Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Athen om 1 dag: alt hvad du behøver at vide

Mange mennesker, der rejser til Grækenland for at nyde øernes skønhed, gør normalt et kort stop i Athen for at lære den vestlige civilisations vugge at kende. Jeg inviterer dig til at fortsætte med at læse den rejseplan, som jeg har udarbejdet til dig, så du kan få mest muligt ud af dine 24 timer i byen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minutters læst

Athen om 1 dag: alt hvad du behøver at vide

Athen | ©Bogdan R. Anton

Der er så mange ting at se og lave i Athen, at selv et besøg på en måned kan være for kort til at udforske den græske hovedstad fuldt ud. Det betyder dog ikke, at en dag skal gå til spilde på grund af tidsmangel. Hvis du organiserer dig strategisk, kan du faktisk besøge meget vigtige dele af byen, så du med sikkerhed kan sige, at du kender Athen.

Jeg har sammensat en række planer og aktiviteter, der kan beskæftige dig fra tidlig morgen til sen eftermiddag og aften. Takket være disse idéer vil du kunne lære byens historiske hjerte at kende på blot én dag, og du vil have investeret din tid og dine penge i en kort, men sjov oplevelse i denne smukke by.

1. Start dagen i Exarchia-kvarteret med morgenmad i nærheden af det nationale arkæologiske museum

Det nationale arkæologiske museum i Athen| ©Lucretius
Det nationale arkæologiske museum i Athen| ©Lucretius

Kvarterer med en stærk identitet er altid et besøg værd, og i Exarchia er det præcis, hvad du vil finde, så snart du sætter dine fødder i gaderne. Det er et centralt kvarter, der har ry for at være base for Athenes anarkister og de intellektuelle, der er mest forbundet med venstrefløjen i hele landet.

I årenes løb er gaderne blevet en ægte turistattraktion, selv om det er et af de få områder, der stadig modstår gentrificering. I dette kvarter ligger Athens arkæologiske nationalmuseum og Athens Polytekniske Universitet.

Begge ligger overfor hinanden, og hele kvarteret er også kendetegnet ved sit fremragende gastronomiske udbud året rundt og sit kommercielle udbud, som er rettet mod boghandlere, vinyler og kuriositetsbutikker. Disse kan være en rigtig godbid for dig, hvis du er interesseret i denne type kommercielle virksomheder.

Da det er et så progressivt kvarter, er der masser af alternativer til vegetarisk mad, men du har også mulighed for at spise morgenmad på et par autentiske græske tavernaer. De spiller sandsynligvis rebetiko, den græske blues, der eksisterer som en musikgenre, der er dannet af denne type kvarter.

2. Kør mod syd forbi Omonia-pladsen og Kotzia-pladsen

Omonia-pladsen| ©Costas Papachristou
Omonia-pladsen| ©Costas Papachristou

Når du har fået nok af at vandre rundt i Exarchias gader og er på udkig efter et mere formelt sted, der er mindre forbundet med subkulturer i byen, kan du gå sydpå, indtil du når Omonia-pladsen. Denne plads er kendetegnet ved at være et centralt punkt i byen og det øverste hjørne af det, der er kendt som Athens historiske trekant.

Metrostationen af samme navn er hjemsted for den røde og grønne metrolinje og er også et sted, hvor flere buslinjer mødes. Det ligger ved siden af to vigtige veje, såsom Stadiou og Panepistimiou. Så det er en glimrende måde at fortsætte med at opleve den mere urbane, daglige atmosfære i Athen ved at passere gennem denne del af byen.

Hvis du fortsætter ned ad yderligere to gader mod syd, kommer du til Kotziá-pladsen, hvor byens rådhus ligger. Begge disse pladser er et besøg værd, fordi de er transitområder, som du alligevel skal gå igennem for at komme til turistområderne nær Akropolis.

Det er dog også værd at bemærke, at mange af Athens cykelture går gennem dette område, og hvis du foretrækker at komme til den sydlige del af byens centrum på to hjul, kan du også gøre det. Men husk på, at du skal tilpasse dig betingelserne for den foreslåede rute, og der er ingen garanti for, at du vil kunne forlade gruppen ved det næste stop, du er interesseret i på den rute, jeg har planlagt til dig.

Book de bedste cykelture i Athen

3. Hurtig rundvisning på det centrale marked i Athen

Athens centrale marked| ©Maurice
Athens centrale marked| ©Maurice

Det ville være fuldstændig tåbeligt at foregive at være på Kotzia-pladsen uden at anbefale, at du tager en hurtig tur gennem de smalle gader på Athens centrale marked. Hvis du besøger den, får du chancen for at se, hvordan et autentisk græsk marked ser ud, og interessant nok befinder du dig på et af de største i hele landet og helt sikkert det vigtigste i hele hovedstaden.

Det er et sted, som dagligt besøges af ca. 30.000 mennesker på jagt efter friske råvarer eller et gastronomisk tilbud, der er levende og trofast følger kriterierne for den græske kulinariske verden. Jeg kan ikke bede eller råde dig til at bruge for meget tid på dette sted, for du har stadig mange stop at gøre på din rejseplan.

Det betyder dog ikke, at det ikke er en god idé at gå ned i den restaurantfyldte kælder og prøve et par græske fastfoodretter. En gyro ville være perfekt, da du kan tage den med dig, og det ville endda være en god frokost til at genoplade batterierne og fortsætte med de mange aktiviteter, der venter dig i Athens historiske centrum.

Denne idé er en af de ting, man kan se og gøre i Athen om vinteren, da turismen er betydeligt mindre i denne periode. Det er også en god mulighed for at prøve noget af den typiske græske vintermad.

4. Fortsæt til den antikke Agora og besøg den i en time eller to

Den antikke Agora med Hephaestus-templet i baggrunden| ©Larry
Den antikke Agora med Hephaestus-templet i baggrunden| ©Larry

Det næste sted, du skal besøge på din rundtur i byens centrum, er Athens antikke Agora. Det er et kilometerlangt kompleks af ruiner, der indeholder flere templer, såsom Hephaestion, Ares-templet og Apollontemplet.

Fra dette hjørne af byen kan du ikke gå glip af de førnævnte templer, men du bør heller ikke gå glip af Attalus' Stoa. Det er en gammel bygning, der blev rekonstrueret efter det antikke Grækenlands arkitektoniske parametre, og indeni indeholder den et museum, der erstatter de markeder og handelscentre, der fandtes der tidligere.

Jeg anbefaler ikke, at du bruger for meget tid her, bortset fra et par minutter til fotografering, og jeg anbefaler faktisk, at du tager en taxa fra Athens Central Market for at komme til denne del af byen. Det er en kort køretur og en lang gåtur, og det kan være et godt tidspunkt at hvile sig og forberede sig på den anden del af dagen.

5. Gå tilbage til Monastiraki-pladsen og se Hadrians bibliotek

Monastiraki-pladsen med Akropolis i baggrunden| ©dronepicr
Monastiraki-pladsen med Akropolis i baggrunden| ©dronepicr

Monastiraki er et af de ældste kvarterer i Athen og er kendetegnet ved sin særlige arkitektur, der bevarer mange byzantinske æstetiske kriterier og detaljer.

Pladsen er et must for de fleste specialister i byen, så det er en god idé at gå dertil via Monastiraki-markedet. Måske finder du et par græske smykker, der er værd at tage med hjem, eller forskellige emballerede ingredienser fra det lækre athenske køkken.

Meget tæt på dette torv, lige bag Tzisdarakis-moskeen, ligger Hadrians bibliotek, som var et kulturelt kompleks, der blev bygget i det andet århundrede e.Kr. under den romerske besættelse af Athen. Du bør få mest muligt ud af turen til disse ruiner, da det kun tager 15-20 minutter af din rejseplan, og de næste par stop vil efterlade dig langt bagud, og du vil ikke kunne vende tilbage.

6. Fortsæt turen gennem Anafiotika- og Plaka-kvartererne

Plaka| ©jtstewart
Plaka| ©jtstewart

Når du har besøgt Hadrians bibliotek, vil du befinde dig i en meget gunstig situation, da disse ruiner kun ligger et par gader fra en af de vigtigste turistattraktioner i Athen. Dette er kvarteret Anafiotika, et lille boligområde, som nu er et turistcentrum. De maleriske, smalle, stejle gader danner et samfund af hvidkalkede, håndlavede huse.

Det ligner virkelig en græsk landsby midt i den vigtigste bymetropol i hele landet. En anden faktor, der gør det til et sted, der er værd at besøge på dit korte besøg i Athen, er, at det er et kvarter, der ligger lige ved foden af Akropolis, og det giver en meget stor nærhed, der får dig til at føle dig som en athensk landsbyboer i de gamle græske imperiers tid.

Husk, at Anafiotika ligger ved siden af Plaka, et andet lige så særpræget kvarter, der strækker sig over et 5 til 7 gange større område og er et must, hvis du allerede er i denne del af byen. Gaderne er også fulde af gamle byzantinske huse med en meget håndværksmæssig æstetik, malet i hvidt og mellem brostensbelagte gader. Samt palæer, der opfylder alle skønheden i Middelhavets neoklassicisme i det sydlige Grækenland.

Blandt de bedste ting at lave i Plaka-kvarteret i Athen er at sætte sig ned og få en græsk kaffe på en af de mange caféer, der findes i alle hjørner af kvarteret, eller at bestille en typisk græsk dessert som Baklava.

7. Afslut dagen med en tur op på Akropolis og et besøg på dens museum

Akropolis| ©Mauricio Muñoz
Akropolis| ©Mauricio Muñoz

Når du er i Plaka-kvarteret, skal du køre mod syd, da dit sidste mål for dagen er at nå Makrygianni-kvarteret. Det vil sige, hvor indgangen til Akropolis i Athen ligger og det tilhørende museum, som kun ligger et par meter fra dette travle adgangspunkt.

Akropolis-museet er en modernistisk bygning, der står i kontrast til det konservative og gamle kvarter, som det ligger i. Det er åbent alle ugens dage indtil kl. 20.00, og det betyder, at du kan tage dig god tid til at komme derhen uden at skulle begrænse din glæde ved alle de tidligere nævnte aktiviteter.

Akropolis i Athen er den vigtigste turistattraktion i hele byen, og derfor er det forudsigeligt, at du vil være interesseret i at besøge den, før du skal hjem eller før du tager af sted på din rejse til et andet hjørne af dette storslåede land. Husk, at den også har udvidet åbningstid indtil kl. 20.00, men det er forbeholdt sommeren, da den fra begyndelsen af november til slutningen af marts kun modtager besøgende indtil kl. 17.00.

Jeg råder dig til at bestille en guidet rundvisning på Akropolis i Athen omkring kl. 17 eller 18.00, da du på det tidspunkt bør være på adgangstidspunktet til disse vigtige ruiner af vestlig kultur. Husk, at der ligesom på den antikke agora er adgangsgebyr, men med en guidet tur får du adgang til detaljerede forklaringer af en specialist i dens historie og også en ledsager til Akropolis-museet.

Køb de bedste guidede ture til Akropolis i Athen

Alternative planer efter Monastiraki-pladsen

Krydstogt i Athen| ©Herbert Frank
Krydstogt i Athen| ©Herbert Frank

Hvis du ikke er interesseret i at besøge Akropolis i Athen, fordi du foretrækker at besøge dette vigtige sted under andre mindre rimelige og tidsmæssigt afpassede omstændigheder, så har jeg også påtaget mig at finde alternative planer, der kan optage resten af din dag, mens du stadig er i Athen.

Jeg vil derfor opfordre dig til at læse videre om de aktiviteter, du kunne foretage dig fra det tidspunkt og fremefter på den rute, du var på på Monastiraki-pladsen. Men nu ville du beslutte dig for at tage til den nordlige del af byen i stedet for den sydlige, hvor adgangen til Akropolis ligger.

Husk, at Akropolis måske er noget, du besøger hurtigt mellem de krydstogtskibe i Athen, der bringer dig tilbage fra de græske øer. De ankommer normalt til havnen tidligt om morgenen, og hvis dit hjemrejsefly er om eftermiddagen eller aftenen, har du et glimrende tidsrum til at besøge dette arkitektoniske vidunder fra det antikke Grækenland.

De bedste krydstogter i Athen

1. Gå gennem Plaka og Syntagma til forfatningspladsen

Grundlæggende vil idéen om at gå rundt i Plakas gader forblive intakt, og det er en god ting, da denne del af byen er en af de smukkeste af dem alle. Der er dog en ændring i ruten, for du vil nu gå mod nord, i retning af Syntagmapladsen.

Det betyder, at du på et tidspunkt ikke længere vil være i Plaka, men vil gå rundt i gaderne i det kvarter, der bærer samme navn som det vigtigste torv i den græske hovedstad. Den er kendt som Constitution Square af en stor del af den lokale befolkning.

Her vil du støde på den græske parlamentsbygning, som er imponerende nok til at blive beundret ved siden af Grande Bretagne Hotel, som ligger lige i den nordlige ende af pladsen. Hvis dette korte besøg i den græske hovedstad finder sted i juletiden, bliver beslutningen om at besøge Syntagmapladsen endnu mere interessant. At se de smukke juledekorationer på tæt hold er en af de bedste ting at se og gøre i Athen i juletiden.

2. Gå ind i National Garden og ud i den nordlige ende

Athens nationalhave er uden tvivl den vigtigste offentlige park i den græske hovedstad, og da den ligger på Syntagma-pladsen, kan du nemt gå rundt i en lille del af den gigantiske park.

Den er åben fra solopgang til solnedgang, så hvis solen stadig skinner over horisonten, er det en god idé at gå ind gennem adgangsområdet tættest på pladsen og derfra tage stien, der fører til Sekeri Street, som ligger i den nordlige ende af haven.

Husk, at en gåtur i denne park er en af de bedste ting at se og gøre i Athen om sommeren. Det skyldes, at det er en sikker flugt fra varmen og den trykkende middelhavssol, der kan være udmattende efter en dag med sightseeing i byen under dens stærke stråling.

3. Nyd en autentisk græsk middag på en af Kolonaki's restauranter

For at slutte dagen af på en god måde anbefaler jeg en af de bedste ting at se og gøre i Athen om aftenen. Det er at gå på en autentisk athenisk restaurant i Kolonaki-kvarteret, som mange lokale betragter som den mest elegante i den centrale del af byen.

Jeg kan ikke fortælle dig, hvilken du skal vælge, da der er mere end 50 kommercielle virksomheder, der er dedikeret til gastronomi i området. Det, jeg kan råde dig til, er at vælge et sted, der ser ud til at tilbyde autentisk græsk mad eller i det mindste forsøger at skabe stemningen af en hyggelig taverna, som er typisk for det bedste Atheniske samfund.