Buda Slot: billetter, ture, tips...

Buda-slottet og området omkring det er uundværlige besøg på din rejse til Budapest. Hvis du vil vide, hvad du kan se, og hvordan du gør det, har du her alle de oplysninger, du har brug for.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minutters læst

Buda Slot: billetter, ture, tips...

Buda Slot | ©Daniel Edwins

En af de ting, der springer i øjnene, når man undersøger, hvad man skal se i Budapest, er byens opdeling i to store områder: Pest og Buda. Når det gælder den anden sektor, er det kompleks, der udgøres af det såkaldte Buda-slot, et must-see.

Selve komplekset kræver ikke entré, men det er nødvendigt for at komme ind på de forskellige steder, der ligger inde i det, bl.a. Nationalgalleriet og Budapests historiske museum. For at lære området at kende på den bedst mulige måde, anbefaler jeg, at du lejer en guidet tur i området omkring Buda Slot.

Indgangsbilletter til Buda Slotskompleks

Indgang til det ungarske nationalgalleri| ©alex.ch
Indgang til det ungarske nationalgalleri| ©alex.ch

Haverne, hovedgården og omgivelserne omkring Buda Slot er gratis, så du kan vandre rundt, så længe du har lyst. De tre fløje i hovedbygningen huser dog forskellige institutioner, som kræver entré for at besøge.

Du kan lære Buda Slotskvarter at kende ved at booke en guidet tur i Budapest eller ved at tage et sightseeingpas. I så fald anbefaler jeg at købe Budapest Card, som inkluderer adgang til flere af de indvendige bygninger.

Her er nogle oplysninger om de attraktioner, som du efter min mening ikke bør gå glip af, hvis du besøger slottet og dets omgivelser:

 • Ungarns Nationalgalleri: ca. 9 € for de permanente udstillinger, med 50 % rabat for unge fra EU mellem 6 og 26 år samt for personer over 62 år.
 • Budapest History Museum: ca. 6,5 € pr. person, med 50 € rabat for unge og ældre.
 • Széchenyi Nationalbibliotek: gratis adgang.
 • Buda Labyrint: lidt over 8 euro for voksne. Studerende, lærere og pensionister betaler omkring 6,80 euro, og børn under 12 år betaler kun 1,6 euro. Indehavere af Budapest Card betaler ca. 6,20 euro for adgang.

Book en rundtur i Buda-slottets omgivelser

Den bedste mulighed: en guidet tur til slottet og dets omgivelser.

Udsigt fra Buda Slot| ©Chris Yunker
Udsigt fra Buda Slot| ©Chris Yunker

Den bedste måde at få mest muligt ud af dit besøg på Buda Slot og det omkringliggende kvarter er at booke en guidet tur i Budapest og besøge området. Den største fordel ved denne mulighed er tilstedeværelsen af en ekspertguide, der vil forklare kompleksets historie samt de smalle brostensbelagte gader, der omgiver det. Du vil føle, at du er rejst tilbage i tiden til middelalderen.

Disse ture dækker normalt hele slotskomplekset, selvom entré til museerne og de forskellige bygninger normalt ikke er inkluderet.

 • Varighed og pris: Turen varer normalt ca. 2 timer og koster fra ca. 48 euro. Den starter ved selve Buda-slottet og tager dig som regel også gennem gaderne til bygninger som det nationale danseteater og Sandor-paladset, den ungarske præsidents officielle residens.
 • Når du vælger en tur,anbefaler jeg, at du overvejer, om et besøg i Matias-kirken er inkluderet. Jeg anbefaler, at du prøver at se den, da det er et virkelig imponerende monument med sit nygotiske ydre og tårne.
 • Andre seværdigheder, der normalt besøges under turen, er: Fiskerbastionen med sine syv tårne og den storslåede panoramaudsigt over Donau, Pest og Gellért-bjerget, og Wienporten, hvorfra man kan se det såkaldte Gamle Buda (Obuda), stedet hvor romerne grundlagde byens første bosættelse.
 • Grupperne er meget små, hvilket gør oplevelsen mere personlig. Undervejs er der som regel et stop for en kop kaffe og nogle af de kager, du har hørt om, hvis du har været på en af de bedste gastronomiske ture i Budapest.

Book en tur i Buda Slotskvarter

Åbningstider

Buda Slot og Donau-krydstogt| ©Dennis Jarvis
Buda Slot og Donau-krydstogt| ©Dennis Jarvis

I princippet er både haverne og gårdspladserne åbne 24 timer i døgnet. Det er tilrådeligt at tjekke, om der er koncerter eller festivaler, da der som regel skal betales for dem.

Nationalgalleriet er åbent hver dag undtagen mandag fra kl. 10.00 til 18.00. History Museum har samme åbningstider som galleriet. I begge tilfælde er lukketiden om vinteren rykket frem til kl. 16.00.

Hvis du vil besøge Nationalbiblioteket, skal du reservere på forhånd via telefon, da det ikke er muligt at besøge det på egen hånd.

Endelig er Buddhas Labyrint åben hver dag mellem 9.30 og 19.30 samt om natten mellem 20.30 og 8.00.

Joaquíns rejsetip

Jeg anbefaler, at du altid har dit kamera klar til at fange de smukke udsigter, der kan ses fra forskellige punkter i slotskvarteret.

Findes der et turistkort til Buda Slot?

Udsigt fra Buda Slot| ©Chris Yunker
Udsigt fra Buda Slot| ©Chris Yunker

For at spare penge under dit besøg på Buda Slot (og andre steder i byen) kan du købe et Budapest Card.

Der er tre forskellige typer af dette kort, som giver dig gratis eller nedsat adgang til byens hovedattraktioner. Du kan vælge mellem et 24-, 48- eller 72-timers kort, som koster fra ca. 23 til 45 euro.

For at beregne, om du skal købe kortet, skal du ikke kun tage hensyn til prisen på hvert museum, men også prisen på offentlig transport (inkluderet i kortet) og et gratis termisk bad.

Køb Budapest-kortet.

Besøg det udvendige af Buda Slot

Det indre af Buda Slot| ©damian entwistle
Det indre af Buda Slot| ©damian entwistle

Det første, du skal vide, er, hvad du kan besøge på Buda Slot, også kendt som det kongelige palads. I løbet af sin historie har slottet været udsat for angreb, der har ødelagt en stor del af dets struktur, selvom det altid er blevet genopbygget, hver gang det er sket.

I dag er slottets ydre ret stramt, især hvis vi sammenligner det med de overdådige dekorationer, der findes indeni, og som kan få den besøgende til at rejse tilbage i tiden til dets største pragt.

Det første, der springer i øjnene, er beliggenheden i byen: på en 300 meter høj bakke med en betagende udsigt over Donau.

Hovedbygningen, selve slottet eller kongeslottet (kaldet sådan, fordi det i en periode var de magyariske kongers residens ), består af flere fløje, der er bygget omkring den såkaldte løvegård.

Langt de fleste ture og individuelle besøgende kommer normalt ind på området via St. George's Square, da det er her, kabelbanen stopper og forbinder bakken med Kædebroen og dermed Pest.

For at komme ind skal du passere gennem en smukt udsmykket port fra begyndelsen af det 20. århundrede. Ved siden af står en bronzestatue af en fugl på en piedestal, symbolet på kongeriget Ungarn.

Book en tur rundt på slottet

Hvad man kan se inde i Buda Slot

Nationalbiblioteket i Buda Slot| ©Daniel Edwins
Nationalbiblioteket i Buda Slot| ©Daniel Edwins
 • Løvernes gård: Det er værd at gå gennem denne gård for at se de forskellige museer, der nu har til huse i slottet, udefra.
 • Nationalgalleriet: Dette store museum optager ikke mindre end fire af de fløje, som paladset er opdelt i. Her kan man se værker af ungarske kunstnere fra middelalderen og frem. Et af de mest interessante rum er det tidligere tronsal.
 • Nationalbiblioteket: Overfor galleriet ligger den fløj af paladset, hvor Nationalbiblioteket ligger, og som blev grundlagt i begyndelsen af 800-tallet. Det siges, at det i dag indeholder mindst ét eksemplar af alle de bøger, der udgives i landet.
 • Budapests historiske museum: Den sidste del af slottet er indtaget af Budapests historiske museum. Indenfor kan du lære om den ungarske hovedstads historie fra forhistorisk til moderne tid. Hvis du går indenfor, anbefaler jeg, at du ikke går glip af det gotiske kapel og Våbensalen.

Joaquíns rejsetip

Hvis du tager af sted om vinteren, og det har sneet, som det skete for mig, anbefaler jeg, at du prøver en god gløgg fra en af boderne i gården. Der er ikke noget bedre til at varme sig lidt, inden man fortsætter besøget.

Besøg i omgivelserne omkring Buda Slot

Matthias-kirken| ©bvi4092
Matthias-kirken| ©bvi4092

Når vi taler om at besøge Bud a-slottet, tænker vi som regel også på kvarteret omkring det. I gaderne, som er virkelig interessante, kan man se nogle af byens mest berømte monumenter, uden at glemme den fantastiske udsigt over Donau, som man kan se fra nogle af udsigtspunkterne.

 • Fiskerbastionen: Der er muligvis ikke noget bedre sted at se hele byen fra højderne. Bygningen blev bygget på stedet for en gammel fæstning, og du kan beundre syv tårne, der symboliserer de syv høvdinge for de magyariske stammer. Du kan også se en stor statue af Sankt Stefan.
 • Matthias-kirken: Den blev bygget i gotisk stil i det 13. århundrede, og de løbende ombygninger har ikke fået den til at miste noget af sin store prestige. Dens indre er opdelt i tre skibe, hvor udsmykningen af kapellerne skiller sig ud. Flere ungarske konger blev kronet i dette tempel, og hvis du er heldig, kan du måske overvære en af de koncerter, der afholdes her i dag.
 • Wiener Tor-pladsen: ligger i den øverste del af Buda Slotskvarter. Det plejede at være det sted, hvor markedet blev afholdt, og i dag kan du se en smuk port med en rig udsmykning.
 • Buda Labyrint: En af de store attraktioner i området er denne labyrint af naturlige huler og tunneler, der krydser en stor del af bakken. I alt er der 4 kilometer af disse tunneler, men kun den første kilometer kan besøges. Der er udstillinger og guidede ture inde i tunnellerne.

Joaquíns rejsetip

Hvis du kan lide nutidshistorie, må du ikke gå glip af et besøg på Rock Hospital and Nuclear Bunker Museum, der ligger i tunnelsystemet i kvarteret.

Sådan kommer du til Buda Slot

Corvinus-porten| ©Genesis Vera
Corvinus-porten| ©Genesis Vera

Hvis du vil tage til Buda Slot på egen hånd, er der flere måder at komme dertil på. Min anbefaling er, at du i det mindste går op eller ned ad bakken, så du kan udforske gaderne i kvarteret i ro og mag. For at gøre det kan du bruge en af de to hovedindgange til det kongelige palads.

Den første indgang er gennem en dekoreret port (placeret et par meter fra kabelbanestationen), der fører til Habsburg-trappen. Den anden mulighed er at gå til Corvinus-porten fra Dísz Tér, nær Buda-labyrinten.

. Denne port er let genkendelig med et ornament i form af en ravn, der holder en gylden ring, der repræsenterer Matthias Corvinus.

Ud over at gå op (eller ned) kan du også komme til slottet via kabelbanen Budavári Sikló. Prisen er ca. 3,30 euro hver vej, og man får rabat, hvis man køber en returbillet. Dette transportmiddel kører normalt mellem kl. 7.30 og 22.00.

Endelig sætter buslinjerne 16, 16A og 116 dig også af ved Buda-slottet, så du kan starte dit besøg.

Book en guidet tur i Buda Slotskvarter