Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste ting at gøre i Budapest

Jeg er sikker på, at Budapest ikke vil efterlade dig ligeglad: ofte undervurderet i forhold til Wien og Prag, men Donauperlen har meget at tilbyde sine besøgende. Jeg fortæller dig alt om det nedenfor

Alex Grande

Alex Grande

6 minutters læst

Bedste ting at gøre i Budapest

Panoramaudsigt over Budapest | ©Kate Kasutich

"Donauperle" eller "Østens Paris" er blot nogle af øgenavnene på Budapest: byen er en lille perle gemt væk blandt store navne som Wien og Prag og har intet at misunde andre europæiske hovedstæder. Her er en liste over de 10 aktiviteter, du ikke må undvære på din tur til Budapest:

1. Få en guidet rundvisning i byens centrum

Sankt Matthias-kirken| ©Keith Yahl
Sankt Matthias-kirken| ©Keith Yahl

Ved afslutningen af en rejse vil mange billeder dukke op i hukommelsen, men vil vi med tiden vide, hvad de betyder, og vil vi huske navnene på stederne? Sandsynligvis ikke, og det skyldes, at det at besøge en by og lære den at kende ikke er det samme; forskellen mellem de to begreber ligger i en guidet tur, hvor en ekspert lærer os at se på byen som en lokal person ville gøre det, så vi kan opdage dens sande historie og betydning.

Derfor er min anbefaling at tage en af de guidede ture, som jeg har udvalgt i denne artikel: Dagsture og udflugter fra Budapest, især hvis du besøger Budapest i en dag eller to dage, hvilket er lige nok tid til at lære byens vigtigste seværdigheder at kende.

På disse ture kan du opleve byens centrum, det ungarske parlament, det jødiske kvarter, Buda Slot, Stefansbasilikaen eller Kædebroen og mange andre ting.

Bestil en guidet tur i Budapest

2. Slap af i en spa

Indenfor i Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose
Indenfor i Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

Hvad der i andre byer ville være en "fyldstof" aktivitet, bliver i Budapest et must på lige fod med parlamentet eller Donau-floden. Byens kurbade er simpelthen fantastiske: overdådig indretning og udendørs pools gør oplevelsen unik.

Attage til Budapest om vinteren, når det er flere minusgrader, og bade udendørs i en dampende pool er noget, man aldrig glemmer. Det er også en god plan, hvis du vil føje den til din liste over ting, du skal lave i Budapest i julen.

Du kan købe en heldagsbillet online til en spa i Budapest, enten Széchenyi Spa eller Géllert Hotel Spa.

Book en spa-billet i Budapest

3. Tag på et krydstogt på Donau

Krydstogt på Donau, mens den flyder gennem Budapest| ©Adam Jones
Krydstogt på Donau, mens den flyder gennem Budapest| ©Adam Jones

Donau-floden er Budapests sjæl og referencepunktet for at komme rundt i byen, da den adskiller de to bredder, der svarer til de to dele af byen: Buda og Pest.

Hvis du vil nyde Budapests flod, og du besøger den ungarske hovedstad om sommeren, er det bedst at tage på et krydstogt på Donau. Nogle inkluderer middag, især mange af de natlige krydstogter, andre byder på liveunderholdning, mens andre er mere enkle og blot går en tur rundt til byens vigtigste seværdigheder.

Hvis du kan lide at opleve byen om natten, kan jeg anbefale dig at besøge dette indlæg om 10 ting, du kan lave i Budapest om natten.

Book et krydstogt på Donau i Budapest

4. Besøg det ungarske parlament

Parlamentet fra Donau| ©Cor Oosterbeek
Parlamentet fra Donau| ©Cor Oosterbeek

Det ungarske parlament er umiskendeligt; første gang du besøger byen, er det umuligt ikke at blive tiltrukket af denne enorme bygning, som også er landets største bygning. Facaden er imponerende, og udsigten om natten er en sand fryd for øjet, men det er heller ikke mindre imponerende at se det indre.

Jeg anbefaler en guidet rundvisning i parlamentet for at få interessante detaljer om landets politiske organisation og for at nyde de luksuriøse værelser, hvis udsmykning og arkitektur blander neoklassisk, renæssance- og barokstil. Du kan også finde ud af, hvordan du kan få billetter til Parlamentet her.

Bestil billetter til parlamentet i Budapest

5. Rundtur i Budapest

Gödöllo-paladset| ©Károly Szántai
Gödöllo-paladset| ©Károly Szántai

Budapest har meget at byde den rejsende, men det omkringliggende område er ikke langt bagefter. Byens geografiske beliggenhed gør det muligt at tage på dagsture fra Budapest for at opleve en anden del af det ungarske landskab. Fra et besøg på Gödöllo Paladset, dronning Sissi's yndlingspalads, til en tur til landsbyerne langs Donau-kredsen er der masser af variation.

Hvis du har mere tid til Budapest - f.eks. hvis du har tre, fire eller fem dage til rådighed i Budapest- og du gerne vil se en anden europæisk hovedstad, kan du her finde ud af, hvordan du kommer fra Budapest til Bratislava.

6. Kør gennem byen med en af byens sightseeingbusser

Turistbus| ©Albert Lugosi
Turistbus| ©Albert Lugosi

Når du har arrangeret din transport fra lufthavnen til Budapest, og du er ved at organisere din rejse, anbefaler jeg, at du overvejer at købe Budapest Card, som giver dig gratis offentlig transport.

Men hvis du ønsker ikke at gå glip af nogen af byens seværdigheder i Budapest og nyde byens seværdigheder på en behagelig måde og uden trængsel eller gåture, er muligheden for at tage en tur i turistbus til Budapest noget, du bør sætte pris på. Uanset hvor meget du går rundt i byens centrum, vil der altid være flere seværdigheder, som du kan se på en guidet sightseeingbustur.

En anden behagelig og sjov måde at lære byen at kende på er på cykel. Her er et link til nogle af de bedste cykelture i Budapest.

7. Gå ind i St. Matthias-kirken

Interiør af Sankt Matthias-kirken| ©Anne and David
Interiør af Sankt Matthias-kirken| ©Anne and David

Der er ikke skrevet noget om smag og mening, men hvis man kun kunne gå ind i en af bygningerne i Ungarn, ville jeg personligt anbefale denne kirke. Det ligger i udkanten af Buda, og det ydre er i nygotisk stil og fanger allerede rejsendes opmærksomhed på grund af de harmoniske former, men det indre... er utroligt.

Når man træder ind i den katolske Matthias-kirke, også kendt som Vor Frue Kirke, har man svært ved at beslutte sig for, hvilket hjørne man skal kigge på. Alle væggene er dækket af mosaikker, og at gå gennem arkaderne i denne kirke er som at gå ned i kaninhullet i Alice i Eventyrland.

8. Slentre gennem det centrale marked

Budapests centrale marked| ©BriYYZ
Budapests centrale marked| ©BriYYZ

Når man besøger en by, er der altid nogen, der foretrækker at shoppe, og andre, der er mere tilbøjelige til at tage på sightseeing eller nyde gastronomien (skyldig). Planen om at besøge det centrale marked er ideel for begge typer rejsende, fordi det er et seværdighedspunkt i sig selv. Det er ikke et typisk turistmarked, selv om du også kan finde souvenirboder; det er mere et mødested for alle byens ydmyge handlende, uanset om de sælger stoffer, færdigretter, frugt, juice eller kunsthåndværk.

9. Smag en god gullasch

Typisk ungarsk gullasch| ©stu_spivack
Typisk ungarsk gullasch| ©stu_spivack

At nyde gastronomien i hvert land er en turistoplevelse i sig selv. Selv om der er forskellige smagsvarianter, kan du i Ungarn finde en række varme, forskellige retter til en meget lav pris og af fremragende kvalitet. Gå ikke glip af dette indlæg med de bedste gastronomiske ture i byen.

Den, du har hørt mest om, er gullasch: en suppe krydret med paprika, som kan indeholde kød eller grøntsager, men den virkelige smag ligger i bouillonen. Selv hvis indholdet ikke tiltaler dig, skal du prøve suppen, ligesom du skal prøve byens officielle snack: langos, et varmt stegt brød med toppings, der minder om en slags pizza.

10. Gå ind på en "ruin pub"

Ruin pub i Budapest| ©Daniel Edwins
Ruin pub i Budapest| ©Daniel Edwins

Du har sikkert hørt navnet Szimpla Bar før; det er en af Budapests mest berømte ruinbarer, men det er ikke den eneste. Om natten forvandler byen sig fra sin statelige atmosfære til en mere alternativ og dristig atmosfære. Flere forfaldne bygninger i byen er blevet omdannet til alternative barer med interessant indretning og en særlig charme.

Hvilken tid på året er det bedste tidspunkt at besøge Budapest på?

Hvis du er ved at beslutte, hvornår du skal tage til den ungarske hovedstad for at få mest muligt ud af den spektakulære udsigt, får du her et udvalg af de bedste planer for hver måned i året:

Du må ikke gå glip af dette indlæg, hvor jeg fortæller dig 10 tips, som du bør følge på din rejse til Budapest.