10 ting at lave i Bruxelles i december

Er du ved at planlægge din rejse, og vil du vide absolut alt, før du beslutter dig for, hvilke steder du vil besøge? Hvis du er så heldig, at du skal til Bruxelles i december, så læs med i denne artikel for at sikre, at du ikke går glip af noget!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

10 ting at lave i Bruxelles i december

Julelys i Bruxelles | ©Miguel Discart

Selvom Bruxelles ikke har samme ry for at være en juleby som andre europæiske hovedstæder, er december en travl måned med meget at byde på. Vinterferiens ankomst ændrer fuldstændig atmosfæren og essensen af byen. Der er aktiviteter og begivenheder, som du kan deltage i, og som uden tvivl vil ændre din ferie.

Du finder måske ikke det typiske snelandskab, når du går gennem gaderne, men det betyder ikke, at det ikke er umagen værd at rejse til Bruxelles i december. Ud over de sædvanlige ting, man kan se og lave i Bruxelles, er her en liste over månedens karakteristiske aktiviteter for at give dig en smagsprøve på, hvad der foregår i denne altomfattende by.

1. Flygt fra kulden, og besøg museet

Det udvendige Magritte-museum| ©Richard Parmiter
Det udvendige Magritte-museum| ©Richard Parmiter

Hvis du vil søge lidt ly for kulden, kan det være en god idé at se en udstilling. Bruxelles er en fantastisk by med et interessant udbud af museer og aktiviteter, hvor du altid kan lære noget nyt. Det er vigtigt at finde ud af, hvilke museer der er de bedste at besøge i Bruxelles, og vælge dem, der fanger din nysgerrighed mest.

Et af de berømte museer i Bruxelles, som man bare må se, er Atomium, en 102 meter høj bygning, der blev bygget til Verdensudstillingen i Bruxelles tilbage i 1958. Det er et meget berømt sted blandt turister såvel som lokale, og derfor anbefaler jeg, at du bestiller dine Atomium-billetter i god tid.

Book billetter til Atomium i Bruxelles

2. Oplev julemarkedet på Grand Place

Julemarked på Grand Place| ©Valentin F.R.
Julemarked på Grand Place| ©Valentin F.R.

I december måned har der i de sidste to årtier været afholdt en begivenhed i Bruxelles kaldet Vinterfornøjelser (Plaisirs d'Hiver på fransk).

Som en del af denne begivenhed er der opstillet et julemarked med omkring 225 boder, som de kalder chalets. Disse hytter er fordelt på forskellige steder i byens centrum, og det er op til dig at finde og besøge dem alle.

Men hvis du ikke er særlig god til at søge, er her nogle nyttige fakta. Fra omkring Bourse, den belgiske børsbygning, til Marché aux Poissons, via Place de Brouckère og endda omkring Grand Place, kan du finde boder på dette gigantiske marked.

Du kan drage fordel af en af de bedste ture i Bruxelles for at besøge nogle af disse steder, mens du opdager markedet.

Book en rundtur i Bruxelles

3. Flygt fra byen, og oplev julen i andre landsbyer

Nyd en slentretur gennem gaderne i Brugge| ©Dan Visan
Nyd en slentretur gennem gaderne i Brugge| ©Dan Visan

Udover Bruxelles er der andre byer i Belgien, der har fantastiske julemarkeder i december, og det er en sjov plan at lære dem alle at kende, eller i det mindste nogle af dem. Her er en liste over de vigtigste og mest attraktive, som du kan overveje.

Brügge

Hvis denne by normalt føles som noget fra et eventyr, så forestil dig at besøge den i julens ånd. Du skal besøge Grote Markt, byens hovedtorv, hvor du også finder det vigtigste marked i hele byen.

Sceneriet er særligt smukt, fordi du er omgivet af middelalderhuse fra det 13. århundrede i den gotiske stil, der er karakteristisk for denne periode. Pladsens juvel er klokketårnet Belfort, som du meget hurtigt vil kunne genkende på grund af dets særlige skønhed.

Hasselt

Julemarkedet i Hasselt ligger cirka halvanden time fra Bruxelles. Her kan du ikke kun nyde julestemningen og shoppe, men også en skøjtebaneog julemandens hus! Glem ikke at tage dit brev med, så julemanden denne jul kan give dig præcis det, du ønsker dig.

Liège

Liège er anerkendt som Belgiens ældste juleby. Når man taler om julebyen, vil alle vide, at det er denne by og landets største julemarked, man tænker på.

Antwerpen

Antwerpen er en anden af Belgiens større byer, men dens vinterlook vil gribe dig som ingen anden. Antwerpen tager julen alvorligt, og det specielt forberedte marked er spredt over flere pladser med mere end 100 boder, der sælger kunsthåndværk og typisk belgisk mad.

Du kan også stå på skøjter og nyde deres lysshow. Som du kan se, har denne begivenhed det hele.

Gent

Sidst men ikke mindst er der Gents julemarked, som er kendetegnet ved de små træhuse, der løber fra Sint-Baafsplein til enden af Korenmarkt. Når julestemningen fylder byen, er der mange, der lægger vejen forbi, fordi det er en attraktion, der er værd at besøge.

Du kan tage en souvenir med hjem, som er lavet af en lokal håndværker. Og glem ikke at se et af byens mest ikoniske steder, greverne af Flanderns slot, fuldt oplyst.

Book de bedste ture fra Bruxelles

4. Spadser gennem de oplyste gader i Bruxelles By Lights

Bruxelles i lys lue| ©Alex L
Bruxelles i lys lue| ©Alex L

I juletiden bliver Bruxelles en helt anden by. Byens nye ansigt skyldes festivalen Brussels By Lights, som farver byen i farver og lys i denne kolde, men festlige årstid. Siden 2014, og siden da uden pause, er der blevet opsat omkring 150 lysinstallationer, der skaber en atmosfære som taget ud af en "Alene hjemme"-film.

Men det er ikke kun et initiativ fra dette firma, der arrangerer forskellige events. Ejerne af alle byens butikker er med til at beslutte, hvilke lys der skal sættes op hvor. Vidste du det?

5. Deltag i julens lyd- og lysshow

Lysshow på Grand Place| ©Steve De Jongh
Lysshow på Grand Place| ©Steve De Jongh

Ud over markeder og dekorationer må du ikke gå glip af de lyd- og lysshows, der finder sted omkring Plaisirs d'Hiver-festivalen på Grand Place, hvis tema altid skifter fra år til år. Hvis du vil vide mere om dette års tema, kan du tjekke festivalens officielle hjemmeside.

 • Åbningstider: hver dag i december, undtagen 24. og 31. december. Fra 17 til 22 timer. Fra mandag til torsdag, hver time og fra fredag til søndag, hvert 30. minut.

6. Hav det sjovt på skøjtebanerne

Place de la Monnaie skøjtebane| ©Erik Cleves Kristensen
Place de la Monnaie skøjtebane| ©Erik Cleves Kristensen

I denne måned kan du også nyde den 800 m2 store skøjtebane, der ligger på Place de la Monnaie. Det er den foretrukne aktivitet for familier, der gerne vil have det sjovt i juleferien, uanset om de har skøjteerfaring eller ej.

Børn kan skøjte på en del af skøjtebanen, der kun er forbeholdt de små, så du skal ikke bekymre dig, for miljøet er meget sikkert for dem.

Interessante fakta

 • Åbningstider: fra 12 til 22 hver dag. Den 24. og 31. december lukker den kl. 18.
 • Beliggenhed: Place de la Monnaie
 • Entré: 10 € for personer over 16 år og 5 € for personer under 16 år.
 • Skøjter og støvler kan lejes.

7. Gå ikke glip af showet på facaden af Sainte Catherine-kirken

Lys i Sainte Catherine-kirken| ©MVJ Photography
Lys i Sainte Catherine-kirken| ©MVJ Photography

En anden stor begivenhed i december er den særlige belysning af facaden på Sainte Catherine-kirken. Mange mennesker samles på denne plads for at se dette lysværk, hvor vi bliver transporteret ind i universet som helhed. Projektionerne er relateret til Mælkevejen, konstellationerne og planeterne.

Interessante fakta

 • Åbningstider: hver dag i december fra 17.00 til 22.00.
 • Sted: Place Sainte Catherine

8. Vælg din yndlingsøl på Christmas Beer Festival

Festival for juleøl| ©Olha Savych
Festival for juleøl| ©Olha Savych

Hvis du vil have chancen for at vælge mellem 170 belgiske øl og prøve den, du bedst kan lide, er dette den perfekte lejlighed for dig. Belgiske øl er anerkendt som de bedste i verden, og hvis du deltager i Heuvelhal Festival, kan du nyde alle sorterne, så ofte du vil.

Denne to-dages ølfestival besøges normalt af mere end 3.000 mennesker, der ønsker at drikke øl og have det sjovt. Det er selvfølgelig ikke kun en begivenhed, hvor de lokale deltager, så du vil føle, at du er i en helt international atmosfære. Det finder sted weekenden før 1. juledag.

Interessante fakta

 • Sted: 7 Chapel Street 2910 ESSEN
 • Entré: 25 euro

9. Få taget et billede med træet på Grand Place

Juletræet på Grand Place| ©Pjposullivan1
Juletræet på Grand Place| ©Pjposullivan1

Grand Place-pladsen i Bruxelles er et yndet sted for mange rejsende i Bruxelles og endda i Belgien. Den er berømt for at være et yndet mødested for alle belgiere og for at være et af de steder, man bare må se i centrum af byen. Når julen kommer, bliver det selvfølgelig endnu mere specielt, når dekorationerne og lysene overtager hele pladsen.

Det gigantiske træ tager alle priserne, da det er oplyst og dekoreret på en sådan måde, at du ikke kan lade være med at dreje hovedet for at se på det, uanset hvor du er. Der er også en krybbescene for at få en komplet juleoplevelse.

10. Smag på gastronomien på julemarkedet

Gløgg| ©Cosmopolilla
Gløgg| ©Cosmopolilla

Markederne er en perfekt kombination af populære traditioner og moderne atmosfære. Ikke alene er der garanti for sjov, masser af aktiviteter og events, men du kan også spise og drikke lokale, hjemmelavede produkter af højeste kvalitet.

Men hvis du er lidt forvirret og ikke ved, hvad du skal vælge, er her en liste over de must-visits, du kan finde i de 225 boder, der er spredt i forskellige områder af byens centrum: Bourse, Place de la Monnaie, Place de Brouckère, La Tour Noire, Place du Marché aux Poissons. Vil du med?

 • Gløgg: Du kan dømme det på navnet og være lidt på vagt over for smagen. Gløgg er en skik, der er karakteristisk for belgisk kultur, og jeg råder dig til ikke at forlade markedet uden at prøve den. Den stammer oprindeligt fra Tyskland, men mange centraleuropæiske lande har taget den til sig som deres egen. Gløgg vil være din perfekte allierede til at varme din krop op i disse kolde vandredage, og du vil helt sikkert komme tilbage efter mere!
 • Speculoos: Det er oprindeligt julekiks, men i dag kan man også få dem resten af året nogle steder. Men de er selvfølgelig endnu mere lækre i den festlige atmosfære.
 • Smoutebollen: oprindeligt fra Holland, men belgierne kunne så godt lide den, at de også inkluderede den i deres kultur. Denne søde sag består af små kugler af meldej, som steges i masser af olie. Den indeholder mange kalorier og er meget, meget velsmagende.
 • Bûche de Noël: Dette er desserten par excellence i alle belgiske hjem om vinteren og et godt valg at dele ved julebordet med hele familien. Vær en del af denne tradition.

Vejret og hvad man skal medbringe til Bruxelles i december

Bruxelles om natten| ©Miguel Discart
Bruxelles om natten| ©Miguel Discart

Vejret i Bruxelles i december har temperaturer fra 3°C til 6°C grader. Som du kan se, er det en virkelig kold vinter. Der er mellem 15 og 20 regnvejrsdage i december måned, så du vil næsten helt sikkert opleve gråvejrsdage.

Men bare rolig. Bare husk en jakke til at holde dig tør på våde dage, og tag nok varmt tøj med til at kunne gå rundt uden at lide under de lave temperaturer. Bruxelles venter på dig!

Hvis du kunne lide denne artikel, vil du måske være interesseret i

Marché aux Poissons-markedet| ©Guilhem Vellut
Marché aux Poissons-markedet| ©Guilhem Vellut

Gå ikke glip af indlæggene om 10 ting at se og lave i centrum af Bruxelles og 10 ting at se og lave i Bruxelles i julen for at få flere ideer og få mest muligt ud af dit besøg.

Hvis du gerne vil se lidt mere af Belgien på dit besøg i Bruxelles, så tøv ikke med at tjekke de bedste ture og udflugter fra Bruxelles.