10 ting at gøre i Budapest i december

Den ungarske hovedstad stråler i december takket være julen og andre festligheder, der gør årets sidste måned til et af de bedste tidspunkter at besøge den på. Lær den at kende!

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minutters læst

10 ting at gøre i Budapest i december

Budapest, Ungarn | ©Jorge Franganillo

Den ungarske hovedstad ligger ved Donaus bredder og er særligt smuk i december måned, hvor den festlige atmosfære fylder gaderne, primært på grund af to begivenheder: jul og Stefansdag, Ungarns helligdage.

For at få mest muligt ud af byen og begge begivenheder har jeg lavet denne liste over de 10 bedste ting, man kan lave i Budapest i december. Ideerne spænder fra at opleve julestemningen eller fejre en af de nationale helligdage til at tage en dukkert i det fri midt om vinteren eller se et teaterstykke. Læs videre for at finde ud af mere!

1. Tag en dukkert i Széchenyi-spaens vand

Széchenyi spa-bassiner| ©karaian
Széchenyi spa-bassiner| ©karaian

Budapest blev i 1934 udnævnt til kurby, fordi byen har flest termiske kilder i verden. Det er almindeligt at besøge Budapests mange kurbade og bade i deres medicinske vand under åben himmel, selv i december. På trods af kulden er vandet i mange af de termiske bade mere end 20 grader varmt, selv om den omgivende temperatur er under frysepunktet. Det er nemt at få denne unikke oplevelse i Budapest.

Der er flere kurbade, men det mest berømte og verdenskendte er Széchenyi Spa. Så book din billet til Széchenyi Spa, og nyd oplevelsen. De termiske friluftsbade er de største i Europa og ligger i byens største park i en smuk neobarok bygning. Det er noget af en oplevelse at tage sådan et bad midt i december.

Book din billet til Széchenyi Spa

2. Fejr Sankt Stefans dag

Sankt Stefans Basilika| ©Jose A.
Sankt Stefans Basilika| ©Jose A.

Lige efter jul, den 26. december, fejres en af Ungarns vigtigste helligdage til ære for kong Stefan, den første konge, der regerede landet. Fejringen af denne fest blander sig med julens, men med visse særpræg.

Omdrejningspunktet for højtiden er naturligvis Stefanspladsen og dens berømte basilika. Basilikaen er et af Budapests vigtigste monumenter, og den 26. december er dens mest specielle dag, hvor den ser smukkere ud end nogensinde, også takket være de julemarkeder, der finder sted på pladserne på denne tid af året. Basilikaen er hjemsted for det, der er kendt som Sankt Højre Hånd, kong Stefans højre hånd, som fik særlige kræfter. Den 26. december kommer mange mennesker for at besøge kirken og ære hende.

Uanset religiøs overbevisning er det at besøge basilikaen og bestige dens tårne en af de bedste ting at gøre i december på denne festdag. Og hvis du vil have den fulde oplevelse, kan du booke en orgelkoncert i Stefansbasilikaen.

Book en orgelkoncert i Stefansbasilikaen

3. Besøg Budapests berømte julemarkeder

Budapests julemarked| ©Liam McKay
Budapests julemarked| ©Liam McKay

Man kan ikke tale om Budapest i december uden at nævne julen og et af dens mest karakteristiske elementer, som tiltrækker tusindvis af besøgende til byen: julemarkederne. Fra slutningen af november og hele december er disse markeder opstillet på de vigtigste pladser i den ungarske hovedstad.

De tre vigtigste at besøge er markedet på Vörösmarty-pladsen, det i rådhusparken i New Pest og markedet foran Stefansbasilikaen. Sidstnævnte er det mest berømte og vigtigste.

De er alle fyldt med boder, der sælger lokale produkter, kunsthåndværk, gaver og mange andre ting som shows, skøjtebaner og endda 3D-projektioner som dem på facaden af Stefansbasilikaen.

Book en guidet tur i Budapest

4. Nyd julelysene og julestemningen

Gadedekoration i Budapest| ©Top Budapest
Gadedekoration i Budapest| ©Top Budapest

I december måned betyder julen selvfølgelig, at der er masser af ting at lave i Budapest. Det er ikke kun på de vigtigste datoer, julestemningen kan mærkes hele måneden. Ud over julemarkederne er en af de bedste ting at lave på denne tid af året at nyde byens belysning og udsmykning.

Hele byen og dens monumenter klæder sig i deres bedste tøj og ser mere spektakulære ud end resten af året. De bedste steder at nyde lysene og julestemningen er shoppinggaderne Andrassy Avenue og Fashion Street. Butikkerne og virksomhederne langs disse gader bidrager til den postkortperfekte atmosfære ved at dekorere deres butiksvinduer og blive byens centrum.

:::link|text=Buda-slottet|element=sc-157-2581:::, Stefansbasilikaen eller parlamentet - jeg anbefaler faktisk, at du tager en rundtur i parlamentet i Budapest for at se al dets pragt og nyde oplevelsen til fulde. Det kan varmt anbefales! Der er en grund til, at Budapest er en af de bedste juledestinationer i Europa.

Book en rundvisning i Budapests parlament

5. Natkrydstogter på Donau-floden

Krydstogt på Donau| ©FreeShoupJose
Krydstogt på Donau| ©FreeShoupJose

Det er rigtigt, at det kolde vejr ikke indbyder til at booke et natkrydstogt i Budapest, men tro mig, når jeg siger, at det er værd at bruge lidt køligt vejr på at se Budapest oplyst af julelys om natten. Et natkrydstogt på Donau er den bedste, eller i hvert fald den mest anderledes, måde at se byen på.

I december og op til jul er der særlige krydstogter, og mange af dem inkluderer en middag med koncerter om bord. Mulighederne er forskellige, og det samme er priser, billetpriser og tidsplaner, men under alle omstændigheder og på trods af kulden må du ikke gå glip af muligheden for at se Budapest fra Donaus vande.

Book dit natkrydstogt i Budapest

6. Tag en tur rundt i Budapest med julesporvognen

Budapests julesporvogn| ©Accept001
Budapests julesporvogn| ©Accept001

Sporvognen er et af de vigtigste midler til at komme rundt i Budapest, og i december har den et særligt kendetegn. Ikke engang den offentlige transport undslipper julestemningen, og sporvognen er pyntet med tusindvis af julelys, som var den et juletræ. Desuden udvider den sin køreplan om aftenen og tilbyder ture om natten, hvor man kan se byen oplyst. Uden tvivl en af de bedste nataktiviteter i Budapest.

Det er en turistattraktion, der kun kører i december, og billetprisen er stadig den normale på kun 1,05 euro. Denne særlige sporvogn kører på linje 2 og passerer langs Donaus bredder, så passagererne får en spektakulær udsigt til det ungarske parlament og andre vartegn.

En anden måde at komme komfortabelt rundt i Budapest og få et overblik over byen er med sightseeingbussen, hvor du også lærer mange af historierne og kuriositeterne i den ungarske hovedstad.

Book sightseeingbussen til Budapest

7. Skøjteløb i byparken

Skøjteløb i byparken| ©clarebear483
Skøjteløb i byparken| ©clarebear483

En anden tradition, der er knyttet til december og vinteren i Budapest, er skøjtebanerne. Indbyggerne i den ungarske hovedstad elsker at skøjte på is, så der er opstillet flere skøjtebaner over hele byen.

Den største og mest kendte er City Park-banen foran Vajdahunyad-slottet i byparken. Den har været i drift siden 1870 og er en af de ældste i Europa. Dette skøjtemekka er så vigtigt, at selv de ungarske olympiske kunstskøjteløbere kommer her for at træne. Skøjtebanen er åben fra november til januar, og du kan skøjte der med venner eller familie til en meget billig pris.

Voksne kan løbe på skøjter for mindre end 10 euro, inklusive skøjter, og børn kan løbe på skøjter for mindre end 3 euro. En meget rimelig pris for en af de sjoveste aktiviteter, man kan lave i december i Budapest. Skøjtebanen er åben lørdage, søndage og mandage fra kl. 9 til 20.30. Det er nemt at komme til parken. Sporvognslinje 47 og 49 stopper ved indgangen til parken. Du kan også komme til parken med bus eller til fods fra byens centrum, som ligger ca. 20 minutter væk.

8. Smag på datidens typiske ungarske gastronomi.

Typisk ungarsk gullasch| ©stu_spivack
Typisk ungarsk gullasch| ©stu_spivack

Detungarske køkken er stort set ukendt i Europa, men det er uden tvivl et af de mest overraskende. En af dets største forcer er, at det har unikke retter til enhver tid på året, og især i december takket være julesæsonen.

Nogle af de vigtigste retter på denne tid af året er bønnesuppe med svinekød, kendt som Jókai-Bablares, den berømte gullasch, en gryderet med kød, paprika og grøntsager, og søde sager som Kürtőskalács, som er en karamelliseret butterdej lavet på grillen.

Julekonfekt er også i centrum på denne tid af året. Fordelen ved december i forhold til gastronomi er, at julemarkeder bruges til at opstille utallige boder, hvor du kan prøve denne lækre mad. En anden mulighed er at tage på en gastronomisk rundtur i byen og søge ly for decemberkulden på restauranterne.

9. Søg ly for kulden på de spektakulære caféer

Inde i Café New York| ©CSILLA ZELKO
Inde i Café New York| ©CSILLA ZELKO

Budapest har en lang kaffetradition og er hjemsted for nogle af Europas ældste og mest berømte kaffehuse. I den ungarske hovedstad er det et overgangsritual at få en kop kaffe eller noget sødt, og der er et par "templer", som er værd at bemærke.

  • Det første er den berømte New York Café. Det er en spektakulær café, der har været åben siden 1895, og som er et kongeligt palads værdigt. Den ligger i Boscolo Budapest-hotellet og er en af de smukkeste caféer i verden. Men priserne er også luksuriøse.
  • Et andet højdepunkt er Gerbauds konditori på Vorosmarty-pladsen, det bedste sted at nyde noget sødt.
  • Caféen Lotz Hall Terem på Andrassy Avenue, meget tæt på operahuset i Budapest.

Disse og mange andre caféer i byen er ideelle til at søge ly for decemberkulden med en varm kop kaffe i unikke omgivelser.

10. Nyd den legendariske Nøddeknækker-ballet

Nøddeknækkerballetten| ©HungaroTour
Nøddeknækkerballetten| ©HungaroTour

Budapest har et af de vigtigste operahuse i Europa. På dets spektakulære scene er de bedste værker i verden blevet opført, men i dette tilfælde fremhæver jeg et, der har særlig betydning i december. Det er Tjajkovskijs Nøddeknækkeren. Dette værk, hvis historie er inspireret af julen, er et af de vigtigste værker i forbindelse med denne årstid, og den ungarske nationalopera i Budapest har en af de bedste opførelser af denne berømte ballet i verden.

I december er der særlige forestillinger af værket, og det er derfor en unik mulighed for at nyde en af de bedste russiske balletter, der kan ses. Du kan se og købe billetter til forestillingerne på dette link.

Tidspunkterne varierer afhængigt af datoen, men for eksempel i december præsenteres værket fra torsdag til søndag i en morgen- og en aftenforestilling. Generelt er formiddagsforestillingen fra 11:00 til 13:30 og aftenforestillingen fra 19:00 til 21:30.


Temperaturer i Budapest i december

Vinteraften i Budapest| ©Stefan Munder
Vinteraften i Budapest| ©Stefan Munder

December er en overvejende kold måned i Budapest. Temperaturerne falder til mellem 5 grader celsius maksimum og minimum ned til omkring -3 grader celsius.

De fleste dage er overskyede, og vinden er ret hyppig i denne by, selvom den normalt ikke er generende.

Fordelen er, at sandsynligheden for regn er lav, selvom chancerne for sne er høje. Selv om vejret er koldt, kan man under alle omstændigheder besøge byen uden problemer med en god frakke og det rigtige tøj.

Book en guidet tur i Budapest

Budapest i december og priser i Budapest i december

På et julemarked| ©Top Budapest
På et julemarked| ©Top Budapest

Budapest oplever en af sine stærkeste turistsæsoner i december. Det skyldes julesæsonen, hvor byen er en af de mest populære juledestinationer i Europa. Antallet af turister er højt, så der er næsten fuldt booket på hotellerne, og køerne ved monumenterne er længere.

Derfor stiger priserne, men selvom Budapest er en hovedstad, er den ikke præget af høje priser sammenlignet med for eksempel Wien, en anden perle ved Donau.

Book en pubcrawl og festtur

Hvad skal du pakke, når du besøger Budapest i december?

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

For at sikre, at det kolde vejr ikke kommer i vejen for at nyde alt det, der er at se i Budapest i december, er her en kort liste over, hvad du skal pakke til dit besøg i december:

  • Det vigtigste er en god frakke. Helst lavet af vandtæt materiale, hvis det regner eller sner.
  • Ud over varmt tøj må du ikke glemme tilbehør som handsker, huer og halstørklæder. Glem heller ikke en mackintosh, hvis det regner. Paraplyen er bedst at lade ligge, da Budapest er en blæsende by.
  • Donau er ansvarlig for en vis luftfugtighed, så en termo-T-shirt er den bedste måde at undgå at blive påvirket af den.
  • I Budapest er det sandsynligt, at det blæser, så en vindjakke i kufferten er en god idé.
  • Fodtøj er også vigtigt. Prioriter sko, der er behagelige og vandtætte.

Book en cykeltur i Budapest