26 seværdigheder og oplevelser i Budapest

Jeg er sikker på, at Budapest ikke vil efterlade dig ligeglad: Ofte undervurderet i forhold til Wien eller Prag, har Donaus perle en masse at tilbyde sine besøgende. Jeg vil fortælle dig alt om det nedenfor

Alex Grande

Alex Grande

15 minutters læst

26 seværdigheder og oplevelser i Budapest

Panoramaudsigt over Budapest | ©Kate Kasutich

"Donaus perle" eller "Østens Paris" er blot nogle af de kælenavne, som Budapest har fået: Byen er en lille perle gemt væk blandt store navne som Wien og Prag, og den har intet at misunde andre europæiske hovedstæder. Her er en liste over 10 must-do aktiviteter på din rejse til Budapest:

1. Tag på en guidet tur gennem centrum af Budapest

Sankt Matthias Kirke| ©Keith Yahl
Sankt Matthias Kirke| ©Keith Yahl

Ved afslutningen af en rejse er der mange billeder, der dukker op på nethinden, men vil vi med tiden vide, hvad de betyder? Vil vi kunne huske navnene på stederne? Sandsynligvis ikke, og det skyldes, at det at besøge en by og lære den at kende ikke er det samme; forskellen mellem de to begreber ligger i en guidet tur, hvor en ekspert lærer os at se på byen, som en lokal ville gøre det, og opdage dens sande historie og betydning.

Derfor er min anbefaling, at du tager på en af de guidede ture, som jeg har udvalgt i denne artikel: Dagsture og udflugter fra BudapestDen vigtigste ting at gøre, hvis du besøger Budapest i en dag eller endda to dage, hvilket er lige nok tid til at lære byens hovedattraktioner at kende.

Med disse ture kan du opdage byens centrum, det ungarske parlament, det jødiske kvarter, Buda Slot, Stefanskirken eller Kædebroen blandt mange andre ting.

Book en guidet tur i Budapest

2. Besøg Buda-slottet

Buda-slottet| ©Gilbert Sopakuwa
Buda-slottet| ©Gilbert Sopakuwa

Atbesøge Buda-slottet og slotskvarteret i Budapest er en rejse gennem historien, arkitekturen og kulturen i en af Europas mest fængslende byer. Dette historiske kompleks, som ligger på Budahøjen, er en arkitektonisk skattekiste af århundreders påvirkninger og forvandlinger.

Slottets struktur kombinerer elementer fra forskellige perioder og stilarter, fra gotik til barok. Du kan besøge de forskellige dele af bygningen, f.eks. Budapests historiske museum, som huser en samling af historiske genstande, der fortæller landets historie.

Udforsk labyrinten af gader i Slotskvarteret

Slotskvarteret, som omgiver Buda-slottet, er en labyrint af brostensbelagte gader, charmerende pladser og restaurerede historiske bygninger. Her finder du kunstgallerier, caféer og restauranter med autentiske ungarske retter.

Interessante detaljer

 • Pris: Indgang til slottets udstillinger koster ca. 9 euro pr. person.
 • Åbningstider**:** Hver dag fra kl. 9.00 til 17.00.
 • Beliggenhed: Szent György tér 2, Budapest.

Deltag i en guidet tur i Budapest

3. Slap af i en spa

Det indre af Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose
Det indre af Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

Hvad der i enhver anden by ville være en 'fyldaktivitet', bliver i Budapest et must på linje med parlamentet eller Donau-floden. Byens kurbade er simpelthen fantastiske: overdådig indretning og udendørs pools gør oplevelsen unik.

Attage til Budapest om vinteren, når det er flere minusgrader, og bade udendørs i en dampende pool er noget, man aldrig glemmer. Det er også en god plan, hvis du vil tilføje det til din liste over ting, du skal lave i julen i Budapest.

Du kan købe din heldagsbillet online til en spa i Budapest, hvad enten det er Széchenyi Spa eller Géllert Hotel Spa.

Book billetter til en spa i Budapest

4. Besøg det ungarske parlament

Parlamentet set fra Donau| ©Cor Oosterbeek
Parlamentet set fra Donau| ©Cor Oosterbeek

Det ungarske parlament er ikke til at tage fejl af. Første gang man besøger byen, er det umuligt ikke at blive draget af denne enorme bygning, som også er den største i landet. Facaden er imponerende, og udsigten om natten er en sand fryd for øjet, men det indre er ikke mindre imponerende.

Jeg anbefaler en guidet tur i parlamentet for at lære interessante detaljer om landets politiske organisation og for at nyde de luksuriøse rum, hvis udsmykning og arkitektur er en blanding af nyklassicisme, renæssance og barokstil. Du kan også finde ud af, hvordan du får billetter til parlamentet her.

Book dit besøg i parlamentet i Budapest

5. Gå ind i St. Matthias-kirken

Det indre af Matthias-kirken| ©Anne and David
Det indre af Matthias-kirken| ©Anne and David

Der er intet skrevet om smag og behag, men hvis man kun måtte gå ind i én af Ungarns bygninger, ville jeg personligt anbefale denne kirke. Den ligger i udkanten af Buda, og det nygotiske ydre fanger allerede den rejsendes blik med sine harmoniske former, men det indre... er utroligt.

Når man træder ind i den katolske Matthias-kirke, også kendt som Vor Frue Kirke, har man svært ved at beslutte sig for, hvilket hjørne man skal kigge på. Alle væggene er dækket af mosaikker, og at gå gennem kirkens arkader er som at gå ned i kaninhullet i Alice i Eventyrland.

Book en privat rundvisning i Budapest

6. Gå langs Vaci Utca og Andrassy Avenue, Budapests to mest berømte gader.

Vaci Utca| ©Dimitris Kamaras
Vaci Utca| ©Dimitris Kamaras

En tur langs Váci Utca og Andrássy Avenue i Budapest vil give dig mulighed for at opdage den lokale idiosynkrasi i to emblematiske arterier, der indfanger byens essens og historie. Váci Utca, en gågade i hjertet af den gamle bydel, er et travlt kommercielt epicenter.

Andrássy Avenue, på den anden side, er en elegant gennemfartsvej, der strækker sig fra byens centrum til Heltepladsen. Den er kendt for sin arkitektoniske skønhed og historiske betydning og er hjemsted for mange historiske bygninger, luksusbutikker og kulturelle steder.

Både Váci Utca og Andrássy Avenue giver de besøgende et mangefacetteret billede af Budapest. En af de bedste måder at lære dem at kende på er at vælge en af de bedste cykelture i Budapest.

Book en cykeltur i Budapest

7. Udforsk Stefansbasilikaen

Stefansbasilikaen| ©Tarkan Erimer
Stefansbasilikaen| ©Tarkan Erimer

At udforske Stefanskirken er en oplevelse, man ikke må gå glip af i Budapest. Denne majestætiske katedral, der er dedikeret til Ungarns første konge, Sankt Stefan, er et symbol på byen og et mesterværk i neoklassicisme.

Et af højdepunkterne er relikvieskrinet med Sankt Stefans højre hånd, som befinder sig i et sidekapel og er genstand for de troendes hengivenhed. Man kan også klatre op i kuplen og nyde panoramaudsigten over byen.

Interessante detaljer

 • Pris: Billetter koster ca. 6 euro pr. person.
 • Åbningstider**:** Hver dag fra kl. 9.00 til 17.00.
 • Sted: Szent István tér 1, Budapest.

Overvær en orgelkoncert i Stefansbasilikaen

8. Kryds Kædebroen

Kædebroen| ©Eli Duke
Kædebroen| ©Eli Duke

Hvis du vil se Budapests mest ikoniske syn, er et besøg på den populære Kædebro et must. Denne ikoniske bro ligger over floden og forbinder de to dele af byen: Buda og Pest. Når du krydser dens udsmykkede buer og beundrer den enestående udsigt, får du et unikt perspektiv på hovedstaden.

Denne bro blev bygget i 1800-tallet og genopbygget efter Anden Verdenskrig og kombinerer funktionalitet med arkitektonisk skønhed. Dens indviklede detaljer, elegante vogterløver og karakteristiske hængende kæder gør den til et visuelt mesterværk, som også er en af Budapests bedste attraktioner om natten, når den er oplyst af kunstigt lys.

Ud over sin historiske og æstetiske værdi giver denne bro dig også mulighed for at udforske begge sider af byen. I Buda kan du bestige Slotshøjen og opdage de historiske og kulturelle skatte, der omgiver den. I Pest befinder du dig i hjertet af byen.

9. Tag på krydstogt på Donau

Krydstogt på Donau, når den passerer Budapest| ©Adam Jones
Krydstogt på Donau, når den passerer Budapest| ©Adam Jones

Donau er Budapests sjæl og referencepunktet for at komme rundt i byen, da den adskiller de to bredder, der svarer til de to dele af byen: Buda og Pest.

Hvis du vil nyde floden i Budapest, og du besøger den ungarske hovedstad om sommeren, er det bedste, du kan gøre, at tage et krydstogt på Donau. Nogle inkluderer middag, især mange af de natlige curceros, andre tilbyder live-underholdning, og andre er mere enkle og tager bare en spadseretur rundt til de vigtigste seværdigheder i byen.

Book et krydstogt på Donau i Budapest

10. Se operahuset i Budapest

Operahuset i Budapest| ©JM Fotog
Operahuset i Budapest| ©JM Fotog

Den ungarske nationalopera ligger i hjertet af byen og er en arkitektonisk perle, der kombinerer nyrenæssancepragt med en rig musiktradition. Det er også et kulturcenter, der har været et omdrejningspunkt for den ungarske kunstscene i mere end et århundrede.

Dens facade og pragtfuldt dekorerede interiør, såsom auditoriet med dets kuppel og udsmykkede balkoner, giver en spektakulær kulisse til forestillingerne. At overvære en opera- eller balletforestilling der er en oplevelse, der vil transportere dig til en anden tid og fordybe dig i magien ved musik og sceneoptræden.

Detaljer af interesse

 • Pris: Afhænger af forestillingerne, men du kan få billetter fra 22 euro pr. person.
 • Åbningstider: Afhænger af forestillingerne.
 • Sted: 22 Andrassy ut Avenue, Budapest.

11. Gå ikke glip af Heltenes Plads

Heltenes Plads| ©Jorge Franganillo
Heltenes Plads| ©Jorge Franganillo

Heltenes Plads ligger for enden af Andrássy Avenue og er et af byens samlingspunkter. Flankeret af majestætiske bygninger og monumenter hylder denne plads de ledere og historiske personer, der har formet Ungarn. Monumentet er et symbol på national identitet og stolthed og et vigtigt stop for alle, der interesserer sig for magyarisk kultur.

Heltenes Plads er også et mødested og et sted for begivenheder og fester. Fra friluftskoncerter til kulturfestivaler, pladsen kommer til live ved forskellige lejligheder i løbet af året.

Book en guidet tur i Budapest

12. Cruise gennem byen i en af sightseeingbusserne

Sightseeing-bus| ©Albert Lugosi
Sightseeing-bus| ©Albert Lugosi

Når du har arrangeret din transfer fra lufthavnen til Budapest, og du er ved at organisere din rejse, anbefaler jeg, at du overvejer at købe Budapest Card, som giver dig gratis offentlig transport.

Men hvis du ikke vil gå glip af nogen af seværdighederne i Budapest og nyde byens seværdigheder på en behagelig måde uden menneskemængder eller gåture, er muligheden for at tage en tur rundt i Budapest med turistbus noget, du bør overveje. Uanset hvor meget du går rundt i byens centrum, vil der altid være seværdigheder længere væk, som du kan se på en guidet sightseeing-bustur.

Book en plads på sightseeingbussen i Budapest

13. Spadser gennem det centrale marked

Budapests centrale marked| ©BriYYZ
Budapests centrale marked| ©BriYYZ

Når man besøger en by, er der altid dem, der foretrækker at shoppe, og dem, der er mere tilbøjelige til at tage på sightseeing eller nyde gastronomien (skyldige). Planen om at besøge det centrale marked er ideel for begge typer rejsende, fordi det er en seværdighed i sig selv. Det er ikke et typisk turistmarked, selvom du også finder souvenirboder; det er mere et mødested for alle byens ydmyge handlende, uanset om de sælger tekstiler, tilberedt mad, frugt, juice eller kunsthåndværk.

Book en cykeltur i Budapest

14. Besøg byparken

Byens park| ©Top Budapest
Byens park| ©Top Budapest

Budapests bypark, der dækker over 100 hektar, er en af de største byparker i Europa og et sted, hvor både lokale og besøgende kan flygte fra byens stress og jag og nyde naturen i al dens pragt. Den er også hjemsted for Vajdahunyad-slottet, en struktur, der kombinerer elementer fra forskellige arkitektoniske stilarter.

Dens omfattende stier er perfekte til gåture, jogging og cykling, mens de rummelige græsplæner er ideelle til picnic og spil og i de varmere måneder til at nyde særlige begivenheder og festivaler. Derudover er parken hjemsted for Széchenyi-badet, et af Budapests mest kendte termiske kurbade.

Køb billetter til Széchenyi-badet

15. Tag en spadseretur rundt om Margaret Island

Margaret-øen| ©a_marga
Margaret-øen| ©a_marga

En gåtur på Margaret Island vil give dig mulighed for at finde en oase af ro og natur midt i Budapest. Denne flodø er et fristed, der tilbyder en række udendørs aktiviteter, frodige skove og panoramaudsigt, der giver dig mulighed for at slappe af og slappe af.

Øen er også hjemsted for monumenter og attraktioner som Fountain of Music og Open Air Theatre, der tilføjer et kunstnerisk og kulturelt skær til oplevelsen. Du kan også udforske det dominikanske kloster og vandtårnet, som giver en forbindelse til byens historie og arkitektur.

16. Besøg Fisherman's Bastion

Fisherman's Bastion| ©TravelingOtter
Fisherman's Bastion| ©TravelingOtter

At besøge Fiskerbastionen i Budapest er som at træde ind i et arkitektonisk eventyr, der kombinerer middelalderlig elegance med en uovertruffen panoramaudsigt over byen. Denne nyromanske udsigtsplatform, der ligger på Budahøjen, er et af Budapests vartegn.

Trinity Square, for foden af Fisherman's Bastion, er en fortryllende plads med en rytterstatue af kong Sankt Stefan og Matthias-kirken, der er en arkitektonisk perle i sig selv. Du kan komme dertil med Budapests hop on-hop off-busser.

Book din plads på hop-on hop-off-bussen i Budapest

17. Tag en pause på Vorosmarty-pladsen

Vorosmarty-pladsen| ©Charlie
Vorosmarty-pladsen| ©Charlie

Uanset om du vil slappe af eller finde et pusterum mellem udflugterne, kan du tage en pause på Vörösmarty Square og opleve skønheden i dette ikoniske offentlige rum. Pladsen ligger i hjertet af det historiske centrum og er et populært mødested for både lokale og besøgende.

Vörösmarty er berømt for at være hjemsted for Café Gerbeaud, et historisk kaffehus i Budapest. At sidde på terrasserne og nyde en kop kaffe eller en lækker kage er en typisk lokal oplevelse.

18. Gå ind i en "ruinpub"

Ruin-pub i Budapest| ©Daniel Edwins
Ruin-pub i Budapest| ©Daniel Edwins

Du har sikkert hørt navnet Szimpla Bar før; det er en af Budapests mest berømte ruinpubber, men det er ikke den eneste. Om natten forvandler byen sig fra sin statelige stil til en mere alternativ og vovet stil. Flere af byens forfaldne bygninger er blevet omdannet til alternative barer med interessant indretning og en særlig charme.

Book en tur til Budapests ruinpubber

19. Gå på opdagelse i skomonumentet

Skomonumentet| ©Jose A
Skomonumentet| ©Jose A

Dette unikke og bevægende monument ligger på bredden af Donau-floden og består af en række støbejernssko spredt langs flodpromenaden. Hvert par sko symboliserer de jøder, der blev henrettet på dette sted under den nazistiske besættelse, da de blev tvunget til at tage deres sko af, før de blev myrdet og smidt i floden.

Skomonumentet er en slående påmindelse om de grusomheder, der blev begået under Holocaust, og en hyldest til de tusindvis af liv, der gik tabt i folkemordet. De tomme sko fremkalder en følelse af tab og tomhed, men også en opfordring til erindring og anerkendelse af den tragedie, der fandt sted her.

Book en guidet tur i synagogen og det jødiske kvarter

20. Lær det jødiske kvarter at kende, og gå ind i synagogen

Synagoge i Budapest| ©MoToMo
Synagoge i Budapest| ©MoToMo

Oplev Budapests jødiske kvarter, et område rigt på historie, kultur og autenticitet, der afspejler byens levende jødiske identitet. Dette distrikt, der ligger i hjertet af Pest, er et vidnesbyrd om hovedstadens jødiske samfund gennem århundreder. På trods af de historiske omskiftelser og udfordringer, det har stået over for, har det jødiske kvarter bevaret sin unikke karakter.

Et af højdepunkterne i det jødiske kvarter er Budapests Store Synagoge. Ved siden af ligger Tempelhaven, et mindesmærke til ære for ofrene for Holocaust.

Book en guidet tur i synagogen og det jødiske kvarter

21. Oplev de sovjetiske skulpturer i Memento Park

Memento Park| ©Simon Lee
Memento Park| ©Simon Lee

Hvis du vil lære om den ungarske fortid, der var domineret af den sovjetiske besættelse, er et besøg i Memento Park et must. Dette friluftsmuseum bevarer et vigtigt fragment af Ungarns politiske og kulturelle historie og huser en samling af monumenter og skulpturer, der engang prydede Budapests gader under kommunisttiden.

Memento Park har en række skulpturer, der forestiller politiske figurer og symboler fra den kommunistiske æra, såsom Lenin, Marx og proletariske helte. Disse værker, der engang blev æret som symboler på regimet og flyttet dertil efter Berlinmurens fald, tjener nu som visuelle påmindelser om en kontroversiel politisk fortid.

Detaljer af interesse

 • Pris: Billetter starter ved ca. 5 euro pr. person.
 • Åbningstider**:** Hver dag fra kl. 10.00 til 18.00.
 • Sted: Balatoni út - Szabadkai utca sarok, Budapest.

22. Besøg Terrorens Hus

TERROR HÁZA MÚZEUM | ©Henkka
TERROR HÁZA MÚZEUM | ©Henkka

Et besøg i Terrorens Hus i Budapest giver dig mulighed for at træde ind i et sted med dyb historisk introspektion, der fortæller om de rædsler og den undertrykkelse, der prægede det 20. århundrede i Ungarn. Dette mindesmærke, som ligger i en bygning, der engang var hovedkvarter for det ungarske politiske politi og senere det nazistiske Gestapo, byder på en intens og bevægende oplevelse.

Gennem interaktive udstillinger, autentiske dokumenter og personlige vidnesbyrd giver Terrorens Hus et råt og bevægende indblik i den kamp og de lidelser, som det ungarske folk oplevede. Dette sted er en hyldest til de liv, der gik tabt, og en invitation til at reflektere over de mørke begivenheder, der fandt sted på dette sted.

Udstillingerne er arrangeret på en slående og indfølende måde, så du kan forstå brutaliteten i de totalitære diktaturer og den ødelæggende indvirkning, de havde på samfundet. Entré til dette museum er inkluderet i Budapest Card-attraktionerne.

Interessante detaljer

 • Pris: Billetter starter ved ca. 7 euro pr. person.
 • Åbningstider**:** Tirsdag til søndag fra kl. 10.00 til 18.00.
 • Sted: Andrassy Avenue ut 60, Budapest.

Køb Budapest Card og spar penge på din rejse

23. Se udstillingerne på Rock Hospital Museum

Rock Hospital Museum| ©Wei-Te Wong
Rock Hospital Museum| ©Wei-Te Wong

Hvis du er interesseret i alternative oplevelser, må du ikke gå glip af udstillingerne på Rock Hospital Museum. Stedet byder på spændende udstillinger, hvor du kan lære om historien bag et gådefuldt underjordisk hospital. Museet ligger i et hospital, der blev bygget under Anden Verdenskrig, i de naturlige huler og tunneller under Buda-slottet.

Udstillingen giver et gribende indblik i livet i Budapest i de mørkeste øjeblikke af historien, da hospitalet tog sig af sårede ofre og flygtninge under luftangreb og belejringer. Udstillingerne indeholder genskabte rum, herunder operationsstuer, behandlingsrum og patientstuer.

Medicinske genstande og redskaber fra perioden, sammen med fotografier og dokumenter, giver et levende indblik i, hvordan hospitalet fungerede under ekstremt vanskelige forhold.

Detaljer af interesse

 • Pris: Billetter koster ca. 10 euro pr. person.
 • Åbningstider: Hver dag fra kl. 10.00 til 19.00.
 • Placering: Lovas út 4/C, Budapest.

24. Tag en tur rundt i Budapests Art Noveau-bygninger

Art Nouveau| ©Nori (Nóra Mészöly)
Art Nouveau| ©Nori (Nóra Mészöly)

Hvis du går en tur for at opdage Art Nouveau-bygningerne i Budapest, vil du fordybe dig i en æra med arkitektonisk elegance og kreativitet, der efterlod et varigt indtryk på byen. Art Nouveau, der på ungarsk kaldes Secession, blomstrede i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede, og den ungarske hovedstad kan prale af en samling bygninger, der afspejler denne unikke æstetik.

En af de mest ikoniske bygninger er Palace of Arts, som ligger på Heltepladsen. Bygningen har en indviklet facade og en dekoreret kuppel, som er bemærkelsesværdige eksempler på art nouveau.

Museum of Decorative Arts, designet af Ödön Lechner, er et andet arkitektonisk monument i jugendstil. Dets farverige keramiske facade og organiske motiver er repræsentative for stilen. Andre bemærkelsesværdige bygninger omfatter det kongelige palads, Brüdern-bygningen og Gellért Spa, som alle har arkitektoniske detaljer, der indfanger essensen af Art Nouveau i Budapest.

25. Smag en god gullasch

Typisk ungarsk gullasch| ©stu_spivack
Typisk ungarsk gullasch| ©stu_spivack

At nyde et lands gastronomi er en turistoplevelse i sig selv. I dette tilfælde, selvom der er forskellige smage, vil du i Ungarn finde en række varme retter, forskellige, til en meget lav pris og med en fremragende kvalitet. Gå ikke glip af dette indlæg med de bedste gastronomiske ture i byen.

Den, du har hørt mest om, er gullasch: en suppe krydret med paprika, der kan indeholde kød eller grøntsager, men den virkelige smag er i bouillonen. Selvom indholdet ikke tiltaler dig, skal du prøve suppen, ligesom du skal prøve byens officielle snack: langos, et varmt stegt brød med pålæg, der minder dig om en slags pizza.

26. Oplev Godollo-paladset og Budapests omgivelser

Gödöllo-paladset| ©Károly Szántai
Gödöllo-paladset| ©Károly Szántai

Budapest har meget at byde på for den rejsende, men omgivelserne kommer ikke langt efter. Byens geografiske placering gør det muligt at opdage en anden del af det ungarske landskab på dagsture fra Budapest. Fra et besøg på Gödöllo-paladset, dronning Sissis favorit, til en tur til landsbyerne langs Donaus bøjning, variationen er uendelig.

Eller selv hvis du har mere tid at bruge i Budapest - for eksempel hvis du har tre dage i Budapest, fire eller hvis du er heldig nok til at have fem dage i den ungarske by - og du vil besøge en anden europæisk hovedstad, giver jeg dig dette indlæg for at finde ud af, hvordan man kommer fra Budapest til Bratislava.

De bedste udflugter fra Budapest

Her er en liste over de bedste udflugter til at lære byens omgivelser at kende:

Book en guidet tur til Godollo-paladset

Hvilken tid på året er det bedst at rejse til Budapest?

På rundtur i Budapest| ©Jan Emmo
På rundtur i Budapest| ©Jan Emmo

Hvis du overvejer, hvornår du skal tage til den ungarske hovedstad for at få mest muligt ud af dens spektakulære seværdigheder, er her et udvalg af de bedste planer fordelt på årets måneder:

Du må ikke gå glip af dette indlæg, hvor jeg fortæller dig om 10 tips, du bør følge på din rejse til Budapest.