12 ting at gøre i Budapest i september

Nationalgaloppen, Craft Beer Festival og den jødiske sommerfestival er blot nogle af de lokale festligheder i den ungarske hovedstad i denne måned - find ud af mere!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

12 ting at gøre i Budapest i september

Budapest, Kædebroen | ©Gabor Koszegi

September er en mindre travl måned end sommermånederne. Men det er også en måned, hvor den vestlige feststemning erstattes af en mere ungarsk kulturel stemning med arrangementer relateret til det lokale køkken og traditioner.

1. Nyd en orgelkoncert i basilikaen i Budapest

Basilikaen i Budapest| ©Andrew Shiva
Basilikaen i Budapest| ©Andrew Shiva

Stefansbasilikaen er en af de mest imponerende neoklassiske bygninger i Budapest, men dens charme forstærkes af, at den i visse måneder, f.eks. september, er vært for en række koncerter. Basilikaens storslåede arkitektur gør den til det perfekte sted at nyde klassisk musik.

Billetter til orgelkoncerter i Stefanskirken starter ved 28 euro.

Den bedste måde at komme dertil på er at tage den blå metrolinje 3 og stå af på Arány János station.

Book en billet til en orgelkoncert

2. Sig farvel til sommeren på et gastronomisk krydstogt

Middagskrydstogt i Budapest| ©Top Budapest
Middagskrydstogt i Budapest| ©Top Budapest

Der findes ingen bedre måde at sige farvel til sommeren på end på et middagskrydstogt. I denne måned af året tilbyder krydstogterne en flerretters middag, der kan omfatte en række retter, der er typiske for denne tid af året, alt sammen tilberedt af en kok fra det traditionelle køkken!

  • Túrógombóc (krummer eller brødkrummer lavet med hytteost).
  • Halászlé (suppe af forskellige typer fisk med paprika, løg, tomat og peberfrugt).
  • De berømte lángos, som der kun er rigeligt af i sommermånederne.

Derudover er et natkrydstogt på Donau en oplagt mulighed for at blive betaget af den spektakulære natudsigt over Budapests kulturarv. Fra et flodkrydstogt som dette ser man Budapest fra et andet perspektiv: de oplyste broer, parlamentet, Buda-slottet og citadellet giver en betagende udsigt om natten.

Book et middagskrydstogt

3. Oplev Balatonsøen og Herend fra Budapest

Balatonsøen| ©Krisztina.Konczos
Balatonsøen| ©Krisztina.Konczos

En ideel plan i september, hvor vejret stadig er fint, er at booke en udflugt til Balatonsøen og Herend. På en hel dag, der varer ca. 9 timer, kan du slippe væk fra den travle ungarske hovedstad og lære de lokale traditioner og alle detaljerne i den traditionelle ungarske porcelænsfremstilling at kende.

Du besøger også Tihany-klosteret og lærer området ved søen at kende. Alt dette med en lokal ekspertguide, som vil ledsage dig hele dagen.

Og selvfølgelig vil du også have fritid til at udforske den lokale gastronomi i ro og mag.

Book en udflugt til Balatonsøen & Herend

4. Slap af i Széchenyi Spa i Budapest

Széchenyi Spa| ©Christophe Liacopoulos
Széchenyi Spa| ©Christophe Liacopoulos

Et andet must på din rejse til Budapest i september er selvfølgelig at bestille billet til Széchenyi Spa, hvor du kan nyde en afslappende dag i et af Europas mest populære kurbade.

Kurbadet har 15 indendørs og 3 udendørs pools samt saunaer, dampbade og massagestråler.

Et unikt forslag, der giver dig mulighed for at dykke ned i den lokale tradition og nyde en guidet tur på Palinka-museet, som inkluderer en interaktiv udstilling, hvor du kan lære mere om denne ungarske nationaldrik, som du får mulighed for at smage.

Book din billet til Széchenyi Spa

5. Oplev den sidste rest af sommer på den jødiske sommerfestival

Dohány Street Synagogue, festivalens hovedsted| ©Natxus
Dohány Street Synagogue, festivalens hovedsted| ©Natxus

Den jødiske sommerfestival i Budapest er en multikulturel begivenhed, som fejres af det ungarske jødiske samfund. Arrangementet varer i 10 dage og er en fantastisk mulighed for at lære om jødiske traditioner og kultur gennem bogmarkeder, ungarske madture, kunst- og filmudstillinger.

Det er også en glimrende mulighed for en rundtur i Budapests jødiske kvarter, da alle mikro-events finder sted her, og selvfølgelig for at booke en guidet tur i Budapests synagoge.

Hovedstedet for Budapests jødiske sommerfestival vil fortsat være Dohány Street Synagogue. Tjek den jødiske festivals hjemmeside for information om programmer, datoer, tidspunkter og priser.

Book en guidet tur til synagogen

6. Fordyb dig i den lokale kultur på den nationale galopfestival

National Gallop Festival| ©Alejandra
National Gallop Festival| ©Alejandra

Den nationale galop er en af de største festivaler i Ungarn og er relateret til ungarsk ridning, husar-traditioner og alt, hvad der er forbundet med det. Mere end 100 ungarske byer deltager hvert år i denne todages begivenhed i midten af september. Under festivalen forvandles Heltenes Plads til en 6.200 kvadratmeter stor væddeløbsbane, hvor unge jockeyer, moderne husarer (soldater, der tilhørte et gammelt kavalerikorps) fra hele landet konkurrerer om en præmiesum på lidt over 80.000 € (30 millioner HUF).

Ud over hestevæddeløbene bliver hele Andrassy Avenue til en promenade, hvor du kan finde hundredvis af boder med folk fra hele landet, der sælger traditionelle og håndlavede varer. Du kan finde smede, der slår hestesko, eller udklædte kvinder, der broderer traditionelle ungarske blomstermotiver, samt boder, der sælger traditionelle retter, kunsthåndværk og folkemusik.

Som en sidegevinst kan du vælge en cykeltur rundt på hele pladsen og i det omkringliggende område - der er masser at se, og det er en perfekt måde at komme helt tæt på ungarsk historie, traditioner og kultur.

Book en cykeltur i Budapest

7. Nyd gadekunstmarkedet

Gozsdu udvar gademarked| ©CalvinBust
Gozsdu udvar gademarked| ©CalvinBust

Hver søndag i september fra kl. 10 til 19 kan du nyde et gade- og kunstmarked i Gozsdu udvar (VI distrikt, Király utca 13).

Gouba er et søndagsmarked, hvor man kan finde interessant kunst, kreative malerier, kunsthåndværk, bøger og antikviteter. Det er stedet, hvor unge ungarske musikere, keramikere, malere, guldsmede og kunstnere i det hele taget hver søndag udstiller deres egne kreationer.

Basaren finder sted i Gozsdu Udvar, en smukt renoveret gård i Király utca (Budapests jødiske kvarter). Hvis du er på udkig efter noget sjovt at lave om søndagen, er Gouba Bazaar stedet at være. Den ligger også meget tæt på Ruin Bars-området, hvis du skulle få lyst til at kigge forbi, efter du har nydt kunsthallen.

Book en tur til ruinpubben

8. Smag den bedste chokolade hos Sweet Days Chocolate

Chokolade hos Sweet Days Chocolate| ©Sandy
Chokolade hos Sweet Days Chocolate| ©Sandy

Sweet Days Chocolate er en lukket chokolade- og slikfestival, hvor du kan finde specielle håndlavede chokolader, traditionelle søde sager og verdensberømte mærker.

Derudover har du mulighed for at smage ungarske chokolader, slik og is, deltage i workshops og professionelle kurser, der introducerer det grundlæggende i at lave håndlavede chokolader og trøfler. Der vil være programmer for børn og familier samt levende musik. Festivalen finder sted på Szent István-pladsen i midten af september og varer en hel weekend (fredag 11-22h, lørdag kl. 10-22 og søndag kl. 10-20).

De mest populære og repræsentative ungarske chokoladeproducenter og konditorer som Gundel, Ruszwurm, Szamos, Harrer Chocolat, Rózsavölgyi Csokoládé, Tibor Szántó, Zangio Kézműves Csokoládé, Cadeau Bonbon og Krisztina S.Nemzetes deltager i denne festival.

9. Smag på de bedste håndværksøl i Főzdefeszt

På Főzdefeszt-festivalen| ©SZALAI BALÁZS
På Főzdefeszt-festivalen| ©SZALAI BALÁZS

Főzdefeszt er din chance for at få en picnic med håndværksøl og streetfood for at starte efterårssæsonen i Budapests smukkeste park, City Park. Og også din sidste chance for at se parken i sin oprindelige tilstand, før den gennemgår en stor forandring! Den bliver til en af de største skøjtebaner i Europa. Hvis du er interesseret i skøjtebanen, anbefaler jeg, at du besøger Budapest i december eller endnu bedre i januar.

Arrangementet varer 3 dage i byparken (Városliget) midt på måneden, og der er ingen entré, men du skal købe festivalglasset til ølsmagningen. De omtrentlige åbningstider er: fredag fra kl. 14-2, lørdag fra kl. 12-2 og søndag fra kl. 12-24. For mere information besøg arrangementets officielle hjemmeside.

10. Bliv en del af ønologien på Budapest International Wine Festival

Budapests internationale vinfestival| ©FIVB
Budapests internationale vinfestival| ©FIVB

Budapest International Wine Festival finder sted i den anden uge af september og er en af de mest populære begivenheder af sin slags. Her kan du smage de bedste ungarske og udenlandske vine, møde deres skabere, nyde en traditionel ungarsk ret og lære kunsten at smage på vin.

Arrangementet finder sted på Buda-slottets terrasser. Derudover vil du blive mødt med levende musik.

Prisen er ca. 8,5 euro pr. person. Tjek vinfestivalens hjemmeside for mere detaljerede programmer.

11. Gå ikke glip af Coffee Day Festival

Kaffe-eftermiddag| ©Martin Fisch
Kaffe-eftermiddag| ©Martin Fisch

I slutningen af september fejres Coffee Day Festival i mange lande, hvor caféer og butikker tilbyder kampagner, særlige smagsprøver og spændende kaffedrikke over hele Europa, og Ungarn er ingen undtagelse.

I en hel dag vil Elizabeth Square dufte af kaffe, når Aquarium Club arrangerer et heldagsprogram. Forskellige baristaer, også ungarske, vil præsentere deres produkter og smagsprøver for offentligheden. Ikke alene kan man smage ubegrænset kaffe, men man kan også deltage i foredrag og workshops. Der vil også være kaffemarketing, kaffesalg, foredrag og jazzmusik (den bedste musik til kaffen).

Hvis du vil lære mere om kaffens verden, smage ubegrænset kaffe, se foredrag og barshows, er dette arrangementet for dig. For mere information om billetter og åbningstider, besøg følgende hjemmeside.

12. Kom til den uundværlige Budafok Champagne

Budafok Champagne| ©BudapestG
Budafok Champagne| ©BudapestG

Hvis vinfestivalen i Budapest ikke er nok, kan du nyde den årlige champagnefestival kendt som Budafok Champagne, der afholdes i Budafok-distriktet i byen i den anden uge af september.

Arrangementet er vært for adskillige vingårde, gratis ture, koncerter og andre festligheder relateret til champagnedrikning. Der kræves ingen entré for at deltage, heller ikke for at lytte til musik og nyde atmosfæren.

Men som med vinfestivalen skal man købe et festivalglas på stedet for at drikke champagne. For flere detaljer, tjek den officielle hjemmeside.


Vejret i Budapest i september

Solnedgang ved parlamentet| ©Jon Elbaz
Solnedgang ved parlamentet| ©Jon Elbaz

Budapest i september har perfekt vejr til at gå ud i takket være en gennemsnitstemperatur på 21°C, selvom den falder til 19°C i slutningen af måneden.

Hver dag har 12 timers dagslys, hvilket gør september til den 4. mest solrige måned i Budapest. Hvad angår fornemmelser, er det en måned med mere sommer- end efterårskarakter, især i de første to uger.

Book billetter til Széchenyi Spa Budapest

Hvor kan man bo i Budapest i september?

Indgang til Moments Hotel Budapest| ©Agoda
Indgang til Moments Hotel Budapest| ©Agoda

Septembers spektakulære vejr kombineret med de færre turister gør denne måned til en favorit for længere ophold.

I denne måned er der noget for enhver rejsende og ethvert budget. Her er nogle af de bedste overnatningssteder inddelt i tre kategorier:

Book en guidet tur i Budapest

Must-do's i din kuffert, når du besøger Budapest i september

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Med det behagelige vejr, der er i Budapest i september, behøver du ikke bekymre dig om at pakke for meget vintertøj. En let jakke og et tørklæde bør være mere end nok, og kun til at beskytte dig mod nattevinden.

På solrige dage vil let bomuldstøj, solbriller, solcreme og en hat være ideelt. Da september er en måned, der giver mulighed for udendørs udforskning, skal du medbringe et par gode vandresko.

Glem heller ikke, at det er en måned med masser af natteliv i Budapest, så lidt smart tøj skader ikke.

Book en partytur til Budapests ruinpubber