Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Donau flodkrydstogter

Når du sejler på Donau i skumringen, med levende musik i baggrunden (eller endda en god middag om bord), ved du, at du er i Budapest.

Alex Grande

Alex Grande

7 minutters læst

Donau flodkrydstogter

Krydstogter på Donau | ©Raimond Klavins

Donau er Budapests sjæl og byens vartegn. Denne flod deler Ungarns hovedstad i to dele: Buda og Pest, og de mest symbolske bygninger er fordelt på dens bredder og gør hver bro til et udsigtspunkt.

1. De bedste krydstogter på Donau

Luftfoto af Donau
Luftfoto af Donau

I byen er der forskellige krydstogter langs Donau-floden om dagen eller om natten. Prisen afhænger af, hvilke ekstraydelser der er inkluderet, da der er krydstogter, der inkluderer show, middag osv. Jeg vil fortælle dig om de bedste, så du kan vælge din egen:

2. 70-minutters bådtur på Donau-floden

Buda Slot| ©Dennis Jarvis
Buda Slot| ©Dennis Jarvis

For mindre end 15 euro har du allerede nu mulighed for at tage en sejltur på Donau om bord på Duna Bella-båden i mere end en time, hvor du vil have masser af tid til at tage billeder af den panoramiske udsigt, du vil se fra båden, nyde selve oplevelsen og lære interessante fakta og historier om de forskellige monumenter og seværdigheder i Budapest, som du vil se under turen.

Under denne tur har du ret til at nyde en limonade om bord, gratis WIFI-forbindelse, og du kan vælge en anden drink (et glas champagne, vin, øl, sodavand eller mineralvand). Der er forskellige tidsplaner til rådighed (jeg anbefaler, at du vælger tidspunktet for solnedgang for at se byen oplyst fra Donau), og turen kan gennemføres både om vinteren og om sommeren, da båden har et dæk, der kan trækkes ind i godt vejr.

Afgangsstedet er Budapests centrale mole; du vil få en vejbeskrivelse via e-mail, når du foretager din reservation. Båden har lydkommentarer på 30 sprog, som du kan få adgang til individuelt med hjelme for at få mere at vide om nogle af turens punkter som f.eks:

Det ungarske parlament

Budapests største monument med en spektakulær belysning og i alt 691 værelser. Hvis du er imponeret fra båden, skal du sørge for at tage dig tid til at se det indre, hvor du finder kongestatuer, freskomalerier med bladguld, den ungarske krone i foyeren, en 96 meter høj kuppel og en spektakulær kongreshal.

Buda Slot

Også kendt som det kongelige palads. Det var tidligere residens for de ungarske konger, men i dag huser det det ungarske nationalgalleri og Budapests historiske museum samt et stort bibliotek. Det er værd at se den oplyst om natten og at gå derop for at betragte udsigten over byen.

Elisabeth Bridge

Det er en af de mest moderne broer i byen, og den er dedikeret til den berømte kejserinde Sissi, dronning af Ungarn. Den kvinde, der blev en legende, vandt det ungarske folks hjerter og har altid haft en særlig plads i Budapest, som hun betragtede som sit andet hjemland.

Kædebroen

En af de mest berømte broer i byen, både for dens belysning om natten og for udsigten om dagen. Det er den ældste bro i byen, og i lang tid skulle adelige og almindelige borgere betale en afgift for at krydse den. I dag er overfarten naturligvis gratis og kan foretages til fods.

Margaret Island

Det er en lille ø midt i Donau-floden med smukke parker, en japansk have, middelalderlige ruiner og et musikalsk springvand. Båden har et stop der, så du kan gå af, gå rundt på øen i halvanden time og komme tilbage på den næste Duna Bella-båd efter den tid for at afslutte turen.

3. Bådtur på Donau med middag og regionalt danseshow

Middag med solnedgang
Middag med solnedgang

Hvis du er interesseret i at se et ungarsk danseshow under dit besøg i Budapest, omfatter denne pakke et regionalt show og et krydstogt med middag på Donau. Dette er en omkostningsbesparende mulighed, hvis du vil nyde begge oplevelser. Oplevelsen omfatter transport til og fra hotellet samt transport mellem de forskellige punkter på turen.

Showet

Det første stop er Donaupaladset eller House of Hungarian Heritage, hvor det ungarske musik- og danseshow opføres af en af de to folkloregrupper (afhængigt af sæsonen): Danube Folk Ensemble eller Rajkó Folk Ensemble and Orchestra. Begge grupper består af 30 kunstnere, og under deres koreografier kan du ikke kun beundre musikken og dansen fra denne region, men også de regionale dragter.

Krydstogtetur

 • Buda Slot: tidligere residens for de ungarske konger.
 • Kædebroen: den mest symbolske bro i byen.
 • Gellert-badet: et af de vigtigste kurbade i Budapest. Hvis det ydre tiltrækker din opmærksomhed, er det indre endnu bedre og et af de vigtigste steder at besøge under din rejse.
 • Gellert-bjerget: en 235 meter høj bakke, hvorfra du kan beundre den smukke udsigt over Donau-floden. Glem ikke at bestige den på et tidspunkt under dit besøg i Budapest for at få en god kontrast til den udsigt, som dette krydstogt vil give dig.
 • Varhegy: en anden bakke på Buda-siden af floden med spektakulære middelalderlige landskaber. Den er også et besøg værd, både på grund af udsigten og omgivelserne, der er fyldt med brostensbelagte gader og historiske monumenter.
 • Clark Adam ter: rundkørslen, hvor Budapests nulkilometer er placeret, bygget af den samme ingeniør, som tegnede Kædebroen.

Aftensmad

Halvvejs gennem krydstogtet kan du også nyde en middag bestående af tre varme retter og et valg af to drikkevarer: vin, øl eller juice. De retter, du vil smage på dette krydstogt, er typiske ungarske retter. Du vil kunne vælge mellem nogle af dem:

 • Krydret hytteostcreme
 • Traditionel knækcreme
 • Goulash-supper
 • Vegetabilsk flødesuppe
 • Fyldt minikål
 • Traditionelle kyllingelår
 • Stegt kyllingebryst med ost og basilikumsauce
 • Krydret vodskibsribben med timian og sennepssauce
 • Grillede fisk og skaldyr med Chardonnay sansa
 • Grillet polenta med fetaost
 • Hjemmelavede spinatfritter med sennep og svampesauce
 • Friske sæsonbestemte salater
 • Hjemmelavet strudel
 • Diverse desserter

4. Bådtur på Donau med middag inkluderet

Middagskrydstogt gennem Budapest| ©Top Budapest
Middagskrydstogt gennem Budapest| ©Top Budapest

Denne mulighed er tilgængelig fra 18 euro pr. person og har den ekstra attraktion at kunne nyde en tur på Donau og en middag med levende musik i omkring to timer. Det er ideelt, hvis du ønsker at tilbringe en behagelig tid uden at være besat af at tage billeder af monumenterne, ellers går du glip af oplevelsen af middag og levende musik.

En engelsktalende værtinde vil guide dig gennem hele turen for at nyde dette krydstogt. Du kan også vælge at blive hentet fra dit hotel i Budapest, og en chauffør vil køre dig til mødestedet, hvorfra båden afgår. Der serveres buffet til aftensmad, og drikkevarer er inkluderet mod et tillægsgebyr.

Rejseplan

 • Buda Slot
 • Gellert-badene
 • Kædebroen
 • Det ungarske parlament
 • Det Nationale Teater
 • Andrassy Avenue
 • Varhegy Hill

Spiseplads

Middagen er i buffetform og omfatter traditionelle ungarske retter. Jeg anbefaler, at du prøver gullashsuppen, en af de delikatesser, der findes i den ungarske hovedstad. Grillet polenta eller hjemmelavede fritter er også et godt valg. Hvis du er en af dem, der ikke tør prøve nye ting, skal du ikke være bekymret; menuen indeholder også mere klassiske retter og sæsonbestemte salater.

5. Tips til et krydstogt på Donau-floden

Donau på en vinterdag
Donau på en vinterdag

Priser

Flodkrydstogter i Budapest er så populære, at der er mange selskaber, der tilbyder dem. Sørg altid for at booke denne oplevelse hos et pålideligt selskab og husk de gennemsnitlige priser: Et krydstogt på Donau er ikke en luksusaktivitet, og du kan gøre det for omkring 20 euro i gennemsnit. Men hvis det omfatter tjenester som f.eks. en åben bar eller en fest, stiger prisen betragteligt.

Vejret

Sørg for, at båden har panoramaudsigt, og at du kan nyde den uanset vejret. Selv om krydstogter er tilgængelige på alle tider af året, anbefaler jeg ikke at tage på krydstogt om natten om vinteren, da de kolde temperaturer kan ødelægge oplevelsen og forhindre dig i at nyde landskabet.

Billeder

Som et personligt tip, så lad være med at være optaget af at tage billeder under turen; du vil have masser af tid under turen til at tage dem, og hvis der er en guide eller vært med på turen, kan du endda spørge dem om de bedste udsigtspunkter i byen. Et krydstogt på Donau handler om at nyde udsigten og oplevelsen af at sejle langs floden, mens du nyder en middag eller levende musik - du skal ikke behandle det som et turist-rush.

Margaret Island

Hvis krydstogtet passerer Margaret Island midt på floden, og du har mulighed for at stige af, så gør det uden tøven og fortsæt krydstogtet med den næste båd. Øen har ingen store historiske monumenter, men der er charmerende steder, som vil give dig mere end én overraskelse.

6. Hvis du er interesseret i et krydstogt på Donau, vil du også være interesseret i

Kædebro| ©Gabriel Miklós
Kædebro| ©Gabriel Miklós

Byen om natten vs. om dagen

En bådtur er en god måde at få et indtryk af byens seværdigheder og de vigtigste punkter, men det er ikke en måde at besøge dem på. Hvis du bestiller et natkrydstogt, vil du helt sikkert blive imponeret over udsigten til det oplyste parlament, og det vil helt sikkert være et af de bedste minder fra din rejse, men vil du virkelig gå glip af chancen for at komme tilbage næste dag for at se det tæt på og besøge det indvendigt?

Kædebro

Det er en lignende historie med kædebroen; ingen tvivl om, at du får et unikt perspektiv af den fra floden, men vil du opgive at gå over den under dit besøg i Budapest, bare fordi du har "set den"? Tag hellere denne tur som en appetitvækker på, hvad byen har at byde på, og besøg derefter så mange af seværdighederne som muligt fra et andet perspektiv.

En guidet vandretur

At gå er den bedste måde at komme rundt i en by på, da et sted ikke består af de monumenter, der er vist på et kort, men af de smalle gader, der forbinder dem, og de forretninger, man møder på vejen til dem. Byens sande essens opdages ved at gå, og med en guidet vandretur får du mulighed for at lære om de legender og historier, der omgiver de statuer og paladser, som du fokuserer på med dit kamera.

For mig er en guidet vandretur en af de bedste oplevelser, du kan få i en by; hvis du vil vide mere om de forskellige muligheder, kan du læse denne anden artikel: Dagsture og udflugter fra Budapest.

Bustur med sightseeing

En tur med sightseeingbussen. Fra Donau kan du se alle byens monumenter, der ligger på flodbredden, men der er andre lige så vigtige monumenter, der ligger i byens indre. Sightseeingbussen er en fantastisk måde at forkorte afstandene på og få et andet perspektiv på Budapest. Der er mange forskellige muligheder, og det er værd at overveje, og derfor har jeg skrevet denne anden guide til byens seværdigheder. Hop-på Hop-af busrejser som kan være af interesse for dig.

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er Donau-floden berømt for?

  Donau er den næststørste flod i Europa og er berømt for at være den vigtigste vandkilde for store dele af Europa og Østeuropa. Den strækker sig fra Tyskland til Ukraine og passerer gennem byer som Budapest, Wien, Bratislava og Beograd.

 • Hvad er det bedste tidspunkt på året at tage på et krydstogt på Donau-floden?

  I betragtning af alle de steder, som Donau-floden løber igennem, vil du måske blive overrasket over at vide, at den bedste tid på året til at nyde et krydstogt på Donau er mellem september og november, hvis du ikke har noget imod varmen, og november til december, hvis du vil opleve julelysene og markederne. Grunden til disse datoer er, at i sommermånederne er alting overfyldt med turister, og om foråret oversvømmer regnen ofte floden, hvilket kan påvirke din oplevelse.

 • Hvorfra har du udsigt over Donau i Budapest?

  Da byen er delt i to dele, er den bedste udsigt over floden fra Buda Slot. Du får også en god udsigt over floden fra parlamentet, kædebroen, Gresham Palace og Stefansbasilikaen.