Budapest Overførsler

Glem alt om at finde den rigtige transport til dit hotel fra lufthavnen i Budapest: Jeg fortæller dig alt om mulighederne.

Alex Grande

Alex Grande

7 minutters læst

Budapest Overførsler

Fly lander i Budapest lufthavn | ©Sony SLT-A57

Budapest Ferenc Liszt Airport (tidligere Ferihegy Airport) ligger 16 km fra byens centrum, som er ca. 40 minutter væk med bil eller tog.

Privat transfer fra Budapest lufthavn til dit hotel

Privat transfer venter ved hoteldøren| ©Supermac1961
Privat transfer venter ved hoteldøren| ©Supermac1961

Den største fordel ved at leje en transfer mellem Budapest lufthavn og dit hotel er, at den er tilgængelig 24 timer i døgnet, syv dage om ugen (så uanset hvad tid dit fly ankommer).

Med denne service får du en professionel chauffør, der venter på dig ved ankomsten med et skilt med dit navn på, du behøver ikke at vente i kø, og du foretager rejsen komfortabelt og med plads til din bagage med maksimalt 15 passagerer. Køretøjet er også tilpasset til barnevogne og kørestolsbrugere.

Sådan fungerer det

Booking foregår online, og afbestilling er gratis op til 24 timer i forvejen. Når du har valgt den dag, du ønsker at leje tjenesten, skal du via e-mail give dine flyoplysninger (så chaufføren kan tilpasse sig, hvis der er forsinkelser) og dine hoteloplysninger (så chaufføren kender den adresse, han skal køre dig til). Når du har bekræftet din booking, vil du få instruktioner om, hvordan du møder din chauffør, som vil vente på dig med et skilt med dit navn på, når dit fly afgår.

Returservice fra byen til lufthavnen

Denne transferservice er også tilgængelig for at få dig fra dit hotel til lufthavnen i slutningen af din rejse. Det fungerer på samme måde, priserne og bookingprocessen er den samme: Du skal efterlade dine hoteloplysninger, så chaufføren kan hente dig på det tidspunkt, du ønsker. Hvis jeg må give dig et tip, så giv dig god tid til at ankomme uden (samme betingelser, bortset fra at du skal være tilgængelig tidligt nok til at undgå at gå glip af dit fly).

Ana's Traveler Tip

Hvis dit fly ankommer tidligt om morgenen, vil du finde det særligt vanskeligt at komme til centrum med offentlig transport; privat transfer er tilgængelig 24 timer i døgnet.

3. Transfer fra Budapest togstation til dit hotel

Budapest togstation| ©Ibolya
Budapest togstation| ©Ibolya

Hvis du ankommer til Budapest med tog, fordi du har besøgt det omkringliggende område, har du brug for at komme til dit hotel. For mig er den mest behagelige måde at gøre dette på med en privat transfer fra Budapest togstation til dit hotel. Med denne service vil en chauffør vente på dig (dig og din gruppe) ved ankomsten og køre dig direkte til dit hotel uden ventetid.

Som med lufthavnstransferservicen skal du give stationen dine ankomstoplysninger, så de kan sørge for, at du bliver hentet. Chaufføren vil vente på dig, selv hvis dit tog er forsinket.

Returservice fra dit hotel til stationen

Du kan også arrangere en returtransport fra dit hotel til togstationen i Budapest, når din rejse er slut. Efter en lang rejse, og især hvis du har meget bagage, anbefaler jeg denne mulighed.

4. Andre muligheder for at komme fra lufthavnen: offentlig transport eller taxa

Taxa venter ved døren til et hotel i Budapest| ©Jorge Franganillo
Taxa venter ved døren til et hotel i Budapest| ©Jorge Franganillo

Hvis du bruger offentlig transport til at komme ind til centrum af Budapest, sparer du penge. Det er en mere besværlig løsning, da den ikke tager dig direkte til dit hotel, og du sandsynligvis skal vente i lufthavnen, men den er tilgængelig, hvis du ankommer til Budapest i løbet af dagen (om natten, især mellem kl. 11 og 4, bliver køreplaner og kombinationer mere komplicerede).

Bus 200E + tog

Bussen 200E tager ca. 25 minutter og koster omkring en euro. Det er den billigste løsning, men den sætter dig ikke af i centrum, men ved et togstoppested (Köbánya-Kispest), hvorfra du kan komme til centrum (Western Railway Station), også for en euro i yderligere 25 minutter.

Shuttlebus 100E

Fra kl. 05.00 til 01.20 kører denne bus hvert 20. minut (cirka) og sætter dig af i centrum af Budapest (enten ved stoppestederne Kálvin tér og Astoria M i Pest eller ved Deák Ferenc Tér i Buda). Det koster ca. 3 euro og tager ca. 40 minutter. Hvis du vælger denne mulighed, skal du huske altid at tjekke afstanden fra det stoppested, hvor du står af bussen, til dit hotel for at se, om det er en afstand, du kan gå, eller om du skal finde et andet transportmiddel.

Bus 900 (natbus)

Mellem klokken et og fire om morgenen kører denne linje til stoppestedet Bajcsy-Zsilinsky Street. Derfra er der to andre natbusser 950 og 950A, som tager dig til centrum af Budapest.

Taxa

Hvis du ankommer til Budapest og ikke har bestilt transport til dit hotel, er der også en taxaholdeplads i lufthavnen (sørg altid for, at den taxa, du tager, er en officiel taxa). Det ser måske ikke ud af meget, men det er en af de dyreste muligheder sammenlignet med gennemsnitsprisen for en taxatur i Budapest. Taxier er sikre og bekvemme, men på visse tidspunkter kan det være svært at få fat i en.

Ana's Traveler Tip

Hvis du vil have transfer til dit hotel, så bestil i forvejen. Der er minibusser i lufthavnen, som kan gøre det, men de har ikke en fast pris, og du skal vente på, at de bliver fyldt op.

5. Dette er Budapest Lufthavn

Toldfri butik i Budapest lufthavn| ©Jorge Franganillo
Toldfri butik i Budapest lufthavn| ©Jorge Franganillo

Budapests lufthavn er ret veldrevet, og af en europæisk by at være er det ikke en særlig stor lufthavn, så det er nemt at finde rundt. Der er to hovedterminaler: Terminal 1 og Terminal 2. Begge er forbundet, og uanset om du går ud af den ene eller den anden terminal, vil du ankomme til en hovedhal, hvor familie, venner eller private chauffører venter på passagererne.

Ud over butikker, hvor du kan købe vand eller snacks (priserne er acceptable), vil du også se hæveautomater på din vej ud. Selvom Ungarn er en del af EU, er landets valuta stadig den ungarske forint og ikke euroen, så disse hæveautomater er til for, at du kan veksle eller hæve penge. Gebyrerne ved disse hæveautomater vil være højere end ved andre, du kan finde i byens centrum.

6. De første tips til din ankomst til Budapest

Det ungarske parlament ved daggry| ©Andy Maguire
Det ungarske parlament ved daggry| ©Andy Maguire

Lufthavnen er også din første kontakt med byen. En by, der, hvis du kan lide den lige så meget, som jeg kan, kan blive din favorit. Det er vigtigt at vide, hvordan du kommer rundt i lufthavnen, hvilken slags service du finder, og hvordan du kommer til dit hotel i centrum, men der er også nogle første tips, du skal huske på, når du planlægger din rejse. Før du finder din guidebog og dit kamera frem...

Hvornår skal man rejse til Budapest?

Budapest kan nydes på alle tider af året. Højsæsonen er om sommeren, hvor du, bortset fra hedebølger, har en meget behagelig temperatur til sightseeing i byen. Mange hoteller har f.eks. ikke aircondition, fordi det ikke er nødvendigt. Hvis du rejser til Budapest om vinteren, vil du opleve temperaturer på flere grader under frysepunktet, så det er vigtigt at pakke varmt tøj og gøre korte stop under sightseeingturene for at holde varmen.

Sådan kommer du rundt i Budapest

Byen har en metro og et velfungerende offentligt transportnet, men alene byens størrelse gør det nemt at komme rundt til fods. Taxaer er meget billige og kører efter takster: Mit råd er at gå de korte afstande og ikke udelukke at bruge en turistbus til at komme mellem de vigtigste seværdigheder (læs mere her): Hop-på Hop-af busrejser).

Sådan veksler du penge

Valutaen i Budapest er den ungarske forint. En euro svarer til 350 ungarske forint. Du kan veksle penge i lufthavnen, men vekselkontorerne i byens centrum giver dig en mere fordelagtig vekselkurs. Under alle omstændigheder er priserne i byen meget lave, hvis du rejser med euro, så du kan forkæle dig selv, så meget du vil på din rejse.

Hvor kan man bo i Budapest?

Hvis du booker din overnatning i forvejen, kan du vælge og vrage uden at betale ublu priser (selvom du også kan slå dig løs og bo på et af Budapests luksushoteller). Floden er byens vartegn; den deler Buda og Pest, hvor Pest er den mest moderne del af byen. Ethvert overnatningssted i nærheden af floden vil være et godt valg til din rejse.

Særlige krav til transfer

Hvis du lejer en privat transfer og har særlige behov som f.eks. pladskrævende eller sart bagage, skal du huske at fortælle det til det firma, du lejer transfer hos. Det er ikke noget problem, men de vil tage det i betragtning, når det kommer til, om du har brug for ekstra plads i køretøjet eller ej.

Hvad skal du pakke?

Hvis det er vinter, skal du tage masser af varmt tøj med, herunder termo-T-shirts. Jeg anbefaler også, at du har en applikation på din mobiltelefon, som gør det muligt at finde rundt i byen uden at skulle bruge data. Gadenavnene kan være forvirrende, når man først lærer byen at kende, og det gør det sværere at finde rundt, end det er i andre europæiske byer.

Hvad skal man spise?

Ungarsk mad er lækker og meget billig på de fleste restauranter. Du må ikke forlade byen uden at prøve ske-retter som gullasch, men glem ikke at prøve gadesnacks som langos, et varmt stegt brød med forskelligt pålæg på toppen.

Hvis du tager på en guidet tur i Budapest, så spørg altid din guide om en restaurant, hvor byens arbejdere går hen for at få en fast menu. Sidst, men ikke mindst, må du ikke glemme de søde sager, for Ungarn har nogle rigtige lækkerier, som er meget forskellige fra, hvad du finder andre steder i Europa. Hvis du overvejer at tage på en guidet tur i Budapest, er her faktisk en liste over nogle af de bedste: Dagsture og udflugter fra Budapest.

Om togstationen

Budapests hovedbanegård hedder Keleti og ligger på Pest-siden af byen i centrum af byen, selvom den ligger lidt langt fra floden. Herfra kan du tage tog til nabolande som Wien og Prag samt tog til byer tæt på den ungarske hovedstad. Hvis du i stedet for at ankomme til byens lufthavn ankommer til togstationen, har du også mulighed for en privat transfer til dit hotel eller offentlig transport.