Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Budapest i april

I april måned indbyder det gode vejr til at nyde påske, natur og kultur i den ungarske hovedstad. Vil du gå glip af det?

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

10 ting at gøre i Budapest i april

Budapest | ©Keith Yahl

April er forårsmåneden par excellence, og selvom der altid er ting at lave i Budapest, er der mange flere ting at lave på din rejse. Byen synes at blomstre på samme tid som kirsebærtræerne, som er et af byens bedste syn.

Det er svært at vælge mellem alle aktiviteterne, og du kan kombinere mere traditionelle begivenheder, som fejringen af påsken eller et besøg på museerne, med andre mere moderne og livlige planer. Skal vi begynde?

1. Besøg Budapests museer til en reduceret pris under kunstugen

Budapests historiske museum| ©attila greff
Budapests historiske museum| ©attila greff

I den tredje uge af april, cirka, finder Budapest Art Week sted i Budapest. Udnyt denne mulighed, hvis du rejser på disse datoer, for du vil kunne besøge 50 kulturelle steder, såsom museer, til en lavere pris, da du kan få adgang til dem alle med den samme billet (fra ca. 17 €).

Faktisk sænker de bedste museer i Budapest deres entrépriser under byens kunstuge. Det er den perfekte lejlighed til at se dem, selvom jeg advarer dig om, at mange andre mennesker ligesom dig vil gøre det, så køb dine billetter på forhånd og gå i ydertimerne. Under alle omstændigheder er her nogle af mine anbefalinger.

  • Museum of Fine Arts: Szépmüvészeti Múzeum er et af de mest besøgte. Dets samling omfatter malerier af Picasso, Cézanne og El Greco. Der er også adskillige genstande fra det antikke Rom, Grækenland og frem for alt Egypten. Det imponerer også med sin neoklassiske arkitektur.
  • Ungarns Nationalmuseum: I Magyar Nemzeti Múzeum kan du lære om Ungarns historie fra landets fødsel til 1990. Selvom bygningen er smuk udefra, er den mest interessante del af museet indeni, fuld af søjler, marmorskulpturer og malerier på vægge og lofter. Museets rigdom ligger dog i dets samling.
  • Budapests historiske museum: Hvis du har lyst til at lære om historie, skal du besøge Budapesti Történeti Múzeum, der ligger i Buda-slottet, som du også kan besøge med en guidet tur. Turen er en oplevelse, hvor du kan se underjordiske ruiner, genskabelser af traditionelle ungarske huse og typiske hverdagsgenstande fra ungarsk kultur.
  • Pálinka Museum i Budapest: Dette museum ligger i centrum af Budapest, og her kan du fordybe dig i den ungarske frugtbrændevins tradition og historie. Du får også mulighed for at smage på brygget og lære om fremstillingsprocessen med en professionel guide, hvis du booker en guidet tur på Pálinka Museum.

Book en guidet tur på Pálinka-museet

2. Slap af i Budapests kurbade, og få mest muligt ud af det gode vejr i april

Gellert Spa| ©Denis Barthel
Gellert Spa| ©Denis Barthel

Hvis du har været i Budapest om vinteren, ved du, at det ikke altid er lige behageligt at gå i spa. Selv om vandet er varmt i bassinerne, fryser man, når man stiger op og tager et håndklæde. Med det gode vejr og temperaturer over 14°C er april den perfekte måned til at slappe af i et af Budapests bedste kurbade uden at fryse.

Der er en grund til, at Budapest har været kurby siden 1934, for byen har mere end hundrede kilder (kunstige og naturlige), hvorfra millioner af liter termisk vand strømmer ud hver dag. Det er kort sagt en luksus, du ikke må gå glip af på din rejse. Og i april er temperaturen udenfor den samme som temperaturen i vandet i de varme kilder, der når op på 80 ºC. Der er mange at vælge imellem, men her er mine anbefalinger.

Széchenyi Spa

Det er et must at bestillebilletter til Széchenyi Spa. Det er et af de største i Europa, og det er ikke overraskende, når man tænker på, at det har 15 bassiner. Og så er det indrettet i en nygotisk bygning, der gør besøget endnu mere fantastisk. Her kan du bestille en massage, spille skak i poolen eller bare slappe af i det termiske vand, som altid er varmt, selv når nattens kølighed kommer til byen.

Ud over størrelsen på faciliteterne er det bedste ved Széchenyi dets vedligeholdelse. Selvom der kommer mange besøgende i løbet af dagen, er der altid rent. På den anden side er der åbent næsten hele dagen, fra kl. 6 om morgenen til ca. kl. 22 om aftenen, så du kan få mest muligt ud af din billet. Værdien for pengene, ca. 37 euro for et dagskort, er uovertruffen.

Andre muligheder er Gellert Spa, et af Budapests ældste og mest berømte kurbade, hvis faciliteter er noget forældede, og entréen koster 18 euro; og Rudas Spa, som blev bygget af osmannerne for over 450 år siden og er et af de smukkeste kurbade i byen, koster omkring 12 euro, men har siden starten været åben for mænd, og kvinder har nu kun adgang i weekenden.

Book billetter til Széchenyi Spa

3. Tag på krydstogt på Donau om aftenen i april

Buda Slot og et krydstogt| ©Dennis Jarvis
Buda Slot og et krydstogt| ©Dennis Jarvis

Det er altid en god idé atbooke et kryd stogt på Donau, hvis du er i Budapest, men når forårslyset kommer, er planen endnu bedre. Det fine vejr betyder, at du kan komme ud på dækket og se bygningerne, som de ser ud for øjnene af dig. Læg dertil en guide, der kan forklare det hele, og en forfriskning (eller et glas cava), og du vil ikke være i tvivl om, hvorvidt du vil være med eller ej.

Donau har været vidne til, hvordan Budapest er vokset og har udviklet sig til den by, den er i dag. I løbet af turen kan du se emblematiske steder som parlamentet og Matthias-kirken og passere under berømte broer som Elizabeth-, Margaret- og Kædebroerne. Der er flere muligheder:

Panoramaudsigten er utrolig på alle tider af døgnet, men hvis du vil gøre turen endnu mere speciel, er mit råd at booke et natkrydstogt på Donau. Hvorfor? Fordi det er magisk at se byen oplyst ved mørkets frembrud. Og hvis du ikke har noget imod at betale ekstra, kan du også nyde et område om bord, mens du lærer Budapest at kende fra flodens vande.

Book et krydstogt på Donau

4. Tag en tur til Godollo-paladset for at se haverne om foråret

Palads og haver| ©Andrey Sulitskiy
Palads og haver| ©Andrey Sulitskiy

Der er et sted kun 30 minutter fra Budapest, som du ikke må gå glip af. Føj en guidet tur til Sissis Godollo-palads til din bucket list. Det er det næststørste barokslot i verden, men det er især berømt for at have været residens for det ungarske monarki, herunder Sissi, dronningen, der gjorde sig så populær hos sine undersåtter. Derudover skiller de spektakulære haver sig ud. I april, når blomsterne er sprunget ud, ser de endnu smukkere ud.

At besøge Gödöllo-paladset er den bedste måde at forstå, hvad det ungarske imperium handlede om. Hovedfacaden med voldene er blevet restaureret og er rig på historie, og det samme gælder det indre, som ofte huser midlertidige udstillinger. Under en rundvisning i værelserne kan du forstå, hvordan Sissi og hendes mand Franz Joseph levede, og du kan opdage nogle af hemmelighederne i dette palads, som ofte er blevet sammenlignet med Versailles.

Inden du tager af sted, skal du huske at sætte tid af til at slentre rundt i den 26 hektar store park, der omgiver det. Det er designet i engelsk stil og blev erklæret for naturreservat i 1998. Her ligger et af Sissis yndlingssteder til ridning: mandeltræernes allé. Hvis du tager af sted i april, vil du kunne se blomsterne og gøre denne tur endnu mere speciel.

Book en guidet tur til Sissis Gödöllo-palads

5. Besøg Szentendre om foråret

Besøg i Szentendre| ©Mariel D
Besøg i Szentendre| ©Mariel D

Budapest er helt klart en kosmopolitisk by med meget at byde på, men hvis du vil undslippe travlheden, anbefaler jeg at booke en udflugt til Szentendre, kun 20 minutter fra hovedstaden. Det er en smuk og malerisk by, som du kan nå med bil eller båd.

Szentendre er en meget international by, da den under den osmanniske invasion i det 15. århundrede var hjemsted for grækere, bosniere, serbere... I dag er der stadig butikker, der serverer mad fra disse steder, og endda en serbisk kirke.

Landsbyen er en af de smukkeste i Ungarn, og det er måske derfor, at så mange postimpressionistiske kunstnere rejste hertil i det 19. og 20. århundrede. De smalle, farverige gader med huse i rokokostil er som skabt til en spadseretur i det fine forårsvejr. Når du har lyst til en pause, kan du tage en drink på en af terrasserne, som vil være åbne i april.

Book en udflugt til Szentendre

6. Budapests bedste nattelivsfestivaler åbner i april

På Sparty| ©JJ Thompson
På Sparty| ©JJ Thompson

I april starter de natlige poolparties. Hver lørdag sætter den bedste elektroniske musik, ledsaget af et lys- og farveshow, rytmen på Sparty. Denne natlige fest finder sted i Széchenyi Thermal Baths, som er fyldt med unge mennesker, elektronisk musik og diskolys.

Sammen med at booke en partytur til Budapests ruinpubber er Sparty en af de mange ting, man kan lave om natten i Budapest, og det er derfor, det tiltrækker tusindvis af mennesker hvert år. Festen varer omkring fire timer, og atmosfæren er spektakulær, især når jonglørerne dukker op. Ild, lys, DJ's...

Den oprindelige idé kom fra en gruppe venner, som ønskede at kombinere Budapests traditioner med moderne elektronisk musik. Vær forsigtig, det er en begivenhed, der, selvom den afholdes hver uge, har mange tilhængere, så jeg anbefaler dig at købe dine billetter på forhånd, hvis du ikke vil gå glip af denne fest.

Book en partytur til Budapests ruinpubber

7. Mindes de ungarske ofre for Holocaust-mindesmærket

Holocaust Mindecenter| ©Johan Bolhuis
Holocaust Mindecenter| ©Johan Bolhuis

Mere end en halv million ungarske jøder døde under Anden Verdenskrig. Hver 16. april mindes byen dem gennem højtidelige sammenkomster på skoler og andre offentlige steder. Hovedbegivenheden finder som regel sted i Holocaust Memorial Centre i Budapest, hvor der også arrangeres koncerter.

Den 16. april 1944 begyndte man at bygge ghettoer i Ungarn, hvorfra jøderne senere blev overført til koncentrationslejre. Dette faktum er en del af byens historie, så jeg anbefaler, at du lærer byen lidt bedre at kende på årsdagen for denne begivenhed. Det kan du gøre ved at booke en guidet tur i Budapest eller, mere specifikt, en tur i Budapests jødiske kvarter.

Book en guidet tur i Budapest

8. Spadser gennem Budapests kirsebærblomster

Kirsebærblomster og Budapest i baggrunden| ©Daniel Olah
Kirsebærblomster og Budapest i baggrunden| ©Daniel Olah

Nej, man behøver ikke at tage til Japan for at se kirsebærblomsterne. Budapest i april er en lige så vidunderlig destination, især hvis du besøger Füvészkerts botaniske have. Ud over de planter og blomster, der er der hele året, kan man i kirsebærblomstsæsonen slentre rundt mellem japansk inspirerede boder, deltage i en origami-workshop eller se en kalligrafiudstilling.

Under kirsebærblomstfestivalen kan man se de sarte lilla blomster, men der er meget mere.

I april ligner Füvészkerts botaniske have noget fra Japan. En af mine yndlingsplaner er at slentre rundt mellem de forskellige boder, se på de fantastiske origami-figurer og derefter sætte sig på plænen til en picnic eller drikke en dejlig grøn te med japansk bagværk. Hvis du vil have noget mere livligt, kan du altid prøve at være samurai og lære at skyde med kyudo-buen.

9. Oplev begyndelsen af foråret på Budapest Spring Festival

Forårsfestival| ©Pedro Orrego
Forårsfestival| ©Pedro Orrego

Findes der noget bedre end at byde foråret velkommen? Ja, det er der, i Budapest. Den mest farverige årstid ankommer over hele verden, det er helt sikkert, men i Budapest fejres det som en begivenhed, fordi de arrangerer Spring Festival, hvor kunsten blomstrer samtidig med foråret takket være de udstillinger, begivenheder og aktiviteter, der finder sted i de første dage af april.

Den kunstneriske verden er hovedpersonen, og der er flere planer, du kan lave. I alt er der omkring 200 arrangementer fordelt på 60 scener. Der er noget for enhver smag, fra ballet og opera til jazz og folklore. Og de afholdes som regel under åben himmel. Prisen afhænger af det enkelte show, men gennemsnittet er omkring 13 euro stykket, og du kan købe dem på deres hjemmeside, når det fulde program er annonceret.

Selvom du kan finde lidt af hvert, er mit råd at gå efter de mere traditionelle shows, hvor ungarsk folklore er hovedpersonen. Selvfølgelig er det altid en god idé at lytte til en god klassisk koncert, men eftersom du er i Ungarns hovedstad, vil jeg anbefale dig at opdage dens kultur og talenter i foråret.

10. Fejr påske efter Budapests traditioner

Påskemessen| ©Albert Lugosi
Påskemessen| ©Albert Lugosi

Påsken i Budapest er en stor begivenhed i april, så sørg for at notere dig alle de ting, du skal lave. Det bedste er, at du kan nyde traditionelle begivenheder, som påskeæg, i unikke omgivelser. Du kan også deltage i andre begivenheder, som f.eks. det store marked, der afholdes hvert år.

Påskemarkedet

Det er aldrig et dårligt tidspunkt at tage til Vörösmarty Square, hvor der afholdes et kunsthåndværkermarked hvert år i april. I hver hytte kan du opdage lokale kunstneres kreationer, og hvis du vil, kan du købe noget af dem med hjem som en fin (og unik) souvenir fra din rejse til Budapest. Hvis du har lyst til at være kreativ, kan du tilmelde dig en workshop og lave dit eget værk.

De mest typiske ting på dette marked er uden tvivl påskeæggene. At male dem er en del af den ungarske tradition, da de symboliserer evigt liv. I dag blandes forskellige stilarter og farver, hvilket resulterer i smukke værker.

Påskemad

Både på påskemarkedet og på restauranterne i Budapest vil du bemærke, at de serverer mange gryderetter, da de er traditionelle ved påsketid. Den mest populære ret er langos, en kartoffelbaseret kage lavet med ost, hvidløg og creme fraiche.

De mest lækre retter er desserterne, herunder marcipan, honningkager og Kürtőskalács, en sød bagt kage. Til al denne mad er der intet som et glas vin eller en håndværksøl. Hvis du ikke vil gå glip af noget og nyde det bedste af traditionel mad, anbefaler jeg, at du booker en gastronomisk tur i Budapest.

Traditionen i Hollókő

Kun en time væk fra Budapest ligger Hollókő, en landsby, hvor en meget traditionel og unik ungarsk påskebegivenhed finder sted. Mændene og drengene på dette sted dedikerer sig til at kaste spande med koldt vand på kvinder og piger. Dette hedenske ritual var relateret til frugtbarhed, og derfor var det de mandlige bejlere, der stænkede vand på unge piger i den giftefærdige og fødedygtige alder. I dag har det ikke længere denne betydning for frieri, men det er blevet bevaret som en festival.

Det er en lidt kaotisk fest, og man kan godt blive våd, men det er på UNESCO's verdensarvsliste, så jeg anbefaler en tur fra Budapest for at se det.


Vejret i Budapest i april

Forår i Budapest| ©teofilo
Forår i Budapest| ©teofilo

Der er mange ting at se og lave i Budapest hele året, men du gør ret i at tage af sted i april. Foråret er ikke bare kommet, det har bidt sig fast, så temperaturerne når op på 18°C, og til gengæld er der udsigt til regn allerede efter tre dage. Minimumstemperaturen er normalt 11°C, så tag noget varmt tøj med til de kølige aftener.

Vejret er lidt tørt, men det er dejligt at kunne nyde naturen, tage en cykeltur rundt i Budapest og ikke føle, at dagen slutter kl. 17, som den gør i vintermånederne. I april er der til gengæld mere end tretten timers dagslys om dagen.

Book en cykeltur

Budapests menneskemængder i april

På tur i Budapest| ©pfatterüberalles
På tur i Budapest| ©pfatterüberalles

Selvom højsæsonen i Budapest er om sommeren, er april en travl måned for turister. Hvorfor er det sådan? Man kan mærke, at det gode vejr er kommet, og desuden falder denne måned sammen med vigtige datoer som påskeferien, der tiltrækker mange besøgende.

Hvad betyder det? Det er bedre at booke hotel og fly på forhånd, samt billetter til museer eller udflugter, du gerne vil på. På den anden side skal du huske på, at priserne vil være en smule højere, men ikke i samme grad som i sommermånederne.

Er du klar til din rejse til Budapest i april? Jeg håber, at mine tips vil fungere som en guide, og at du vil nyde din rejse i fulde drag.

Book Budapest-kort