Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Budapest i oktober

Nyd en oktober måned fuld af historie og kultur: fra Oktoberfest til mindehøjtideligheden af den ungarske revolution og til at se på hjorte. Det er bestemt svært at kede sig i Budapest i oktober.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutters læst

10 ting at gøre i Budapest i oktober

Budapest, Ungarn | ©Bram van Geerenstein

Oktober er kendt for at være toppen af efterårssæsonen. Det er en sæson med mange aktiviteter som f.eks. hjorteture eller den internationale udgave af ture på det centrale marked.

Det er også en måned til minde om folkets revolution mod Sovjetunionens konservative regime, som mindes hver 23. oktober. Lad os se, hvad denne måned bringer.

1. Oktoberfest

På Oktoberfest| ©Danilo Castañeda
På Oktoberfest| ©Danilo Castañeda

I begyndelsen af oktober er der Oktoberfest, en spændende og sjov festival. Arrangementet byder på moderne musik, teater- og danseforestillinger, udstillinger, byrundture, litterære arrangementer, workshops og markeder. Det er med andre ord en begivenhed i stor stil, som gør sig gældende forskellige steder i byen i begyndelsen af måneden. Blandt højdepunkterne er en udstilling af gamle fotografier af byens før og efter.

Mere end 100 nationale og internationale bryggerier deltager i festivalen, ligesom forskellige restauranter i Budapest giver de besøgende masser af muligheder at vælge imellem.

Deter gratis at deltage, men der kræves en billet for at spise og deltage i visse aktiviteter. Du kan finde flere oplysninger på begivenhedens websted.

Bestil en guidet tur i Budapest

2. Mindehøjtidelighed for den ungarske revolution i 1956

Det ungarske parlament.| ©Godot13
Det ungarske parlament.| ©Godot13

Den 23. oktober er en ungarsk helligdag til minde om den ungarske revolution i 1956 og markeres med en række nationale begivenheder. Der er en række arrangementer til minde om dagen, fra gratis udstillinger til en åbent hus-dag i nogle af byens vigtigste bygninger. På denne dag anbefaler jeg et besøg i det ungarske parlament.

På denne dato begyndte ungarerne at gøre oprør mod den sovjetiske besættelse, en blodig ugelang kamp for frihed, hvor tusindvis af mennesker døde. Til sidst, i begyndelsen af november, blev revolutionen knust, og sovjetiske kampvogne rullede ind i Budapest.

På trods af dette er revolutionen i 1956 en vigtig begivenhed i Ungarns historie og en vigtig milepæl for Budapest, og derfor er fejringen glædelig, uanset hvor trist årsagen kan forekomme.

Bestil en guidet tur i Budapest

3. Festival for moderne kunst

Folk der deltager i kunstfestivalen| ©Attila Volgyi
Folk der deltager i kunstfestivalen| ©Attila Volgyi

Festivalen for moderne kunst er en begivenhed, der finder sted på forskellige steder i byen (teatre, biografer og gallerier) og afholdes i begyndelsen af oktober.

Fra moderne musik til teaterpremierer, fra populærmusik og jazz til dans og billedkunst.I to uger kan du nyde en række arrangementer i samarbejde med Müpa Budapest, Budapests turistcenter og det ungarske turistkontor.

Et af messens højdepunkter er det jødiske kvarter, og en rundtur i området kan varmt anbefales på denne tid af året sammen med et besøg til Gödöllo Paladset. Du kan få flere oplysninger på følgende websted.

Bestil en tur til Gödöllo Paladset fra Budapest

4. Festival for skorstenskagekage

Skorstenskage| ©BellaBudapest
Skorstenskage| ©BellaBudapest

I midten af oktober afholdes Chimney Cake Festival, en sjov og kreativ begivenhed. Her kan du lære alt om skorstenskage, en meget populær ungarsk traditionel kage. Festivalen byder på et bredt udvalg af skorstenskager, der tilberedes over trækul eller steges i olie, almindelige eller rullet i forskellige ingredienser. Hvis du er på udkig efter en gastronomisk rundtur i Budapest, kan du starte med denne.

Du kan smage snesevis af forskellige varianter af denne kage og nyde en tur i byparken, hvor festlighederne finder sted, med aktiviteter for alle. Der vil også være tegnekonkurrencer for børn, trylleshows, bagekonkurrencer og masser af levende musik. Du kan finde flere oplysninger om tidspunkter og priser på arrangementets websted.

Bestil en gastronomisk rundvisning i Budapest

5. Restaurantuge i Budapest

Nyd restaurantugen| ©CSILLA ZELKO
Nyd restaurantugen| ©CSILLA ZELKO

I den anden uge af oktober kan du nyde det bedste af Budapests gastronomi til meget rimelige priser, for ikke at sige spotpriser. I denne periode kan du nyde et måltid til fast pris på de bedste restauranter i byen.

Normalt vil der være en eksklusiv 3-retters menu. Halvdelen af de deltagende restauranter tilbyder deres menuer for kun 3.900 HUF (ca. 13 €), og den anden halvdel tilbyder premium-menuer for 4.900 HUF (ca. 16 € ) og eksklusive menuer for 5.900 HUF (ca. 19 €).

Serviceafgiften er altid inkluderet i menuprisen. Restauranter, der serverer premium- eller eksklusive menuer, er markeret med et rødt "DiningCity Star" -ikon (du kan finde dette ikon på listen over restauranter på Restaurant Week-webstedet). Reservationer til Restaurant Week kan kun foretages fra begivenhedssiden.

6. Central Market Hall

Toppen af det centrale marked| ©Steve Knight
Toppen af det centrale marked| ©Steve Knight

Central Market Hall er en begivenhed, der finder sted på Central Market, det største indendørs marked i Budapest, for at præsentere produkter fra forskellige lande, man kan kalde det en makrobegivenhed for kulturel udveksling. Denne 7-dages begivenhed finder sted i midten af oktober.

På det centrale marked er der normalt fokus på typiske ungarske produkter. På første sal er der en fødevarehal med sælgere, der sælger alt fra friske grøntsager, ungarske pølser og ungarsk paprika til ungarske vine. Første etage er fyldt med sælgere, der sælger traditionelle ungarske souvenirs og broderier.

Den eneste forskel er, at der med denne begivenhed vil være plads til alle de lande, der ønsker at deltage. Ved hver bod vil der være et flag for at gøre det lettere at identificere hvert produkts oprindelse.

7. Hjorteture i oktober

Hjorte fra Budakeszi Wildlife Park| ©antonfotobuy
Hjorte fra Budakeszi Wildlife Park| ©antonfotobuy

I begyndelsen af oktober (nogle gange endda i slutningen af september) arrangerer Pilis Park Skovmyndighederne ture fem forskellige steder, herunder Budakeszi Wildlife Park, Szentendre og Gödöllő, hvor besøgende kan høre hjortenes brøl og skønhed, da efteråret er den årstid, hvor disse dyr er mest værdsat.

Hvis du er en fan af disse dyr og ønsker at se dem tæt på i deres naturlige habitat, må du ikke gå glip af denne begivenhed. Rundvisningerne starter normalt kl. 17.30. For flere oplysninger, priser... Jeg anbefaler, at du besøger arrangementets hjemmeside.

8. Pølse- og palinka-festival

Pølse- og palinka-festival| ©Agoda
Pølse- og palinka-festival| ©Agoda

Denne festival finder sted i begyndelsen af oktober på selveBuda-slottet. Pølse- og Palinka-festivalen afholdes hvert efterår og er en attraktion for fans af kombinationen af mad, gode drikkevarer og autentisk folklore.

I løbet af festivalens tre dage deltager mere end tyve Pálinka-destillerier i festivalen med deres bedste produkter for at præsentere deres drikkevarer. Kombinationen af pálinka og pølser er en stor del af den ungarske kultur, så det er altid en unik oplevelse at smage denne kombination fra de bedste producenter af disse delikatesser, især hvis du er en foodie.

Som om det ikke var nok, vil der også være dans og musik samt ungarske folkloreforestillinger, der ledsager maden. I Budapest er det nogle gange svært at adskille musikken fra maden, så dine ører vil også nyde det!

9. Liszt Fest International kulturfestival

Deltagere i Liszt-festen| ©JJ Thompson
Deltagere i Liszt-festen| ©JJ Thompson

Musikalske koncerter, uropførelser, legendariske ensembler og unge talenter - det er det, som den internationale Liszt Fest handler om!

Festivalen varer to uger fra den anden til den fjerde uge i oktober. Ud over koncerter med klassisk musik er der også planlagt opera- og danseforestillinger, industrikonferencer, orgelkoncerter og aftener med moderne musik samt jazz-, verdensmusik- og regionalmusikforestillinger.

Stedet varierer meget, så tjek arrangementets websted for at få flere oplysninger. Her kan man bl.a. se den store Esztergom-basilika og Svábhegy-observatoriet.

10. Kunstmarkedet i Budapest

Kunstmarkedet i Budapest| ©Art Today Kft
Kunstmarkedet i Budapest| ©Art Today Kft

Art Market Budapest, der afholdes i den anden uge af oktober, er en kunstudstilling og -messe, der har til formål at skabe opmærksomhed og opmærksomhed omkring samtidskunst og kunstnere fra Central- og Østeuropa. Art Market og dets programmer har til formål at bringe publikum og kunstnere tættere på hinanden. Ud over udstillingen bidrager særlige programmer og kunstpræsentationer til at fremhæve det unikke ved kunsten i Central- og Østeuropa.

Art Market Budapest finder sted i Millenáris, et Europa Nostra-prisbelønnet kompleks og et af de bedst udstyrede kulturcentre i Central- og Østeuropa. Art Market Budapest falder sammen med Budapest Art Week, hvor der vil være en række arrangementer, programmer og workshops med relation til kunst og kultur. Du kan finde flere oplysninger på begivenhedens websted.


Vejret i oktober i Budapest

Efterår i Budapest| ©Marcin Monko
Efterår i Budapest| ©Marcin Monko

Efteråret i Budapest viser sig med køligt vejr og overskyede dage, der af og til bryder ud i byger. Solopgang er omkring kl. 6.30 om morgenen, og solnedgang er omkring kl. 17.30 om aftenen. Det bliver koldere i løbet af måneden og koldere, efterhånden som november nærmer sig.

Gennemsnitstemperaturen er omkring 16 °C med eftermiddagshøjder på 19 °C. Du kan forvente køligere vejr om natten med et gennemsnitligt minimum på kun 7°C. Så hvis du er på udkig efter skiløb, er det bedst at besøge byen senere på året, enten i december ellerjanuar.

Skydækket er omkring 80 %, hvilket betyder, at der er lidt mindre solskin end i de foregående måneder. Du vil dog stadig have mindst ti timer med sollys til at udforske byen og få mest muligt ud af din tid udenfor. Nedbøren er faldet i forhold til september, idet den er faldet til 60 mm på 12 dage i måneden.

Efteråret er i fuld gang, og dagene bliver kortere og kortere i løbet af måneden. Den 1. oktober er den længste dag med 11:40 timers dagslys, mens den 31. oktober er den korteste dag med 10 timers dagslys.

Hvad skal du medbringe til Budapest i oktober

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Budapest om efteråret ligner de fleste europæiske byer; temperaturen svinger fra kølig og behagelig om dagen til kølig om aftenen. Det er tilrådeligt at pakke tøj til koldt vejr, herunder tynde trøjer, læderjakker, vandtætte jakker, tørklæder og handsker (især hvis du er en kold vejrtype). Ankelstøvler, der er beregnet til at gå, vil også være nyttige.

Er oktober et godt tidspunkt at besøge Budapest på?

På rundtur i Budapest| ©pfatterüberalles
På rundtur i Budapest| ©pfatterüberalles

Ja, det er en mindre travl måned, end hvis du besøgte byen om sommeren. Selv om der er færre festlige begivenheder, er der masser af lokale og kunstneriske arrangementer.
De høje temperaturer i sommermånederne falder noget i oktober, men begyndelsen af oktober er stadig et godt tidspunkt at tage på tur til Budapest og udflugter fra Budapest på. Både de gennemsnitlige dag- og nattemperaturer falder i løbet af måneden.