10 ting at gøre i Budapest om vinteren

Hvis du planlægger en snefyldt storbyferie i Europa i de kolde måneder, har Budapest det hele: historiske bygninger, velsmagende gullasch, elegante udendørs kurbade og et skævt natteliv. Og det hele er dækket af et behageligt tæppe af sne.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

10 ting at gøre i Budapest om vinteren

Sporvognen om vinteren | ©Bence Petrás

Vintrene i Budapest er kolde, det kan man ikke benægte. Men der er også masser af ting, man kan lave indendørs, f.eks. en tur i operahuset, besøge julemarkederne og ruinbarerne, som er de mest stemningsfulde på denne årstid. Og glem selvfølgelig ikke at varme op og helbrede din krop i et af Budapests sæsonbestemte kurbade.

1. Tag et bad i et af Budapests termiske bade

Gellert Spa| ©Denis Barthel
Gellert Spa| ©Denis Barthel

En af de mest eftertragtede aktiviteter i Budapest om vinteren er at ligge i blød i et varmt termalbad. Fordi de får vand fra naturlige kilder, der er rige på calcium, magnesium og fluor, har disse bade store helbredende og rensende egenskaber. Entréen varierer mellem 12 euro og 22 euro, afhængigt af badene og pakken. Badene er åbne fra kl. 9 til 19 alle ugens dage.

Blandt de bedste kurbade i Budapest er Széchenyi, som har 3 opvarmede udendørs pools. Andre populære termiske bade at besøge i Budapest er Gellert-, Kiraly- eller Lukacs-badene. Hver af dem har forskellige funktioner, nogle har bassiner med forskellige temperaturer, saunaer, massage og spa-behandlinger.

Book din billet til Széchenyi Spa

2. Forfrisk dig i ruinbarerne

På Dürer Kert| ©Kaihsu Tai
På Dürer Kert| ©Kaihsu Tai

Som et tip til dit besøg i byen vil jeg anbefale en tur til ruinbarerne i december og januar. På denne tid af året er disse barer, ud over deres slående udseende og enestående funktioner, et tilflugtssted på kolde og blæsende dage. Et bredt udvalg af drikkevarer og årstidens delikatesser er en kærkommen fornøjelse.

  • Szimpla Kert: Det var den første ruinbar, der blev etableret i byen, og et af de mest anbefalelsesværdige steder at besøge på din tur rundt i Budapests jødiske kvarterer.
  • Ankert: Hvis du foretrækker natteliv i byen, ligger den i det 6. distrikt og byder på nogle af de bedste nattelivsoplevelser med musik og underholdning.

Der er over et dusin ruinbarer rundt omkring i Budapest, og de tilbyder ofte særlige t ure, så turisterne kan opleve byen, mens de smager på nogle af deres lokale vine og "unicum", Budapests egen urtelikør.

Book en tur til en ruinbar

3. Stå på skøjter på City Parks skøjtebane

Skøjteløb i byparken| ©clarebear483
Skøjteløb i byparken| ©clarebear483

Budapests City Park skøjtebane er langt den mest berømte skøjtedestination i regionen, hvis ikke i Europa. Den ligger lige over for Vajdahunyad-slottet i udkanten af byparken, og skøjteløbere strømmer til skøjtebanen hver vinter mellem slutningen af november og midten af februar.

Åbningstiden er kl. 9-13 og derefter kl. 17-21. Entréen er som følger:

  • Voksne: 5 euro.
  • Familier: 11 euro (2 voksne og 1 barn).
  • Børn, studerende og pensionister: knap 3 euro.

Denne skøjtebane åbnede første gang i 1870 og er en af de ældste og største i Europa. Men hvis du tager til Budapest om sommeren, vil du se en stor sø af vand.

4. Nyd lysshowet ved basilikaen

Lys i Stefansbasilikaen| ©Jorge Láscar
Lys i Stefansbasilikaen| ©Jorge Láscar

Stefansbasilikaen er en smuk bygning, men hvad der er endnu mere behageligt for øjet, er det vidunderlige lysshow om vinteren, især hvis du besøger byen i december og januar. Lysshowet finder sted hver halve time mellem kl. 16.30 og 22.00.

For de seneste opdateringer anbefaler jeg, at du besøger denne hjemmeside.

Vintersæsonen byder på den bedste lysshowoplevelse, hvor religiøse historier og fabler læses op med farvede lys og lyd. De blændende 3D-animationer på bygningens forside skaber en utrolig optisk effekt.

Book en guidet tur i Budapest

5. Oplev Andrassy Avenue og Fashion Street

Andrass Avenue ved juletid| ©Sződi István
Andrass Avenue ved juletid| ©Sződi István

At shoppe i Budapest om vinteren er en magisk oplevelse. Ikke alene kan du gå på opdagelse i de bedste butikker med årets bedste rabatter, men du kan også nyde julestemningen på de smukt dekorerede boulevarder. Andrassy Avenue og Fashion Street er to af de mest populære shopping- og turistdestinationer på denne tid af året. Butikkerne her har normalt åbent fra kl. 10 til 21 i vintermånederne.

Andrassy Avenue, der strækker sig mellem Heroes' Square og Elizabeth Square, er hjemsted for Gucci, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Burberry og Rolex for blot at nævne nogle få. Derudover er gaden dækket af tusindvis af lys og juletræer.

I mellemtiden er der på Fashion Street et stort udvalg af butikker langs gangbroen, der fører til Vörösmarty Square. Den travle gade er blevet en stor turistattraktion takket være dens udstillinger og installationer, der er med til at gøre vintersæsonen endnu mere speciel.

6. Prøv traditionel ungarsk vintermad på det store centrale marked

Toppen af det centrale marked| ©Steve Knight
Toppen af det centrale marked| ©Steve Knight

Nagy Vásárcsarnok (det store marked) er et af de ideelle steder til en gastronomisk rundtur i Budapest og et must, hvis du er i byen i vintersæsonen. På første sal er der nogle stående diske, der serverer tidens traditionelle ungarske retter og vine. Det er svært at modstå duften af hjemmelavet mad og friskbagte strudler! Jeg anbefaler, at du bestiller vinterspecialiteterne, hvis du vil prøve autentisk traditionel ungarsk mad.

The Great Central Market er også et sted at varme sig, da der altid er aircondition. Og gå ikke glip af de berømte lángos, der steger lige for øjnene af dig, selvom de er bedst at spise, når du besøger Budapest om sommeren.

Markedet er åbent fra kl. 6 til 18 mandag til fredag og fra kl. 6 til 15 om lørdagen. Om søndagen er markedet lukket.

7. Nyd en tur med sporvognen om vinteren

Jule-sporvogn i Budapest| ©Accept001
Jule-sporvogn i Budapest| ©Accept001

Om vinteren i Budapest, hovedsageligt i december og januar, kører særlige sporvogne dækket af lyskæder gennem byens mest populære turistattraktioner og er et ægte blikfang med deres slående ydre æstetik. De er også en god måde at komme rundt på de kolde aftener. Disse sporvogne er kendt som Fényvillamos og er både en attraktion og et transportmiddel.

Hvis du er interesseret i at hoppe på en sporvogn for at besøge byen med stil, kan du finde disse oplyste sporvogne langs de populære ruter i Budapest. De begynder at køre efter kl. 17 hver aften. En sporvognsbillet koster omkring 380 HUF (1 euro).

Husk, at denne linje er ude af drift juleaften og nytårsaften.

8. Gå ikke glip af den ungarske statsopera

Operabygningen| ©PDXdj
Operabygningen| ©PDXdj

Den ungarske statsopera åbner dørene om vinteren til en varm aften med musik og atmosfære. Hvilken bedre måde at bekæmpe de kedelige kolde dage på end med rytme og udtryksfuld kunst. Du kan ikke kun nyde musikken, men også tage en tur rundt i bygningen, da det er et historisk sted med meget at se.

Den ungarske statsopera, som blev tegnet af den berømte arkitekt Miklós Ybl, stod færdig i 1884 og er stadig præcis den samme, som da den blev bygget for over 130 år siden. Den imponerende bygning bruges jævnligt i blockbuster-film og er blevet et ikonisk nationalt klenodie. Fans af ballet og opera tiltrækkes af dette sted på grund af den høje kvalitet af forestillinger som "Nøddeknækkeren", "La Boheme", "Billy Elliot", "Tryllefløjten" og "Tosca".

Og hvis du er fan af klassisk musik og vil have mere, anbefaler vi også, at du tager til orgelkoncert i Stefansbasilikaen for at glæde dig selv med stykker af komponister som Vivaldi eller Beethoven.

Få din billet til Stefansbasilikaen

9. Fordyb dig i magien på julemarkederne

Budapests julemarked| ©Liam McKay
Budapests julemarked| ©Liam McKay

Selvom det er en julebegivenhed i Budapest, er det stadig en turistattraktion, hvis du besøger byen om vinteren. Gløgg, julestrudel, traditionelle retter og kunsthåndværk står i boderne på julemarkederne på Vörösmarty-pladsen og Stefansbasilikaen.

Markederne finder sted fra november til begyndelsen af januar hver sæson og er åbne fra kl. 10 til 22. De byder velkommen til et stort antal besøgende fra hele verden og tilbyder en autentisk ungarsk juleoplevelse, som du aldrig vil glemme.

Markedet på Vörösmarty-pladsen er et af de mest populære i Centraleuropa og et af de ældste i Ungarn. Det er berømt for sine traditionelle ungarske fødevarer, som omfatter skorstenskage, lokale pølser og et væld af søde sager, som man kan vælge mellem fra over 120 boder.

I mellemtiden ligger julemarkedet i Stefansbasilikaen foran den spektakulære basilika med over 160 boder fyldt med kager, slik, kunsthåndværk, gløgg og traditionelle julegaver. Der er gratis adgang til begge markeder.

10. Glem ikke Budapests karneval

Folk fejrer Farsang| ©Mihaela Lica Butler
Folk fejrer Farsang| ©Mihaela Lica Butler

Budapests karneval ("Farsang", som det ofte kaldes på ungarsk) finder også sted om vinteren. Denne begivenhed falder altid mellem Helligtrekonger og Askeonsdag. Så hvis din primære sightseeing-plan er at se Farsang, bør du besøge byen i februar.

Budapests karnevalssæson er en festival med liv, farver og glæde, som alle kan nyde, uanset religiøs overbevisning. For mange er det blevet mere end bare en social begivenhed med traditionelle begivenheder som Busójárás, der udtrykker landets rødder og kultur, mens man siger farvel til vinteren og entusiastisk byder foråret velkommen.

Du kan også se "Busó"-paraden i Mohács uden at forlade Budapest. I "Busó" klæder mænd sig ud i frygtindgydende kostumer med træmasker og horn og jagter kvinder.


Vejret i Budapest om vinteren

Vinternat i Budapest| ©Stefan Munder
Vinternat i Budapest| ©Stefan Munder

Vinteren i Budapest regnes generelt for at være fra december til februar, med vinterlige perioder i november og marts. Gennemsnitstemperaturen ligger mellem 1ºC og 4ºC. Men hvis du besøger byen i januar, skal du ikke blive overrasket, hvis temperaturen falder til -7 ºC.

Som de fleste steder i Europa, der har vintersæson, har Budapest tendens til at være kold og grå om vinteren med få solskinsdage.

Fra midten af december til midten af februar er det ikke ualmindeligt at se sne rundt omkring i byen.

Must-haves i kufferten til din rejse til Budapest om vinteren

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

For det første skal du overveje en kraftig frakke med hætte eller en dunjakke. Du får også brug for uldtrøjer, langærmede skjorter eller rullekraver, et par gode handsker og en varm strik- eller pelshue.

Da folk i Ungarn er vant til kulde, kan du også overveje at pakke noget Budapest-mode- husk, at der om vinteren er gode tilbud at få i mange butikker, især hvis du tager til Budapest i julen.

Sådan kommer du rundt i Budapest om vinteren

På metroen i Budapest| ©Zicarlo van Aalderen
På metroen i Budapest| ©Zicarlo van Aalderen

Budapest har et varieret og velfungerende offentligt transportsystem. Om vinteren er metroen det bedste valg: Den har 4 linjer og kommer rundt til næsten alle de største turistattraktioner.

Den eneste undtagelse er Slotskvarteret, hvor Buda Slot og Matthias-kirken ligger, men det er også nemt at komme til med bus eller sporvogn.

Sporvogn 2 er en af de bedste turistlinjer, så sørg for at bruge den! Den tager dig med på en tur langs floden, som om du vandrede langs Donaus bøjning. Den giver også den bedste udsigt over Gellért-højen, slotsområdet og parlamentet.

Book din sightseeingbus i Budapest