Ting at lave i Berlins centrum

Berlin er avantgarde, men også historie. Fra den mytiske Brandenburger Tor, til den berømte grænseovergang mellem øst og vest, til den utrolige museumsø... Berlins centrum er uendeligt. Gå ind og lad dig betage af charmen ved denne vidunderlige by.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minutters læst

Ting at lave i Berlins centrum

Berlin | ©XU CHEN

Multikulturel, moderne, unik ... der er tusindvis af adjektiver til at beskrive Berlin, og ingen af dem formår at indfange dens unikke karakter. De vigtigste attraktioner er koncentreret i byens centrum, og denne artikel har til formål at afsløre en af de mest interessante ruter. Læs videre og opdag etaperne!

1. Rigsdagen og Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

Rigsdagen blev fuldstændig ødelagt under Anden Verdenskrig og genopbygget i flere faser. Efter genforeningen af landet blev den igen centrum for det tyske politiske liv, og dens hvælving blev igen opført, denne gang i glas og stål. Ifølge arkitektens intentioner - den berømte Norman Foster - symboliserer den gennemsigtigheden i det tyske demokratiske system. Det kan besøges ved at bestille billet i forvejen.

Ikke langt fra parlamentet ligger et andet symbol på byen: Brandenburger Tor. Det er endnu et symbol på tysk enhed efter Berlinmurens fald og et af de bedste eksempler på tysk klassicisme. Under den kolde krig var den placeret på østsiden og forblev der indtil den 22. december 1989. På denne dato samledes 100.000 mennesker ved dens fødder for at fejre den officielle åbning af monumentet, og et par dage senere fejrede de det første nytår sammen.

Hvis du besøger Berlin om sommeren, anbefaler jeg en gåtur til den nærliggende Tiergarten, byens grønne lunge. Den gennemkrydses af flere træbelagte stier og er spækket med enge og skove. Hvis du vil nyde en lokal øl, kan du tage til Café am Neuen See, en restaurant og biergarten omgivet af natur. Hvis temperaturen tillader det, kan man om vinteren stå på skøjter på parkens små søer.

Book en guidet tur i Østberlin

2. Genoplev Tysklands nyere historie

East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet
East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet

Ingen tur til den tyske hovedstad ville være komplet uden en gåtur ved foden af Berlinmuren. Mellem 1961 og 1989 delte denne stenslange byen, indtil den blev revet ned af berlinerne selv. I dag ligger den del, der overlevede den kolde krig, i Mühlenstrasse ved bredden af floden Spree. Her kan du se det berømte East Side Gallery, det længste udendørs kunstgalleri i verden. De mest berømte vægmalerier er Bruderkuß (det berømte kys mellem Honecker og Brezhnev), Test the Best (en Trabant-bil, der bryder muren) og Der Mauerspringer, 'vægspringeren'.

Book en cykeltur gennem Østberlin

3. Grænseovergangen mellem øst og vest

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

Checkpoint Charlie ligger på hjørnet af Friedrichstraße og Zimmerstraße. Du kan genkende det på de amerikanske flag, billeder af to soldater, der holder en mast op, og en hytte, der er delvist dækket af sandsække. Under den kolde krig passerede muren her, og stemningen var anspændt. I oktober 1961 stødte russiske og amerikanske kampvogne sammen på netop dette sted. I omkring 16 timer var verden på randen af Tredje Verdenskrig.

Fans af spionfilm og verden delt af jerntæppet bør ikke gå glip af Mauermuseum, et museum, der åbnede i 1962. Dets samling samler de mest bizarre genstande, der blev brugt til at komme ind i den vestlige zone. Den omfatter en varmluftballon, motoriserede drager, en bil med dobbelt bund og en miniubåd drevet af en motorcykelmotor (Friedrichstraße 43).

Book en rundtur i Østberlin

4. Alexanderplatz og Potsdamer Platz

På Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert
På Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert

Alexanderplatz er den største plads i Berlin. Den er opkaldt efter zar Alexander I, som besøgte kongeriget Preussen i 1805. Under den kolde krig var den på sovjetisk side, og dens bygninger skulle konkurrere med dem i Vesten. Når du er der, vil du bemærke Hotel Stadt Berlin (nu Park Inn Hotel), Haus der Lehrers (hovedkvarter for den tyske demokratiske republiks lærerkommission) og Travel House.

Et andet vigtigt vartegn, som du ikke må gå glip af, er Potsdamer Platz, det gamle hjerte af Berlin. Efter genforeningen var dette et øde sted, som blev revolutioneret af arkitekterne Renzo Piano og Christoph Kohlbecker. Deres projekt "reparerede" Berlins bystruktur, og i dag er det et af de mest levende områder i byen.

Book din tur til Berlins jødiske kvarter

5. Oplev Nikolaiviertel

Ephraim-Palais| ©damian entwistle
Ephraim-Palais| ©damian entwistle

Når man tænker på Berlin, er det første billede, man får, en moderne storby. Men den tyske hovedstad er vogter af et distrikt med lave huse, små gader og traditionelle biergartens. Det var den oprindelige kerne af byen og et vigtigt kommercielt knudepunkt i regionen. Fra middelalderen og frem til Anden Verdenskrig var Nikolaiviertel fuld af værtshuse, butikker og håndværkerværksteder.

Bydelen blev fuldstændig ødelagt af bombardementer og genopbygget i 1980'erne. Genopbygningen bragte fortidens Berlin tilbage til livet, og i dag er det et af de mest eftertragtede områder i byen. Nedenfor er en kort liste over de vigtigste attraktioner:

 • Ephraim-Palais, et rokokopalads fra det 18. århundrede. Facaden var så smuk, at det blev omdøbt til "det smukkeste hjørne af Berlin". I dag huser det et museum dedikeret til den tyske hovedstads historie og kultur (Poststraße 16).
 • Nikolaikirche, symbolet på bydelen. Den blev bygget i det 13. århundrede i sengotisk stil og blev desværre slemt beskadiget under Anden Verdenskrig. Takket være berlinernes indsats dominerer den stadig bymidtens skyline (Nikolaikirchplatz).
 • Brauhaus Georgbraeu, et traditionelt bryggeri, der er kendt for sit håndværksbryg. Her kan du nyde regionale tyske retter med en Pale Ale - Berlin Mitte Original (Spreeufer 4).
 • Knoblauch House, den tidligere residens for Knoblauch-familien. De restaurerede værelser på første sal vil tage dig tilbage i tiden (Poststraße 23).
 • Antiknik, en antikvitetsbutik en kort gåtur fra Alexanderplatz (Spandauer Str. 29).
 • Hvis du er i Berlin ved juletid, kan du slentre rundt mellem boderne på julemarkedet. Benyt lejligheden til at få en feuerzangenbowle, en alkoholisk drik, der minder om glühwein.

6. Kør i Den Tyske Demokratiske Republiks ikon.

Trabant-bil i Berlin| ©Evgenii
Trabant-bil i Berlin| ©Evgenii

Der er flere måder at komme rundt i Tysklands hovedstad på: til fods, med bus, på cykel eller med undergrundsbanen. Men der er kun én måde at føle sig som en ægte berliner på, og det er at køre rundt i byen i en Trabant. Denne berømte bil fik sin debut i 1957 og blev betragtet som det østtyske svar på Volkswagen Beetle. I modsætning til dens vestlige modstykke havde den et plastikkarosseri og nåede en tophastighed på 105 km/t.

Selvom dens ydeevne og udseende var lysår foran europæiske eller amerikanske biler, er Trabant blevet et symbol på Vesttyskland, og dens forende ses endda på Berlinmuren. I kort afstand fra Checkpoint Charlie har et firma samlet dusinvis af Trabanter og arrangerer guidede ture, der afslører Østberlins historie og anekdoter. Det er en stærkt anbefalelsesværdig oplevelse, der giver dig mulighed for at komme bag rattet i en gammel sovjetisk bil. For mere information, tjek deres officielle hjemmeside.

7. Tilbring en eftermiddag på Museumsøen

Pergamon-museet,| ©Rob S
Pergamon-museet,| ©Rob S

I centrum af byen deler floden Spree sig i to grene og skaber en ø. Øen var oprindeligt hjemsted for byen Cölln - en forfader til det gamle Berlin - men dens skæbne ændrede sig radikalt i det 19. århundrede, da den preussiske kong Friedrich Wilhelm IV besluttede at dedikere dette område til studier af kunst og videnskab. I dag er Museumsinsel hjemsted for fem kulturinstitutioner:

 • Pergamonmuseet, et paradis for alle, der elsker Mellemøsten. Det er opdelt i tre dele: samlingen af klassiske antikviteter, museet for nærorientalske antikviteter og museet for islamisk kunst. Museet er i øjeblikket lukket på grund af renovering, men en af de midlertidige samlinger er åben for besøgende.
 • Bode, bedst kendt for sin samling af numismatik og byzantinsk kunst og skulpturer fra middelalderen til det 18. århundrede (Am Kupfergraben).
 • Altes Museum, en rejse ind i fortiden, som ikke vil skuffe. Dets vægge huser den største etruskiske samling i verden, såvel som papyri fra det gamle Egypten, vaser, smykker, sarkofager og den berømte buste af Nefertiti (Am Lustgarten 1).
 • Neues Museum, det nye museum. Når du går ind ad døren, vil du se tre rum: den egyptiske og papyrussamlingen, museet for forhistorie og protohistorie og samlingen af antikviteter (Bodestraße 1-3).
 • Dettidligere Nationalgalleri. Mesterværkerne omfatter rytterstatuen af Friedrich Wilhelm IV, statuerne af infanterierne Louise og Frederik af Preussen og oliemaleriet "En été" (Om sommeren) af Renoir (Bodestraße 1-3).

For mere info om åbningstider, priser og andre detaljer anbefaler jeg, at du læser indlægget om de bedste museer i Berlin. Det vil hjælpe dig med at planlægge din ideelle dag.

Book billetter til Berlins museer

8. Beundre katedralen

Berlins domkirke| ©Dmitry Kirillov
Berlins domkirke| ©Dmitry Kirillov

Berlins domkirke ligger på Museumsøen, og dens store kuppel skiller sig ud fra de andre tage i byen. Fra kuplen kan man nemlig nyde en uforlignelig panoramaudsigt. Jeg anbefaler, at du bestiger de 270 trin for at nyde en fantastisk udsigt over Mitte-distriktet, fjernsynstårnet, floden og Nikolaiviertel.

Dens oprindelse går tilbage til det 15. århundrede, selvom den nuværende kirke stammer fra begyndelsen af det 19. århundrede. På det tidspunkt omdannede den preussiske arkitekt Karl Friedrich Schinkel hofkirken til den neoklassicistiske bygning, vi ser i dag. Katedralen er åben for offentligheden hver dag fra kl. 9.00 til 20.00; det koster omkring 7 euro at komme ind, og der arrangeres guidede ture. Hvis du vil besøge den i dit eget tempo, kan du leje en audioguide.

9. Holocaust-mindesmærke

Holocaust-mindesmærket| ©a.canvas.of.light
Holocaust-mindesmærket| ©a.canvas.of.light

Holocaust-mindesmærket ligger i kort afstand fra Brandenburger Tor i et område, der engang var ingenmandsland mellem de to sider af muren. Mindesmærket består af et felt af steler med 2.711 betonblokke. Hver stele har en forskellig højde og hældning, fordi hvert offer for nazisternes barbari var forskelligt. Arkitekten Peter Eisenman tegnede et monument, der giver et indtryk af orden og rationalitet, og alligevel er det meget let at blive forvirret. Hvis du går gennem blokkene, vil du forstå det.

Book en rundvisning i Det Tredje Rige

10. Nyd en traditionel restaurant og få en smagsprøve på Det Tredje Rige

En schnitzel| ©Joan
En schnitzel| ©Joan

I Tyskland er schnitzler en rigtig institution. Det er den lokale version af Milanese og tilberedes ved at panere en skive kød (okse eller svin) med hvedemel, æg og brødkrummer. Den serveres traditionelt med kartoffelsalat, men hvordan kan man modstå en sprød skorpe, der omslutter saftigt svinekød?

Hvis du rejser til Berlin i oktober - når Oktoberfesten fejres - er dette måltid næsten et must. En god svinekotelet i brødkrummer er det perfekte tilbehør til en halv liter øl. I det jødiske kvarter anbefaler jeg at bestille bord på Schnitzelei. Restauranten bruger lokale ingredienser og har nogle meget anbefalelsesværdige veganske retter. Den ligger i nærheden af Dorotheenstadt-kirkegården (Chausseestraße 8).