men en slags cykeltaxa. Det bedste ved den er, at den er halvt så dyr som en normal taxa, og at den kan rumme to personer (uden bagage).
 • Alex lejer en cykel: et forholdsvis billigt cykeludlejningsfirma.

Hvad en cykeltur til Berlin normalt omfatter

Til Berlin på cykel| ©Stefano Mura
Til Berlin på cykel| ©Stefano Mura

Til at begynde med har disse cykelture en guide med en dobbelt funktion: at sørge for, at du ikke farer vild undervejs, og for at forklare alt, hvad du ser. Det er efter min mening det, der gør forskellen mellem at tage af sted på egen hånd og at gøre det organiseret.

De vil naturligvis også give dig din egen cykel, så du kan tage turen. De opfylder alle de minimumskrav, der er fastsat i byens lovgivning.

Desuden omfatter mange af dem lån af en hjelm (selv om det ikke er obligatorisk) og andet beskyttelsesudstyr. Endelig er der nogle ture, der også giver en poncho, hvis det skulle regne, selv om det ikke er så hyppigt.

Nogle tips til cykling i Berlin

Rundrejse i Berlin| ©Rich Bowen
Rundrejse i Berlin| ©Rich Bowen

Det er altid vigtigt at huske på nogle få ting, når du cykler i en ukendt by. Berlin er ingen undtagelse, selv om det er meget cykelvenligt, så det er bedst at følge nogle få tips.

Til at begynde med skal du bruge de særlige cykelstier, når det er muligt. Heldigvis har de fleste hovedgader en sådan, selv om du kan køre enten på vejen eller på fortovet, afhængigt af området.

Et meget positivt aspekt er, at biler og busser generelt tager meget hensyn til cyklisterne i områder, hvor der ikke er cykelstier. Jeg vil dog råde Dem til at være meget forsigtig og ikke være for selvsikker.

På den anden side vil du i den tyske hovedstad nyde godt af de mange skilte, der hjælper cyklisterne med at nå frem til deres destination, eller i det mindste til de vigtigste steder i byen.

Blandt de mest grundlæggende sikkerhedsregler er at være opmærksom på højre- og venstresving og at passe på fodgængere. Hjelme er ikke obligatoriske, men lygter og bremser er obligatoriske. Du skal naturligvis også respektere trafiklysene, både de særlige og de generelle trafiklys for cyklister.

Det er forbudt at køre på fortovet, ligesom det er forbudt at tale i mobiltelefon eller lytte til musik med hovedtelefoner.

Book en cykeltur til Berlin