Athen om 2 dage: alt hvad du behøver at vide

Med over 3000 års historie er Athen det ideelle sted at vandre gennem museer, arkæologiske ruiner og gamle templer.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

Athen om 2 dage: alt hvad du behøver at vide

Athen | ©Enric Domas

At cykle rundt i Athen på 2 dage kan være en sjov og interessant måde at lære eller uddybe din viden om den antikke middelhavshistorie på. Det eneste problem er, at den enorme mængde af ting at se og lave i Athen gør det vigtigt at tilrettelægge din rejseplan godt for at få mest muligt ud af din rejse.

Athen er et ideelt sted at udforske til fods eller med offentlig transport, da der er så mange arkæologiske udgravninger, museer og monumenter på så lille et område, at det er let at se, hvorfor byen betragtes som civilisationens vugge.

Dag 1: Se Akropolis' pragt, Zeus' tempel, Agoraen, se solnedgangen fra bjerget og spis på Kolonaki

Akropolis| ©Mauricio Muñoz
Akropolis| ©Mauricio Muñoz

Den første dag i den græske hovedstad kan ikke have nogen anden hovedperson end Akropolis og det imponerende Parthenon.

Resten af dagen vil ikke mangle kulturelle og historiske seværdigheder, der vil få dig til at føle dig som om du vandrer gennem det klassiske Grækenland.

Du kan besøge Akropolis på egen hånd eller leje en af de organiserede ture i Athen, som inkluderer en guide, der forklarer dens historie og hemmeligheder.

Besøg Akropolis

Akropolis og især Parthenon er nok de mest symbolske steder i Athen, så det er næsten obligatorisk at besøge dem.

Det skyldes, at de fleste af templerne, monumenterne og statuerne blev bygget i det 5. århundrede f.Kr. under Perikles' "gyldne tidsalder".

Som navnet antyder, ligger Akropolis (Akro: toppen, Polis: byen) på et af Athens højeste punkter, så hvis du vil gå derhen, skal du huske, at du altid går opad.

Da tid er penge, anbefaler jeg, at du køber billetten til Akropolis på forhånd, så du undgår at stå i kø ved indgangen i solens stråler. Hvis du vælger online, skal du huske, at du også kan bruge den kombinerede billet til at komme ind på andre interessante steder

 • Åbningstider: fra april til oktober fra kl. 8.00 til 20.00 (sidste indgang er kl. 19.30.). Fra november til maj er der åbningstid fra kl. 8 til 17. Akropolis er åben hele året rundt undtagen 1. januar, 25. marts, 1. maj, påskesøndag, 25. og 26. december
 • Priser lavsæson: Fra november til marts er prisen ca. 15 euro. Denne pris gælder også for personer over 65 år med bopæl i EU og studerende fra lande uden for EU
 • Priser i højsæsonen: Fra marts til oktober koster entréen ca. 30 euro.
 • Hvordan man kommer dertil: Den mest bekvemme måde at komme dertil på er at tage metroen til Monastiraki station på linje 1 og 3. Når du står af, kan du gå gennem det smukke Plaka-kvarter, som har mange aktiviteter at byde på, eller gennem den gamle Agora. Jeg anbefaler ikke, at du tager af sted i bil, da der ikke er nogen officiel parkeringsplads, og trafikken i Athen er normalt ret kompliceret
 • Besøgets varighed: Normalt tager det 2-3 timer at gennemføre hele turen, så denne aktivitet giver dig mulighed for at forbinde denne tur med andre. Det bedste tidspunkt at besøge stedet er enten tidligt om morgenen eller om eftermiddagen, da middagssolen kan være ret stærk, og der er ikke skyggefulde områder på stedet.

Køb din billet til Akropolis i Athen

Besøg Zeus' tempel

Kun 500 meter fra Akropolis ligger Zeus' tempel, som er et andet arkæologisk sted, som jeg anbefaler dig at besøge.

Selv om bygningen blev påbegyndt i det 6. århundrede f.Kr., blev den først færdigbygget i 132 e.Kr. på ordre af kejser Hadrianus.

Ligesom Parthenon blev dette tempel bygget af marmor fra Pentelicus-bjerget, og dets størrelse var kolossal: det havde mere end 104 søjler, der var over 16 meter høje. Kun 15 står stadig tilbage i dag, da templet blev ødelagt af et jordskælv i middelalderen, men de giver dig et indtryk af templets størrelse.

Bemærk venligst, at Zeus' tempel kun kan besøges mellem kl. 8.00 og 15.00, så du kan ikke se ruinerne om eftermiddagen.

Hvis du besøger Athen om sommeren eller foråret, anbefaler jeg, at du besøger byen tidligt om morgenen, da du så er mindre udsat for solen og undgår de mange mennesker, der samles efter middag.

 • Åbningstider: Åbent hver dag fra kl. 8 til 15, undtagen den 1. januar, 25. marts, 1. maj, påskesøndag, 25. og 26. december.
 • Priser: Du kan købe billetter i billetkontoret ved indgangen eller online. Adgang for voksne over 25 år koster 15 euro og 6 euro for studerende.
 • Hvordan man kommer dertil: Fra Akropolis er der mindre end 10 minutters gang.

Rejs tilbage i tiden ved at besøge den romerske Agora og den antikke Agora

Den romerske Agora| ©Josef Zelherm
Den romerske Agora| ©Josef Zelherm

Et andet vigtigt punkt, hvor du kan lære mere om historien og se bygningerne fra det klassiske Grækenland, er at besøge den romerske Agora og den antikke Agora.

Agoraen, der ligger blot 20 minutters gang fra templet, var centrum for det antikke græske samfund og et sted, hvor det sociale, politiske og økonomiske liv i polis var koncentreret.

Den antikke Agora blev skabt i det 6. århundrede f.Kr., hvilket betyder, at du kan gå gennem steder, der blev bygget for mere end 2.500 år siden.

Hephaestus-templet, som anses for at være det bedst bevarede græske tempel i dag, skiller sig ud på dette sted. Jeg vil også anbefale dig at besøge Attalos' Stoa, hvor museet for den antikke Agora ligger.

Indgangen til den romerske Agora ligger næsten lige ved siden af den antikke Agora, blot 300 meter væk. Det er et imponerende sted, da du kan se Athena Arquegetis' port og Vindetårnet.

 • Åbningstider: Den romerske Agora er åben dagligt fra kl. 8 til 17, mens den antikke Agora er åben fra kl. 8 til 20, men 30 minutter før lukketid bliver turisterne bedt om at gå mod udgangen
 • Priser: En billet koster 10 euro for voksne og 6 euro for studerende. Jeg anbefaler, at du køber en kombineret billet, da du ikke blot kan komme ind på begge Agoras for 30 euro, men også får adgang til Akropolis og Zeus' tempel.

Bestil en guidet tur i Athen

Nyd solnedgangen fra Lycabettus-bjerget

Selv om det er lidt langt fra det foregående punkt, er det værd at tage til Lycabettus-bjerget, når solen går ned.

Beliggende i den sydlige del af Athen og ca. 290 meter over havets overflade er det et af de bedste steder at observere den smukke panoramaudsigt over Athen, men frem for alt er det et perfekt udsigtspunkt for at betragte Akropolis' skønhed.

Bakken ligger i et af de mest eksklusive og elegante kvarterer i Athen: Kolonaki. Navnet Lycabettus stammer fra det faktum, at bakken i oldtiden var et sted, hvor ulve var talrige.

Jeg anbefaler, at du besøger den ved solnedgang, da de sidste solstråler reflekteres af marmoret på Akropolis' bygninger. Hvis du beslutter dig for at bestige bakken til fods, kan det om sommeren være mindre trættende at gøre det sidst på eftermiddagen.

På toppen kan du finde små boder, hvor du kan spise eller drikke noget, mens du venter på solnedgangen. Du kan også besøge det lille kapel Agios Georgios, som om natten ligner et lille fyrtårn, der oplyser bjerget.

 • Sådan kommer du dertil Toppen kan nås med kabelbane eller svævebane, som koster ca. 8 euro og kører hvert 30. minut fra kl. 9 til midnat. Denne mulighed er ideel, hvis du er træt efter en lang dag med vandreture. Du kan også komme dertil i bil eller til fods.
 • Hvor lang tid tager det at komme dertil Med kabelbanen tager det ikke mere end 15 minutter, hvilket er omtrent det samme som at tage en taxa. Til fods er det heller ikke for lang tid, da det ikke er en vanskelig klatretur, der tager ca. 30 minutter, men det afhænger af den enkelte.

Slut dagen af med shopping eller middag i Kolonaki

Ned fra bakken, kun godt 15 minutter væk, ligger det, som mange athenere anser for at være det mest elegante og luksuriøse kvarter i byen.

Det er det perfekte sted at smage på det fantastiske græske køkken eller, hvorfor ikke, forkæle dig selv med en tur gennem de eksklusive tøjbutikker.

Dens mest berømte sted er Platia Filikis Eterias, dens hovedtorv. Det er omgivet af caféer, barer og eksklusive restauranter, perfekt til en førsteklasses middag.

Men hvis du har mulighed for at vende tilbage til den græske hovedstad med mere tid, må du ikke gå glip af en gastronomisk rundtur i Athen.

Dag 2: Fra Dionysos' teater til det arkæologiske museum med en afsluttende middag i Piræus

Detalje af Dionysos' teater| ©Iuliia Isakova
Detalje af Dionysos' teater| ©Iuliia Isakova

Athen har alt, så det er vigtigt, at du står tidligt op for at få mest muligt ud af timerne på rejsens anden dag, da der vil være ret travlt på den.

En mulighed er at tjekke de ture, der tilbydes af Athens sightseeingbus eller cykelture rundt i byen for at spare tid på rejsen.

Besøg Dionysos' teater

Hvis du kan lide teater, kunsthistorie eller musik, må du ikke gå glip af dette sted, der er fyldt med græsk historie og kultur fra oldtiden. Dette udendørs amfiteater blev opført for mere end 2.500 år siden og blev brugt til at fejre Dionysos, vinens og teatrets gud, til ære for.

Størrelsen af dette sted er utrolig, og man kan kun indse størrelsen ved at sidde på sæderne: Det anslås, at teatret havde en kapacitet på over 17.000 pladser. Overfor finder du luksuriøse marmorsæder, som er forbeholdt Athens overklasse.

En anden fordel ved dette sted er, at det er et perfekt sted at tage en pause fra menneskemængderne i Athen, da det store rum gør det perfekt til at slappe af og forestille sig, hvordan gamle skuespil var.

Teatret ligger 150 m fra Parthenon og Akropolis. Det ligger også 200 meter fra Akropolis-museet, så hvis du har lyst til at besøge Akropolis-museet, kan du gå ind og se det samme dag.

Bestil din sightseeingtur i Athen med bus

Slap af i den nationale have

Nationalhaven i Athen kan nemt betragtes som en af de smukkeste parker i Europa. Haven blev anlagt i 1839 på ordre fra dronning Amalia og var oprindeligt kun beregnet til at blive brugt af de kongelige. I 1923 blev den åbnet for offentligheden og kaldt National Garden.

En af de mest interessante ting ved denne park er, at den har mere end 500 arter fra hele verden. Parken har også en dam, en botanisk have og en lille zoologisk have med dyr, som er et hit hos de små.

Det er et ideelt sted at holde en picnic, slappe af i skyggen af træerne og pergolaerne eller blot tage billeder af den smukke omgivende vegetation.

Haven ligger bag det græske parlament og Syntagmapladsen, så jeg anbefaler, at du går en tur rundt i området bagefter. Denne plads er byens politiske og sociale hjerte, Athenernes mødested. Gå ikke glip af den ukendte soldats grav, der er fuld af symbolik.

 • Hvordan man kommer dertil: Du kan komme dertil med metrolinje 2 og stå af ved Akropoli-stationen
 • Åbningstider: Å ben dagligt fra kl. 8 til 20
 • Priser: Entréprisen er ca. 15 euro, men du kan også komme ind på Hadrians bibliotek og det arkæologiske område Kerameikos.

Besøg det centrale marked i Athen

Et af de mest interessante steder at besøge er det centrale marked i Athen, da det er det sted, der bedst afspejler byens personlighed.

Jeg anbefaler, at hvis du er følsom eller modtagelig over for eksplicitte billeder, så overvej en anden mulighed eller gå forberedt, for det er meget almindeligt at se lam blive slagtet og hængt op i fuld offentlighed for kunderne.

Men det mest hypnotiske ved dette sted er kampene mellem sælgerne eller butiksindehaverne i de enkelte boder, som tilbyder deres produkter ved at råbe højt, og hvor det ser ud til, at den, der opnår den højeste lydstyrke, vinder. Desuden er markedet fyldt med middelhavsprodukter, hvilket vil være en uforglemmelig oplevelse for dig og alle dine sanser.

Jeg anbefaler også, at du stopper op for at beundremarkedets arkitektur, da det blev skabt i 1875, og dets neoklassiske stil kombineret med stedets energi vil bringe dig tilbage i tiden.

Hvis du vil genoplade batterierne, inden du fortsætter din rute, kan du benytte dig af en nærliggende taverna til at spise i området. Det er traditionelle steder, hvor du kan nyde udsøgt græsk mad til meget overkommelige priser. Jeg anbefaler Bairaktaris-restauranten, som ligger meget tæt på markedet, hvor du kan prøve nogle uimodståelige kebab og gyros.

Besøg det nationale arkæologiske museum

Det nationale arkæologiske museum i Athen| ©Lucretius
Det nationale arkæologiske museum i Athen| ©Lucretius

Med 3 etager og mere end 11.000 genstande har museet 5 samlinger, som du kan finde hele året rundt om historien og de vigtigste arkæologiske fund fra det antikke Grækenland. Derudover kan du også finde genstande fra Mellemøsten samt arkæologiske rester af stykker fra det gamle Egypten.

Et af de værker, du ikke bør gå glip af, er bronzestatuen af Kapguden Artemisius, som man ikke ved, om det er en repræsentation af Zeus eller Poseidon. Denne statue, som blev skabt i det 6. århundrede f.Kr. og er 2,10 meter høj, blev fundet i 1927.

Her finder du også Agamemnons gyldne gravmaske, som blev fundet i 1876 af Heinrich Schliemann, der opdagede Troja. Denne maske, der blev fundet i Mykene, anslås at være over 3500 år gammel.

Jeg anbefaler, at du besøger det arkæologiske museum, da det er et af de vigtigste i byen og vil hjælpe dig med at finde dig selv tidsmæssigt og geografisk, når du besøger andre arkæologiske levn.

 • Hvordan man kommer dertil: Museet ligger meget tæt på Omonia og Biktoria metrostationerne. Fra det centrale marked, hvor du befinder dig, kan du gå langs Aiolou Street til museet på 15 minutter.
 • Pris: ca. 12 euro
 • Åbningstider: 1. november til 31. marts: tirsdag: kl. 13.00-20.00 og onsdag til mandag: kl. 08.30-15.30. Fra 16. april til 31. oktober: Tirsdag: 13:00 - 20:00 Onsdag til mandag: 08:00 - 20:00

Se solnedgangen eller spis på havnen i Piræus

Mindre end 8 km fra Athen og ca. 40 minutter med offentlig transport fra det arkæologiske museum ligger Piræus, som er den nærmeste havn til den græske hovedstad. Faktisk er Athen blevet så stor, at mange betragter den som en direkte del af byen.

Piræus består af 3 smukke naturlige bugter: Kantharos, Zea og Mikrolimano. Fra Kantharos ankommer og afgår alle de krydstogtskibe, der besøger Grækenland, så hvis du ønsker at tage på krydstogt rundt på de græske øer, skal du tage til denne bugt.

Jeg anbefaler, at hvis du rejser til dette område for at se sightseeing, bør du besøge både Zea og Mikrolimano, da de har små restauranter, barer og terrasser ved havet.

Fra Piræus afgår ture, der tager dig rundt i Ægæerhavet og på de græske øer, en utrolig aktivitet, der tager dig tilbage i tiden til den æra, der er beskrevet i Iliaden og Odysseen.

Bestil din rejse til de græske øer fra Athen

Den bedste tid på året til at besøge Athen

Cykling rundt i Athen| ©UrbanCyclist
Cykling rundt i Athen| ©UrbanCyclist

Dette afhænger af flere faktorer, f.eks. dit budget, den dato, du ønsker at rejse, og klimaet. Klimaet er subtropisk middelhavsklima, hvilket gør somrene meget varme, nogle gange op til 40 grader celsius, mens vintrene er milde med temperaturer på mellem 10 og 15 grader celsius. Det bedste tidspunkt at besøge Athen er derfor efterår og forår.

Hvis du vælger at besøge byen om sommeren, skal du huske på, at det er feriesæson, og at du derfor ikke kun vil opleve høje temperaturer, men også mange turister de fleste steder. Om sommeren stiger priserne også ofte, så hvis du har et stramt budget, er efteråret eller vinteren de bedste muligheder.

Husk, at hvis du vælger at besøge Athen om vinteren, er der størst sandsynlighed for regn, hvis du vælger at besøge Athen om vinteren. Der er dog ikke konstant nedbør, så du bør kunne gå rundt på denne tid af året.